Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jimmy 1 163 Opublikowano 8 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) 65h i FinalXVI za mną. Jak tam, napyerdalaliście się ostro w tym temacie od czasu premiery? Grubo było? Główny wątek, reżyseria, zakończenie - siadło wspaniale. Postaci charakterystyczne, prawdziwe, niosące swój bagaż (jak choćby Cid, Dion, Barnabas, Kubka). Trochę siada tempo gdy migrujemy z politycznych przepychanek poszczególnych królestw w kierunku głównego villaina i jego motywacji - wolałbym zostać 'na ziemi' no ale jest jak jest. Swiat, lore - klasa sama w sobie. Mało jest gier z tak rozbudowanym, przemyślanym i dokładnie przedstawionym światem. Jak ktoś cierpliwy, czyta te wszystkie notki i potrafi to sobie ułożyć w głowie to będzie zadowolony. Polityka, niewolnictwo, religia, geneza ludzkości, wolność jako wartość, bóg vs człowiek - no fajnie to sobie przekminili. Muzyka - TOP, epickie, zapadające w pamięć kawałki. Motywy kryjówki (rearanżowane kilkukrotnie), Waloedu czy walk (szczególnie tych z eikonami) Grafika - w trybie jakości cud miód. Starcia eikonów, te efekty cząsteczkowe i kolory (?), niektóre miejscówki (jak np most do Eistly w Walodzie). Nie gram na Oledzie, ale wyobrażam sobie jak to musi wyglądać na takim sprzęcie Performance - tryb 60fps ssie. Nie dość, że dropi jak szalony to jeszcze migoczą jakieś dziwne artefakty. Jak wróciłem do trybu 30fps i przyzwyczaiłem oko to już było ok. Szkoda, że dalej tego nie ogarnęli po takim czasie od premiery. Sidequesty - jest ich za dużo i są nierówne. Zdażają się perełki jak ta z Thorgalem i domkiem na drzewie, bywa też totalny cringe jak depresja Kowala czy odbudowa Eastpoolu. Większość bardzo podobna do siebie i od pewnego momentu nuży. Przepaść względem głównego wątku. System walki - nie jestem wielkim fanem turówek, więc takie rozwiazanie dużo bardziej mi odpowiada. Skille są różnorodne i zachęcają do eksperymentowania. Być może te supery w obrębie każdego eikona są troche OP, bo zdarzało mi się tylko na nich opierać trudniejsze walki. RPG - wykastrowane do minimum Poziom trudności - unikałem tych OP ringów, ale i tak było łatwo. Może ten tryb FF w NG+ pokaże pazurki, na pewno wrócę po platynkę. Co chętnie zobaczyłbym w innych grach? - Boss fighty w stylu tych z eikonami (Ale bardziej rozbudowane gameplayowo), aktywna pauza z encyklopedią postaci/zdarzeń oraz powracające polityczne 'analizy' nad mapą świata. To było naprawdę świeże. Czy ta gra jest jRPG? Nie wiem. Czy jest dobrym Finalem? Też nie wiem. Czy jest dobrą grą? Oj tak. Na koniec i tak w pamięci zostają momenty: Spoiler -Śmierć Cida z fajką w gębie i przygrywającym motywem kryjówki -Wszystkie walki z eikonami (Tytan!) -Zdrada pod bramą Feniksa -Motyw Anabelli, manipulowania cesarzem i prowokacji Diona -Powroty do kryjówki po każdym wypadzie -Kilka side questów (Thorgal albo to z traktowaniem niewolnika jak zwięrzęcia przez 5-letnią dziewczynkę -Braterska relacja Clive i Joshuy -Finałowe przejście z umierającym bratem przed final bossem -Godne zakończenie bez naiwności i banału, w którym bracia zamykają swoją historię, a świat "żyje i umiera na własnych warunkach" Bawiłem się świetnie (z nielicznymi wyjątkami), daję 8/10 i uważam że FF16>FF7R. Był potencjał na jeszcze więcej, a teraz postanawiam nadrobić resztę Finali. [Wrażenia osoby, która nie zna cyklu i wcześniej ograła tylko FF7 Remake] Edytowane 8 Września 2023 przez jimmyyy8 11 Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 247 Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 @jimmyyy8 akurat zakończenie jest typowo fajnalowe, czyli słodko-gorzkie z naciskiem na gorzkie. Cytuj Odnośnik do komentarza
aph 155 Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) @jimmyyy8 świetna recenzja, podpisuję się oboma rękoma Edytowane 8 Września 2023 przez aph 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
yaczes 14 464 Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 *obydwojgiem ręców 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 429 Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 @jimmyyy8 Yebaniutki ma mój gust growy, bo lepiej bym tego wszystkiego nie opisal Ja bym dodal do 'momentow' caly watek Ultimy oczywiście i końcówka tip top, a balem się ze bedzie disney obesrany / kingdom hearts. FF7r ma narracje jak w kingdom hearts i ja osobiście mialem odruch wymiotny na te scenki cringowe i przegięte patosem (tam gdzie to występowało, a występowało często). 16stka jest dobrze skrojona fabularnie. Spoiler System fukin seller 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 No ja to tą obesrana 15 którą hejtowalem 4 lata stawiam wyżej niż 16.Jakoś lepiej wspominam, o wiele przyjemniej mi się grało. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 514 Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 Nie no 15stka to byl randomowy open world jakich wiele. Fajny klimacik, bohaterowie ktorych dalo sie polubic i w sumie spoko koncowka. Recenzja @jimmyyy8 w punkt. Gra dala mi duzo emocji, co najmniej kilka momentow po ktorych musialem isc na fajke. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
[InSaNe] 2 477 Opublikowano 16 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 (edytowane) Daleko jeszcze do końca, jak jestem w wieży, przed walką z Spoiler Barnabasem ? Edytowane 16 Września 2023 przez [InSaNe] Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 545 Opublikowano 16 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 Tak. Przestań grać. 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Sprzedałem fajnala bo cholera wie kiedy to dlc. Kupiła babeczka w ciąży, mówiła, że napierdalała ostro w FF14 i dla FF16 specjalnie kupiła Sonke 5 bo jeszcze 5 miesiecy do rozwiazania i sie nudzi. Jednak istnieją kobiety z dobrym gustem 4 1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 429 Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 3 godziny temu, Shen napisał: Sprzedałem fajnala bo cholera wie kiedy to dlc. Kupiła babeczka w ciąży, mówiła, że napierdalała ostro w FF14 i dla FF16 specjalnie kupiła Sonke 5 bo jeszcze 5 miesiecy do rozwiazania i sie nudzi. Jednak istnieją kobiety z dobrym gustem Ale jest ich mało. Malo jest graczy z gustem a co dopiero kobiet. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
aph 155 Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 3 godziny temu, Shen napisał: Kupiła babeczka w ciąży, Mam nadzieję że jakiś rabat był dla klientów Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 475 Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 No ma zajawkę i dobrze dla niej, ale dobry gust to to nie jest. Lepiej już Nier Automatę odpalić niż to nudne dmc wannabe. Dobrze się czuję, że sprzedałem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 533 Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 1 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Powiem wam że ja już dawno zapomniałem o tym wyrobie fajnalo podobnym i życzyłby sobie aby następne odsłony były dużo lepsze i bardziej jrpgowe.O FF7-2 R jestem spokojny ale co oni w 17 wymodza to aż strach się bać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 332 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Czy od września poszły jakieś aktualizacje, może naprawili tryb Perf? Cytuj Odnośnik do komentarza
Banan91PL 34 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 6h za mną kurde w trybie klatek naprawdę jest kiepsko czuję się jak bym grał poniżej 30 ciągle zero płynności . Gra się super ale płynność to jakaś tragedia tym bardziej że remake w tym temacie sobie radził . Strach pomyśleć co będzie w Rebirth i nie rozumiem dlaczego w tym tytule technicznie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 475 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 9 godzin temu, Banan91PL napisał: 6h za mną kurde w trybie klatek naprawdę jest kiepsko czuję się jak bym grał poniżej 30 ciągle zero płynności . Gra się super ale płynność to jakaś tragedia tym bardziej że remake w tym temacie sobie radził . Strach pomyśleć co będzie w Rebirth i nie rozumiem dlaczego w tym tytule technicznie jest tak źle Wybrali chujowy silnik do zrobienia tego pseudo slashera (ten od mmo XIV). Z Rebirth optymalizacja powinna pójść już gładko bo idą w zmodyfikowany Unreal 4, poza tym inni ludzie trzymają pieczę nad projektem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Snake_Plissken 869 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 W dniu 5.12.2023 o 09:47, Dr.Czekolada napisał: Wybrali chujowy silnik do zrobienia tego pseudo slashera (ten od mmo XIV). No właśnie nie, jest on specjalnie stworzony pod FF XVI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 475 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 To nieźle zrobiony, że nie wyrabia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 A gdzie w tej grze są dociągnięcia?2 raz miałbym to ograć to kara. Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 533 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 W dniu 5.12.2023 o 09:47, Dr.Czekolada napisał: Z Rebirth optymalizacja powinna pójść już gładko bo idą w zmodyfikowany Unreal 4, poza tym inni ludzie trzymają pieczę nad projektem. Każdy Fajnal od zawsze zbiera z jednej strony opie'rdol od pikselowców że słaba grafa, jak i z drugiej opie'rdol od czystych fanów jRPG że "nic w tej grze nie ma poza grafiką". Nie mam żadnych wątpliwości, że z Rebirth będzie tak samo. Zero szans że ta firma zrobi pół-otwarty świat, na który nie będą jęczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 475 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Masz rację to nie z grą jest problem tylko z graczami. Tylko Oświecony ogór wie jakie biedne i uciemiężone jest S-E Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 533 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Tylko stwierdzam fakt co gracze mówią i jak będzie z Rebirth. Sam sobie dorabiasz komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 475 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Nie grałem w remake VII ale jeżeli wraz z Rebirth jest takim samym gównem jak XVI to mogą sobie darować. O każdej poprzedniej odsłonie potrafię przynajmniej powiedzieć coś dobrego (zwłaszcza XIV). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi