Skocz do zawartości

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

nero2082

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
45 minutes ago, Paolo de Vesir said:

image.thumb.png.eea98d2a87d00658ac9d253cffad82c4.png

https://www.gematsu.com/2024/10/alan-wake-ii-details-ps5-pro-enhancements

Różnica jest taka, że PRO wyświetla obraz w 4K, ale gra renderuje się w niższej rozdzielczości.

Co dzięki PSSR daje wciąż lepszy efekt, niż wyświetlanie obrazu w 1440p (taki obraz podaje konsola) który telewizor następnie pociąga do rozdzielczości ekranu - zwłaszcza, że efekt końcowy zależy w dużej mierze od elektroniki TVka.

No dokładnie tak, także ludzie pierdoły wypisują twierdząc, że coś gdzieś niedomaga. Jedyne co w tym wszystkim niedomaga to komunikacja ze strony Remedy, bo w jednym akapicie piszą zarówno o Pro jak i o base. Ktoś w necie odwrócił kota ogonem i wyszło że na pro jest 864p. :facepalm:

No a nie jest. Alan 2 na Pro jest wyraźnie bardziej ostry i to bardzo duża różnica względem wersji Base. Mamy więc żyletę 30 FPS z RT lub żyletę 60fps. Porównywanie więc PSSR do FSR i mówienie że nie ma różnicy to zwykle brednie .

Edytowane przez Masamune
  • Odpowiedzi 8,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
2 godziny temu, wojtas011 napisał(a):

Bo nie żyjesz w bańce i to jest forum DYSKUSYJNE?

O czym chcesz tak zażarcie dyskutować skoro sprzętu na oczy nie widziałeś?

O wysokiej cenie, wyższości DLSS nad PSSR i rezygnacji z zakupu wystarczy napisać raz. Naprawdę.

Dlaczego miałbym spędzać pół dnia w temacie XSX albo PC skoro go nie mam i nie mam zamiaru mieć? Wy z jakiegoś powodu robicie tak z PS5 Pro i to jeszcze w temacie preorderowej 'szajby'.

• Plusik 3
  • Haha 1
  • This 3
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś mi powie ile realnie cebulionów trzeba przeznaczyć na dzień dzisiejszy na złożenie nowego PC, który będzie miał wydajność zauważalnie wyższą niż PS5 PRO? Chodzi mi o sprzęt , który uciągnie śledzenie promieni i wysokie ustawienia w grach przy zachowaniu pełnych 60 klatek? Biorąc pod uwagę, że konsole są lepiej optymalizowane  pod gry niż PC-ty. 

Zastanawiam się czemu aż tyle właścicieli PC hejtuje i udziała się w artykułach dotyczących Ps5 PRO zamiast cieszyć się swoim sprzętem ;) 

Mocno sie zastanawiam czy nie zwrócić swojego PS5 PRO- jest jednak zauważalnie głośniejszy niż PS5. Poczytałem trochę i niektórzy niestety trafiają na głośniejsze modele a niektórzy mają ciszę. Mój model jest tak głośny, że przeszkadza w immersji  podczas gier.  Orientujecie się czy mogę zwrócić w MM czy pozostaje gwarancja ? 

Edytowane przez Insane3d
Opublikowano
2 minutes ago, Insane3d said:

Czy ktoś mi powie ile realnie cebulionów trzeba przeznaczyć na dzień dzisiejszy na złożenie nowego PC, który będzie miał wydajność zauważalnie wyższa niż PS5 PRO? Chodzi mi o powiedzmy komp, który uciągnie śledzenie promieni i wysokie ustawienia w grach przy zachowaniu pełnych 60 klatek? 

Zastanawiam się czemu aż tyle właścicieli PC hejtuje i udziała się w artykułach dotyczących Ps5 PRO zamiast cieszyć się swoim sprzętem ;) 

RTX 4070 - 2500

Ryzen 7 5700x3d - 900

Płyta główna jakaś - 600

SSD 1TB - 450

Zasilacz 650W - 200

RAM 16GB - 260

To tak optymistycznie -5110zł. Obudowa i mysz klawiatura pad niewliczone :)

Opublikowano
6 minutes ago, gnom said:

Chyba w przelozeniu na PRO mozna byloby dac RTX 4060, ale dysk ma 2TB.

No i system oczywiscie w granicach 600zl i nie piszcie ze mozna taniej... ma byc legitnie 

RTX 4060 jest za słaby na granie w 4K z DLSS Quality. Musi być 4070, żeby w Alanie uzyskać efekty takie jak na PRO.

Bonus :

spacer.png

spacer.png

Opublikowano
14 minut temu, Masamune napisał(a):

RTX 4070 - 2500

Ryzen 7 5700x3d - 900

Płyta główna jakaś - 600

SSD 1TB - 450

Zasilacz 650W - 200

RAM 16GB - 260

To tak optymistycznie -5110zł. Obudowa i mysz klawiatura pad niewliczone :)

Tutaj masz zestaw za ok. 5K z RX 7900 GRE który pewnie na dzisiaj oferuje moc PS6PRO. ;) 

https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-listopad-2024?page=0,10

2 minuty temu, Masamune napisał(a):

żeby w Alanie uzyskać efekty takie jak na PRO.

