Paolo de Vesir 9 091 Opublikowano poniedziałek o 12:05 Opublikowano poniedziałek o 12:05 8 minut temu, Masamune napisał(a): Ale mówimy o RT w trybie Quality i jak widać PC z RTX xx60 nie daje rady w 4k. Usilnie próbujesz overpriced pc komponenty porównywać do konsoli i udowodnić że są lepsze, a jak widać nie są Performance mode na PRO z kolei jest mistrzowsko skalowany do 4K dając lepsze efekty wizualne niż RTXy xx60 przy stałych 60 klatkach. Rozmawialiśmy cały czas o performance. Więc masz skalowanie z 846p na średnio-niskich-bardzo niskich do 4K Vs 3060Ti ze skalowaniem z wysokich-średnich do 4K. Niesamowity efekt wizualny. Niestety, racjonalizacja każe wierzyć Ci we własne kłamstwa chociaż wszystkie dowody zwyczajnie wskazują przeciw tobie. No, ale w tym temacie już czytałem, że PRO dodało raytracing do gry która go nie ma, więc nic mnie nie zdziwi. Polska mistrzem Polski. ode mnie EoT 1 Cytuj
nero2082 773 Opublikowano poniedziałek o 12:09 Autor Opublikowano poniedziałek o 12:09 też macie to placebo że widać tu jakość 4K60? Cytuj
Paolo de Vesir 9 091 Opublikowano poniedziałek o 12:12 Opublikowano poniedziałek o 12:12 Nie, bo grałem w Forze Horizon 5 w 4K/60. Cytuj
Masamune 157 Opublikowano poniedziałek o 12:22 Opublikowano poniedziałek o 12:22 1 minute ago, Paolo de Vesir said: Rozmawialiśmy cały czas o performance. Więc masz skalowanie z 846p na średnio-niskich-bardzo niskich do 4K Vs 3060Ti ze skalowaniem z wysokich-średnich do 4K. Niesamowity efekt wizualny. Niestety, racjonalizacja każe wierzyć Ci we własne kłamstwa chociaż wszystkie dowody zwyczajnie wskazują przeciw tobie. No, ale w tym temacie już czytałem, że PRO dodało raytracing do gry która go nie ma, więc nic mnie nie zdziwi. Polska mistrzem Polski. Ty za to chyba jak patrzysz na swoje RTXy to w głowie automatycznie przełącza ci się pstryczek RTX On, żeby widzieć świat w lepszych barwach. Te 50 klatek w tym filmie co go wrzucałeś wyżej, to chyba dodatkowo Frame Generation wszedł na ostro, bo jedyne 4k które ja tam widzę działa w filmowym 20-30fps. Ale ok, fajnie tak chyba jest ignorować fakty niewygodne dla siebie, co? Niech będzie, że liczy się tylko ustawienie Performance, bo jak widać w Quality budżetowy PC za 600zł mniej niż 5200 nie wyrabia. Tak, PS5 Pro w trybie Quality renderuje w 862p. Tak, skaluje to zajebiście do 4K. Tak, prawda jest taka, że Prosiak łoi skórę blasze, jak to już tradycyjnie zawsze było. 5 1 Cytuj
nero2082 773 Opublikowano poniedziałek o 12:48 Autor Opublikowano poniedziałek o 12:48 27 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a): Nie, bo grałem w Forze Horizon 5 w 4K/60. to świetnie, ja grałem w GT7 w 4K/60. ale to temat o PS5 Pro™ więc jakbyś mógł to wskaż mi konsolę która odpala grę The Crew Motorfest w 4K60, poczekam Spoiler do następnej generacji Cytuj
easye 3 356 Opublikowano poniedziałek o 12:53 Opublikowano poniedziałek o 12:53 Chyb nikt się nie spodziewał że będziemy tu walczyć takimi hitami jak The Crew. Spoiler Cytuj
giger_andrus 3 089 Opublikowano poniedziałek o 12:56 Opublikowano poniedziałek o 12:56 Ja się nie spodziewałem, że w ogóle będzie tu walka. Nie psujcie normalnego tematu. 2 Cytuj
easye 3 356 Opublikowano poniedziałek o 12:59 Opublikowano poniedziałek o 12:59 Nie no ale The Crew? To już lepiej zamiast PRO 3 Xboxy kupić i grać sobie w Horizona… Cytuj
addhoc 63 Opublikowano poniedziałek o 13:00 Opublikowano poniedziałek o 13:00 Pomijając jakieś lupy to jednak 60fps w grach robi różnicę. Jak ktoś nie widzi, no cóż współczuję. 1 Cytuj
SlimShady 3 380 Opublikowano poniedziałek o 13:03 Opublikowano poniedziałek o 13:03 Szajba, to nigdy nie był normalny temat, ot co. Cytuj
Masamune 157 Opublikowano poniedziałek o 13:04 Opublikowano poniedziałek o 13:04 57 minutes ago, Paolo de Vesir said: Rozmawialiśmy cały czas o performance. Więc masz skalowanie z 846p na średnio-niskich-bardzo niskich do 4K Vs 3060Ti ze skalowaniem z wysokich-średnich do 4K. Niesamowity efekt wizualny. Niestety, racjonalizacja każe wierzyć Ci we własne kłamstwa chociaż wszystkie dowody zwyczajnie wskazują przeciw tobie. No, ale w tym temacie już czytałem, że PRO dodało raytracing do gry która go nie ma, więc nic mnie nie zdziwi. Polska mistrzem Polski. ode mnie EoT Dobra, jednak racja z tym 3060Ti. Daje radę dorównać trybowi Performance, z mojej konfiguracji można więc wyciąć 4070 za 2500, zamiast tego możemy uznać 3060Ti, za 1100zł mniej. Mamy więc kompa za 4000zl. Cytuj
Paolo de Vesir 9 091 Opublikowano poniedziałek o 13:05 Opublikowano poniedziałek o 13:05 16 minut temu, nero2082 napisał(a): ale to temat o PS5 Pro™ więc jakbyś mógł to wskaż mi konsolę która odpala grę The Crew Motorfest w 4K60, poczekam Nie muszę, bo wciąż wygląda gorzej niż Forza Horizon 5. No, ale na PS5 to i taki Motorszrot musi robić wrażenie 1 1 Cytuj
tjery 1 170 Opublikowano poniedziałek o 13:11 Opublikowano poniedziałek o 13:11 2 godziny temu, Masamune napisał(a): No dokładnie tak, także ludzie pierdoły wypisują twierdząc, że coś gdzieś niedomaga. Jedyne co w tym wszystkim niedomaga to komunikacja ze strony Remedy, bo w jednym akapicie piszą zarówno o Pro jak i o base. Ktoś w necie odwrócił kota ogonem i wyszło że na pro jest 864p. No a nie jest. Alan 2 na Pro jest wyraźnie bardziej ostry i to bardzo duża różnica względem wersji Base. Mamy więc żyletę 30 FPS z RT lub żyletę 60fps. Porównywanie więc PSSR do FSR i mówienie że nie ma różnicy to zwykle brednie . Nie zwykłe brednie. To Ty snujesz tu jakieś dziwne wywody "bo tak mi się wydaje". Alan Wake 2 chodzi na PS5 PRO w trybie performance w 864p upskalowanym do 4K przez PSSR. Bazowe PS5 ma 847p upskalowane do 1440p przez FSR (1:09). Jakość obrazu jest nie tylko na poziomie tego z bazowego PS5, a gorsza, widać to dobrze w 8:24 (performance mode PS5) vs 8:34 (performance mode PS5PRO) i później w 8:55. Zobacz sobie na drewniany płot po prawej stronie w oddali, na bazowym PS5 jest stabilny, na PS5 PRO z PSSR masz mocny flickering, płot "pływa". To samo artefakty wokół włosów, z PSSR są mocniejsze niż na bazowym PS5 z FSR. To samo z linami na statku, z FSR są bardziej stabilne niż z PSSR. Ponadto FSR skalujący do 1440p daje lekko ostrzejszy obraz niż PSSR skalujący do 4K, bo skalowanie z tak niskiej rozdzielczości do 4K zwyczajnie przerasta PSSR i wygląda źle. W ruchu natomiast powiedziałbym, że jest remis - oba rozwiązania są bardzo niestabilne i poza ogólnym flickeringiem wielu elementów zarówno z FSR jak i PSSR każdy z tych sposobów ma swoje słabości i mocniejsze strony, np. od 6:47 - FSR na bazowej radzi sobie gorzej z linami wysokiego napięcia, ale za to czerwony płot w tle jest stabilny, za to PSSR lepiej renderuje linie wysokiego napięcia, za to ma ogromny flickiering i artefakty na czerwonym płocie w tle. Jeżeli chodzi o tryb quality to tu już PSSR radzi sobie lepiej niż FSR generując mniej flickeringu i artefaktów, a to dlatego, że tu już ma lepszą rozdzielczość do upskalowania do 4K - na PS5 PRO jest to 1224p upskalowane do 4K, na zwykłej PS5 1270p upskalowane do 1440p. Co do "Mamy więc żyletę 30 FPS z RT lub żyletę 60fps" to obraz generowany przez PS5 PRO zarówno w trybie performance jak i quality nie ma nic wspólnego z "żyletą", zobacz sobie jak porównanie przeskoczy na obraz z PC z DLSS, tam masz obraz żyletę (do tego mega stabilny, bez żadnych artefaktów i flickeringu), widać jak na dłoni jak rozmazany,niestabilny i pływający jest w porównaniu do tego obraz na PS5 PRO (od np. 0:49, najpierw PS5 PRO Quality, potem PS5 PRO Performance i potem PC). A RT odbić na PS5 PRO w trybie quality jest, to fakt, ale jego rozdzielczość w porównaniu do PC jest tak niska, że ciężko to nazwać dobrym ficzerem, bo wygląda to słabo. Cytuj
Czoperrr 5 074 Opublikowano poniedziałek o 13:13 Opublikowano poniedziałek o 13:13 Daremna dyskusja, jak ktoś chce grać tylko na konsolach to nie zmieni upodobań i nie zainwestuje w PC. Ktoś chce po prostu grać w wystarczającej jakości to gra na bazowej konsoli. Ktoś jest pasjonatem i musi mieć wszystko co najnowsze i najlepsze (w swojej kategorii) to kupi Pro i będzie zadowolony. 2 1 Cytuj
SlimShady 3 380 Opublikowano poniedziałek o 13:16 Opublikowano poniedziałek o 13:16 Mam nadzieję, że zwrócicie hajs za chemioterapię za te ostatnie kilka stron. 1 1 Cytuj
AsmWalker 1 Opublikowano poniedziałek o 13:16 Opublikowano poniedziałek o 13:16 A pytanie z innej beczki trochę. Czy da się dualsense wykorzystywać z wibracjami haptycznymi i spustami na pc? To jest ciekawe bo dla mnie jak mam i pc i ps5 to te wibracje, głośniczek w padzie i spusty to robi dla mnie mega robotę . Cytuj
easye 3 356 Opublikowano poniedziałek o 13:18 Opublikowano poniedziałek o 13:18 Zależy od gry, ale exy Sonyraczej mają haptyke, masz apke też od Sony na PC dedykowana pod pada, głośnika nigdy nie sprawdzałem, bo zawsze wyłączam. Cytuj
Masamune 157 Opublikowano poniedziałek o 13:18 Opublikowano poniedziałek o 13:18 57 minutes ago, Paolo de Vesir said: Rozmawialiśmy cały czas o performance. Więc masz skalowanie z 846p na średnio-niskich-bardzo niskich do 4K Vs 3060Ti ze skalowaniem z wysokich-średnich do 4K. Niesamowity efekt wizualny. Niestety, racjonalizacja każe wierzyć Ci we własne kłamstwa chociaż wszystkie dowody zwyczajnie wskazują przeciw tobie. No, ale w tym temacie już czytałem, że PRO dodało raytracing do gry która go nie ma, więc nic mnie nie zdziwi. Polska mistrzem Polski. ode mnie EoT Dobra, jednak racja z tym 3060Ti. Daje radę dorównać trybowi Performance, z mojej konfiguracji można więc wyciąć 4070 za 2500, zamiast tego możemy uznać 3060Ti, za 1100zł mniej. Mamy więc kompa za 4000zl. Cytuj
Paolo de Vesir 9 091 Opublikowano poniedziałek o 13:23 Opublikowano poniedziałek o 13:23 11 minut temu, Czoperrr napisał(a): Daremna dyskusja, jak ktoś chce grać tylko na konsolach to nie zmieni upodobań i nie zainwestuje w PC. Ktoś chce po prostu grać w wystarczającej jakości to gra na bazowej konsoli. Ktoś jest pasjonatem i musi mieć wszystko co najnowsze i najlepsze (w swojej kategorii) to kupi Pro i będzie zadowolony. To wszystko jest zawsze jakąś dziwną mieszkanką uprzedzeń, mitów i "wydajemisię". Cykl konsolowca jest dość krótki i leci mniej więcej tak: wychodzi nowa konsola, "jakość jest zadowalająca, PC zaorane" -> PC mocno odskakują, "grafika się nie liczy" -> wychodzi nowa konsola, "no i to jest jakość! PC zaorane" -> Przecież wszystkie tematy przed premierami nowych konsol to jest zawsze liczenie klatek, że tym razem będzie 4K/60 (ale tym razem to już na pewno!) i podszyte jest to jakimiś kompleksami względem PC-ta. Kiedyś leczono je exami, ale dzisiaj gdy masz już praktycznie wszystko na PC to konsole są mniej potrzebne niż kiedykolwiek. No, ale z PC-tami jest przecież dużo problemów, bo trzeba kliknąć w ikonkę na pulpicie, podłączyć PC do TVka albo raz na 4 lata wykręcić dwie śrubki i wymienić kartę graficzną za zatrzask. A potem ludzie się dziwią, że w CW nie chodzi o gry tylko o sprzęt. Tu jest to samo. Cytuj
Insane3d 6 Opublikowano poniedziałek o 13:24 Opublikowano poniedziałek o 13:24 3 minuty temu, easye napisał(a): Zależy od gry, ale exy Sonyraczej mają haptyke, masz apke też od Sony na PC dedykowana pod pada, głośnika nigdy nie sprawdzałem, bo zawsze wyłączam. Bardzo dobre pytanie, też się ostatnio nad tym zastanawiałem. Pamietam swego czasu miałem świeżo po premierze zestaw PC z kartą GTX 970 za który zapłaciłem około 4 k co wtedy oczywiście było o wiele wyższą kwota niż teraz. Używałem go prawie dwa lata do grania z podłączeniem do TV przez HDMI + zewnętrzny pad i bardzo denerwowało mnie częste wyrzucanie do pulpitu i ogólnie cały ten proces związany z podłączeniem, kablami i ustawieniami gier. Później wyszedł RDR2 i zmieniłem na PS4 PRO i nigdy nie zatęskniłem za PC. To była ogromna ulga w komforcie grania, może teraz coś się usprawniło i lepiej to wygląda aby uzyskać feeling grania na padzie + tv i kanapa. Cytuj
tjery 1 170 Opublikowano poniedziałek o 13:25 Opublikowano poniedziałek o 13:25 7 minut temu, AsmWalker napisał(a): A pytanie z innej beczki trochę. Czy da się dualsense wykorzystywać z wibracjami haptycznymi i spustami na pc? To jest ciekawe bo dla mnie jak mam i pc i ps5 to te wibracje, głośniczek w padzie i spusty to robi dla mnie mega robotę . Tak, ale tylko po kablu, działa wszystko, wszystkie gry Sony to mają, ale też coraz więcej gier 3rd party jak ma te opcje na PS5 to ma też na PC, ostatnio w sumie każda. Głośnik też. Cytuj
krzysiek923 1 627 Opublikowano poniedziałek o 13:25 Opublikowano poniedziałek o 13:25 (edytowane) 8 minut temu, easye napisał(a): Zależy od gry, ale exy Sonyraczej mają haptyke, masz apke też od Sony na PC dedykowana pod pada, głośnika nigdy nie sprawdzałem, bo zawsze wyłączam. podłączę się przy okazji: dualsense jest już normalnie wspierany po BT we wszystkim, czy trzeba przez steam input się łączyć? ok, tjery się wtrącił, już wiem xd Edytowane poniedziałek o 13:26 przez krzysiek923 Cytuj
Insane3d 6 Opublikowano poniedziałek o 13:27 Opublikowano poniedziałek o 13:27 8 minut temu, Masamune napisał(a): Dobra, jednak racja z tym 3060Ti. Daje radę dorównać trybowi Performance, z mojej konfiguracji można więc wyciąć 4070 za 2500, zamiast tego możemy uznać 3060Ti, za 1100zł mniej. Mamy więc kompa za 4000zl. Ciekawe czy w takim Horizon Remaster albo Forbiden West uzyskamy jakość jak na PS5 PRO na karcie 3060 Ti- gra wygląda fenomenalnie i tak samo dobrze działa. Gdzieś usłyszałem, że kompy za 8-10 k dopiero uzyskują ten efekt. 2 Cytuj
tjery 1 170 Opublikowano poniedziałek o 13:31 Opublikowano poniedziałek o 13:31 3 minuty temu, Insane3d napisał(a): Ciekawe czy w takim Horizon Remaster albo Forbiden West uzyskamy jakość jak na PS5 PRO na karcie 3060 Ti- gra wygląda fenomenalnie i tak samo dobrze działa. Gdzieś usłyszałem, że kompy za 8-10 k dopiero uzyskują ten efekt. To źle słyszałeś. Cytuj
łom 1 975 Opublikowano poniedziałek o 13:36 Opublikowano poniedziałek o 13:36 4 minuty temu, Insane3d napisał(a): Ciekawe czy w takim Horizon Remaster albo Forbiden West uzyskamy jakość jak na PS5 PRO na karcie 3060 Ti- gra wygląda fenomenalnie i tak samo dobrze działa. Gdzieś usłyszałem, że kompy za 8-10 k dopiero uzyskują ten efekt. Powinieneś zmienić stronki które odwiedzasz bo już któryś raz łapiesz się na ewidentne głupoty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi