Ins 5 744 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Nie kupie tej konsoli bez napędu w zestawie, albo w jakieś chorej cenie. Dla samej zasady. Nie da sie gdziez zamówić z zagranicy by nie dac zarobic tym skurwielom? 1 Cytuj
DJ1988 16 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada 12 minut temu, pattro napisał(a): Napęd będzie dostępny niestety dalej w „chorej” cenie… może w połowie miesiąca coś się zmieni. Duża dostawa w drodze ale zapotrzebowanie także duże… Może wpadną zestawy z napędem ale jeszcze nie ma decyzji. Masz może info czy jutro napędy pojawią się w sklepach lub online? Cytuj
pattro 225 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada (edytowane) @DJ1988, będą wpadać co jakiś czas w najbliższych dniach, ale niestety 800 - 1000 zł musisz liczyć… Największa szansa w MediaExpert. Ogólnie 599 zł - nowy próg wyjściowy za napęd. Edytowane 6 listopada przez pattro 1 Cytuj
Rash 234 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Te 600 mogę dziadom jeszcze dać. Nic więcej. Cytuj
BulletPOL 21 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Coraz więcej mam wątpliwości. W niektórych grach ta różnica jest marginalna, w innych zaś bardziej znacząca; mocno wyostrzone tekstury albo dodane RT. Final Fantasy VII Rebirth wreszcie wygląda tak jak powinno, bez tego okropnego mydła. Spider-Man 2 z dodanym RT również wygląda rewelacyjnie. Natomiast są gry jak np Wukong, na których nie dość, że nie widać znaczących zmian, to jeszcze w trybie performance, gra zalicza srogie spadki do 40 FPS. To samo jest z Elden Ring, a przecież piszemy o grze, której stukną zaraz trzy lata. Okej, jest to jakiś postęp względem standardowej wersji konsoli. Mimo wszystko, uważam, że konsola PRO jest po prostu za słaba i tym samym za droga, jak na możliwości które w tej chwili oferuje. Maksymalnie, za dwa lata, PRO będzie tym, czym jest teraz podstawowy model. Skoro w chwili premiery konsoli PRO są problemy z utrzymaniem stałych 60 klatek w trybach performance, no to z czym do ludu. Za chwilę wyjdą kolejne nowe gry i trzeba będzie ciąć rozdzielczość tak jak w Wake'u do 860p i sztucznie przerabiać obraz przez PSSR. Mam też dziwne przeczucie, że SONY wiedząc iż PRO nie jest jakieś super wydajne, wypnie się na podstawowy model konsoli i całe to performance do "60 FPS" będzie zarezerwowane już tylko dla PRO. Nie odbierzcie mnie źle, bo ciągle narzekam, sam się zastanawiam czy kupić PRO, mam jednak spory niedosyt względem tego co widzę na tych porównaniach. Cytuj
GearsUp 161 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Z filmiku DF, który znikł Some interesting points out of mind: - no testing for PSVR2 (yet?) - noise level as quiet as the other PS5 models - PS4 game quality improve good for HUD elements, 2D games and pixel art games - doesn't really improve games with heavy chromatic aberration and film grain - NOT a simple sharpness filter (comparable to AMD and nvidias offers on that front) - GPU bound Boost Mode 30-35% fps improvement on unpatched games - unpatched games seem to have access to the whole GPU now (getting rid of the strict hardware dependency) - DMC running 30-35% faster - Eldenring now running comfortably in the VRR window with 30-35% improvement - Metaphor, a game with 10 year old graphics, finally locked 60...with miiiinor dips - unpatched GT7 now running above 90fps in unlocked quality mode at 4k native - CPU bound games up to 10% fps improvement (BG3 and Cyberpunk) - FFXVI no improvement because the DRS just kicks it to higher resolution now - other unpatched games show similar DRS behaviour - very impressed with PSSR (when implemented correctly) - FFVII Rebirth benefits greatly - Demons Souls 60Hz PSSR mode has better IQ than previous quality mode - Stellar Blade has best PSSR implementation seen so far - Performance Mode now with better IQ than quality mode despite lower internal resolition, but somehow locked at 80fps eventhough it seems to be able to run even faster - Pro Max mode runs at native 4k60 but without PSSR and with previous TAA... - ...which results in worse image quality than the PSSR mode - Dragons Dogma has RT issues in Pro mode - PSSR leads to shimmering - DA Veil also shimmers with PSSR and has weird bugs - AW2 implementation also not that great. Looks like film grain with liiiittle bit better occlusion artefacts - Game runs worse than before - Horizon(s) offers the best image quality of a console game up to date and don't even use PSSR - veeeery impressive upgrade (yep, that's a looker) - power draw only 10-20W higher than Rich's Slim, further cementing the assumed 4nm process node - switching to Pro very easy. Pop in your NVME and you are ready to go. No formatting needed - CMOS battery now easy accessable - all in all a good upgrade for the enthusiast with spare money (20:80 split like with PS4 Pro expected) and a TV setup that can benefit from it - PS5 and XSX still very good consoles, Pro just a better console - interesting look into the possible future of a PS6 - more in detail videos (PS4 IQ boost, RT improvements, Boost Modes, PSSR, Pro patched games etc.) following the next days and weeks 2 1 1 1 Cytuj
DJ1988 16 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada 20 minut temu, pattro napisał(a): @DJ1988, będą wpadać co jakiś czas w najbliższych dniach, ale niestety 800 - 1000 zł musisz liczyć… Największa szansa w MediaExpert. Ogólnie 599 zł - nowy próg wyjściowy za napęd. Ehhh, cena do przebolenia. Zwłaszcza jak porównamy ją z cenami u różnych januszexów na Alledrogo. Cytuj
Rash 234 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada (edytowane) W skrócie - elden ring, wu kong bez patha. Czego oczekiwałeś? Rozdziałka w Alanie? Czytales co przewija się w recenzjach? Że akuratnie w Alanie pomijając pływający Frame Rate obraz mega ostry. Jak bardzo ostry? Mam nadzieję że przekonam się jutro.Co do dylematu brać czy nie brać, jeśli człowiek nie miałby sensownego szkiełka z obsługą vrr/120 to wiadomo że bym to olał i pozostał na facie do końca generacji. No właśnie końca generacji który nastąpi kiedy? Ja stawiam na przełom 2027/2028. Czytaj trzy lata. Dla każdego ta liczba znaczy coś innego a kwiatków w postaci DD2 etc nie ludźmy się będzie coraz więcej i ja np nie wyobrażam sobie czekać parę lat na kolejną generację żeby zagrać sobie tak jak lubię. Edytowane 6 listopada przez Rash Cytuj
Lucky77 21 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Niezła szajba. Jeśli o mnie chodzi to jak mi się znudzi Gran Turismo, kupię Xbox Series X i Forzę Motorsport, pogram jeszcze 3-4 lata i może wtedy przesiadka na nową generację ale tylko pod warunkiem, że konsola będzie z napędem. Nie lubię pół środków i frajerstwa ze strony Sony. 1 Cytuj
Assassins_78 942 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada 8 minut temu, GearsUp napisał(a): - switching to Pro very easy. Pop in your NVME and you are ready to go. No formatting needed miło że potwierdzone Cytuj
Insane3d 6 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada (edytowane) 17 minut temu, BulletPOL napisał(a): Coraz więcej mam wątpliwości. W niektórych grach ta różnica jest marginalna, w innych zaś bardziej znacząca; mocno wyostrzone tekstury albo dodane RT. Final Fantasy VII Rebirth wreszcie wygląda tak jak powinno, bez tego okropnego mydła. Spider-Man 2 z dodanym RT również wygląda rewelacyjnie. Natomiast są gry jak np Wukong, na których nie dość, że nie widać znaczących zmian, to jeszcze w trybie performance, gra zalicza srogie spadki do 40 FPS. To samo jest z Elden Ring, a przecież piszemy o grze, której stukną zaraz trzy lata. Okej, jest to jakiś postęp względem standardowej wersji konsoli. Mimo wszystko, uważam, że konsola PRO jest po prostu za słaba i tym samym za droga, jak na możliwości które w tej chwili oferuje. Maksymalnie, za dwa lata, PRO będzie tym, czym jest teraz podstawowy model. Skoro w chwili premiery konsoli PRO są problemy z utrzymaniem stałych 60 klatek w trybach performance, no to z czym do ludu. Za chwilę wyjdą kolejne nowe gry i trzeba będzie ciąć rozdzielczość tak jak w Wake'u do 860p i sztucznie przerabiać obraz przez PSSR. Mam też dziwne przeczucie, że SONY wiedząc iż PRO nie jest jakieś super wydajne, wypnie się na podstawowy model konsoli i całe to performance do "60 FPS" będzie zarezerwowane już tylko dla PRO. Nie odbierzcie mnie źle, bo ciągle narzekam, sam się zastanawiam czy kupić PRO, mam jednak spory niedosyt względem tego co widzę na tych porównaniach. Wiking oraz Elden nie miały oficjalnego Patcha pod PS5 Pro dlatego moim zdaniem różnice są niezauważalne. Spiderman oraz Rebirth takiego otrzymały i jest niezły efekt. Mnie ciekawi czy studia będą poświęcać swój czas i budżet na poprawę gier pod PRO- tym bardziej, że nie kupi ich aż tak dużo osób. Może gdyby Sony in posmarowało kasy a tak to będzie cieżko i raczej trzeba się nastawić na różnice i upgrade w postaci nowo wydawanych gier. ja podobnie jak kolega wyżej mam Oleda GX z VRR i odświeżaniem 120 hz dlatego skusiłem się na zakup Pro- inaczej bym olał. Edytowane 6 listopada przez Insane3d 1 Cytuj
Square 8 559 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada 24 minuty temu, GearsUp napisał(a): Z filmiku DF, który znikł Czyli ogólnie jest dobrze? Cytuj
BulletPOL 21 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada (edytowane) 11 minut temu, Insane3d napisał(a): Wiking oraz Elden nie miały oficjalnego Patcha pod PS5 Pro dlatego moim zdaniem różnice są niezauważalne. Spiderman oraz Rebirth takiego otrzymały i jest niezły efekt. W takim razie pospieszyłem się z oceną. Muszę wziąć na wstrzymanie Edytowane 6 listopada przez BulletPOL Cytuj
jar3czek 457 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Godzinę temu, pattro napisał(a): Jako że branża w której prowadzę firmę pozwala mi mieć kontakt z różnymi sieciami to; MediaMarkt - zero problemu z dostępnością, PS5 Pro dostępne online z dostawą na jutro do sklepu, na piątek do domu. Jutro w wybranych sklepach pojawi się kilka sztuk na półkach. MediaExpert - zero problemu z dostępnością. Tylko online, małe szanse na dostępność w sklepie. RTV Euro AGD - zero problemu z dostępnością. Tylko online, na sklepach nie będzie. Stan na: 06.11, godzina 17:00 Napęd będzie dostępny niestety dalej w „chorej” cenie… może w połowie miesiąca coś się zmieni. Duża dostawa w drodze ale zapotrzebowanie także duże… Może wpadną zestawy z napędem ale jeszcze nie ma decyzji. No mi MediaExpert niestety przyciął w chuja i nic nie wysłał, mimo dawno opłaconego preordera 1 Cytuj
Rash 234 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Teraz, Square napisał(a): Czyli ogólnie jest dobrze? Jak dla mnie tak, zwłaszcza że rzeczy typu shimering z kolejnymi aktualizacjami powinny zostać w dużym stopniu zniwelowane. 2 minuty temu, jar3czek napisał(a): No mi MediaExpert niestety przyciął w chuja i nic nie wysłał, mimo dawno opłaconego preordera Dzwoniłeś do nich? Cytuj
KrYcHu_89 2 274 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Jak na coś, co dopiero powstało, PSSR daje fantastyczne wyniki. To jest AI based, więc będzie tylko się z czasem poprawiać razem z nowymi wersjami softu na konsole. 2 Cytuj
GearsUp 161 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Jest dobrze poza tymi bugami ale PS5 dopiero przeciera szlaki. DLSS w wersji 1.0 wyszedł w lutym 2019. No ale procek mógłby być lepszy 1 Cytuj
pattro 225 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada @jar3czek, ewidentnie ktoś dał D przy realizacji zamówienia. Dzwoń do nich, a jak coś to napisz na PW spróbuję to pchnąć do przodu. Nie ma problemu z dostępnością konsol. Cytuj
KrYcHu_89 2 274 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada PSSR w staroćkach cd. CPU bound Cytuj
wojtas011 534 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada BG3 piękny upgrade, myślę, że warto zainwestować w PRO Cytuj
Rash 234 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada (edytowane) 4 minuty temu, wojtas011 napisał(a): BG3 piękny upgrade, myślę, że warto zainwestować w PRO Jo tam, nie obrzydzaj nam premiery To że procek będzie hamulcem w niektórych grach to dobrze wiemy. Edytowane 6 listopada przez Rash Cytuj
Insane3d 6 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada 20 minut temu, Rash napisał(a): Jo tam, nie obrzydzaj nam premiery To że procek będzie hamulcem w niektórych grach to dobrze wiemy. Ale czy naprawdę nie można było wrzucić nowszej generacji procesora ? Ktoś kojarzy czy ps4 pro miała to samo CPU co ps4? Cytuj
Nyu 765 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada Jak widzę te porównania, to serio się cieszę, że gram już po prostu na PC, gdzie podbicie rozdziałki czy FPS jest do zrobienia w każdej grze i nie muszę na to czekać jak na zbawienie. Nie zepsuje nikomu zabawy swoim skromnym zdaniem, że te różnice są dość kosmetyczne jak na przejście na nową konsolę. Ale tak imo jest. 3 Cytuj
Rash 234 Opublikowano 6 listopada Opublikowano 6 listopada (edytowane) Ja ocenie jutro ale moim skromnym zdaniem dla ludków z dużymi nowoczesnymi telewizorami przeskok w jakości obrazu w wielu tytułach może być naprawdę zauważalny, a może i bardziej niż u pc mastersów co dur upgrejdują swoje boxy a często grają na starych szkiełkach obsługujących 2k/sdr. Co kto lubiA i bez urazy, sam za czasów... Win 95,98 i lekko wzwyż byłem też przy okazji zafascynany grając na blaszaku. Ale życie przynosi kompromisy. Sony to już nie to sony. Wiemy. Jebie nas na kasę itd.Wiemy.Ale jednocześnie ciągle ma jakąś marchewkę i cuz poradzić. Ludzie zmieniają topowe karty graficzne co roku dla jakiego skoku wydajności? 10,20%? Za jakie pieniądze? Czy warto? No właśnie... Edytowane 6 listopada przez Rash Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi