Shen 9 841 Opublikowano poniedziałek o 19:15 Opublikowano poniedziałek o 19:15 W dniu 11.01.2025 o 02:00, Lukas_AT napisał(a): Ogolnie dobry konsolowy port. Na PS5 Pro jeden tryb gry - Pro. 1440p podbite do 4k przez PSSR przy 60 klatlach. Kolejny mniejszy deweloper pokazal wiekszym tworcom jak robic gry. Mam nadzieje, że nowe Monster hunter też zyska na pro, bo trailery dropiły strasznie. Cytuj
Ins 5 861 Opublikowano poniedziałek o 19:22 Opublikowano poniedziałek o 19:22 Ja tam nadal jestem totalnie rozczarowany tym sprzętem i jest to dla mnie chyba najgorszy zakup jezeli chodzi o konsole ever. Różnice minimalne, totalnie nieadekwatne do ceny za sprzęt. Oby z nowymi tytułami bylo lepiej. 1 Cytuj
oFi 2 520 Opublikowano poniedziałek o 20:35 Opublikowano poniedziałek o 20:35 1 godzinę temu, Patapon napisał(a): No ja tam kupiłem Pro dla nadchodzących gier głównie, a nie żeby testować starsze gierki czy lepiej wyglądają, a ból 4 liter innych osób mnie nie interesuje. A tak pozatym to nie wiem jak można Rocka oglądać. Kiedyś trafiłem na stream jak grał w Uncharted 4 z autocelowaniem, a jak zobaczył Crasha to nie wiedział co to wogóle jest za gierka. XD Kiedyś oglądałem nawet, ale ostatnio nawet zrobił chamską reklamę marvel rivals pod parasolkiem recenzji (do tego totalnie nie obiektywnej praktycznie bez żadnych minusów) to już wiedziałem ze tam wszystko jest sprzedane jak w ign. Cytuj
Sylvan Wielki 4 726 Opublikowano poniedziałek o 20:49 Opublikowano poniedziałek o 20:49 Godzinę temu, Shen napisał(a): Mam nadzieje, że nowe Monster hunter też zyska na pro, bo trailery dropiły strasznie. Powinien. REmake 2, 3 oraz VIllage, nie mają oficjalnego wsparcia, jako takiego, a w trybie 60 k/s Pro oferuje na ogół kilkanaście klatek więcej. Natomiast biorąc pod lupę opcję 120, to różnice czasami dochodziły do 30 k/s. Z Capcom różnie bywa, ale w grafikę potrafią. DMC V i REmake 2 na PS4 wyglądały świetnie i znakomicie chodziły. Na mocniejszych sprzętach niemal błyszczały. MH to kura znosząca złote jajka. Wątpię by pozwolili sobie na niedopracowanie. Z drugiej strony MHW ba bazowych konsolach dropił poniżej 30, a dopiero Pro/One X zapewniły okolice 43 klatek. Cytuj
Shen 9 841 Opublikowano poniedziałek o 20:51 Opublikowano poniedziałek o 20:51 2 minuty temu, Sylvan Wielki napisał(a): Z drugiej strony MHW ba bazowych konsolach dropił poniżej 30, a dopiero Pro/One X zapewniły okolice 43 klatek. Wystarczy zobaczyc jak dragons dogma 2 działalo na premiere, tam tez open world jak w nowym monster hunter. Cytuj
Sylvan Wielki 4 726 Opublikowano poniedziałek o 21:11 Opublikowano poniedziałek o 21:11 No tak, ale mowa o Pro, a Pro daje - w zależności od wybranego trybu - od kilkunastu, do blisko trzydziestu klatek więcej względem bazowej PS5. Ale masz rację, Shen. Twórca najwyższa kwotę krzyczy na premierę. Gra powinna działać jak najlepiej właśnie podczas swojej premiery, szczególnie, że jest tworzona często latami. A DD2 na PS5 była daleka od ideału w tym aspekcie. Ogólnie to powinny być jakieś wytyczne, że minimum na nowych konsolach to kombo 1440p w 60 k/s i nic poniżej nie jest akceptowane. Wstyd, że dalej te tryby 30 klatek latają, a jeszcze gorzej, że potrafi to krztusić do kinowych 24. No i mimo wszytko mam nadzieję, że twórcy nowych gier będą dbać o podstawowe modele konsol, i że nie będzie tak - "dopieszczamy wersja na Pro, a na PS5 jakoś to będzie". Cytuj
tjery 1 296 Opublikowano poniedziałek o 21:31 Opublikowano poniedziałek o 21:31 3 godziny temu, Sylvan Wielki napisał(a): PS5 Pro mam podłączone do 65 calowego OLEDa. PS5 również. Nie muszę posiłkować się technicznymi analizami z sieci, by widzieć różnice. Natomiast to jakie one są, i czy w ogóle istnieją, to już wiele zależy od twórców. Zresztą nie trzeba tu kombinacji alpejskich, wystarczy mieć jeden, duży, porządny TV i samo Pro, by przekonać się o tym, ponieważ wiele gier oferuje stare tryby: jakość (4k przy 30 k/s) oraz wydatność 1440p w 60 klatkach + ten nowy, który łączy jakość z klatkażem rzędu 60 ramek. Można to płynnie przełączać podczas gry bez konieczności wychodzenia do menu czy wyłączania gry (jak to czasami bywało dawniej). Dobrym przykładem są tu TLoU Part 1 tudzież Demon's Souls. I napiszę tak: jeżeli ktoś nie widzi różnicy, to albo kłamie, albo ma problem ze wzrokiem. I nie napisałem tego złośliwie. Tak jest. Natomiast to, że czasami coś idzie nie tak i różnice są skromne, a nawet jakość grafiki jest pogorszona, to Z jednej strony masz takie Horizon Forbidden West, które już na bazowym PS5 wygląda IMPONUJĄCO. Piękna gra, otwarty świat i jakimś cudem to hula w 1800p w betonowych 60 klatkach na podstawowej PS5, a na Pro jest jeszcze piękniej. Z drugiej strony barykady masz Rudego Jedi, który oferuje rozdzielczość z PS3, a klatkami różnie to bywało. Jest jeszcze Saint Row, które wygląda jak remaster, a i 60 k/s nie trzyma w fHD. Evil West to dobra, staroszkolna gra, ale twórcy sami napisali, że więcej nie wyciągną z Xbąka i PS5 jak 1080p w 60, albo 4k w 30 fps, w grze, która prezentuje się co najwyżej poprawnie. Zatem jak coś tam nie gra na PS5, a teraz na Pro, to nie jest tak, że tylko i wyłącznie konsola niedomaga. Zresztą, masz słusznych rozmiarów telewizor oferujący jakość obrazu klasy premium, więc za jakiś czas sprawdzisz. I jak w takim Stellar Blade bądź Space Marine II nie będziesz widział różnicy, to niech sam Bóg Imperator się zlituje. Widzisz, ja wziąłem sobie z kolekcji kilkanaście gier, poinstalowałem je i mogę uczciwie napisać co i jak. I nawet nie wygłupiajcie się z tymi tekstami typu "oni sobie racjonalizują zakup, oni nas okłamują", bo na forumku możemy sobie być e-kolegami, ale ja was w piekarni, stojąc w kolejce po bułki, zapewne bym nie rozpoznał, więc to na pewno nie wygląda tak: "Och, dałem 3.4k za konsolę i jeszcze 430 zł za napęd. Kurde tv za dziesięć klocków, a różnicy brak, co na forum powiedzą... Wiem, napiszę, że osom jest. Pewnie łykną jak panna Grej za starych czasów. Tak będzie. Tak być musi". Problem, jak można to tak nazwać, jest taki, że gdy swoją premierę miało PS4 Pro i One X ten przeskok był znacznie większy. Wiem, bo mam PS4, One(S), które przez lata mi służyły, aż do premiery nowych wersji konsol, i taka Forza 7, która już na One S wyglądała ZNAKOMICIE, to na One X... Podobnie było z Path of Exile. Więc jak na PS4 kapitalne Sekiro działało w 1080p w 30 k/s, a na Pro nagle podskoczyło do 1800p w 43 k/s. to oczywiście robiło to większe wrażenie, niż jak taki Asasyn, Dead Island 2, Lies of P skoczą z 1800p w 60 klatkach do dynamicznego 4k w 60 k/s. W kwestii tych, pożal się Boże, yotuberów, to wyjaśnię ci jak to jest. Otóż słuchałem kilka tygodni temu słuchowiska Rock i Borys. Borys pochwalił się na dzień dobry, że kupił Pro. Podkreślił to, jak reszta jutuberów, wyraźnie, że kupił za swoje, nie tam, że dostał od Sony. Wstępnie posprawdzał kilka gier i jest wielce niezadowolony. Jest mu przykro, bo różnic albo nie dostrzega, albo są tyci, tyci, minimalne, jak w Spider Manie. Rock poprosił by temat rozwinął, więc rozwinął. Powiedział, że w grze X nie widzi różnic, że w tytule Y nie ma ich w ogóle, że w Z też nie ma i co to w ogóle do jasnej Anielki ma być to całe Pro. Wiesz jak testował Nieśpielak gry na PS5 Pro A napiszę ci. Na monitorze... 27 cali 1440p. I ja zdaję sobie sprawę, że niemal każdy w tym temacie jest w miarę obeznany co i jak. Choć minimalnie, ale jest. Jednak ich podkastu tysiące słuchają. Ogrom osób się nie zna. I obejrzą tę dwójkę, następnie włączą kolejnego twórcę, którzy przywita odbiorcę: "Cześć, kupiłem PS5 Pro, żebyście Wy, drodzy widzowie, nie musieli kupować. Bo różnic NIE MA, a teraz przedstawię w kolejnych jedenastu filmach, dlaczego nie warto". Ja tam nie zaglądam do portfela innych. Kupiłem bez wahania, bo wiem, że sprzęt zapewni mi kilka tysięcy godzin zabawy. Jak widać - patrz nowy Kingdom Come - część gier spożytkuje moc obliczeniową godnie. Chciałoby się, alby każda gra to oferowała, ale to oczywiście nierealne. Tyle, że w tym temacie dochodzi do kuriozalnych akcji. Bowiem część osób, które nie mają i nie chcą mieć Pro, kpi sobie z tych, którzy kupili i się zakupem cieszą. I oczywiście to nie jest tak, że musisz coś kupić/mieć by się wypowiedzieć, ale też ileż można. Od kilku miesięcy regularnie przeglądam ten temat i powiem wam, że jest źle. Jest fatalnie. Aż odechciewa się czytać, o wypowiadaniu nawet nie wspominam. Najlepiej jest jak wparują osoby z kartami za grube tysiące i rzucają "He, he, kolego z Pro, tyś NATYWNE 4ka widział, jak ci postać w niebo patrzy". To nie jest też tak, że każdy ma paść na kolana przed Sony. Nie popisali się. Sądzę, że jakby za te 3400zł konsola miałaby ten napęd plus podstawkę, jakby nie było tego cyrku z napędami, jakby - jak wspominał Cerny - odcięliby się od tych kilku opcji graficznych (teraz czasami zamiast bazowych dwóch mamy pięć) i wrzucili jeden słuszny - jak w Dying Island 2 (śliczna gra, działała na PS5 w 1800p w 60, teraz w dynamicznym 4k w 60), to odbiór byłby (znacznie) lepszy, a tak jest różnie. W każdym razie, ja ją posiadam i jestem zadowolony. Różnice są (choć nie zawsze takie jakie być powinny) i nie jest to żadne racjonalizowanie. A, że mocny PCMR może więcej... Żyćku. Swoją drogą z tymi paczami też ruszyliby 4 litery. Wstyd, że takie tuzy jak Tekken 8 dalej czekają. Dodatkowo jak już usprawnieją gry, to porządnie powinni się do tego zabrać, by obciachu nie było. Nic to. Miłej gry, chłopaki, na Prosiakach, a jak ktoś nie ma, to proszę nie zatruwać radości innym. Nie przystoi dorosłym mężczyznom. Jeżeli chodzi o to racjonalizowanie, o którym ja tutaj pisałem, to tyczyło się to konkretnych przypadków konkretnych użytkowników, którzy pisali, że gry X i Y wyglądają o wiele lepiej na PS5 Pro, podawali cyferki itd., a po zweryfikowaniu tego w oparciu o rzetelny materiał Digital Foundry okazywało się to bzdurą. Różnice wiadomo, że są, w jednej grze na plus, w drugiej na minus (przez PSSR), w jednej mniejsze, w drugiej większe. Ciężko, żeby nie było jakichś różnic na mocniejszym sprzęcie. 5 1 Cytuj
Homelander 2 358 Opublikowano poniedziałek o 22:06 Opublikowano poniedziałek o 22:06 Dopieszczamy na Pro? W sensie dopieszczamy wersję na konsolę, którą kupił jakiś niewielki procent graczy, a mamy w dupie te kilkadziesiąt milionów? Tak, na pewno tak będzie Cytuj
Square 8 791 Opublikowano poniedziałek o 22:28 Opublikowano poniedziałek o 22:28 Może dlatego, że posiadacz Pro prędzej kupi gierkę niż jakiś casual? 1 Cytuj
Homelander 2 358 Opublikowano poniedziałek o 23:01 Opublikowano poniedziałek o 23:01 Aha. To dziwne, że nie wycofali w pizdu zwykłych PS5 skoro ich właściciele nie kupują gier i tak. Serio, czasem takie brednie w tym temacie są, że się włosy w nosie prostują 1 Cytuj
balon 5 389 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 15 godzin temu, Homelander napisał(a): Dopieszczamy na Pro? W sensie dopieszczamy wersję na konsolę, którą kupił jakiś niewielki procent graczy, a mamy w dupie te kilkadziesiąt milionów? Tak, na pewno tak będzie No akurat pierwsza w pełni gra robiona z myślą o pro temu chyba jednak zaprzecza i Kingdom 2 ma widocznie lepszą wersję na pro względem zwykłej PS5. Zobaczymy co będzie dalej. Cytuj
KrYcHu_89 2 439 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 1 minutę temu, balon napisał(a): No akurat pierwsze w pełni gra robiona z myślą o pro temu chyba jednak zaprzecza i Kingdom 2 ma widocznie lepszą wersję na pro względem zwykłej PS5. Zobaczymy co będzie dalej. Ostatnie premiery i previewsy raczej pozytywnie, każdy ma tryb/ lub wzrost jakości poprzez dynamiczne parametry. Nie zostało to więc olane przez devów third party. Cytuj
Homelander 2 358 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 5 minutes ago, balon said: No akurat pierwsza w pełni gra robiona z myślą o pro temu chyba jednak zaprzecza i Kingdom 2 ma widocznie lepszą wersję na pro względem zwykłej PS5. Zobaczymy co będzie dalej. Tak możesz powiedzieć jak wersja na bazową konsolę będzie zasysała. To, że ktoś potrafi wykorzystać mocne strony Pro nie oznacza, że położył laskę na zwykłe Playstation Cytuj
balon 5 389 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu No tak, tu racja. Porostu na pro będzie lepiej, bardziej dopieszczony (głównie pod kątem ostrość obrazu/klatek), ale na ps5 też pewno będzie ok jako główna iteracja. Cytuj
Lukas_AT 1 226 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Jak deweloper dopracuje wersje na Pro, to i na bazowej konsoli wykona rzemieslnicza robote. To dlatego, ze sie przyklada ogolnie. Ci niekompetentni zostana niekompetentni. Cytuj
Alpha Trion 119 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 2025 dopiero pokaże czy warto kupić pro czy nie, trzeba czekać, na GTA 6, nowe Assassin Creed itd. Ten rok zrobi albo pogrąży tą konsolę 6 hours ago, balon said: No akurat pierwsza w pełni gra robiona z myślą o pro temu chyba jednak zaprzecza i Kingdom 2 ma widocznie lepszą wersję na pro względem zwykłej PS5. Zobaczymy co będzie dalej. No chyba jednak nie balon : Kingdom Come: Deliverance 2 działa lepiej na zwykłym PS5 niż PlayStation 5 Pro | ITHardware . 2 1 Cytuj
gnom 92 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 20 minut temu, Alpha Trion napisał(a): 2025 dopiero pokaże czy warto kupić pro czy nie, trzeba czekać, na GTA 6, nowe Assassin Creed itd. Ten rok zrobi albo pogrąży tą konsolę No chyba jednak nie balon : Kingdom Come: Deliverance 2 działa lepiej na zwykłym PS5 niż PlayStation 5 Pro | ITHardware Ten artykul to chyba AI robilo. Przeciez na KGD2 jest tylko jeden tryb na PS5 PRO czyli quality mode w 60fps+ 1 Cytuj
balon 5 389 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 4 godziny temu, Alpha Trion napisał(a): 2025 dopiero pokaże czy warto kupić pro czy nie, trzeba czekać, na GTA 6, nowe Assassin Creed itd. Ten rok zrobi albo pogrąży tą konsolę No chyba jednak nie balon : Kingdom Come: Deliverance 2 działa lepiej na zwykłym PS5 niż PlayStation 5 Pro | ITHardware . Ok 4 godziny temu, Alpha Trion napisał(a): 2025 dopiero pokaże czy warto kupić pro czy nie, trzeba czekać, na GTA 6, nowe Assassin Creed itd. Ten rok zrobi albo pogrąży tą konsolę Warto czekać do 26/27. Wtedy ps6 będzie. 1 Cytuj
Alpha Trion 119 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Obstawiam 2028 raczej, i to się by pokrywało z prezentacją Cernego, 4 lata na konsolę Cytuj
KrYcHu_89 2 439 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 11 godzin temu, Alpha Trion napisał(a): 2025 dopiero pokaże czy warto kupić pro czy nie, trzeba czekać, na GTA 6, nowe Assassin Creed itd. Ten rok zrobi albo pogrąży tą konsolę No chyba jednak nie balon : Kingdom Come: Deliverance 2 działa lepiej na zwykłym PS5 niż PlayStation 5 Pro | ITHardware . ItHardware: "pozostaje w tyle, ale ma kilka fps więcej przy znacznie lepszej jakości obrazu" czy oni są qrwa poważni i czy Ty jestes poważny to wrzucając na nasze forum? Cytuj
Czoperrr 5 306 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 12 hours ago, Alpha Trion said: 2025 dopiero pokaże czy warto kupić pro czy nie, trzeba czekać, na GTA 6, nowe Assassin Creed itd. Ten rok zrobi albo pogrąży tą konsolę No chyba jednak nie balon : Kingdom Come: Deliverance 2 działa lepiej na zwykłym PS5 niż PlayStation 5 Pro | ITHardware . Assassin's Creed jako wyznacznik czegokolwiek Cytuj
Luqat 985 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ja tylko to tu zostawię --> 1 Cytuj
Masamune 190 Opublikowano 59 minut temu Opublikowano 59 minut temu Panowie, chyba coś się dzieje na naszym rodzimym rynku w kwestii napędów. RTV AGD nie ma już ich dostępnych, a allegro powoli schodzi z ceny. Może to zapowiedź dostaw od Sony i większych obniżek? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi