Kris77 434 Opublikowano wtorek o 12:12 Opublikowano wtorek o 12:12 55 minut temu, ThePatrickyo napisał(a): No dobra, a czy ktoś brał limitkę 30th Anniversary Slimki z MediaExpert i ma zamówienie w trakcie realizacji? Pobrało Wam kasę? Ja mam opłacone BLIK w momencie zamówienia (konsola i DS) i na razie żadnych postępów. 1 Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano wtorek o 12:18 Opublikowano wtorek o 12:18 18 godzin temu, Masamune napisał(a): Dla mnie np fenomenem jest fakt, że Pro nie cierpi na tak wyraźne braki przepustowości HDMI mimo, że wg DF wciąż mamy doczynienia z 32gbps. Tam gdzie na zwykłej PS5 miałem Black crush z tego powodu, na PRO go nie ma. Nie jest to fenomenem, bo cierpi dokładnie na te same ograniczenia, co jest nieśmiesznym żartem w sprzęcie za tę cenę (przypominam, że taki Series S obsługuje w pełni HDMI 2.1 z 48gbps przepustowości 40 gbps przepustowości, które pokrywa wszystkie możliwe kombinacje dla 4k). Sony dorzuciło tylko podstawową obsługę rozdzielczości 8k z włączonym DSC, bo mieści się to w tych upośledzonych 32gbps. Nie ma to też wpływu na czerń, więc wydaje mi się, że nie do końca wiesz o czym piszesz. Dotyczy to tylko trybu 4k@120Hz z HDR, bo wtedy zaczyna brakować przepustowości na HDMI i konsola musi przesyłać do TV obraz w gorszej jakości - YUV422 (normalnie jest to 4:4:4 lub RGB i jest to najlepsza jakość). Różnice między 4:4:4 a 4:2:2 nie mają wpływu na to o czymś piszesz(black crush) a na gorszą jakość kolorów oraz mniej wyraźne fonty/ui. Dla porównania 4:4:4 4:2:2 Jeśli widzisz różnice w czerni na Pro to jest to tylko kwestia ustawień w TV(możliwe, że dla PS5 bazowego miałeś ustawiony zły poziom czerni) lub wmawianie sobie, że trawa jest bardziej zielona niż w rzeczywistości. 3 1 1 Cytuj
Plackus 418 Opublikowano wtorek o 12:27 Opublikowano wtorek o 12:27 @jar3czek Kiedyś pisałem o tym w temacie tv ale nie uzyskałem odpowiedzi. Włącze vrr i 120h hz i jakość kolorów jest słabsza. Mogę jedynie je poprawić ustawieniami, ale nigdy nie osiągnę takiej jakości jak bez vrr i 120. Zawsze myślałem że to wina mojego TV Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano wtorek o 12:37 Opublikowano wtorek o 12:37 10 minut temu, Plackus napisał(a): @jar3czek Kiedyś pisałem o tym w temacie tv ale nie uzyskałem odpowiedzi. Włącze vrr i 120h hz i jakość kolorów jest słabsza. Mogę jedynie je poprawić ustawieniami, ale nigdy nie osiągnę takiej jakości jak bez vrr i 120. Zawsze myślałem że to wina mojego TV To nie powinna być wina TV, tylko ograniczenie po stronie PS5. VRR nie ma też na to wpływu, chodzi tylko o 120HZ i HDR (obydwa wymagają większej przepustowości do przesłania wideo) w rozdzielczości 4k. Z tego co pamiętam, to zdarzało się też, że część TV miała problem ogólnie z implementacją VRR i wyświetlała obraz w gorszej jakości, ale dotyczyło to chyba tylko LCD i było to związane z dimmingiem (wygaszanie stref). 1 Cytuj
Masamune 152 Opublikowano wtorek o 13:07 Opublikowano wtorek o 13:07 (edytowane) 2 hours ago, tjery said: Nie, w AW2 nie ma filmgraina cały czas, można go wyłączyć. Nie ma też żadnego shimmeringu z samej gry. To co widzisz u siebie i myślisz, że to filmgrain i shimmering z gry to właśnie artefakty, jakie daje PSSR. Obracanie kamery w poziomie (czyli to co robisz praktycznie cały czas przez całą grę) to specyficzny scenariusz? Ok. Co do szczegółów i określonej odległości to nic takiego w tym filmie nie ma, jest pokazane pełno scen i pełno przykładów bez żadnego cherrypickingu. Tu jest film, o którym piszesz. Nie widzę tu żadnego "skaczącego obrazu" z DLSS. Widać za to jak na dłoni, że PSSR nawet w Ratchecie przy rekonstrukcji prawie z 1800p do 4K powoduje ciągły flickering całego obrazu, jakby był jakiś filmgrain włączony. Jak mówiłem, jak dla Ciebie jest ok i nie widzisz u siebie problemów to świetnie. Ale proponuję pisać, że dla Ciebie tak jest i tyle, bez dodawania, że najbardziej profesjonalny portal w temacie jakości obrazu w grach się myli/nie ma narzędzi/nie ma wiedzy/nie jest miarodajny/jest wybiórczy itd. Tym bardziej, że to nie jest tak, że oni tylko o tym mówią czy piszą, wszystko jest pokazane czarne na białym na filmach porównawczych i każdy kto ma oczy widzi to o czym mówią/piszą, bo takie są po prostu fakty, niezależnie od Twoich odczuć i tego co mówią "gracze, którzy grają w te gry". Tak tak, cały czas - dla mnie, wyglądasz idealnie. Pisząc o filmgrain miałem właśnie na myśli artefakty PSSR - tu mają rację. Możesz pstrykać przełącznikiem do woli ale go nie wyłączysz. Dla mnie typowy growy scenariusz to poruszanie się do przodu, czyli pionowy ruch kamery a nie obracanie się w koło w poziomie. W tym scenariuszu jest pięknie, moje zrzuty, które tu wstawiałem to potwierdzają, nie ma ani jednego który wyglądałby jak z porównania DF - fakt. No a Ratchet, jak będę miał chwilę i będzie mi się chciało to podam gdzie jest ten fragment, no ale autentycznie oni opowiadają, jaki to obraz w DLSS jest lepszy, a na drugim planie wszystko drży, podczas gdy PSSR jest w tej scenie mega stabilny jeśli tego nie zauważyłeś to jesteś jednak słabym obserwatorem i trzeba ci wszystko palcem pokazać i podsunąć pod nos, zero własnej obserwacji i najwięcej do powiedzenia. U DF to nie pierwszyzna, mówią tylko o tym, o czy chcą mówić, a pelikany "łykajo". Edytowane wtorek o 13:10 przez Masamune 4 1 Cytuj
Ukukuki 6 992 Opublikowano wtorek o 13:08 Opublikowano wtorek o 13:08 W pierwszych TV Sony z VRR był bardzo duży problem z jakością obrazu podczas korzystania z tej funkcji. Cytuj
Czoperrr 5 118 Opublikowano wtorek o 13:59 Opublikowano wtorek o 13:59 51 minutes ago, Masamune said: Dla mnie typowy growy scenariusz to poruszanie się do przodu, czyli pionowy ruch kamery a nie obracanie się w koło w poziomie. W tym scenariuszu jest pięknie, moje zrzuty, które tu wstawiałem to potwierdzają, nie ma ani jednego który wyglądałby jak z porównania DF - fakt. Czyli na Pro nie zaleca się obracać kamerą? 3 Cytuj
Masamune 152 Opublikowano wtorek o 14:01 Opublikowano wtorek o 14:01 1 hour ago, jar3czek said: Nie jest to fenomenem, bo cierpi dokładnie na te same ograniczenia, co jest nieśmiesznym żartem w sprzęcie za tę cenę (przypominam, że taki Series S obsługuje w pełni HDMI 2.1 z 48gbps przepustowości). Sony dorzuciło tylko podstawową obsługę rozdzielczości 8k z włączonym DSC, bo mieści się to w tych upośledzonych 32gbps. Nie ma to też wpływu na czerń, więc wydaje mi się, że nie do końca wiesz o czym piszesz. Dotyczy to tylko trybu 4k@120Hz z HDR, bo wtedy zaczyna brakować przepustowości na HDMI i konsola musi przesyłać do TV obraz w gorszej jakości - YUV422 (normalnie jest to 4:4:4 lub RGB i