Masamune 177 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia A te Play anywhere to nie dotyczyło również gier kupionych w pudełkach? GP i inne abonamenty to raczej domena świeżych graczy. Przecież PlayStation to masa starych wyjadaczy, którzy mieli poprzednie konsole i tutaj napęd i nośniki fizyczne to mus, bo każdy ma na szafce od kilkunastu do kilkudziesięciu i więcej gier z PS4. Cytuj
ASX 14 698 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia nie dotyczy pudełek. Może kiedyś wcielą tę swoją wizje z czasów pierwszych zapowiedzi Xboxa One by licencje z pudełka przenieść do biblioteki cyfrowej. Ale w tej chwili kupując płytkę na xboxie masz tylko wersję na konsole. Cytuj
Czoperrr 5 235 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 11 minutes ago, Masamune said: A te Play anywhere to nie dotyczyło również gier kupionych w pudełkach? GP i inne abonamenty to raczej domena świeżych graczy. Przecież PlayStation to masa starych wyjadaczy, którzy mieli poprzednie konsole i tutaj napęd i nośniki fizyczne to mus, bo każdy ma na szafce od kilkunastu do kilkudziesięciu i więcej gier z PS4. a Xbox to jakaś nowa marka? Ma już ponad 23 lata więc na Xboxie też grają jak to mówisz "starzy wyjadacze" i zaskoczę cię, na Xboxa też są i były płyty, które ludzie kupowali i mają na półkach. PS obrosło jakimiś dziwnymi mitami, jest czymś wręcz mitycznym dla niektórych, doświadczeniem niedostępnym nigdzie indziej. 2 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 178 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Nie ukrywam, że pisanie o Xboxie jakby był benjaminkiem na rynku wciąż nie przestaje śmieszyć. Niektórzy naprawdę muszą wyjść w końcu z jaskini. Cytuj
Masamune 177 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 6 minutes ago, Czoperrr said: a Xbox to jakaś nowa marka? Ma już ponad 23 lata więc na Xboxie też grają jak to mówisz "starzy wyjadacze" i zaskoczę cię, na Xboxa też są i były płyty, które ludzie kupowali i mają na półkach. PS obrosło jakimiś dziwnymi mitami, jest czymś wręcz mitycznym dla niektórych, doświadczeniem niedostępnym nigdzie indziej. A czy ja gdzieś napisałem, że Xbox nie ma płyt? Cytuj
Czoperrr 5 235 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 4 minutes ago, Masamune said: A czy ja gdzieś napisałem, że Xbox nie ma płyt? Nie, ale piszesz jakby starzy wyjadacze grali tylko na PS i mają półki wyginające się od płyt. Tylko oni. Cytuj
ASX 14 698 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Chodziło chyba o to że jak ktoś spędził lata na Playstation, zbudował sobie tu całą kolekcje gier z PS4 to perspektywa zostawienia tego wszystkiego i przesiadka na inny system nie jest taka prosta. Dużo osób krytykuje działania Sony, ale ludzie po prostu zacisną zęby i dalej będą grali na Playstation tak jak to robili od lat. Cytuj
mario10 542 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Wiadomo, że Xbox to nie jest świeżak w branży i dotyczyły go te same reguły co sony i płyty jak ktoś chce dalej może kupować. Ale uważam, że jak by sony miało abonament na takich samych zasadach co GP to sprzedaż pudełek też by malała bo spora część jednak ogrywa kilak gier jak dobrze pójdzie, a tak to fifa, fortnite, cod itp. Więc abonament by całkowicie zaspokoił te potrzeby. Cytuj
drozdu7 2 837 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Przecież Sony już też ruszyło ten pociąg i powoli bo powoli zrobi to samo co wszyscy. Weszli z grami na PC, zobaczyli że to trudny rynek i ludzie nie klaszczą uszami na każdą grę od nich po czasie. Dlatego będą skracać czas między wydawaniem gier. Coraz śmielej idą w streaming, nie musisz już mieć plejki. Tylko czekać na kolejne kroki. Np wejście z Premium na handheld PC, z większą ilością wrzucanych exow do abo. Nie wiem, ta machina ruszyła i ja nie widzę tego inaczej niż koegzystencja swoich ekosystemów w jak największej ilości miejsc Cytuj
Czoperrr 5 235 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Ale premier od Sony day 1 w abonamencie nie będzie. Cytuj
drozdu7 2 837 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia No pewnie nie będzie, ale jeśli liczba subskrybentów nie będzie rosła to z opóźnieniem kto wie? Dużo rzeczy to sobie gdybamy, dużo wydaje się nie realnych dziś. Ale myślę że za 5 lat już będzie inna optyka Cytuj
Masamune 177 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 16 minutes ago, Czoperrr said: Nie, ale piszesz jakby starzy wyjadacze grali tylko na PS i mają półki wyginające się od płyt. Tylko oni. Piszę głównie o PS5 Pro, bo tak jakby temat dotyczy tej konsoli. Cytuj
ThePatrickyo 72 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia A powiem Wam z mojej perspektywy, jako fana pudełek, że niestety dość ciężko trzymać się swoich przekonań w przypadku Xboxa. Szukając chociażby po takim Allegro, dany tytuł na PS5 występuje znacznie częściej na płycie niż na Xboxie. Zazwyczaj wszystko co spotykam to kody na cyfre albo konta z daną grą. Tak więc uważam, że pudełka na PlayStation są jakoś bardziej zakorzenione. Pomimo iż na Xboxa też mam trochę gier, to mam wrażenie że kupowanie pudełek nie jest takie oczywiste Cytuj
łom 1 996 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 35 minut temu, mario10 napisał(a): Wiadomo, że Xbox to nie jest świeżak w branży i dotyczyły go te same reguły co sony i płyty jak ktoś chce dalej może kupować. Ale uważam, że jak by sony miało abonament na takich samych zasadach co GP to sprzedaż pudełek też by malała bo spora część jednak ogrywa kilak gier jak dobrze pójdzie, a tak to fifa, fortnite, cod itp. Więc abonament by całkowicie zaspokoił te potrzeby. Jak byłem w Japonii to w dużym sklepie z elektroniką była dosłownie jedna gra na Xa wystawiona (Black Ops), nawet w sklepach typowo z gierkami ciężko było spotkać coś na Series X, było tego o wiele mniej niż tytułów na One'a nie mówiąc już o 360, więc nie wszędzie kupno fizycznej wersji jest proste. Cytuj
Paolo de Vesir 9 178 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Japonia? No Xbox tam to folklor. Cytuj
SlimShady 3 414 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 22 minuty temu, ThePatrickyo napisał(a): kupowanie pudełek nie jest takie oczywiste No nie jest, bo w ich przypadku tych gier nawet nie ma na płytach, więc to jest bardziej sztuka dla sztuki. Jedyne ma to wartość w kategorii własności, że możesz z tym zrobić, co uważasz za słuszne. Cytuj
łom 1 996 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Niby folklor ale jakoś gierki na XOne który sprzedawał się gorzej niż Series X da radę dostać. Cytuj
mario10 542 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 27 minut temu, łom napisał(a): Jak byłem w Japonii to w dużym sklepie z elektroniką była dosłownie jedna gra na Xa wystawiona (Black Ops), nawet w sklepach typowo z gierkami ciężko było spotkać coś na Series X, było tego o wiele mniej niż tytułów na One'a nie mówiąc już o 360, więc nie wszędzie kupno fizycznej wersji jest proste. Pewnie masz rację, ale jednak Japonia to bastion PS i Nintendo Xbox zawsze tam miał małe wzięcie. Ale z drugiej strony można dziś kupić towar z drugiego końca świata więc jak ktoś będzie chciał kupić to kupi Cytuj
Lukas_AT 1 196 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Godzinę temu, Czoperrr napisał(a): Ale premier od Sony day 1 w abonamencie nie będzie. Kto wie. Moze to sie w przyszlosci zmieni. Sony nie raz juz zmienialo swoje podejscie. Cytuj
drozdu7 2 837 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Wszystko zależy czym będzie dla nich abonament i jakie przychody by chcieli z niego mieć. Napewno zamieniliby klienta kupującego używki na opłacającego abonament z pocalowaniem ręki Cytuj
ASX 14 698 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Jak nie będą sprzedawać napędów to już nie będzie klienta kupującego użwyki i w tę stronę powoli to zmierza, konsole: bez napędu i problem używek dla firm z głowy Cytuj
mario10 542 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Tylko ja się trochę obawiam braku fizycznych wydań bo po prostu sony jest odklejone z cenami w psn. No ale ewidentnie pro pokazało, w którą stronę chce iść sony więc pozostaje nam tylko czekać jak się rozwija sytuacja. Cytuj
messer88 6 550 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia 2 godziny temu, ThePatrickyo napisał(a): Szukając chociażby po takim Allegro, dany tytuł na PS5 występuje znacznie częściej na płycie niż na Xboxie. ale to ma plusy bo jak jakieś sieciówki robią wyprzedaże to na wersje PS jak się nie załapie człowiek to xboxowe są prawie zawsze dalej dostępne Cytuj
ThePatrickyo 72 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia A to fakt Jako, że jestem świeżo upieczonym posiadaczem PS5, to póki co podział gier kształtuje się tak mniej więcej: - gry singleplayer - Switch/PS5 - gry online/simracery, czyli bardziej pod rywalizację - Xbox Cytuj
Ukukuki 7 088 Opublikowano 6 grudnia Opublikowano 6 grudnia Na konsolach cyfra to nie takie złoto jak na PC. Na komputerze masz kilkanaście sklepów z cyfrowymi grami + twórcy mogą sprzedawać swoje gry na swoich stronach czy klucze do gier. Na taką opcję pozwala steam, jeśli twórca sprzeda klucz steam poza steam to dalej można go aktywować na tej platformie. Twórca omija marże steam, jednak osoba która kupiła taki klucz nie jest liczona do oceny gry. Ma to na celu nie podbijanie ocen na steam przez nieuczciwych twórców. Zmierzam do tego ,że na PC musi być konkurencja pomiędzy sklepami. Tak konsola to zamknięty system i tylko Sony może mieć swój sklep na tej platformie. 2 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi