Masamune 152 Opublikowano poniedziałek o 21:09 Opublikowano poniedziałek o 21:09 9 hours ago, tjery said: Myślę, że to idealnie pokazuje, że jednak w rozmowie o ulepszeniach technicznych jedyny sens mają cyferki i fakty, a nie opinie użytkowników "łoł, ale to u mnie super wygląda, o wiele lepiej niż na zwykłym PS5". Co do tematu tych suchych cyferek, porównań itp. Digital Foundry robi swoje testy w specyficznych scenariuszach, rzeczywiście pokazują wszystkie niedostatki jakości obrazu, no ale szczerze mówiąc nijak to się ma do tego, co faktycznie widzę na ekranie swojego telewizora podczas gry. No a widzę, że jest ostro i ładnie przez 90% czasu, co oznacza, że PSSR swoje robotę robi. No sorry, możesz do usraczki zarzucać tu cyferkami ale to się nie spina. Może warto to wypośrodkować te skanuje opinie i uznać, że analiza DF jest niewystarczająco dokładna, skoro nie parafii poruszyć tego aspektu i go należycie wyjaśnić? Może brakuje im odpowiedniej wiedzy i narzędzi? Dla mnie np fenomenem jest fakt, że Pro nie cierpi na tak wyraźne braki przepustowości HDMI mimo, że wg DF wciąż mamy doczynienia z 32gbps. Tam gdzie na zwykłej PS5 miałem Black crush z tego powodu, na PRO go nie ma. 3 Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano poniedziałek o 21:12 Opublikowano poniedziałek o 21:12 1 hour ago, Czoperrr said: Obecnie w PlayStation najbardziej mnie odrzuca zamknięty ekosystem, zamknięty na jedną platformę. U MS gierki mogę ogrywać na konsoli, pc, w chmurze i to w gry kupione na własność albo w abonamencie. Na PC to samo, ogrywam sobie na kompie albo na Steam Decku. U Sony? Tylko na konsoli. Znaczy chodzi Ci o cross-save na przykład? Ja sobie ogrywam na Steamdecku te gry z Playstation w które na telewizorze mi się nie chce, albo nie mam czasu, czyli sandboxy. Albo te do których chcę sobie wracać. Np. kupiony wczoraj za jakieś grosze God of War, Uncharted czy TLoU. A na TV zostawiam sobie premierowe tytuły Cytuj
tjery 1 245 Opublikowano poniedziałek o 21:41 Opublikowano poniedziałek o 21:41 (edytowane) 41 minut temu, Masamune napisał(a): Co do tematu tych suchych cyferek, porównań itp. Digital Foundry robi swoje testy w specyficznych scenariuszach, rzeczywiście pokazują wszystkie niedostatki jakości obrazu, no ale szczerze mówiąc nijak to się ma do tego, co faktycznie widzę na ekranie swojego telewizora podczas gry. No a widzę, że jest ostro i ładnie przez 90% czasu, co oznacza, że PSSR swoje robotę robi. Ale o czym Ty piszesz? Pokazują normalny gameplay z gry, a nie żadne specyficzne scenariusze. W AW2 i Jedi cały ekran jest cały czas w artefaktach obrazu (jakby był mocny film grain włączony i wszystko cały czas "pływa") + na większości ekranu jest shimmering i brak stabilności. A że Tobie to nie przeszkadza i uważasz to za ostry i ładny obraz? W sumie to dobrze, bo w takim wypadku dla Ciebie ten problem nie istnieje. 41 minut temu, Masamune napisał(a): Może warto to wypośrodkować te skanuje opinie i uznać, że analiza DF jest niewystarczająco dokładna, skoro nie parafii poruszyć tego aspektu i go należycie wyjaśnić? Może brakuje im odpowiedniej wiedzy i narzędzi? To na serio? Paolo się śmieje, że przeszliście tu teraz na etap "wyparcia" i coś w tym jest. 41 minut temu, Masamune napisał(a): No sorry, możesz do usraczki zarzucać tu cyferkami ale to się nie spina. Jedyne co się nie spina to tezy i argumenty jakie zawarłeś w swoim poście, no offence, ale przeczytaj sobie jeszcze raz na spokojnie to co napisałeś. Edytowane poniedziałek o 21:53 przez tjery 1 Cytuj
Czoperrr 5 118 Opublikowano poniedziałek o 21:49 Opublikowano poniedziałek o 21:49 36 minutes ago, Homelander said: Znaczy chodzi Ci o cross-save na przykład? Ja sobie ogrywam na Steamdecku te gry z Playstation w które na telewizorze mi się nie chce, albo nie mam czasu, czyli sandboxy. Albo te do których chcę sobie wracać. Np. kupiony wczoraj za jakieś grosze God of War, Uncharted czy TLoU. A na TV zostawiam sobie premierowe tytuły No dobra ale musisz kupić te gry dwa razy. 1 Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano poniedziałek o 22:12 Opublikowano poniedziałek o 22:12 22 minutes ago, Czoperrr said: No dobra ale musisz kupić te gry dwa razy. Tak samo jak chcę pograć w steamowe wersje gier od Microsoft Cytuj
Paolo de Vesir 9 123 Opublikowano poniedziałek o 22:18 Opublikowano poniedziałek o 22:18 6 minut temu, Homelander napisał(a): Tak samo jak chcę pograć w steamowe wersje gier od Microsoft SteamDeck nie obsługuje biblioteki poza Steamem? Trochę przypał, ale jak masz np. MSI Claw, PC i Xboxa to grasz generalnie na jednym koncie, jednym abo i masz jedną bibliotekę. Sam się ostatnio zdziwiłem gdy odpalając Xbox na PC znalazłem tam sporo więcej gier niż te kilka miesięcy temu - coraz więcej gier oferuje crossbuy. Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano poniedziałek o 22:25 Opublikowano poniedziałek o 22:25 4 minutes ago, Paolo de Vesir said: SteamDeck nie obsługuje biblioteki poza Steamem? Trochę przypał, ale jak masz np. MSI Claw, PC i Xboxa to grasz generalnie na jednym koncie, jednym abo i masz jedną bibliotekę. Sam się ostatnio zdziwiłem gdy odpalając Xbox na PC znalazłem tam sporo więcej gier niż te kilka miesięcy temu - coraz więcej gier oferuje crossbuy. Musisz mieć Windowsa wgranego, natywnie tylko Steam i, ewentualnie za pomocą programiku, Epic i GOG. Coś za coś. Na szczęście w promocjach gierki i Playstation i z Xboxa są tanie jak barszcz, albo zwyczajnie warte swojej ceny. Nie bardzo mi to przeszkadza Cytuj
Paolo de Vesir 9 123 Opublikowano poniedziałek o 22:27 Opublikowano poniedziałek o 22:27 1 minutę temu, Homelander napisał(a): Musisz mieć Windowsa wgranego, natywnie tylko Steam i, ewentualnie za pomocą programiku, Epic i GOG. Coś za coś. Na szczęście w promocjach gierki i Playstation i z Xboxa są tanie jak barszcz, albo zwyczajnie warte swojej ceny. Nie bardzo mi to przeszkadza Nie no, wiadoma, na PC gry potrafią kosztować grosze, a jak nie grasz na blaszce to i ci ten cross-buy w sumie nie potrzebny, nawet nie musisz kupować dwa razy bo wiele gier jest w abo. Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano poniedziałek o 22:34 Opublikowano poniedziałek o 22:34 2 minutes ago, Paolo de Vesir said: Nie no, wiadoma, na PC gry potrafią kosztować grosze, a jak nie grasz na blaszce to i ci ten cross-buy w sumie nie potrzebny, nawet nie musisz kupować dwa razy bo wiele gier jest w abo. Mi kilka gier się powtarza, mimo wszystko. Cyberpunka mam i tu i tu, z tym, że na PS5 nie ruszyłem, a na Steamdecku skończyłem. Dodatek też na Steamie kupię. Uncharted, TLoU, Gearsy czy GTA V zwyczajnie chciałem mieć ze sobą, to dla mnie takie gry, że nawet jak mam gówniany nastrój to zawsze jestem w stanie się przy nich dobrze bawić. Generalnie teraz wolę kupować gry na Steamie, przynajmniej je skończę. Playstation zostawiam dla must have exów jak Astro Bot, albo gier których Deck nie ogarnia jak Space Marine 2 Cytuj
ASX 14 652 Opublikowano wtorek o 05:26 Opublikowano wtorek o 05:26 To oczywiste że nie ma crossbuyu między konsolami a PC, bo Valve nigdy nie zgodzi się by rozdawać swoje gry za darmo tylko dlatego że ktoś kupił je na konsoli, i na odwrót. Żeby coś takiego zaoferować trzeba mieć najpierw swój własny sklep na PC. A Sony dopiero raczkuje na komputerach, dopiero niedawno wprowadzili integrację trofeów między PS a Steam, potem powinni wprowadzićcrosssave'a (ciekawe czy pecetowcy będą musieli kupić plusa by przenieść zapisy? xd), a dopiero następnym krokiem byłoby stworzenie własnego sklepu, z crossbuyem. O ile w ogóle w to pójdą, bo osobiście myślę że będzie im ciężko i raczej zostaną przy third party i będą sprzedawać swoje gry tak jak teraz na Steam i Epicu. Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano wtorek o 05:45 Opublikowano wtorek o 05:45 Myślę, że przy tym rozwiązaniu zostaną. To dla nich łatwa kasa, a jakieś inwestycje wcale nie muszą oznaczać, że sprzedadzą więcej. Playstation dobrze sobie radzi, wejście w rynek pecetowy w zasadzie nic nie zmieniło na gorzej, a jedynie zostały uchylone drzwi do nowych klientów. Czysty profit, również marketingowo. Chociaż jeżeli już wymagają zalogowania się do PSN na Steamie to ten cross save być powinien Cytuj
Assassins_78 974 Opublikowano wtorek o 05:45 Opublikowano wtorek o 05:45 Sięgam pamięcią i nie przypominam sobie, aby jeden produkt potrafił tak poróżnić graczy. Sony umie w to! Cytuj
Czoperrr 5 118 Opublikowano wtorek o 06:52 Opublikowano wtorek o 06:52 W zagranicznych MM cena już niższa o 50 euro. Cytuj
niunias101 17 Opublikowano wtorek o 07:13 Opublikowano wtorek o 07:13 Czy jest jakakolwiek różnica między padem dołączanym do PS5 pro od tych, które można kupić teraz w sklepie ? Np jakaś nowsza rewizja itd. ? 1 Cytuj
gnom 89 Opublikowano wtorek o 07:30 Opublikowano wtorek o 07:30 U nas nie bedzie obnizek conajmniej do 22.11 gdyz jakby zrobili wczesniej posypalaby sie lawina zwrotow Do tego w najwiekszych sieciowkach obowiazuje " gwarancja najnizszej ceny " co jest niczym innym jak tylko zmowa cenowa Cytuj
jimmy 1 263 Opublikowano wtorek o 07:59 Opublikowano wtorek o 07:59 Godzinę temu, niunias101 napisał(a): Czy jest jakakolwiek różnica między padem dołączanym do PS5 pro od tych, które można kupić teraz w sklepie ? Np jakaś nowsza rewizja itd. ? Nie ma żadnej różnicy (chyba że trafisz na jakiś stary stock padów w poprzedniej rewizji w jakichś mniejszych sklepach). Do pada z konsolą dodawany jest jeszcze kabel USB-C do ładowania. Jak kupujesz Dualsensa osobno to w pudełku kabla nie ma. 1 Cytuj
