Skocz do zawartości

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

nero2082

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 9,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Patrząc na wszystko do tej pory wiadomo jedno - PSSR wymaga poprawy.

Taka drobna ciekawostka z tym związana: w DigitalFoundry zauważyli, że problem PSSR może być związany z tym, że zbyt krótko przetrzymuje dane z poprzedzających klatek. Ma to 2 efekty uboczne w porównaniu do DLSS:

W ruchu obraz jest ostrzejszy i nie zostawia smug, ale za to jest podatny na brak stabilności obrazu. Pewnie z czasem sytuacja się poprawi, tylko słabo z ich strony że wypuścili to w takiej, niedopracowanej formie.

Druga ciekawostka: W filmie o aktualizacji Fortnite, dodającej Hardware RT dla PS5 Pro, Alex wspomniał o tym, że tryb Quality w Silent Hillu 2 też ma HWRT na Pro. Niestety efekt jest częściowo psuty przez słabo sprawujące się PSSR.

• Plusik 1
Opublikowano

To podsumowując na ten moment lista gier na plus i minus na pro.

Lepiej 

- FFVII Rebrith 

- Stellar Blade

- Dying Light 2

- RE4r

- RE8

- exy Sony (Ratchet, Horizon, GoW, pająki itp)

Gorzej:

- SH2r

- AW2

- AC Mirage

- SW Jedi

- SW Outlaws

Nie wiem w sumie jak z tym GT7, bo coś lepiej, coś gorzej…

Coś jeszcze? 

ŻENADA

Opublikowano
12 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

A jak było w przypadku ps4pro bo już nie pamiętam? Też jakieś gry na niej gorzej działały czy tutaj sony tak pojechało.

Brałem ps4pro na premierę i z tego co pamiętam było mniej ulepszonych gier, ale za to nie było popsutych. Tutaj nie ogarniają tego upscalera. 

Opublikowano
5 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

A jak było w przypadku ps4pro bo już nie pamiętam? Też jakieś gry na niej gorzej działały czy tutaj sony tak pojechało.

W przypadku PS4 PRO roznice byly subtelne, na rowni lub troche mniej niz jest teraz. W wiekszosci polegaly na lepszych cieniach, zasieg rysowania i szczegoly, lepsze tekstury. 

Tam jest cos nie halo w przebiegu technologi produkcji i rozwuj produkcji PS5 PRO. Skoro oni robili to od premiery konsoli podstawowej, a wiekszosc devow nie potrafi wykorzystac PSSR. Albo na predce byly wypuszczone narzedzia do devow i nie potrafili dostosowac juz gotowych gier albo co gorsza samo sony wydalo felerna technologie gdzie tylko wybrane studia potrafia to okielznac ( przyklad PS3 - na papierku reaktor atomowy, w praktyce do konca generacji wszystkie gry kulaly wzgledem Xboxa 360). 

Mam nadzieje, ze dopiero nadchodzace gry na prawde pokaza co PRO jest warte i czy hucznie zapowiadane nowosci to zwykly chwyt marketingowy.

• beka z typa 3
Opublikowano
19 hours ago, balon said:

Lepiej 

- FFVII Rebrith 

- Stellar Blade

- Dying Light 2

- RE4r

- RE8

Gorzej:

- SH2r

- AW2

- AC Mirage

- SW Jedi

- SW Outlaws

Coś jeszcze? 

ŻENADA

Miałem okazję testować wczoraj TLOU pt.1, Ratchet i Demon Souls. Trzeba przyznać, że tutaj czuć moc. Gry wyglądają mega ostro, ma się wrażenie, że ogląda się materiał pokroju tych promo filmów 4K puszczanych na telewizorach ekspozycyjnych w salonach RTV :D Mało tego, wszystko śmiga mega płynnie często wyżej niż 60fps. Do tej pory ogrywałem Alan Wake 2 i wygląda na to, że gra Remedy dostała najsłabszego boosta z tych bardziej popularnych tytułów.

Opublikowano
23 minuty temu, Masamune napisał(a):

Miałem okazję testować wczoraj TLOU pt.1, Ratchet i Demon Souls. Trzeba przyznać, że tutaj czuć moc. Gry wyglądają mega ostro, ma się wrażenie, że ogląda się materiał pokroju tych promo filmów 4K puszczanych na telewizorach ekspozycyjnych w salonach RTV :D Mało tego, wszystko śmiga mega płynnie często wyżej niż 60fps. Do tej pory ogrywałem Alan Wake 2 i wygląda na to, że gra Remedy dostała najsłabszego boosta z tych bardziej popularnych tytułów.

AW2 nie dostał boosta, on dostał downgrades. 

Opublikowano
20 godzin temu, balon napisał(a):

Lepiej 

- FFVII Rebrith 

- Stellar Blade

- Dying Light 2

- RE4r

- RE8

Gorzej:

- SH2r

- AW2

- AC Mirage

- SW Jedi

- SW Outlaws

Coś jeszcze? 

ŻENADA

Zmieńcie nazwę tematu na:

PS5 PROpremiera, preorder, Żenada i ogólna szajba :]

• Plusik 2
Opublikowano (edytowane)
24 minutes ago, balon said:

AW2 nie dostał boosta, on dostał downgrades. 

Subiektywnie bez 2 tv stojących obok siebie jeden z Pro drugi z Amatorem boost jest. Tryb 60fps wygląda ostro i wyraźnie, zupełnie jak tryb Grafiki. Na zwykłej PS5 tryb Performance to rozmazane G z ubytkami roślinności. Tryb Grafiki z kolei dodaje odbicia RT, które w określonych scenach robią różnicę. Alan po prostu w swojej istocie jest grą słabo dostosowaną pod konsole, priorytetem była NVIDIA i promowanie RTX. PSSR nie daje tutaj jakości jaką bym oczekiwał dla trybu Grafiki, daje radę jednak w trybie Performance bo z śmiesznej rozdzielczości natywnej wyciąga obraz na poziomie ostrości jak w trybie Grafiki.

P.S. Panie Wizirze i Tjery, od razu zaznaczam, że to moje SUBIEKTYWNE odczucia bazujące na tym, co widzę na swoim własnym TV. Ja zachowam swoje odczucia, wy zachowajcie sobie swoje subiektywne odczucia z Youtubowych analiz DF i oszczędzamy sobie kolejnych słownych przepychanek.

Edytowane przez Masamune
  • Haha 1
  • beka z typa 1
Opublikowano

Powinni imo wyje*ć te ustawienia i jakieś przełączniki- od razu z góry na klatkarz i grafikę. Bez jakiegoś pajacowania czy ma być ładnie, klatkowo czy po środku. 

Nie od wczoraj wiedzieli że konsola wychodzi, więc w dniu premiery gry powinny mieć aktualizację i byłoby po temacie. 

Totalnie nic tu się kupy nie trzyma. 

Opublikowano
55 minut temu, Homelander napisał(a):

Wiadomo, że skoro się wyjebało 3500 na nową konsolę to i boost się widzi. Subiektywnie

Albo kupujesz nowe sprzęty bo się interesujesz tematem od lat i 3500 Cię nie boli. Następnie podpinasz sobie oba egzemplarze, testujesz i wyciągasz wnioski. Na forumku pospolitym jest wrzucać wszystko i wszystkich do jednego wora oraz uogólniać. 

IMG_8137.jpeg

• Plusik 1
Opublikowano

Mimo wszystko należy podziękować betatesterom. Bohatersko wydać 3.5K za konsole która potrafi psuć gry aby Sony nie wyłożyło się na kolejnym porzuconym sprzęcie? :notbad: To trzeba docenić, przynajmniej PS6 będzie miało działający upscaller.

• Plusik 2
  • beka z typa 1
  • Minusik 1
Opublikowano
54 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Mimo wszystko należy podziękować betatesterom. Bohatersko wydać 3.5K za konsole która potrafi psuć gry aby Sony nie wyłożyło się na kolejnym porzuconym sprzęcie? :notbad: To trzeba docenić, przynajmniej PS6 będzie miało działający upscaller.

Czy bohatersko, lamersko, cokolwiek to już Twoja opinia. Podziękowania przyjęte. 
Ja wiem tylko, że podejść w ten sposób można do tematu zawsze i wszędzie. Wydać bohatersko na Xboxa, na którego nie było exów przez dłuższy czas, albo wydać bohatersko na Switcha, na którym od dawna wszystko wygląda jak shit.. 

Dla mnie to po prostu kolejny zakup konsoli, czyli sprzętu który nigdy, w żadnej generacji nie był doskonały ale, mam nadzieję, będzie wspierany i poprawiany. 

IMG_6248.jpeg

• Haha 3
  • beka z typa 2
Opublikowano

"gry na konsoli za 3500 zł, , potrafią wyglądać gorzej niż na sprzęcie około 2 razy tańszym" 

"A-a-ale na Xboxa nie było gier w 2022 r."

• Plusik 4
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Masamune napisał(a):

Subiektywnie bez 2 tv stojących obok siebie jeden z Pro drugi z Amatorem boost jest. Tryb 60fps wygląda ostro i wyraźnie, zupełnie jak tryb Grafiki. Na zwykłej PS5 tryb Performance to rozmazane G z ubytkami roślinności. Tryb Grafiki z kolei dodaje odbicia RT, które w określonych scenach robią różnicę. Alan po prostu w swojej istocie jest grą słabo dostosowaną pod konsole, priorytetem była NVIDIA i promowanie RTX. PSSR nie daje tutaj jakości jaką bym oczekiwał dla trybu Grafiki, daje radę jednak w trybie Performance bo z śmiesznej rozdzielczości natywnej wyciąga obraz na poziomie ostrości jak w trybie Grafiki.

P.S. Panie Wizirze i Tjery, od razu zaznaczam, że to moje SUBIEKTYWNE odczucia bazujące na tym, co widzę na swoim własnym TV. Ja zachowam swoje odczucia, wy zachowajcie sobie swoje subiektywne odczucia z Youtubowych analiz DF i oszczędzamy sobie kolejnych słownych przepychanek.

No właśnie subiektywnie, jakbyś odpalił mi God Of War Ragnarok na ps4 i nie miałbym obok tv z ps5 nie odczuł bym żadnej różnicy. Problem z tą konsolą mam taki że nawet jeśli boost jest mały to jak można wydać konsole PRO mocniejszą i pozwolić by była chociaż jedna gra wyglądająca na niej gorzej. Przecież to jest żart co sony zrobiło z tą konsolą.

Opublikowano
1 hour ago, giger_andrus said:

Albo kupujesz nowe sprzęty bo się interesujesz tematem od lat i 3500 Cię nie boli. Następnie podpinasz sobie oba egzemplarze, testujesz i wyciągasz wnioski. Na forumku pospolitym jest wrzucać wszystko i wszystkich do jednego wora oraz uogólniać. 

IMG_8137.jpeg

Interesuję się tematem dlatego nie wydałem 3500zł, a nie dlatego, że mnie boli. A jak muszę podpinać obydwa sprzęty żeby różnic szukać to wniosek wyciągam oczywisty