Skocz do zawartości

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

nero2082

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

Ja dalej śledze temat czekając na bundle z napędem i najbardziej niepodoba mi się że konsole jednak słychać w stosunku do cichutkiego Fat-a. Na nagraniach średnio to wygląda

I tyle z rzetelności tego filmu:

image.png.c0443232d417054bfbce77c24875c90b.png

• Odpowiedzi 8,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
49 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

Ja dalej śledze temat czekając na bundle z napędem i najbardziej niepodoba mi się że konsole jednak słychać w stosunku do cichutkiego Fat-a. Na nagraniach średnio to wygląda

Jestem dosyć wyczulony na takie tematy (na tyle że w premierowym PS5 wymieniałem wentylator na cichszy/bez wibracji), ale tak na szybko po testach Pro wydaję mi się, że jest on głośniejszy niż fat przy małym obciążeniu, ale przy dużym nie odbiega jakoś mocno hałasem. Nie wiem, chyba można określić, że charakterystyka pracy jest w dużym uproszczeniu bardziej zero jedynkowa.

Nie mam porównania do slim, za to i fat i pro nie mają nawet podejścia w tym temacie do Series X, ten jest wzorem kultury pracy w tej generacji konsol.

• This 1
Opublikowano
9 minut temu, jar3czek napisał(a):

Jestem dosyć wyczulony na takie tematy (na tyle że w premierowym PS5 wymieniałem wentylator na cichszy/bez wibracji), ale tak na szybko po testach Pro wydaję mi się, że jest on głośniejszy niż fat przy małym obciążeniu, ale przy dużym nie odbiega jakoś mocno hałasem. Nie wiem, chyba można określić, że charakterystyka pracy jest w dużym uproszczeniu bardziej zero jedynkowa.

Nie mam porównania do slim, za to i fat i pro nie mają nawet podejścia w tym temacie do Series X, ten jest wzorem kultury pracy w tej generacji konsol.

To teraz wychodzi na to że trafiłem perfekcyjny model PS5 FAT bo od premiery ani razu nie słyszałem rozkręcającego się wentylatora, konsola jest tak cichutka jak xsx. Ważne że nie jest to poziom PS4/PS4pro gdzie strach było grać wieczorami by domowników nie budzić bo przy otwartych drzwiach sypialni było słychać w pokoju obok tego potwora. Mogli zrobić konsole rozmiarami fat-a ale dowalić mocniejsze chłodzenie.

• Plusik 1
Opublikowano
9 godzin temu, LiŚciu napisał(a):

I tyle z rzetelności tego filmu:

image.png.c0443232d417054bfbce77c24875c90b.png

Dość mocno rozważam zwrot konsoli na gwarancję, moja jest słyszalna nawet na 2 metry w wymagających grach. Skoro inni piszą, że jeśli cichutko to może trafił mi się wadliwy model. 

Opublikowano
48 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Oglądałem z dwa filmy rozbiórkowe i heatsink w PRO w dwóch miejscach nie jest przymocowany do heatshield. Od przeciwnej strony PCB względem APU są dwa heatsink z dwoma malutkimi radiatorami. I jeden z nich jest klejony a drugi nie, przynajmniej widziałem to na dwóch filmach więc raczej nie przypadek. Ten "luźny" jest od sekcji zasilania. Jeszcze jak czyjaś konsola dostała strzała w transporcie i heatsink się odkleił to powodzenia. 

Od strony APU z kolei heatsinki są fajne, duże i grube. Tylko z kolei oba są klejone i daleko od samego APU, z ~15 cm oddalone? Totalnie bez sensu ale trzymanie się kształtu płaskiej konsoli wymusza przeniesienie wymiennika ciepła z dala od APU i wsadzenie tam chłodzenia turbinowego. Chłodzenie turbinowe w PC jako standard nie jest już stosowane z 10 lat? Jest głośne ale wydajne. 

Ogólnie wygląda to jak chłodzenie laptopowe ale nie tych z wyższej półki, tam stosuje się już komory parowe. XSX ma zdecydowanie lepiej przemyślane chłodzenie, wymiennik ciepła jest praktycznie na samym APU. A Sony trzyma się kształtu VHS co wymusza zastosowanie płaskiego chłodzenia i to jeszcze oddalonego od APU. Gdyby zastosowali komorę parową nie było by problemu. A tutaj chłodzenie klejone na żelu termicznym jak w latach 90 :/ nawet w tanich laptopach skręca się chłodzenie do płyt głównych i obudowy. 

Jestem przekonany ,że to będzie głośne jak chłodzenie zajdzie kurzem, już teraz na pomiarach jest 40 dB co jest poziomem laptopów do gier. Jeszcze jak komuś trafił się słaby montaż lub lekko prężący heatsink to będzie miał już głośną konsolę na starcie. No konstrukcyjnie nie jest to produkt premium tylko tania masówka. 

Najlepsze chłodzenie miały PS5 premierowe, tam to był kawał radiatora i wyglądało to premium. Był ogromny radiator z ogromną płytą miedzianą (sic!) Później przy zejściu z procesem mocno zeszli z masą chłodzenia i trochę temperatury skoczyły. Tak tutaj to już cięcie kosztów na maksa,  gorzej niż w slim. 

Piękniej/dokładniej tego nie można było opisać!

A już wspominałem o tym chłodzeniu ale bez takiej rozpiski dokładnej. To jest największy powód, który skłonił mnie do zaprzestania myślenia o tej konsoli i jej zakupu, ta konsola jest skazana na awarię i przegrzewania się. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra. Moj koncowy werdykt: ta konsola to najwiekszy scam w historii konsol. Nie bede nic tutaj argumentowal poprostu taka jest prawda, przynajmniej na te chwile.

Edytowane przez gnom
  • WTF 1
Opublikowano

Kurde z tego co czytam to powodem kupna Pro są gry z PS4/PS5 i porównywanie ile w nich więcej fps...

Powyższe bym jeszcze zrozumiał bo walka o płynność trwa od zawsze.

Ale jak widzę tę konsolę , nędznie zapakowaną ze śmiesznymi nóżkami w cenie pewnie 99groszy za sztukę i bardzo wyszukaną nazwą"Pro" nie wspominając o braku napędu, braku złącza optycznego, słabej jakości kablach, nie pasujacych podstawkach... to mi się robi żal tych co kupili.

Życzę każdemu żeby to pochodziło jak najdłużej, ja tego nie kupię nigdy, czy to z napędem czy bez.

• Plusik 4
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Lucky77 napisał(a):

Kurde z tego co czytam to powodem kupna Pro są gry z PS4/PS5 i porównywanie ile w nich więcej fps...

Powyższe bym jeszcze zrozumiał bo walka o płynność trwa od zawsze.

Ale jak widzę tę konsolę , nędznie zapakowaną ze śmiesznymi nóżkami w cenie pewnie 99groszy za sztukę i bardzo wyszukaną nazwą"Pro" nie wspominając o braku napędu, braku złącza optycznego, słabej jakości kablach, nie pasujacych podstawkach... to mi się robi żal tych co kupili.

Życzę każdemu żeby to pochodziło jak najdłużej, ja tego nie kupię nigdy, czy to z napędem czy bez.

TO DLA HARDKOROWEGO GRACZA* STAD TA CENA

*łosia

Żeby nie było myślałem o zakupie day1 ale no polityka 4thepayers im weszła za grubo w tym Sony porownujac z 4 Pro

Edytowane przez KOŁD
Opublikowano
10 minut temu, Lucky77 napisał(a):

braku złącza optycznego

A to nie znikło już w którejś wersji PS4?

A powodem jest raczej lepsza grafa niż klatki, bo te z reguły były już w zwykłej. Zobaczymy jak wypadną nowe gry.

Opublikowano

:yao: Na opakowaniu można oszczędzić, aczkolwiek to daje do myślenia. Ja jestem zjeb na unboxing, opakowanie, zwracam na to uwagę.  Jeszcze Ps3 jako tako było, pudełko z rączka, no jakoś wyglądało. Tak od PS4 te wytłoczki, no nie wygląda to dobrze w pierwszym odbiorze. A to jest najważniejsze. Te odpakowanie już powinno dać "poczucie" czegoś premium, lepszego, PRO. A to taki poziom cygana pod marketem który mi oferuje Maltikite, oryginalna wkrętarka w torbie z biedronki za 1/3 ceny oryginalnej Makity. 

Ale te chłodzenie....

Również brałem pod uwagę wymianę, ale cena mnie trochę wyhamowała, ale jeszcze do przełknięcia, Czytam forum, oglądam porównania, to doszedłem do ściany. Zaczynają imo świrować pawiana- gotowanie żaby? Konkurencji jako tako nie mają, a na bank nie to co za czasów ps360 i MS już nigdy do takiego poziomu nie dojdzie.  Więc testują. 

• Lubię! 1
Opublikowano
10 minut temu, iluck85 napisał(a):

Jeszcze Ps3 jako tako było, pudełko z rączka, no jakoś wyglądało.

PS4 i PS5 też były z uchwytem, wersje Pro były bez. No pakowanie to pożal się boże, już chociaż w tym Pro powinno być na wzór Xboxa.

• Lubię! 1
Opublikowano

Final fantasy 7 rebirth, Alan 2 i Dragons Dogma 2 wyglądają i chodzą teraz jak złoto. Posiedziałem trochę dłużej wczoraj i jestem pod wielkim wrażeniem że na dużym tv wygląda to tak ostro i jeśli chodzi o mnie to dostałem to czego oczekiwałem. 

Popatrzyłem również na exclusivy i też są ładniejsze ale na podstawowym ps5 też wyglądają super. 

Gry third party od nowa błyszczą i jest to dla mnie skok w połowie generacji. Rozumiem wszystkich którzy się wstrzymali bo sony faktycznie leci  w kulki, ale narzekając proszę powoływać się na brak napędu, cenę i może opakowanie. A nie na znikomą jakość bo ta jest ogromna pod warunkiem że oglądamy je bezpośrednio puszczone z konsoli na dobrym tv bo na youtubie to sobie można Kiszczaka i ArkaDICKusa puścić xD

• Plusik 5
  • This 4
Opublikowano

Co ciekawe na YouTube o konsoli (zazwyczaj bardzo krytycznie) wypowiadają się goście których nie podejrzewałbym, że mają cokolwiek z grami wspólnego a co dopiero z konsolami. 

Opublikowano

Z tych wszystkich testów to i tak największą wtopę według mnie zaliczyli developerzy i robią ten sam błąd co wcześniej, pakują masę trybów zamiast dać jeden (max 2) mega dopracowany i przynajmniej w jakimś stopniu potwierdzić słowa Cernego na prezentacji. Najśmieszniejsze jest to że najlepszą robotę w tym względzie zrobił... Ubisoft z The Crew Motorfest

The Crew Motorfest takes advantage of PlayStation 5 Pro
Jeden tryb, elegancki opis co i jak zmienia, AC Mirrage podobnie. A z drugiej strony Insomniac wyskoczył z opcjami na dodanie/odjęcie poszczególnych opcji RT, TLOU nie wiadomo po kiego zostawiło stare tryby a Hogwarts Legacy nadal zarzuca 5-cioma trybami z czego 3 są do niczego.

• Plusik 3
Opublikowano
2 minuty temu, Square napisał(a):

PS4 i PS5 też były z uchwytem, wersje Pro były bez. No pakowanie to pożal się boże, już chociaż w tym Pro powinno być na wzór Xboxa.

Tak, ale już były te wytłoczki. Ps3 miało gruby karton, a teraz dają biały noname, a na to wytłoczkę.  Już lepiej spakowana jest ładowarka od apple czy słuchawki Steelseries. 

Nikt tu nie przysiedział, a wiem od kumpla co w tym robi, że zaprojektowanie opakowania, otwieranie, to nie takie hopsiup jakby się mogło wydawać. Zawsze podziwiał apple, jak w tym szarym kartonie co przychodzi laptop odgina się boki i właściwy karton się wysuwa- chwytasz, wyciągasz. A kolory na pudełkach? To są dni i tygodnie debaty z 20 wzornikami czerwonego odcienia i który ma finalnie trafić na box. Większość ma to tam gdzieś, ale jak pisałem, ja tam zwracam na to uwagę :newell:

Co do samej konsoli, nie ma co skreślać, start ma słaby. Poczekać trzeba na konkretne gry i kulturę pracy po x miesiącach. 

Opublikowano
8 minut temu, łom napisał(a):

Jeden tryb, elegancki opis co i jak zmienia, AC Mirrage podobnie. A z drugiej strony Insomniac wyskoczył z opcjami na dodanie/odjęcie poszczególnych opcji RT, TLOU nie wiadomo po kiego zostawiło stare tryby a Hogwarts Legacy nadal zarzuca 5-cioma trybami z czego 3 są do niczego.

W Stellar też nie wiem po co zostawili stare tryby. W Horizonach są te same co były tylko teraz mają dopisek Pro.

Opublikowano

Tak Diablo już dostało aktualizacje. I gry Blizzarda, Activivision i Bethesdy bedą normalnie dostawać wsparcie dla Pro w swoich grach

• Plusik 1