kaktusr 32 Opublikowano wtorek o 09:03 Opublikowano wtorek o 09:03 (edytowane) Sorry już wprowadza pierwsze obniżki na Pro Jak tam wasze premierowe egzemplarze ? Edytowane wtorek o 09:03 przez kaktusr 1 1 Cytuj
Masamune 152 Opublikowano wtorek o 09:20 Opublikowano wtorek o 09:20 11 hours ago, tjery said: Ale o czym Ty piszesz? Pokazują normalny gameplay z gry, a nie żadne specyficzne scenariusze. W AW2 i Jedi cały ekran jest cały czas w artefaktach obrazu (jakby był mocny film grain włączony i wszystko cały czas "pływa") + na większości ekranu jest shimmering i brak stabilności. A że Tobie to nie przeszkadza i uważasz to za ostry i ładny obraz? W sumie to dobrze, bo w takim wypadku dla Ciebie ten problem nie istnieje. To na serio? Paolo się śmieje, że przeszliście tu teraz na etap "wyparcia" i coś w tym jest. Jedyne co się nie spina to tezy i argumenty jakie zawarłeś w swoim poście, no offence, ale przeczytaj sobie jeszcze raz na spokojnie to co napisałeś. W Alanie jest filmgrain bez przerwy, shimmering z samej gry też, specyficzny scenariusz z testu DF to moim zdaniem ciągły ruch kamery w poziomie np. wtedy pionowe krawędzie zaczynają schodkować. Ewentualnie pokazywanie szczegółów jak jakieś siatki z określonej, progowej odległości, gdzie akurat wychodzi że PSSR nie działa tak dobrze jak DLSS. (PRZY OKAZJI TESTU RATCHETA ANI Słowem NIE ODEZWALI SIE NA TEMAT SKACZACEGO OBRAZU DLLS BO WAZNIEJSZE BYLO DLA NICH POWIEDZIEC ZE PSSR NIE DZIALA TAK JAK CHCĄ TEGO ONI) Jak już się przytrzymasz na moment, albo chociażby zaczniesz normalnie iść do przodu, wszystko staje się gładsze i bardziej przyjazne dla oka. Obraz w całokształcie jest wyraźniejszy i na pewno lepszy niż na zwykłej PS5. Tryb Performance w moim scenariuszu niczym praktycznie nie odbiega jakością od Quality, a śmiga w 60fps, co moim zdaniem jest bardzo dobrym wynikiem. Testy DF o tym nie mówią, ale gracze, którzy w te gry grają już tak. DF nie jest miarodajnym źródłem informacji mimo że sypią cyferkami na lewo i prawo. 1 5 2 Cytuj
tjery 1 245 Opublikowano wtorek o 10:10 Opublikowano wtorek o 10:10 (edytowane) 50 minut temu, Masamune napisał(a): W Alanie jest filmgrain bez przerwy, shimmering z samej gry też, specyficzny scenariusz z testu DF to moim zdaniem ciągły ruch kamery w poziomie np. wtedy pionowe krawędzie zaczynają schodkować. Ewentualnie pokazywanie szczegółów jak jakieś siatki z określonej, progowej odległości, gdzie akurat wychodzi że PSSR nie działa tak dobrze jak DLSS. Nie, w AW2 nie ma filmgraina cały czas, można go wyłączyć. Nie ma też żadnego shimmeringu z samej gry. To co widzisz u siebie i myślisz, że to filmgrain i shimmering z gry to właśnie artefakty, jakie daje PSSR. Obracanie kamery w poziomie (czyli to co robisz praktycznie cały czas przez całą grę) to specyficzny scenariusz? Ok. Co do szczegółów i określonej odległości to nic takiego w tym filmie nie ma, jest pokazane pełno scen i pełno przykładów bez żadnego cherrypickingu. 50 minut temu, Masamune napisał(a): (PRZY OKAZJI TESTU RATCHETA ANI Słowem NIE ODEZWALI SIE NA TEMAT SKACZACEGO OBRAZU DLLS BO WAZNIEJSZE BYLO DLA NICH POWIEDZIEC ZE PSSR NIE DZIALA TAK JAK CHCĄ TEGO ONI) Tu jest film, o którym piszesz. Nie widzę tu żadnego "skaczącego obrazu" z DLSS. Widać za to jak na dłoni, że PSSR nawet w Ratchecie przy rekonstrukcji prawie z 1800p do 4K powoduje ciągły flickering całego obrazu, jakby był jakiś filmgrain włączony. 50 minut temu, Masamune napisał(a): Jak już się przytrzymasz na moment, albo chociażby zaczniesz normalnie iść do przodu, wszystko staje się gładsze i bardziej przyjazne dla oka. Obraz w całokształcie jest wyraźniejszy i na pewno lepszy niż na zwykłej PS5. Tryb Performance w moim scenariuszu niczym praktycznie nie odbiega jakością od Quality, a śmiga w 60fps, co moim zdaniem jest bardzo dobrym wynikiem. Testy DF o tym nie mówią, ale gracze, którzy w te gry grają już tak. DF nie jest miarodajnym źródłem informacji mimo że sypią cyferkami na lewo i prawo. Jak mówiłem, jak dla Ciebie jest ok i nie widzisz u siebie problemów to świetnie. Ale proponuję pisać, że dla Ciebie tak jest i tyle, bez dodawania, że najbardziej profesjonalny portal w temacie jakości obrazu w grach się myli/nie ma narzędzi/nie ma wiedzy/nie jest miarodajny/jest wybiórczy itd. Tym bardziej, że to nie jest tak, że oni tylko o tym mówią czy piszą, wszystko jest pokazane czarne na białym na filmach porównawczych i każdy kto ma oczy widzi to o czym mówią/piszą, bo takie są po prostu fakty, niezależnie od Twoich odczuć i tego co mówią "gracze, którzy grają w te gry". Edytowane wtorek o 10:11 przez tjery 7 1 Cytuj
gnom 89 Opublikowano wtorek o 10:58 Opublikowano wtorek o 10:58 Wyslali komus limitke DSa z MediaExpert ? Cytuj
Square 8 603 Opublikowano wtorek o 11:02 Opublikowano wtorek o 11:02 Premiera dopiero w czwartek więc pewnie jutro będą wysyłki. Cytuj
citymorgue46 2 Opublikowano wtorek o 11:12 Opublikowano wtorek o 11:12 Zamawiał ktoś może ostatnio PS5 Pro z AGD EURO RTV? Cytuj
ThePatrickyo 50 Opublikowano wtorek o 11:15 Opublikowano wtorek o 11:15 No dobra, a czy ktoś brał limitkę 30th Anniversary Slimki z MediaExpert i ma zamówienie w trakcie realizacji? Pobrało Wam kasę? Cytuj
jimmy 1 263 Opublikowano wtorek o 11:30 Opublikowano wtorek o 11:30 32 minuty temu, gnom napisał(a): Wyslali komus limitke DSa z MediaExpert ? Jeszcze nie. 14 minut temu, ThePatrickyo napisał(a): No dobra, a czy ktoś brał limitkę 30th Anniversary Slimki z MediaExpert i ma zamówienie w trakcie realizacji? Pobrało Wam kasę? Ja z Euro, jest w trakcie realizacji, ale tam była płatność z góry. W ME nie chcieli kasy od razu? Cytuj
ThePatrickyo 50 Opublikowano wtorek o 12:03 Opublikowano wtorek o 12:03 30 minut temu, jimmy napisał(a): Ja z Euro, jest w trakcie realizacji, ale tam była płatność z góry. W ME nie chcieli kasy od razu? Tak, ja jedną sztukę również mam z Euro i tam wszystko idzie zgodnie z planem Ogólnie dobrze zrobiłem, że dla bezpieczeństwa złożyłem drugie zamówienie, bo pierwotnie konsolę kupiłem w ME, ale ten niezmieniający się status zamówienia trochę mnie martwił. Płaciłem z góry, w teorii płatność przeszła i na stronie wszystko pięknie, ale z konta kasy nie wzięło. Stąd zastanawiam się, czy tylko ja miałem taki przypadek. Pada mam w osobnym zamówieniu i tam jest już normalnie, że w realizacji...pieniądze również pobrało, a oba zamówienia składałem tego samego dnia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi