WisnieR 2 750 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Używałem szukajki ale nie znalazłem tematu o thermomixie. Są na forum jacyś użytkownicy? Mam TM5 już 3 lata ale bardzo mało w nim gotuje, do tego stopnia, że przez ostatnie pół roku nawet z abonamentu zrezygnowałem. Dziś wznowiłem i stwierdziłem, że co sobotę będę robił jakieś inne danie, którego sam nigdy bym nie ugotował. Zacznę chyba od Ramen. W każdym razie nie gotuje może dlatego, że tych przepisów jest tam za dużo. Ponad 300 książek i 4000 przepisów. Jak już coś wybiorę to nagle okazuje, się że są tam jakieś wymyślne składniki, które są dostępne 20km od domu. Może to przez tę ilość nigdy nie mogłem czegoś wybrać. Liczę na jakieś porady, co warto ugotować? Z moich ulubionych top 3 to:- chlebek ziołowy idealny do grilla- makaron z sosem z trzech serów - idealne proste danie jednogarnkowe- tagliatelle z krewetkami i cukinią - bardzo pasuje mi ten cytrynowy posmak Właśnie siadam do zrobienia domowego sera. Ciekawe czy się uda. Cytuj
Mejm 15 336 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Gdzies sie juz smialismy przez kilka stron z termomixa. Chyba w wkp, ale nie kojarze osobnego tematu. 1 Cytuj
WisnieR 2 750 Opublikowano 14 października 2020 Autor Opublikowano 14 października 2020 No no śmiej się śmiej, tymczasem ja robię domowy ser z czarnuszką. Cytuj
_Red_ 12 027 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 No i wygląda jak z Thermomixa xD Zona raz po raz pojojczy o TM6, ale i tak głównie gotujemy proste zarcie na indukcji typu zupy czy makarony z sosem. Zaloze sie, ze zapłacimy 5.5k za to i będziemy robić dokladnie to samo, taki mamy dryg do gotowania. A ma ktos ten Lidlomix i porównywal? Jak zbiją go kiedys do ok 1300 zl to może spróbuję na poczatek. Wiecie, wpierw QLED, potem OLED Cytuj
WisnieR 2 750 Opublikowano 14 października 2020 Autor Opublikowano 14 października 2020 To była połowa produkcji. Normalny ser wyszedł. W szoku jestem. A jaki dobry. Czekam aż wystygnie i stwardnieje. Cytuj
WisnieR 2 750 Opublikowano 14 października 2020 Autor Opublikowano 14 października 2020 Jaki dobry, miękki, kremowy ser! Będę robił częściej. Polecam 2 Cytuj
mozi 1 980 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Kotleciki ziołowe z cielęciny na varomie. Miód. 2 godziny temu, _Red_ napisał: No i wygląda jak z Thermomixa xD Zona raz po raz pojojczy o TM6, ale i tak głównie gotujemy proste zarcie na indukcji typu zupy czy makarony z sosem. Zaloze sie, ze zapłacimy 5.5k za to i będziemy robić dokladnie to samo, taki mamy dryg do gotowania. A ma ktos ten Lidlomix i porównywal? Jak zbiją go kiedys do ok 1300 zl to może spróbuję na poczatek. Wiecie, wpierw QLED, potem OLED Chodzisz i jojczysz po tematach nawet bez patrzenia wiem że to Twoj post. Żona musi mieć z Tobą utrapienie. Cytuj
krupek 15 482 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Chyba największą zaletą tego jest ta jednogarnkowość, mało do zmywania potem. Cytuj
Mejm 15 336 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Jest to niewatpliwie plus termomixa. Szukajm dalej. Cytuj
_Red_ 12 027 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 1 godzinę temu, WisnieR napisał: Jaki dobry, miękki, kremowy ser! Będę robił częściej. Polecam Wyglada zaj.ebiscie, tylko czarnuszki nie za bardzo lubię, ale zamienilbym na jakieś zioła. Cytuj
WisnieR 2 750 Opublikowano 14 października 2020 Autor Opublikowano 14 października 2020 No będę coś kombinować ze smakiem bo jest bardzo kremowy ale brakuje mi czegoś wyrazistego. Jeżeli chodzi o jednogarnkowość to nie tak do końca. Thermomix tylko gotuje albo gotuje na parze. Wszelkie pieczenie czy smażenie i tak trzeba robić na kuchence. Tak samo większość przepisów z makaronem wymaga jednak ugotowania makaronu w osobnym garnku, choć ja zawsze szukam takich, gdzie makaron gotuje w garze od thermomixa i w tym samym czasie coś się robi na parze.Przede wszystkim trzeba mieć czas na gotowanej ale to niezależnie od tego w czym się gotuje. Ja od 6 lat jem w pracy na kantynie więc w domu obiadów nie jadam. Mimo to warto jednak go używać i będę właśnie kombinował z takimi dodatkami jak ser, własny majonez czy ketchup itp. a co sobotę/niedzielę jakieś wymyślne danie sobie zaplanuje bo jest czego wybierać. Trzeba tylko się przedrzeć przez te wszystkie przepisy i znaleźć coś co się chce.Zobaczymy czy zaraz znów mi się nie odechce. 1 Cytuj
Silver 167 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 4 godziny temu, _Red_ napisał: A ma ktos ten Lidlomix i porównywal? Jak zbiją go kiedys do ok 1300 zl to może spróbuję na poczatek. Wiecie, wpierw QLED, potem OLED Kiedyś był nawet za 999zł (niestety tylko lokalnie w Lublinie ) Z minusów to - ograniczona liczba przepisów ("tylko" 500 w porównaniu do termomixa) - niższa max temperatura A z plusów - większe naczynie miksujące w lidlomixie (i tu pytanie do @WisnieR, jak to wygląda u konkurencji? Dla ilu dorosłych osób można przyrządzić potrawę (wiadomo.. zależy od samego potrawy, ale tak mniej więcej?) 1 Cytuj
WisnieR 2 750 Opublikowano 15 października 2020 Autor Opublikowano 15 października 2020 Dania które są dla 4 osób myślę, że wystarczą max dla 3. Cytuj
MEVEK 3 582 Opublikowano 15 października 2020 Opublikowano 15 października 2020 My mamy. Często robię pizze i zupe z pomidorow. Zona czesciez uzywa. Fajny bajer, ale abonament? Cytuj
WisnieR 2 750 Opublikowano 24 października 2020 Autor Opublikowano 24 października 2020 Mogę polecić z pełną odpowiedzialnością przepis Burger XXL. Pycha. 3 Cytuj
Soban 4 091 Opublikowano 25 października 2020 Opublikowano 25 października 2020 ogólnie to za co się płaci te 5k skoro i tak trzeba piec/smazyc/gotowac rzeczy oddzielnie? nie mogę sobie zamiast termomixa kupić komplet garnków na prezentacji z darmowych poczęstunkiem i wyjść na to samo tyle, że taniej(może ekskluzywna pościel w gratisie dadza nawet)? Myślałem, że to taki sprzęt z dragon balla, że wpierdalasz skłądniki i wychodzi coś fajnego bez brudzenia innych garów. Cytuj
Shen 9 637 Opublikowano 25 października 2020 Opublikowano 25 października 2020 Baby kupują bo koleżanki mają, inni to nie wiem, jeszcze abonament za przepisy Cytuj
Tokar 8 276 Opublikowano 25 października 2020 Opublikowano 25 października 2020 Czy wyświetlacz to OLED? To ważne. 1 Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 25 października 2020 Opublikowano 25 października 2020 Jak ktoś nie używa to nie zrozumie. Poza tym już widzę jak któryś z was gotuje coś bardziej skomplikowanego niż mrożone warzywa i sos w słoiku. Zatem faktycznie, nie ma sensu wydawać 5k na taki sprzęt. Od razu lepiej dodać, że ja nie mam Thermomixa, ale korzystałem i wiem jak bardzo pomaga i jak potrafi zaoszczędzić czas, pracę, brudne gary dla kogoś kto regularnie gotuje. 1 Cytuj
krupek 15 482 Opublikowano 26 października 2020 Opublikowano 26 października 2020 A w przypadku takiego burgera Thermomix był przydatny jeszcze do czegoś oprócz wyrobienia ciasta do buły? Cytuj
WisnieR 2 750 Opublikowano 26 października 2020 Autor Opublikowano 26 października 2020 A nie wiem żona robiła... Chyba ciasto + mięso zmielone z resztą składników. Cytuj
balon 5 355 Opublikowano 27 października 2020 Opublikowano 27 października 2020 W dniu 26.10.2020 o 07:42, krupek napisał: A w przypadku takiego burgera Thermomix był przydatny jeszcze do czegoś oprócz wyrobienia ciasta do buły? Zrobi sos, zmieli idealnie mięso, wsio waży live. No i ciasto na bułki robi takie jak w najlepszych burgerowniach. Nigdy przed tem nie udało nam się w domu zrobić takich bułek do burgerów, a nie mówiąc ile było przy tym rypania. Tutaj sam ubija, wyrabia, waży. Nie sposób zepsuć. Szczerze to jak wcześniej robiłem burgery to tylko bułki przegrywały z tymi z burgerowni, teraz już nie ma tego problemu. Ktoś się pytał wcześniej. Spokojnie jest bardzo wiele dań „1 garnkowych” których robi się tylko w Tmixie. Naprawdę jest to kozacki sprzęt zarówno dla osób które słabo gotują, jak i osób które wcześniej już mega pichciły. Widzę to po mnie i mojej lubej. Fajnie urozmaica kuchnie (np różne przepisy orientalne czy tajskie). Aaaaa no i mega oszczędza się czas na samym gotowaniu jak i wymyślaniu „co na obiady w tym tygodniu”. Wchodzisz w apkę, sprawdzasz przepis i co trzeba kupić. Robi się od razu lista na zakupy i cyk. Mam od pół roku. Dla mnie to niezły next gen. Używamy do wszystkiego (owsianki, szakszuki, obiady, desery czy nawet drinki, robi kozackie alko koktajle). Cytuj
krupek 15 482 Opublikowano 27 października 2020 Opublikowano 27 października 2020 No z tym pieczywem i wszelkimi wypiekami to czytałem, że przydatna rzecz. Z tymi daniami jednogarnkowymi to jestem ciekawy, czy by się u mnie sprawdziło, bo gotuję głównie rano przed pracą, co mi zajmuje jakieś 30 minut, więc ciężko byłoby tu coś przyspieszyć. Cytuj
balon 5 355 Opublikowano 27 października 2020 Opublikowano 27 października 2020 Tam jest kilka tysięcy przepisów. Jest w czym wybierać. Są tematy, że dusi się nam u góry kurczak i warzywa, a na dole w tym samym czasie gotuje się zupka dla najmłodszej córki. Z tym sprzętem to trochę jak z automatem. Najwiecej się śmieją/krytykują ci co w życiu z niego nie korzystali. Jak już dostaną na trochę auto z dobrym automatem, nie będą chcieli wróci do manuala. Cytuj
Jakim 1 797 Opublikowano 27 października 2020 Opublikowano 27 października 2020 Mam troje znajomych co to maja i w każdym przypadku sprawa wygląda tak: - na poczatku ochy i achy ile to nie potrafi i jak dobrze smakuje - po roku używają 2-3 razy w miesiącu i trochę żałują wydanej papy (oczywiście nie oficjalnie) 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.