Skocz do zawartości

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

nero2082

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ja też się skłaniam do tej teorii. Na pewno jest tak, że lokalne (krajowe) oddziały Playstation rywalizują ze sobą na sprzedaż na swoich rynkach, bo zapewne na tej podstawie są rozliczani ze swojej pracy jaką jest marketing. Więc wstrzymywanie napędów będzie prowadzić do lepszych wyników sprzedaży przez sztuczny popyt na Slimki (w celu wyjęcia napędów i puszczenia dalej). Już kombinacje ze sprzedawaniem limitowanych padów TYLKO w zestawie z Astrobotem pokazały, że w PL coś się dziwnego dzieje.

Pytanie tylko czy krajowe oddziały mają w ogóle kompetencje do regulowania sprzedaży marketom? Jeśli nie, to teoria się nie spina i już chuy wie o co biega :)

Opublikowano

Sklepy działające w naszym kraju współpracują z lokalnym dystrybutorem i to on odpowiada za nasz kraj. Czy decyzja poszła z samej góry do naszego dystrybutora i dalej do sklepów to tego niestety nie wiem, a nie chce was wprowadzić w błąd. 

Sytuacja z napędami jest trudna w wielu krajach Europy, ale u nas to jest totalny dramat.

• Plusik 3
  • Dzięki 1
Opublikowano

Na szczęście jestem bardziej cierpliwy i nie dam się nabić w butelkę. Niech sobie do końca roku walczą o sztuczne podbijanie sprzedaży Slimek, w końcu odbije im się to czkawką. Szkoda tylko, że jako cała społeczność, nie możemy się temu przeciwstawić

• Plusik 1
Opublikowano

Ta sytuacja to nie tylko Polska. Niemcy mają to samo co my, jak wejdziecie na Reddit, zobaczycie że w Stanach również to samo. Skoro cały cywilizowany świat cierpi na tę przypadłość, to oznacza, że Sony globalnie za tym stoi. Szczyt bezczelności.

Opublikowano

No raczej nie. @Homelander nasz człowiek w USA wiele razy pisał, że u niego napędy są normalnie dostępne. 
W krajach EU też nie jest identycznie. Ja na przykład kupiłem napęd w UK za normalną cenę i z natychmiastową realizacją długo po tym jak w Polsce nie było. W niektórych krajach braki mogą wynikać z normalnej sprzedaży a nie wstrzymywania bo tam sklepy nie zmieniały cen. 

Opublikowano
2 minutes ago, giger_andrus said:

No raczej nie. @Homelander nasz człowiek w USA wiele razy pisał, że u niego napędy są normalnie dostępne. 
W krajach EU też nie jest identycznie. Ja na przykład kupiłem napęd w UK za normalną cenę i z natychmiastową realizacją długo po tym jak w Polsce nie było. W niektórych krajach braki mogą wynikać z normalnej sprzedaży a nie wstrzymywania bo tam sklepy nie zmieniały cen. 

Właśnie jak kolega powyżej napisał, że nie ma to sprawdziłem i faktycznie nie ma dostępnych. Ale przez długi czas normalnie były, co wklejałem. Widocznie to co było się sprzedało i tyle

Opublikowano
9 minutes ago, giger_andrus said:

Czyli normalna sprzedaż. 
W Europie dochodzi jeszcze kwestia, że jak na jakimś rynku brakuje produktu to ludzie szukają w innych krajach Unii bo nie wiąże się to z większymi kosztami. 

Dokładnie. Ciekawe też ile tych sprzętów poleciało do Europy. No i przecież za dużo tego nie było w sprzedaż, bo i po co?

Opublikowano

Dla zainteresowanych Black Ops 6 na Pro - sporadyczne artefakty na krawędziach w ciemniejszych scenach przy PSSR zostały naprawione dzisiejszym patchem do gry. 

Kwestia ogarnięcia devów i tyle.

• Plusik 1
Opublikowano
10 minut temu, jimmy napisał(a):

Dla zainteresowanych Black Ops 6 na Pro - sporadyczne artefakty na krawędziach w ciemniejszych scenach przy PSSR zostały naprawione dzisiejszym patchem do gry. 

Kwestia ogarnięcia devów i tyle.

I coś za to jest lepiej? 

Opublikowano
3 godziny temu, giger_andrus napisał(a):

W US również zaczęły się braki przed grudniem już. Walmart już nie ma oraz jego konkurenci ani jednej sztuki:

https://www.walmart.com/ip/PlayStation-5-Disc-Drive-For-PS5-Digital-Slim-Console/5113175921?classType=REGULAR&from=/search

Opublikowano (edytowane)
10 hours ago, giger_andrus said:

No ok sle jak już wyżej było pisane, to raczej wynik normalnej sprzedaży. 

Jeszcze niedawno czytaliśmy wiadomości o tym, że Pro nie sprzedają się tak dobrze jak zakładano, konsole luzem leżą na półkach sklepowych nawet w Polsce, a wy twierdzicie , że napędów braknie, bo to efekt "normalnej sprzedaży"? Napędów nie ma, bo ta firma tak chce. Wcześniej nikt ich napędów nie potrzebował, bo PS5 Digital nikogo, leżały więc i kurzyły się na półkach. Użytkowników Pro z napędem jest jak na lekarstwo, a większość z nich kupiło napęd w okolicy zapowiedzi PS5 PRO, a nie po jego premierze. Skalperów z setkami czy tysiącami sztuk wykupionych napędów optycznych też jakoś nie widziałem. Max co się pojawiało to chłopak, co to wyjął 10 napędów z PS5 Slim i sprzedawał 10 sztuk napędów i konsol osobno. Sony ten sprzęt wycofało ze sprzedaży. Celowo. 

Edytowane przez Masamune
Opublikowano
16 godzin temu, ThePatrickyo napisał(a):

Szkoda tylko, że jako cała społeczność, nie możemy się temu przeciwstawić

Oczywiście, że możemy. Jak firma rucha cię w dupsko, to możesz nie kupować ich produktów. ŻADNYCH.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jimmy napisał(a):

KC2 z trybem Pro:

20241206_090439.thumb.jpg.9ab25960d65cc2d050940823b2d1f319.jpg

Wszystko procz 1080p na Seriesie S upscaled. A jaka natywna rozdzielczosc skalowana dalej do 4k na Pro?

Edytowane przez Lukas_AT
Opublikowano
1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Pisałem to już wcześniej - to tak nie działa. Ogółu nie obchodzi napęd, bo sprzedaż cyfry to jakieś 80%, a jak wyjdzie nowy tytuł od SantaMonica i będzie digital only to i najtwardszy beton się złamie.

Szkoda że większość tych guwien od sony to warta jest może 100zl w porywach jak ostatni god of war na ten przykład.

Ale xbox ma sie dobrze, ludzie tam pudelek to juz w ogole nie kupują więc sony pojdzie w tym samym kierunku - w kierunku gdzie Gejben juz dawno zaszedl.

Tylko sony musi mieć na uwadze że psn to nie steam i muszą mieć jakieś marki, które przekonają czlowieka do konsoli a nie komputera który juz dziś mozna traktować jak konsole dzieki big picture steama.

Tutaj Quaz dobrze zaznaczyl ze korpo od gier AAA dymaja jedna formułę gry do pożygu (typowe gierki action rpg robione od szablonu chociażby) i ta formuła już teraz się wypaliła.

Wywalenie nośników bedzie oznaczać ze sony BĘDZIE się musialo na prawdę postarać by zadowolić obecnych posiadaczy konsol.

• Plusik 1
Opublikowano

Na X nie trzeba pudełek dla większości bo jest GP z większością gier day one. Sony ma namiastkę GP i tutaj wiele osób kupuje gry na płytach nadal. Jakby sony miało na takiej samej zasadzie jak GP to też ta sprzedaż cyfrowa byłaby dużo większa.

• This 1
Opublikowano

Na X jest też Play Anywhere dla niektórych gier, kupując takiego Indiane w cyfrze dostaje się od razu wersję na konsole i PC. Jeśli ktoś gra na PC i konsoli to kupowanie pudełka jest mało opłacalne. 

• This 1