Żebym z DLSS miał w Alanie efekty jak na PRO to musiałbym mieć 3060Ti. Pisanie o PS5PRO jak o odpowiedniku 4070 to zwykła bujda, to bardziej RX7700XT, a i tak mu trochę brakuje.

Opublikowano
5 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Tutaj masz zestaw za ok. 5K z RX 7900 GRE który pewnie na dzisiaj oferuje moc PS6PRO. ;) 

https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-listopad-2024?page=0,10

Nie, że bronię pro no ale to nadal 3,5  vs 5, a jeszcze nie masz tam klawy, pada, myszki, windy. Czyli z 2-3 tys drożej, za które można mieć np Switcha z kilkoma kozak exami.

Opublikowano

Zakładałem jako zestaw do grania na TV, więc realnie najdroższy byłby pad, bo OEMowe Windy za 50zł nie są nielegalne. No i jest to zestaw który da ci pewnie spokój jeszcze w okolicach premiery PS6, jak nie lepiej. Długo biłem się z myślami o dedykowanym kompie, ale jak zobaczyłem co może RTX 3060Ti to już nawet takie GRE czy 4070S to jest po prostu bezproblemowość na lata.

a jak to pisaliśmy w temacie - jesteśmy dorośli, wydane pieniądze na hobby to dobrze wydane pieniądze

Opublikowano (edytowane)
19 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Żebym z DLSS miał w Alanie efekty jak na PRO to musiałbym mieć 3060Ti. Pisanie o PS5PRO jak o odpowiedniku 4070 to zwykła bujda, to bardziej RX7700XT, a i tak mu trochę brakuje.

Absolutnie nie. Już nawet 4060 wymaga ustawienia low żeby ledwo ogarnąć DLSS Quality do rozdzielczości 1440p, a w 4K to się prędzej zjara niż uciągnie Alana w DLSS Q do 2160p z RT Reflections jak PS5 Pro. 

https://youtu.be/kJz5BEa_WPg?si=zBAVYs68mbmB-QXC

4060, DLSS P do 4K, brak RT, ustawienie Low - 40fps:rofl:

Screenshot_20241111-122634.png

Edytowane przez Masamune
Opublikowano
7 minut temu, Masamune napisał(a):

Absolutnie nie. Już nawet 4060 wymaga ustawienia low żeby ledwo ogarnąć DLSS Quality do rozdzielczości 1440p, a w 4K to się prędzej zjara niż uciągnie Alana w DLSS Q do 2160p z RT Reflections jak PS5 Pro. 

https://youtu.be/kJz5BEa_WPg?si=zBAVYs68mbmB-QXC

Masz czarno na białym:

3060Ti - 4K output, DLSS performance (czyli 1080p a nie z 864p, to jest przepaść), miks wysokich ze średnimi, cały czas 50 klatek. 

Opublikowano
3 minuty temu, balon napisał(a):

Nie, że bronię pro no ale to nadal 3,5  vs 5, a jeszcze nie masz tam klawy, pada, myszki, windy. Czyli z 2-3 tys drożej, za które można mieć np Switcha z kilkoma kozak exami.

Tylko to już będzie komp sporo mocniejszy niż Pro. Porównywalny z Pro PC to okolice 4k i to już zakładając że to co było gadane na prezentacjach (o wiele szybsze RT, elegancki PSSR itd.) sprawdzi się w przyszłości, a z tymi przechwałkami różnie to bywa.

Opublikowano
3 godziny temu, Soul napisał(a):

Zapraszam  :)

o jaka miła odmiana zobaczyć jakiś post od kogoś kto nie jest teoretykiem.

co do twoich testowanych gier, Final w tym trybie Versatility też osiąga tą jakość sposobami tj obcina miejscami ilość npc (widać przy paradzie w Junon), pop-in roślinności też dalej jest ale generalnie masz tu i klatki i jakość z minimalnym kompromisem 

ale bez napędu to nie potestujesz za mocno co :p jest trochę gier Pro Enhanced w PS+Extra + (Ratchet, Demons Souls, TLOU Part 1, Miles, Dead Island 2) i w EA Play za 4zeta (Jedi Survivor) to może tam szukaj następnych pozycji bo jak sam zauważyłeś efekt zależy od danej gry 

Opublikowano

po co wy sie tak brandzlujecie tymi cyferkami, czy 862p czy 900p czy tysionc, skoro ostatecznie i tak nie macie wpływu i na konsoli końcowo ogranicza się to do tego, czy podoba się wam to co widzicie na ekranie czy nie?

Opublikowano (edytowane)
22 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Masz czarno na białym:

3060Ti - 4K output, DLSS performance (czyli 1080p a nie z 864p, to jest przepaść), miks wysokich ze średnimi, cały czas 50 klatek. 

PRO działa w 1264p, 864p jest na bazowej PS5 w trybie Performance. Na tym filmiku który dałeś mamy 1080p i potężny screen tearing. W dodatku filmowe 24fps  a nie cały czas 50 klatek. Sorry, ale jak chcesz mieć jakość pro, to twój RTX musi mieć końcóweczkę "70" - więc bulisz. 

Screenshot_20241111-124506.png

Edytowane przez Masamune
Opublikowano

Pro działa w quality w 1264p, w performance jest 846p tylko, że output masz 4K zamiast 1440p jak było na bazowej, jeszcze w niższych ustawieniach niż PC-towe high, a często i medium. Nikt nie odbiera PRO boostu względem bazowych konsol, ale testy pokazują słabszego odpowiednia 7700XT, a Ty próbujesz zrobić z niego 4070, jak nie lepszą. :pawel:

https://wccftech.com/alan-wake-2-playstation-5-pro-ray-tracing/ tutaj masz kolejne potwierdzenie, że to nie jest nawet 900p w performance.

Opublikowano
14 minutes ago, krzysiek923 said:

po co wy sie tak brandzlujecie tymi cyferkami, czy 862p czy 900p czy tysionc, skoro ostatecznie i tak nie macie wpływu i na konsoli końcowo ogranicza się to do tego, czy podoba się wam to co widzicie na ekranie czy nie?

Porównujemy stosunek cena/jakość między dwoma platformami i na szczęście Pro cały czas TO ma. Blacharze zgrzytają zębami.

Opublikowano
18 minut temu, łom napisał(a):

Tylko to już będzie komp sporo mocniejszy niż Pro. Porównywalny z Pro PC to okolice 4k i to już zakładając że to co było gadane na prezentacjach (o wiele szybsze RT, elegancki PSSR itd.) sprawdzi się w przyszłości, a z tymi przechwałkami różnie to bywa.

Nie, no ja w ogóle nie jestem zainteresowany graniem na PC, więc dla mnie te porównania to w ogóle niezła abstrakcja. 

Bardziej  mi chodziło o cenny i cyferki. Więc jakby nie było dalej taniej i prościej jest kupić konsolę, nawet takie pro aby pograć w spoko jakości (ofc nie tjery quality) w najnowsze gierki. Chyba na tym można skończyć już te wyliczanki co lepsza za 3,5 tys?

• Plusik 1
Opublikowano
1 minutę temu, balon napisał(a):

Chyba na tym można skończyć już te wyliczanki co lepsza za 3,5 tys?

To gdzie kończy się "wystarczająco dobrze", a gdzie zaczyna się "potrzebujemy PRO"? Bo mam wrażenie, że w momencie premiery każdego nowego sprzętu Sony.

2 minuty temu, Masamune napisał(a):

orównujemy stosunek cena/jakość między dwoma platformami i na szczęście Pro cały czas TO ma. Blacharze zgrzytają zębami.

Wymyśliłeś sobie kłamstwo bez oparcia w rzeczywistości i postanowiłeś w nie uwierzyć. Przykre.

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

To gdzie kończy się "wystarczająco dobrze", a gdzie zaczyna się "potrzebujemy PRO"? Bo mam wrażenie, że w momencie premiery każdego nowego sprzętu Sony

Nie mam pojęcia, u mnie np pro „zaczyna” się w momencie jak mam ochotę kupić nowy sprzęt, a poprzedni dać synowi. Dostanę ponadto trochę więcej mocy. Dla mnie ok układ byle tylko ten napęd był dostępny za normalne pieniądze (własna kolekcja gier oraz używki)

Opublikowano
3 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Pro działa w quality w 1264p, w performance jest 846p tylko, że output masz 4K zamiast 1440p jak było na bazowej, jeszcze w niższych ustawieniach niż PC-towe high, a często i medium. Gościu, usilnie próbujesz zrobić z PRO +30% mocy o którym pisaliśmy w temacie. 

https://wccftech.com/alan-wake-2-playstation-5-pro-ray-tracing/ tutaj masz kolejne potwierdzenie, że to nie jest nawet 900p w performance.

Ale mówimy o RT w trybie Quality i jak widać PC z RTX xx60 nie daje rady w 4k. Usilnie próbujesz overpriced pc komponenty porównywać do konsoli i udowodnić że są lepsze, a jak widać nie są :)

Performance mode na PRO z kolei jest mistrzowsko skalowany do 4K dając lepsze efekty wizualne niż RTXy xx60 przy stałych 60 klatkach.

Opublikowano
32 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

Już nie wspominając o tym, że na ekranie nie wyświetla się 862p. W bardzo dziwną stronę to zmierza - co kogo obchodzi w jakiej rozdziałce natywnej chodzi gra skoro ani przez milisekundę nie patrzy się na obraz w tej rozdzielczości? xd

edit: nowa strona, więc prawda

edit2: no i dupa, ktoś pousuwał posty i już nie nowa strona, więc wszyscy umrzemy

• This 1