jest to najlepsza jakość). Różnice między 4:4:4 a 4:2:2 nie mają wpływu na to o czymś piszesz(black crush) a na gorszą jakość kolorów oraz mniej wyraźne fonty/ui. Dla porównania 4:4:4 4:2:2 Jeśli widzisz różnice w czerni na Pro to jest to tylko kwestia ustawień w TV(możliwe, że dla PS5 bazowego miałeś ustawiony zły poziom czerni) lub wmawianie sobie, że trawa jest bardziej zielona niż w rzeczywistości. Dokładnie piszę o sytuacji 4k120, Black crush w niektórych grach może wystąpić z powodu niższego zakresu dynamiki kolorów zamiast 0-255 dla czerni masz 16-235. Może jest też to zależne od telewizora, na moim LG miałem skraszowane czernie w RE4 i Ragnaroku, na Pro RE4 wygląda już poprawnie, więc chyba coś się jednak zmieniło w tym aspekcie. Ustawienia TV mam niezmienione. Cytuj
kendzikk 114 Opublikowano wtorek o 14:12 Opublikowano wtorek o 14:12 8 minut temu, Czoperrr napisał(a): Czyli na Pro nie zaleca się obracać kamerą? Masamune tak gra na ps5 pro. 4 Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano wtorek o 14:38 Opublikowano wtorek o 14:38 40 minut temu, Masamune napisał(a): Dokładnie piszę o sytuacji 4k120, Black crush w niektórych grach może wystąpić z powodu niższego zakresu dynamiki kolorów zamiast 0-255 dla czerni masz 16-235. Może jest też to zależne od telewizora, na moim LG miałem skraszowane czernie w RE4 i Ragnaroku, na Pro RE4 wygląda już poprawnie, więc chyba coś się jednak zmieniło w tym aspekcie. Ustawienia TV mam niezmienione. Ale to o czym piszesz (0-255 vs 16-235) to jest właśnie poziom czerni. Pełny poziom konsola jest w stanie przesłać do tv tylko dla sygnału RGB, a każde PS5 (Pro też) nie jest w stanie tego zrobić w 4k@120Hz HDR z powodów o których napisałem wyżej (dla YUV zakres jest ograniczony). Podejrzewam, że na TV tym razem masz ustawiony poprawny poziom czerni(może auto, może update softu tv poprawił działanie trybu auto) - konsola i tv muszą mieć ustawiony ten sam poziom. Piszę to wszystko na przykładzie trzech oledów LG, w PS5 Pro nic się nie zmieniło po tym względem, konsola dla tego przypadku nadal jest w stanie używać tylko YUV422. @Plackus to w sumie może być też coś co może dziać się u Ciebie - jeśli poziom czerni na tv dla 120Hz + HDR masz ustawiony na sztywno na pełny, to kolory mogą wyglądać na bardziej wyprane. 1 Cytuj
Czoperrr 5 118 Opublikowano wtorek o 14:51 Opublikowano wtorek o 14:51 Jaki telewizor trzeba kupić żeby docenić moc PS5 Pro? Cytuj
gnom 89 Opublikowano wtorek o 14:52 Opublikowano wtorek o 14:52 Teraz, Czoperrr napisał(a): Jaki telewizor trzeba kupić żeby docenić moc PS5 Pro? Najlepiej CRT - gry beda najpiekniejsze i nic ich nie popsuje, zadne AI czy PSSR. Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano wtorek o 14:53 Opublikowano wtorek o 14:53 1 minutę temu, Czoperrr napisał(a): Jaki telewizor trzeba kupić żeby docenić moc PS5 Pro? Chyba można jednak napisać, że to PS5 Pro nie jest w stanie docenić mocy aktualnych TV Cytuj
Santi 29 Opublikowano wtorek o 14:55 Opublikowano wtorek o 14:55 Jaki telewizor trzeba kupić żeby docenić moc PS5 Pro? Taki:XD Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano wtorek o 15:00 Opublikowano wtorek o 15:00 @Masamune, żeby nie być gołosłownym, bo ja sam to wszystko weryfikowałem po odbiorze Pro. 4k@120Hz HDR (YUV422): 4k@60Hz HDR (RGB): Konsola nadal jest upośledzona pod tym względem i tyle. Takie coś na pewno nie zasługuje na dopisek Pro i jest zwykłym cięciem kosztów. Cytuj
Masamune 152 Opublikowano wtorek o 17:15 Opublikowano wtorek o 17:15 (edytowane) 2 hours ago, jar3czek said: @Masamune, żeby nie być gołosłownym, bo ja sam to wszystko weryfikowałem po odbiorze Pro. 4k@120Hz HDR (YUV422): 4k@60Hz HDR (RGB): Konsola nadal jest upośledzona pod tym względem i tyle. Takie coś na pewno nie zasługuje na dopisek Pro i jest zwykłym cięciem kosztów. Ja nie twierdzę, że magicznie konsola wypuszcza sygnał RGB w 120Hz. Zapytam inaczej - co zrobić aby w obecnej specyfikacji nie tracić na jakości kolorów i czy Pro może to robić ? DSC maybe dla 120hz również ? Edytowane wtorek o 17:57 przez Masamune Cytuj
Plackus 418 Opublikowano wtorek o 18:37 Opublikowano wtorek o 18:37 (edytowane) 4 godziny temu, jar3czek napisał(a): to w sumie może być też coś co może dziać się u Ciebie - jeśli poziom czerni na tv dla 120Hz + HDR masz ustawiony na sztywno na pełny, to kolory mogą wyglądać na bardziej wyprane. Jak zmieniam w konsoli na 120 vrr to opcja zmiany poziomu czerni w tv staje się niedostępna. Tryb gry włączony itd. Edit Dało się zmienić kontrast wydaje się lepszy ale paleta barw nadal nie jest do końca taka jak bez vrr/120 Edytowane wtorek o 18:46 przez Plackus Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano wtorek o 19:40 Opublikowano wtorek o 19:40 2 godziny temu, Masamune napisał(a): Ja nie twierdzę, że magicznie konsola wypuszcza sygnał RGB w 120Hz. Zapytam inaczej - co zrobić aby w obecnej specyfikacji nie tracić na jakości kolorów i czy Pro może to robić ? DSC maybe dla 120hz również ? Z postów wynikał jednak przekaz według którego twierdzisz, że PS5 Pro oferuje lepszą jakość obrazu/sygnału wideo dla tego przypadku mimo ograniczonej przepustowości i wyjaśniłem dlaczego technicznie jest to niemożliwe oraz dlaczego nie da się z tym nic zrobić (co zreszta też w dużym uproszczeniu opisało już DF), dając na potwierdzenie to co wypluwa moja konsola. Co do DSC dla 4k to nie ma to w tym przypadku sensu nawet gdyby Sony dodało jego obsługę z prostego powodu - DSC w specyfikacji HDMI 2.1 jest opcjonalne i TV 4k tego po prostu nie wspierają. Nie mają też zresztą takiej potrzeby, porty o przepustowości 40gbps są w stanie obsłużyć wszystko dla 4k bez kompresji danych (poza 12bit, ale takie panele w konsumenckich tv praktycznie nie istnieją). Tak samo TV 8k bez obsługi DSC nie będzie w stanie wyświetlić sygnału 8k z PS5 (pokazało to chyba nawet DF na przykładzie swojego grabbera). Cytuj
Masamune 152 Opublikowano wtorek o 21:17 Opublikowano wtorek o 21:17 1 hour ago, jar3czek said: Z postów wynikał jednak przekaz według którego twierdzisz, że PS5 Pro oferuje lepszą jakość obrazu/sygnału wideo dla tego przypadku mimo ograniczonej przepustowości i wyjaśniłem dlaczego technicznie jest to niemożliwe oraz dlaczego nie da się z tym nic zrobić (co zreszta też w dużym uproszczeniu opisało już DF), dając na potwierdzenie to co wypluwa moja konsola. Co do DSC dla 4k to nie ma to w tym przypadku sensu nawet gdyby Sony dodało jego obsługę z prostego powodu - DSC w specyfikacji HDMI 2.1 jest opcjonalne i TV 4k tego po prostu nie wspierają. Nie mają też zresztą takiej potrzeby, porty o przepustowości 40gbps są w stanie obsłużyć wszystko dla 4k bez kompresji danych (poza 12bit, ale takie panele w konsumenckich tv praktycznie nie istnieją). Tak samo TV 8k bez obsługi DSC nie będzie w stanie wyświetlić sygnału 8k z PS5 (pokazało to chyba nawet DF na przykładzie swojego grabbera). Dlatego szukam dziury w całym, bo autentycznie tryb VRR i 120Hz wyglądają lepiej pod względem poziomu czerni. Na amatorze od razu widziałem różnicę, ciemne sekcje obrazu miały wyraźny banding, wyblakłe placki i czarne dziury. Odpalając VRR i 120Hz na PRO zapomniałem o problemie, chociaż początkowo tak jak Ty byłem zniesmaczony doniesieniami DF o braku zmian w tym aspekcie, więc sam jestem zaskoczony. Telewizory LG i PS5 to w ogóle dziwny temat, bo uważają, że odtwarzają obraz 12bpc, którego przecież Piątka nie wypluje. Taki C1 ponoć ma fabrycznie ograniczoną przepustowość do 40Gbps. No ewentualnie faktycznie zmieniłem ustawienia lub jakaś aktualizacja FW usprawnia działanie tv w tandemie z PS5. Cytuj
LiŚciu 1 328 Opublikowano wtorek o 21:31 Opublikowano wtorek o 21:31 Tego żartu nie było już chyba tylko na nikogo. Patcha dostał Callisto. Średni Dead Space, ale miał swojej momenty. 1 Cytuj
jimmy 1 272 Opublikowano środa o 07:13 Opublikowano środa o 07:13 Ok kuriet Inpostu jedzie z limitką rocznicową. Mam nadzieję, że tym kurierem okaże się @Paolo de Vesir Cytuj
Masamune 152 Opublikowano środa o 07:52 Opublikowano środa o 07:52 13 hours ago, Plackus said: Jak zmieniam w konsoli na 120 vrr to opcja zmiany poziomu czerni w tv staje się niedostępna. Tryb gry włączony itd. Edit Dało się zmienić kontrast wydaje się lepszy ale paleta barw nadal nie jest do końca taka jak bez vrr/120 Ja na swojej bazowej PS5 doszedłem do wniosku, że najlepsze ustawienie to Auto w konsoli i Auto w telewizorze, każde inne ustawienie powodowało albo wyprany obraz z kolorów albo jeszcze większe czarne dziury. Czasami musiałem przez to rezygnować z trybu 120hz, bo nie mogłem patrzeć na tak denne kolory. Zależy od gry, niektóre wyglądały tragicznie, w niektórych dało się przeżyć. 1 Cytuj
niunias101 17 Opublikowano środa o 08:21 Opublikowano środa o 08:21 (edytowane) Na Euro RTV jest promocja ratalna i sklep spłaca 2 raty, PRO wychodzi za 3265zł. Dokonało się, jutro dostawa Edytowane środa o 08:31 przez niunias101 1 Cytuj
Bud 11 Opublikowano środa o 09:09 Opublikowano środa o 09:09 (edytowane) Mam pytanie: w dniu premiery rocznicowych konsol PS5 kliknalem sobie na Media Expert: Konsola SONY PlayStation 5 Digital Slim 30Th Anniversary Szary ale nie oplacilem i zapomnialem o tym. W miedzyczasie kupilem sobie normalna PS5 Slim i dzisiaj wpadl mail, ze ta limitka wlasnie jest gotowa do transportu i czeka na oplacenie. Zdziwilem sie, bo myslalem ze to juz przepadlo i teraz sie zastanawiam czy brac po to, zeby to opchnac moze za jakis czas jako nowke nieotwierana. Ktos orientuje sie jak to aktualnie wyglada pod tym katem czy warto? Widze, ze sam pad limitowany juz jest nawet niedostepny albo po 1000zl i tak sie zastanawiam czy jest sens "inwestowac" w to. Edytowane środa o 09:12 przez Bud Cytuj
ThePatrickyo 50 Opublikowano środa o 09:27 Opublikowano środa o 09:27 Rzeczywiście, teraz ME się obudziło i u mnie status również się zmienił na "Oczekiwanie na płatność" No to w takim razie przyjdzie mi jedna z Euro i druga z ME Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi