Paolo de Vesir 9 092 Opublikowano wtorek o 10:38 Opublikowano wtorek o 10:38 Technologicznie wyglądał nędznie, a teraz na konsoli wygląda nieźle, więc update stosowny do możliwości sprzętu za 3.5K. Cytuj
messer88 6 455 Opublikowano wtorek o 10:43 Opublikowano wtorek o 10:43 https://www.euro.com.pl/konsole-playstation-5/sony-playstation-5-pro-ps5-2tb-disc-drive-blu-ray.bhtml w euro zapowiedź zestawu z napędem, ciekawe ile zawołają Cytuj
wojtas011 534 Opublikowano wtorek o 10:44 Opublikowano wtorek o 10:44 1 minutę temu, messer88 napisał(a): https://www.euro.com.pl/konsole-playstation-5/sony-playstation-5-pro-ps5-2tb-disc-drive-blu-ray.bhtml w euro zapowiedź zestawu z napędem, ciekawe ile zawołają 4.5k Cytuj
Masamune 157 Opublikowano wtorek o 11:23 Opublikowano wtorek o 11:23 49 minutes ago, tjery said: Możesz już skończyć z tym Alanem? Dosłownie wczoraj sam wkleiłeś film Digital Foundry, w którym mówią, że w AW2 PSSR wygląda słabo. Możesz już skończyć z udzielaniem się w tym temacie, skoro nie masz nic wartościowego do powiedzenia? 2 hours ago, gnom said: Z napedem sa inne, dluzsze nozki i jest stabilna af, przepasc wzgledem bez napedu. Nic sie nie gibie A skąd te nóżki wziąć? To nie będą te same co do konsoli dorzucali? Z napędem dodają inne? 3 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 092 Opublikowano wtorek o 11:27 Opublikowano wtorek o 11:27 3 minuty temu, Masamune napisał(a): Możesz już skończyć z udzielaniem się w tym temacie, skoro nie masz nic wartościowego do powiedzenia? dałeś fałszywe tezy które obalił tjery i eksperci z wielu tematów i się znów rzucasz, więc to może tobie przydałoby się w końcu ztjm? Cytuj
Assassins_78 936 Opublikowano wtorek o 11:29 Opublikowano wtorek o 11:29 5 minut temu, Masamune napisał(a): A skąd te nóżki wziąć? To nie będą te same co do konsoli dorzucali? Z napędem dodają inne? Nie mów że za 3,5k nie ma nóżek Ja winszuje 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 274 Opublikowano wtorek o 11:30 Opublikowano wtorek o 11:30 Godzinę temu, Basior napisał(a): No nie spadnie xd. Jak do 3000 spadnie za dwa lata, a 2500 za 4 lata to będzie git. Inflacja była. Zmiana polityki. Pewnie PS6 to i za 4 tysie będzie wtedy na luzie Jak teraz sprzątaczki po 7k zarabiają, nie widzę więc przeszkód w dalszym wzroście cen najlepszej konsoli na świecie ^^. 1 3 Cytuj
Paolo de Vesir 9 092 Opublikowano wtorek o 11:32 Opublikowano wtorek o 11:32 2 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Jak teraz sprzątaczki po 7k zarabiają, nie widzę więc przeszkód w dalszym wzroście cen najlepszej konsoli na świecie ^^. Jak tam testy PROsiaka? RX 7900 XTX bliża się chociaż do nieograniczonych możliwości potężnego APU PS5PRO oraz PSSR? 2 Cytuj
KrYcHu_89 2 274 Opublikowano wtorek o 11:33 Opublikowano wtorek o 11:33 Teraz, Paolo de Vesir napisał(a): Jak tam testy PROsiaka? RX 7900 XTX bliża się chociaż do nieograniczonych możliwości potężnego APU PS5PRO oraz PSSR? 7900 XTX ma za słabe IQ, tylko PRO. Cytuj
Masamune 157 Opublikowano wtorek o 11:41 Opublikowano wtorek o 11:41 Chłopaki, weźcie idźcie sobie do system wars czy to jakiegoś innego blacharskiego kółka wzajemnej adoracji i tam róbcie sobie dobrze. Tutaj nikt nie potrzebuje waszych eksperckich opinii z jutuba. 1 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 274 Opublikowano wtorek o 11:50 Opublikowano wtorek o 11:50 3 godziny temu, Masamune napisał(a): Cena jest za wysoka. Ta konsola powinna kosztować max 3000zł w takiej formie w jakiej jest albo nawet z dyskiem 1TB zamiast 2. Jeśli chodzi o zmiany, zmiany są. Większość gier, które testowałem została na Pro pozbawiona bolączek jakie miały na zwykłej wersji konsoli. To co mi przeszkadzało zostało poprawione. Jest ostrzej, jest płynniej, tam gdzie zwykła PS5 niedomagała, Pro nadrabia z nawiązką. Jeśli będziemy patrzeć na cyferki np dotyczące Alana, nie robią wrażenia. Jeśli zaczniemy patrzeć na to, co jest na ekranie, no to chyba jakieś czary się zadziały, bo wg cyferek to nie ma prawa wyglądać jak wygląda. Zmiany są wyraźnie zauważalne dopiero w sytuacji - 60fps + lepsza grafa. Na Pro dostaliśmy też zmiany bardzo subtelne ale wymagające sprzętowo - RT + DLSS PSSR. Jeśli nie jesteś upierdliwym i wprawnym obserwatorem, to zmiany z grupy tych bardziej subtelnych mogą zupełnie cię nie interesować i nie będą rzucać się w oczy dając mylne przeświadczenie, że nie wiadomo za co tu tyle kasy się płaci. Czy można było to osiągnąć na zwykłej PS5? W idealnym świecie tak, w naszym świecie nie i dlatego mamy co mamy. Czas to pieniądz, gra ma być szybko wyprodukowana bez spuszczania się nad wyciskaniem siódmych portów żeby tylko to lepiej działało na jednej z wielu platform docelowych. Ja na Pro się zdecydowałem tylko dlatego, że całą poprzednią generację plułem sobie w brodę, że nie zrobiłem przesiadki na PS4 Pro. Tym razem nadrobiłem i po sprawdzeniu polecam zrobić to samo każdemu, komu chodzi to po głowie. Jeśli się wahasz, odczekaj trochę na używki lub obniżki cen. Mi też, w poziomie węgla lepiej tak, niż bez niego. Nic nowego nie mam do dodania, to konsola dla ludzi z dosyć dużym TV (tak najlepiej +65 cali, bądź 55 cali w małej odległości) i grających w trybach tylko >30 fps. Przy PS6 ulepszony PSSR + nowy procek to może być kombo, które wreszcie wyjebie tryby 30 na konsolach do lamusa od startu generacji, ale czy tak się stanie, ciężko powiedzieć, to na razie myślenie życzeniowe. Sprzedaż PS5 Pro ponoć zadowalająca, ale nie mogą jebnąć ceny 3.5k, czy 4k przy PS6, mogą za to zrobić wersję amatorska i profesjonalną, żeby zaspokoić obie grupy od startu generacji, nie ma już czegoś takiego jak konsola, co będzie dobrze działała przez 7 lat i nie będzie znacząco odstawać od PC/ a nawet handheldów i będzie kosztować 2k w dzień premiery, nie ma szans, żeby Sony, czy Microsoft do tego dopłacało i jednocześnie robiło mocny sprzęt. Ta generacja strasznie się rozjechała już przez wydanie słabiutkiego XSeries S na jej starcie, takiego rozstrzału nie było nigdy. Teraz developerzy muszą optymalizować swoje multiplatformy na 3 zupełnie inne urządzenia, bo tylko Series X i PS5 można jakoś mocniej porównać do siebie, pole do poprawy przy next genach... 1 Cytuj
BulletPOL 21 Opublikowano wtorek o 12:08 Opublikowano wtorek o 12:08 PRO jest pierwszą konsolą, na którą nie miałem preordera. Zawsze byłem przeciwny temu, że Sony wprowadza połowiczne generacje konsol. Druga sprawa to brak napędu, PRO jest zabiegiem czysto sprawdzającym rynek, bo nie od dziś wiadomo, że Sony chce mieć całkowitą kontrolę rynku i stopniowo zamyka rozdział o nazwie "płyty i pudełka". Niemniej, im bliżej było premiery, im więcej czytałem o tej konsoli, tym coraz bardziej mi odbijało. W pewnym momencie byłem tak podekscytowany, że chciałem szybko zrobić podmiankę. Dzień po premierze poszedłem nawet do sklepu i były trzy dostępne sztuki na półce. Miałem jedną w ręce... i odłożyłem z powrotem na półkę. No nie... tym razem nie! Już pomijając cały ten fakt braku napędu i tego, do czego to zmierza. Ta konsola jest po prostu słaba, a chciwość tej korporacji sięga już zenitu. Może gdyby ta konsola faktycznie pokazała jakieś znaczące, wymierne dla mnie efekty, to może bym się skusił, złamał, ale na litość... w niektórych grach to jest przyrost rzędu 5-10 klatek, gdzie nadal konsola nie może uzyskać stabilnych 60 FPS. To jest chore. Nie wiem, może później będzie trochę lepiej, może kolejne gry pokażą bardziej znaczące efekty wydajności, ale z drugiej strony, ten cpu będzie również w niektórych grach sporym hamulcem. Na chwilę obecną to wygląda naprawdę kiepsko. Ja sam mam dwa duże ekrany, więc teoretycznie jestem targetem, ale nawet, grając te 2,5 metra od telewizora, nie ma szans dostrzec znaczącej różnicy. No, chyba że ktoś naprawdę kocha te doczytujące się tekstury oblepione low ray tracing'iem i jeszcze kosztem wycięcia części innych efektów graficznych. Bo na chwilę obecną, tak to właśnie wygląda. Ta generacja strasznie się rozjechała. Początkowo, wszyscy uważali, że PRO będzie odpalać gry w trybach jakościowych w 4K i stałym 60FPS. Nie bardziej mylnego, znowu dostaliśmy coś pośrodku. Niestety, Sony oferuję obecnie technologie skalujące i sztucznie podnoszące framerate, a nie sprzęt z istotnie mocniejszymi bebechami, za który warto byłoby zapłacić. Nie wykluczam, że nie kupię jej wcale. Może za jakiś czas, po obniżce, ale wtedy będzie pewnie wchodzić już następna generacja. A nie oszukujmy się, dobrych gier typowo na konsole zaczyna być jak na lekarstwo. Ile potrwa jeszcze ta generacja? 2-4 lata? Po tym, jakie bebechy trafiły do tej konsoli, sądzę, że jednak wcześniej, niż później. Bardziej martwię się tym, że SONY chcąc podnieść prestiż tej wspaniałej konsoli, jaką jest PRO, zlikwiduje w grach paski fidelity/performance dla podstawowego modelu, dodatkowo jeszcze obniżając jej wydajność na korzyść "wydajniejszego" modelu. Oczywiście, dalej będę się temu przyglądał. Czy PRO faktycznie rozwinie skrzydła, czy ten sprzęt pokaże swoją "magiczną" moc, która skusi mnie do przesiadki, czy raczej odejdzie w zapomnienie. Ogólnie martwi mnie sytuacja na rynku konsol. Byłem z nimi związany prawie 30 lat, robienie z nich pół-generacji, przejście na cyfry, brak fizycznych nośników, to coś, co dla mnie osobiście, jest bardzo ważnym i jednym z głównych czynników, za które te konsole kochałem. A teraz coraz bardziej się zastanawiam, czy nie lepiej, zamiast kupować PRO, wymienić mojego poczciwego 3070Ti na 4070Ti Super/7900XTX. Tak to właśnie na chwilę obecną wygląda. Może że jakiś czas jeszcze odszczekam to wszystko, co napisałem... 7 1 Cytuj
tjery 1 174 Opublikowano wtorek o 12:09 Opublikowano wtorek o 12:09 20 minut temu, Masamune napisał(a): Chłopaki, weźcie idźcie sobie do system wars czy to jakiegoś innego blacharskiego kółka wzajemnej adoracji i tam róbcie sobie dobrze. Tutaj nikt nie potrzebuje waszych eksperckich opinii z jutuba. Chłopie, od kilku stron w co drugim poście piszesz dyrdymały, o grafice i technologiach z nią związanych wiesz tyle co nic, słyszysz dzwony, ale nie wiesz, w którym kościele. Jak się wypowiadasz na jakiś temat i piszesz głupoty to się nie dziw, że ktoś może na to zareagować. 1 1 Cytuj
Szermac 2 707 Opublikowano wtorek o 12:17 Opublikowano wtorek o 12:17 47 minut temu, Assassins_78 napisał(a): Nie mów że za 3,5k nie ma nóżek Ja winszuje 53 minuty temu, Masamune napisał(a): To nie będą te same co do konsoli dorzucali Winszuje też Cytuj
jimmy 1 226 Opublikowano wtorek o 12:17 Opublikowano wtorek o 12:17 Pecetowcy to są Ci goście na imprezie co podbijają do każdego i próbują zagadać, ale 2 zdania i wokół nich momentalnie robi się pusto 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Szermac 2 707 Opublikowano wtorek o 12:21 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano wtorek o 12:21 2 17 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tjery 1 174 Opublikowano wtorek o 12:23 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano wtorek o 12:23 (edytowane) 8 minut temu, jimmy napisał(a): Pecetowcy to są Ci goście na imprezie co podbijają do każdego i próbują zagadać, ale 2 zdania i wokół nich momentalnie robi się pusto Ta, lepiej być jak Ty, udawać że ma się w dupie tematy graficzne, wszelakie Pecetowe skróty, po czym lecieć po nową konsolę, która nic więcej niż tych tematów, które rzekomo masz w dupie, nie zmienia. Edytowane wtorek o 12:26 przez tjery 10 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 092 Opublikowano wtorek o 12:23 Opublikowano wtorek o 12:23 Nom, racja. Lepiej was zostawić jak jeden przez drugiego konfabuluje i już dodaje PS5PRO mocy nie kompa za 7, a 14K i już nawet DF i eksperci mylą, bo chłopaki uskuteczniają holenderski ster racjonalizacji ze jednak ta moc jest nieograniczona xDDDD 2 Cytuj
Assassins_78 936 Opublikowano wtorek o 12:25 Opublikowano wtorek o 12:25 Zapowiedź w X-kom https://www.x-kom.pl/p/1280263-konsola-playstation-sony-playstation-5-pro-disc-drive.html Sony PlayStation 5 Pro + Disc Drive za 4099zł. 11 minut temu, Szermac napisał(a): Winszuje też OK, już wyjaśnione, ale niesmak zostaje Cytuj
Czoperrr 5 074 Opublikowano wtorek o 12:34 Opublikowano wtorek o 12:34 4099zł za konsolę Życzę wytrwałości rodzicom spełniających zachcianki dzieci bo chcą grać w FIFE i CoDa 1 Cytuj
drozdu7 2 731 Opublikowano wtorek o 12:43 Opublikowano wtorek o 12:43 Najlepsze że prawdopodobnie za dwa lata ten sprzęt za 4000 będzie za słaby. Bo taki się zrobił ten cykl konsolowy, od premiery do szybkiego reality check że nie ma co cudów oczekiwać 1 Cytuj
łom 1 975 Opublikowano wtorek o 12:52 Opublikowano wtorek o 12:52 Dla słabo zoptymalizowanych gier ile mocy byś nie wrzucił to będzie za mało, z drugiej strony takie Sony Santa Monica, Naughty Dog czy Rockstar jak w końcu coś wydadzą dedykowanego dla PS5 to inni devi nawet na PS6 nie osiągną podobnych efektów. 2 1 Cytuj
drozdu7 2 731 Opublikowano wtorek o 13:31 Opublikowano wtorek o 13:31 38 minut temu, łom napisał(a): Sony Santa Monica, Naughty Dog czy Rockstar jak w końcu coś wydadzą dedykowanego dla PS5 No i wtedy myślę że i na moim bazowym pleju będzie to wyglądać elegancko. Cytuj
GearsUp 150 Opublikowano wtorek o 13:34 Opublikowano wtorek o 13:34 1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a): to konsola dla ludzi z dosyć dużym TV XDDDDDDDDDDDDD W sensie dopiero wtedy różnice są zauważalne? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi