Skocz do zawartości

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

nero2082

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 7,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

45 minut temu, łom napisał(a):

Niczego nie zrozumiałeś... Teraflopy które są podawane nie mają żadnego przełożenia na wydajność w grach, jeśli chcesz mieć jakiekolwiek porównanie do starszej architektury to powinieneś je podzielić przez 2, jeśli je pomnożysz to dojdzie do absurdów gdzie np. RX7600 z 22 TFLOPSami jest słabszy od RX6700XT z 13 albo PS5 Pro z 33 jest tylko 50% mocniejszy od PS5 z 10.

Masz rację, źle to przeliczałem. Nie ma co patrzeć na cyferki tylko na wydajność w grach, optymalizacje i ewentualne benefity pochodzące z PSSR. 

Tutaj znalazłem z dość rzetelnego źródła jak wygląda wydajność biorąc pod uwagę przeliczenie Teraflopów według różnych układów oraz mocy zegarów.

XSS 4TF
PS5 10.3TF
XSX 12.2TF
4070 16.2TF at gaming clocks (2750mhz)
PS5 Pro 16.7TF at 2175mhz
4070 Super 19.7TF at gaming clocks (2750mhz)
4080 Super 28.2TF
4090 45TF

Edytowane przez Insane3d

Tak sobie oglądam te analizy, gameplay'e i coś mi tutaj nie pasuje...

Demon's Souls na PS5 działa w dwóch trybach; Performance 1440p/60FPS oraz Cinematic 4K/30FPS.

Demon's Souls na PS5 PRO działa w trzech trybach; Performance 1440p/60FPS, Cinematic 4K/30FPS i dodatkowo ... PS5 PRO 4K/60FPS.

Z tego wychodzi, że w trybie PS5 PRO 4K/60 FPS to są dokładnie takie same ustawienia graficzne jak w trybie 1440p, z tą TYLKO różnicą, że jest natywne 4K?

Dziwi mnie fakt, że na tej nowej super konsoli nie udało się wycisnąć czego więcej, np trybu PRO w wersji graficznej z Cinematic'a oczywiście w 4K/60FPS? Znowu dostajemy coś pomiędzy?

No przecież te różnice w grach są dosłownie minimalne... za chwile się okaże, że ta nasza nowa konsola jest już teraz, w momencie premiery, po prostu słaba, a co będzie za rok?

PS. Próbuje sobie jakoś racjonalnie wytłumaczyć/wmówić moją chęć zakupu tego PRO... i nie wiem... :facepalm:

Spoiler

IMG_4690.jpeg

IMG_4691.jpeg

IMG_4694.jpeg

IMG_4693.jpeg

Edytowane przez BulletPOL
24 minutes ago, BulletPOL said:

Tak sobie oglądam te analizy, gameplay'e i coś mi tutaj nie pasuje...

Demon's Souls na PS5 działa w dwóch trybach; Performance 1440p/60FPS oraz Cinematic 4K/30FPS.

Demon's Souls na PS5 PRO działa w trzech trybach; Performance 1440p/60FPS, Cinematic 4K/30FPS i dodatkowo ... PS5 PRO 4K/60FPS.

Z tego wychodzi, że w trybie PS5 PRO 4K/60 FPS to są dokładnie takie same ustawienia graficzne jak w trybie 1440p, z tą TYLKO różnicą, że jest natywne 4K?

Dziwi mnie fakt, że na tej nowej super konsoli nie udało się wycisnąć czego więcej, np trybu PRO w wersji graficznej z Cinematic'a oczywiście w 4K/60FPS? Znowu dostajemy coś pomiędzy?

No przecież te różnice w grach są dosłownie minimalne... za chwile się okaże, że ta nasza nowa konsola jest już teraz, w momencie premiery, po prostu słaba, a co będzie za rok?

PS. Próbuje sobie jakoś racjonalnie wytłumaczyć/wmówić moją chęć zakupu tego PRO... i nie wiem... :facepalm:

IMG_4690.jpeg

IMG_4691.jpeg

IMG_4694.jpeg

IMG_4693.jpeg

Jakieś nowe gry by się przydały, na 4 letnich trudno pokazać różnice.

• Plusik 2

Demon's Souls faktycznie nie jest tutaj najlepszym przykładem, zdjęcia również nie oddają do końca całego efektu. Chociaż, otwierając je w pełnym ekranie i zrobieniu przybliżenia, widać w oddali na ścianach zamku więcej cieni a na tych drugich zdjęciach, żłobienia na ścianie z lewej strony koło figurki, są jednak wyraźniejsze. To właśnie ze względu na wyższą rozdzielczość. Detale, ale jak ktoś ma duży telewizor (65' cali i więcej) oraz gra stosunkowo blisko ekranu, to wyłapie te różnice. Martwi mnie jednak fakt, że nowe tryby w NOWEJ konsoli to są takie półśrodki. Szczerze, myślałem, że ta nowa konsola spokojnie poradzi sobie z tymi trybami "quality" bez najmniejszego problemu w 4K/60FPS. No nic, pozostaje nam czekać na nowe gry i więcej szczegółów. Osobiście mi się nie spieszy, myślę, że konsole będą dostępne normalnie na półkach sklepowych.

8 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Ja w ogole nie pamietam by w Demons Souls byly jakies roznice w detalach grafiki w obu trybach na PS5. Myslalem, ze to tylko 1440p vs 4k. Moze byly, ale

niewykrywalne dla mnie bez lupy. W obu trybach zreszta gra wyglada nieziemsko.

Jakieś różnice muszą być (anty-aliasing, cienie, pole widzenia, wolumetria czy teselacja, etc..). Tryb Cinematic w PS5 PRO nadal występuje i nadal jest to 4K/30FPS. Ale tak jak piszesz, gra w podstawowej wersji, nawet w trybie Performance, nadal wygląda obłędnie.

Nie wiem czego wy się spodziewacie, w grach, które już dobrze wyglądały, różnice będą marginalne. Z kolei taki FF7 Rebirth, który był skopaną grą w 60fps dostanie ładnego wizualnego boosta. Kwestia developera, cudów finalnie pewnie nie będzie z uwagi na procesor. Będzie jak z poprzednimi pro i tyle.

17 minut temu, Moldar napisał(a):

Nie wiem czego wy się spodziewacie, w grach, które już dobrze wyglądały, różnice będą marginalne. Z kolei taki FF7 Rebirth, który był skopaną grą w 60fps dostanie ładnego wizualnego boosta. Kwestia developera, cudów finalnie pewnie nie będzie z uwagi na procesor.

Niestety, obawiam się, że procesor będzie kulą u nogi, szczególnie w grach na silniku unreal engine.

Właśnie wjechała lista pierwszych 55 gier z ulepszeniem dla PS5 Pro (dostępne od 7 listopada):

Spoiler
  1. Alan Wake 2
  2. Albatroz
  3. Apex Legends
  4. Arma Reforger
  5. Assassin’s Creed Mirage
  6. Baldur’s Gate 3
  7. Call of Duty: Black Ops 6
  8. EA Sports College Football 25
  9. Dead Island 2
  10. Demon’s Souls
  11. Diablo IV
  12. Dragon Age: The Veilguard
  13. Dragon’s Dogma 2
  14. Dying Light 2 Reloaded Edition
  15. EA Sports FC 25
  16. Enlisted
  17. F1 24
  18. Final Fantasy VII Rebirth
  19. Fortnite
  20. God of War Ragnarök
  21. Hogwarts Legacy
  22. Horizon Forbidden West
  23. Horizon Zero Dawn Remastered
  24. Kayak VR: Mirage
  25. Lies of P
  26. Madden NFL 25
  27. Marvel’s Spider-Man Remastered
  28. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  29. Marvel’s Spider-Man 2
  30. Naraka: Bladepoint
  31. NBA2K 25
  32. No Man’s Sky
  33. Palworld
  34. Paladin’s Passage
  35. Planet Coaster 2
  36. Professional Spirits Baseball 2024-2025
  37. Ratchet & Clank: Rift Apart
  38. Resident Evil 4
  39. Resident Evil Village
  40. Rise of the Ronin
  41. Rogue Flight 
  42. Star Wars: Jedi Survivor
  43. Star Wars: Outlaws
  44. Stellar Blade
  45. Test Drive Unlimited: Solar Crown
  46. The Callisto Protocol
  47. The Crew Motorfest
  48. The Finals
  49. The First Descendant 
  50. The Last of Us Part I
  51. The Last of Us Part II Remastered
  52. Until Dawn
  53. War Thunder
  54. Warframe
  55. World of Warships: Legends

Link

Edytowane przez BulletPOL
38 minutes ago, GearsUp said:

Są tu jacyć fanboje z full setem Plejek czy sami każuale?

image.jpeg.455a9187f3a9471676cfa9a724f3cba0.jpeg

To przykre, że po raz kolejny "ulepszona" wersja konsoli jest brzydsza od oryginalnego modelu. PS5 i tak była specyficzna, a ten Slim i Pro to chyba najbrzydsze konsole PS jakie znam. Ta czarna cześć ma paskudne zaoblenie z przodu, oryginał jest bardzo opływowy w tym miejscu, dodatkowo zwykła Slimka nie ma żebrowania pod panelami bocznymi, dobrze, że chociaż w Pro się znowu pojawiły... Ogóle to straszne brzydactwo.