Skocz do zawartości

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

nero2082

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 8,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
10 godzin temu, Atherius napisał(a):

Motorfest? Wygląda pięknie, ale fatalny model jazdy jak każde The Crew, robiłem ze trzy podejścia i nie mogę zdzierżyć.

Rozumiesz że PRO to tylko wygląd, nie ważne czy gra jest dobra. Właśnie tymi screenami cały czas to udowadnia @Whisker
Gra może być chujowa, bo jest - ale co tam teraz wygląda dobrze...... ja pierdole co za typ.

Opublikowano
36 minut temu, oFi napisał(a):

Spis treści ostatnich wydarzeń z tematu:

- ps5 pro: absolutnie nie wolno się cieszyć z zakupów, pieniążki można było lepiej zainwestować

- tata gracz z super zorganizowanym czasem czy tata alimenciarz co ma dzieci tylko na papierku: co jest prawdą?

- rtx 4070 vs ps5pro: czy ps5prosiak wyprzedza konkurencję blacharską? Wywiad z Pimpolino już dziś w psxextreme daily news!

- dołączany napęd: warto/nie warto? Żonglowanie płytami przetrwa czy blacharski trend ONLY DIGITAL rozwali gęby graczy o krawężnik?

- ps5pro boost wizualny: czy właściciele świeżo upieczonego prosiaka kłamią? Wiekszy oled zwieksza doznania? Forumowicze odpowiadają 

- nintendo/laptok/steamdeckowce nie maja wątpliwości co do właścicieli prosiakow: niszczycie branże portfelami, najlepsze exy tylko u nas za ułamek ceny tej ABOMINACJI!

A będzie tam fragment o defraudacji pieniędzy ze zbiórki na dziecko aby kupić gumowego mamuta? :) 

• Plusik 2
  • Haha 3
  • beka z typa 1
Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 00:03, Czoperrr napisał(a):

Nie wierzę, że istnieje ktoś kto ma 4090 a mimo to kupuje PS5 (Pro).

Co prawda mam 4080 zamiast 4090 co i tak jest znacznie mocniejsze niż PS5 Pro ale PRO kupiłem bo są gry które chcę mieć na płytach (tak, mam pro z napędem który kupiłem za 500zl dwa miesiące przed premierą konsoli). Bo uwielbiam bijatyki w konfiguracji konsola + arcade stick.

Chętnie bym przytulił PS 5 PRO Extra z 4090 na pokładzie ale niestety ktoś się uparł, że konsole muszą być tanie... a mogliby wypuszczać wersję dla tzw. entuzjastów....

• Dzięki 1
  • This 1
Opublikowano (edytowane)

Aktualnie pograłem dłużej na Prosiaku w SW: Ocalały i o ile gra faktycznie wygląda ostro i trzyma podczas gameplayu stałe 60fps to flickering w trawie jest paskudny. Boję się uruchamiać SH2 i liczę że to poprawią. Jako ciekawostkę dodam że Tales of Arise w trybie Quality trzyma 60fps bo nie ma tam locka na klatki. Na reddicie znalazłem listę tytułów enhanced ale przydałaby się lista gier, w których pro wyciągają więcej fps takich właśnie jak Tales czy DMC5 

Edytowane przez Redmitsu
  • Plusik 2
Opublikowano
26 minut temu, Redmitsu napisał(a):

flickering

locka

enchanced

Ludzie skąd wy na konsolach takie pojęcia znacie ;)

• Haha 1
  • This 1
Opublikowano
10 minut temu, Redmitsu napisał(a):

Chyba pomyliłem dział z CW

Czemu? 

Lista gier enhanced jest dobrze zrobiona na fioletowym forum... 

a co do PS5 Pro, podobno w UK dzisiaj pierwsze przeceny o 40 funciaków :).:vegeta_smile:

image.png.196bd44a6c193c68997cd06a6ccdf489.png

Co ciekawe w Japonii PS5 Pro sprzedało się lepiej, niż PS4 Pro, to raczej zaskoczenie ze względu na cenę produktu, jak i niechęć Japońców do Playstation w generacji Switcha.

image.png.24373badc26736ababe959a15ce45dd8.png

• Dzięki 1
Opublikowano

Jest sporo jprgeow już na sonce, sporo exow ktore odnoszą się bezpośrednio do japoni (ronin, tsishima, yakuza), wiec jako japończyk bralbym najpotrzebniejszą konsolę na rynku :lapka:

Opublikowano
15 minut temu, tjery napisał(a):

Podasz te gierki 4K60 na PRO, które ograłeś? 

jasne,

Demons Souls, TLOU Part 1,  Horizon ZD Remastered, Gran Turismo 7, F1 24, God of War Ragnarok, The Crew Motorfest,

pozdrawiam, 

• Plusik 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nero2082 napisał(a):

jasne,

Demons Souls, TLOU Part 1,  Horizon ZD Remastered, Gran Turismo 7, F1 24, God of War Ragnarok, The Crew Motorfest,

pozdrawiam, 

Demon Souls - w trybie 60 fps masz albo 1440p upskalowane do 4K albo upskalowane dynamiczne 4K (co w skrócie oznacza, że masz 4K jak patrzysz w niebo)

TLOU Part 1 - oba tryby performance są upskalowane z 1440p do 4K, w Fidelity w 4K nie ma 60 fps z odblokowanymi klatkami z VRR

HZD Remastered - 1800p w trybie 60 fps

GT 7 - 4K60 jest na bazowym PS5

F12024 - quality mode 60 fps, rozdzielczość dynamiczne 1440p (między 1080p a 1440p) upskalowane do 4K

GOW Ragnarok - jeden tryb performance to 1800p, drugi upskalowane 4K

The Crew - upskalowane 4K w trybie 60 fps

Większość tych gier ma podobną rozdzielczość jak bazowe PS5, tylko inny upskaler.

Edytowane przez tjery
  • Plusik 4
  • Lubię! 1
  • beka z typa 1
Opublikowano

brawo za odkrycie upscalera w PS5 Pro. Mnie nie obchodzi jakim sposobem te gry osiągają 4K, PSSR dopiero raczkuje więc jak na początek działa to nieźle i wygląda to fenomenalnie na oledzie LG C4 65"

kolejne testy buttery smooth 4K60 już w ten weekend! Resident Evil 4, Empire od the Ants, Until Dawn Remake, Lords of the Fallen

nie mogę się doczekać.

• beka z typa 2
  • This 2
Opublikowano

jeżeli ktoś chce zobaczyć wyraźne różnice w grach to OLED TV będzie lepszym zakupem od Pro, natomiast Pro przyda się do podbitki wydajności i rozdziałki oraz fajnych trybów z wykorzystaniem VRR (Ratchet i Spidey mają to zrobione perfekt) Osobiście cieszę się że ludzie notują ładne wzrosty na grach na UE5 co przyda się w następnych latach 

jedyne czego obecnie brakuje to jakaś własna wersja denoisera, które ma nvidia. ale cóż, taki jest koszt bycia early adopterem PSSR, może przy PS6 się uda:)

Opublikowano
36 minut temu, nero2082 napisał(a):

brawo za odkrycie upscalera w PS5 Pro. Mnie nie obchodzi jakim sposobem te gry osiągają 4K, PSSR dopiero raczkuje więc jak na początek działa to nieźle i wygląda to fenomenalnie na oledzie LG C4 65"

Jak już się pisze o wydajności nowego sprzętu to wypada rozróżniać tak podstawowe pojęcia jak natywne 4K i upscalling. Takim rozumowaniem to kto inny Ci powie, że dla niego gry na bazowej PS5 w tej samej rozdzielczości co na PRO z użyciem FSR wyglądają fenomenalnie na Oledzie i cała dyskusja o sprzęcie i jego wydajności traci sens. Wydajność sprzętu to obiektywne cyferki, nie subiektywne dla mnie wygląda dobrze.

Ogólnie rozumiem jak ktoś ma wydygane na szczegóły techniczne, chce się dobrze bawić w gierce i wystarczy, że gra wygląda i chodzi w miarę ok i wtedy w temacie o danej grze wkurza go gadanie o technikaliach, ale w temacie o sprzęcie, który zmienia tylko i wyłącznie techniczne szczegóły względem poprzedniego, obrażanie się za dyskusję na temat szczegółów jest co najmniej dziwne.

• Plusik 1
Opublikowano

może dlatego że nie pytałeś o natywne 4K?

poza tym masz mocno zdezaktualizowane dane, skoro część studiów celuje już w eksperymentalne 8K jak Polyphony czy Codemasters

https://blog.playstation.com/2024/11/11/f1-24-a-deeper-dive-into-its-ps5-pro-enhancements-plus-first-details-on-the-upcoming-season-4/?sf275391811=1

btw. warto zerknąć na F1 przez EA Play (promka 4zeta do jutra a jest tam też Jedi Survivor)

Opublikowano
8 minut temu, nero2082 napisał(a):

może dlatego że nie pytałeś o natywne 4K?

poza tym masz mocno zdezaktualizowane dane, skoro część studiów celuje już w eksperymentalne 8K jak Polyphony czy Codemasters

https://blog.playstation.com/2024/11/11/f1-24-a-deeper-dive-into-its-ps5-pro-enhancements-plus-first-details-on-the-upcoming-season-4/?sf275391811=1

btw. warto zerknąć na F1 przez EA Play (promka 4zeta do jutra a jest tam też Jedi Survivor)

Dane są takie, jakie cyferki są w grach, które podałeś. Jak piszesz 4K znaczy, że chodzi Ci o natywne 4K, jak upscallowane 4K to o upscallowane (i wtedy wypada rozróżnić z jakiej rozdzielczości, bo to może być 4K z 1800p jak i 4K z 720p).

Co do tego 8K to zostawię bez komentarza, bo ewidentnie nie wiesz o czym mówisz.

• Plusik 2
Opublikowano
3 minuty temu, tjery napisał(a):

Co do tego 8K to zostawię bez komentarza, bo ewidentnie nie wiesz o czym mówisz.

zgugluj albo poszukaj na yt. jak całą swoją wiedzę teoretyczną nt PS5 Pro

@Pupcio dzięki za link do laika arhona

Spoiler

nie skorzystam 

wystarczą mi oszuści z DF z placebo

• beka z typa 1