balon 5 336 Opublikowano 27 października 2020 Opublikowano 27 października 2020 (edytowane) Ja mam znajomych co mają już 3 generację, inni używają cały czas od dawna. No i co teraz? U mnie przez pół roku, sprzęt jest używany 1-3 dziennie every day, no ale może za pół roku już będę używał 2-3 na rok, delikatnie popłakując w poduszkę, że wydałem 5,5 bomby Przecież wiadomo, że każdy używa jak mu pasuje. Co nie zmienia faktu, że jest to mega sprytne i pomocne urządzenie szczególnie dla rodziny 1000+ edit właśnie na szybkości wjechał pyszny orientalny indyk dla 4 osobowej rodziny. Porcja taka że chyba na 2 dni będzie i baaaardzo pyszne. https://ibb.co/gv4Ym9Z https://ibb.co/m9GL7QS Edytowane 27 października 2020 przez balon Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 28 października 2020 Opublikowano 28 października 2020 STOP PROPAGANDZIE THERMOMIXOWEJ! DAJMY KOBIETOM NORMALNIE GOTOWAĆ OBIADY! 1 Cytuj
krupek 15 480 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 Thermomix zaczyna już być elementem statusu społecznego. Już któraś osoba z mojego otoczenia w ciągu ostatnich tygodni kupiła. Powiedziałbym, że niektórzy zaczynają czuć presję z powodu nieposiadania, bo jedni znajomi mają auto mniej warte od thermomixa. Chociaż kuzynka niedawno poczęstowała mnie zupą zrobioną na kostce warzywnej zrobionej w Thermomixie no i fajna rzecz. Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 U mnie w biurze znajomy co kredytami się zajmuje chciał zacząć sprzedawać ten termomixy. Trochę beczunia z niego poleciała i zmienil zdanie, ale fakt coraz więcej ludzi to ma. Ja akurat wiem, że wydałby kasę użył dwa razy i wrócił do swoich obiadów Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 Garnek symbolem statusu spolecznego, ja pier.dole xDDDD Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 To tak jak słuchawki do Ajfona - symbol prestiżu. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 Wygooglowałem sobie to cudo, obejrzałem pierwszy z brzegu filmik i poryczałem się ze śmiechu xd Typiara kupiła używanego zasmrodziałego termomixa za dwa kafle i zrobiła recenzję przyrzadzając placki z cukinii (zmiksowała cukinię i czosnek po czym usmażyła to na patelni xddddddd), przy okazji dzieląc się informacją, że dzięki termomixowi zaczęła robić kopytka, leniwe pierogi, naleśniki i placki ziemniaczane, bo wcześniej nie umiała xddd No jprdl, sprzęt dla ulungów. Skoczę po piwko i sobie obejrzę jeszcze kilku daunów robiących w guwnie za kilka tysi, potrawy które można zrobić w najzwyklejszym garnku/patelni. Spoiler I jeszcze ten debil ma 276 tyś. subskrypcji wtf 2 Cytuj
keyzee 86 Opublikowano 22 listopada 2020 Opublikowano 22 listopada 2020 Mam biedromixa to mogę ponarzekać.Gdybym wydał 5tys głupio by mi było. Jednogarnkowość?Zazwyczaj wygląda to tak:zmiksuj-umyj naczynie,zmiksuj umyj naczynie i rób resztę. Gotowanie zup?Daj kostkę rosołową i gotuj.Wiem, że można zrobić domowe kostki czy buliony, ale to nie jest żadna oszczędność czasu. Masz swoje przyzwyczajenia z gotowania?Tutaj musisz inaczej-jak w przepisie. Nie mówię że to zły sprzęt-u mnie nie jest tym czym miał być.Cieszę się że wydałem 800 a nie 5000.Masz mikser,blender itd.Wystarczą ci.Chcesz sprawdzić jak się tym gotuje-weź te tańsze sprzęty. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 22 listopada 2020 Opublikowano 22 listopada 2020 ten ból doopy, że ktoś kupił sobie garnek za 5 koła xD no takie jest życie, jednego stać, drugie nie ja tam chciał to przetestować, żeby zobaczyć czy by mi to zagracało kuchnię po 2 razach 1 Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 22 listopada 2020 Opublikowano 22 listopada 2020 Żona miała ciśnienie na to, ale szkoda jej było 5k, na coś czego sama nie jest pewna jak bardzo to potrzebne...jak to baby Padło więc na robota z Lidla, o taki: https://allegro.pl/oferta/robot-silvercrest-monsieur-cuisine-connect-wifi-9941461742?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=AGD+drobne,+do+zabudowy+i+wolnostojące&gclid=CjwKCAiAtej9BRAvEiwA0UAWXpvRkp7PdPDcDY0hBUMCPwXPLqAN52BlLKlHZ9xrrFeJA8ra2H2ASxoCR00QAvD_BwE O ile pamiętam kosztował coś 1500pln. Minęło około 6 miesięcy i muszę przyznać ze jest to całkiem spoczko pomoc w kuchni. Korzysta się 3-4 razy w tygodniu. Brat ma Thermomixa, więc zrobiliśmy sobie porównanie i zdecydowanie bym nie polecał przepłacać za oryginał, no chyba że ktoś bardzo chce bo prestiż. Oba urządzenia są podobne, równie solidnie wykonane, tu i tu pełno przepisów.. Na plus Thermomixa mniejszy rozmiar, ale co za tym idzie mniejszy też dzban do przyrządzania. 1 Cytuj
_Red_ 12 019 Opublikowano 22 listopada 2020 Opublikowano 22 listopada 2020 Mialem pisac to samo, ale juz nie chciałem otwierać puszki pandory i na razie nie komentowalem zakupu xD Promka w sklepie lidla plus keszbek 100 zł w programie afiliacyjnym skusiły żonę na zakup, więc o północy na start promocji polowałem na sztukę, ale padły serwery Lidla niczym Media Markt na premierę PS5 xD Rano juz bez problemu wziąłem jeden z ostatnich egzemplarzy i przyszedł po 3 dniach. Co mogę powiedzieć bez porównania z TM, którego nie znam? Fajnie i wygodnie robi się zupy. Dokładam warzyw i przypraw pod dyktando, zamykam pokrywe i wracam po 30min po gotowy krem, ładnie wymieszany. Dziś spróbowaliśmy cos bardziej zaawansowanego jak Shepherd's Pie (podobne do lasagne ale przykryte puree ziemniaczano-mleczno-serowo-maslanym). No nie powiem, ale miałem ochotę łyżkę usmarowaną tym farszem sobie w dupę wsadzić, takie pyszne. I powiem tak - wszystko da się zrobic normalnie w garnku, na palniku, mając nóż i deskę oraz otwarty przepis. To jednak ułatwia nieco proces. Nie trzeba cały czas sledzic przepisu i np. scrollowac opisu na smartfonie, bo kroki są opisane jak dla laika. Zamyka sie pokrywe, program sam ustawia obroty, temperature, czas. Bardzo skutecznie sieka, miesza, ugniata i grzeje. Byleby tylko wytrzymał chociaz te 3 lata ile trwa gwarancja. Plusem jest tez spore i aktywne community, bo można latwo dostać porady sprzetowo-kulinarne. No spoko, na razie mnie zaciekawił, ale głównie zona będzie w 7 niebie robiąc codziennie inne zupy kremy bez brudzenia całej kuchni. 1 1 Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 22 listopada 2020 Opublikowano 22 listopada 2020 Nie znam się na gotowaniu, ale przed zakupem słyszałem od kumpla szefa kuchni dobrej restauracji, że Thermomix ma dużo więcej przepisów, tysiące vs 500 w lidlu oraz ma więcej funkcji. Podsumował, że jeden i drugi to dobry sprzęt, ale jak mi hajsu nie szkoda to żebym jednak brał TM6 (więcej funkcji, więcej przepisów, lepsze appka i wyświetlacz). Szczerze to po kupnie nawet sekundy nie zastanawiałem się czy to był słuszny wybór, bo tak jestem z niego zadowolony. Teraz aż obczailem porównanie funkcji. Funkcje TM6 Ważenie Siekanie Mielenie Blendowanie Miksowanie Gotowanie Gotowanie na parze Mieszanie podczas gotowania Ubijanie Wyrabianie ciasta Emulgowanie Wybór temperatury, do jakiej ma zostać podgrzana potrawa Fermentacja Karmelizacja Wolne gotowanie Gotowanie sous vide Gotowanie ryżu Zagęszczanie Wstępne mycie Funkcje Lidlomixa Smażenie Gotowania na parze Ubijanie Emulgowanie Gotowanie Rozdrabnianie Siekanie Mieszanie Ugniatanie, Miksowanie Blendowanie Ważenie Tak czy siak my dalej duuuzo go używamy. Super jest to, że jest mnóstwo orientalnych i egzotycznych przepisów. Można mega kuchnię urozmaicić. Oststnio jadłem jakieś 2 dania z RPA. No pyszne były, gorzej o składniki, ale tutaj pomaga pan internet tylko trzeba zamówić sobie z małym wyprzedzeniem. 2 Cytuj
Soban 4 052 Opublikowano 31 stycznia 2021 Opublikowano 31 stycznia 2021 ej czy to bogolskie cudo techniki lub jego biedniejszy brat lidlomix w tych przepisach podaja tez makrosy by można być fit świrem? Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 31 stycznia 2021 Opublikowano 31 stycznia 2021 @balon Czy ten tm6 ma coś więcej niż 5 + cucido? Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 31 stycznia 2021 Opublikowano 31 stycznia 2021 2 minuty temu, mozi napisał: @balon Czy ten tm6 ma coś więcej niż 5 + cucido? Nie wiem, nie miałem 5. Jak kupowałem były już 6. No ale sądzę, że czymś się różnią aby sekciarzy TM przekonać do zmiany modelu. Pewno w necie jest co i jak. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 31 stycznia 2021 Opublikowano 31 stycznia 2021 Drobiazgi. Bez cucido to jednak baza przepisów a tak to https://thermodieta.pl/czym-sie-rozni-thermomix-tm6 Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 31 stycznia 2021 Opublikowano 31 stycznia 2021 Z funkcji to różni się tym od TM6 Fermentacja Za pomocą fermentacji możemy przygotować samodzielnie takie produkty, jak jogurty, śmietany czy na przykład ser. Funkcja z pewnością spodoba się zwolennikom naturalnej żywności, którzy nie do końca ufają producentom. Trzeba jednak zaznaczyć, że program fermentacji trwa stosunkowo długo, bo około kilkunastu godzin, w zależności od produktu. Niestety - nawet za sprawą Thermomix nic nie dzieje się magicznie i pewnych procesów po prostu nie przyspieszymy. Poza wymaganą dozą cierpliwości program fermentacji sprawdza się naprawdę dobrze, możliwość przygotowania samodzielnie produktów mlecznych to na pewno to, czego w poprzedniej wersji mogło nam brakować. Sous vide Na początku nie każdemu ta nazwa jest znajoma, nie mniej jednak oznacza tyle, co możliwość gotowania potraw w workach próżniowych. Składniki zapakowane w specjalne worki gotuje się w kąpieli wodnej, w odpowiedniej temperaturze przez dość długi czas (około kilka godzin). Dzięki tej metodzie gotowanie zachodzi równomiernie, bez możliwości przegotowania zewnętrznej części składników (np. mięsa). Z pewnością nie jest to funkcja, bez której nie możemy żyć i gotować, ale warto skorzystać z jednego z dostępnych przepisów i wypróbować tę funkcjonalność. Karmelizowanie Funkcja dla amatorów słodkości i deserów, z pewnością przydatna w kuchni. Za jej pomocą można przygotować nie tylko karmel, ale na przykład lizaki dla dzieci. Kolejny argument, jeśli mamy dzieci, to warto skorzystać z możliwości samodzielnego przygotowywania słodkich przekąsek. Mycie wstępne To chyba jedna z najpraktyczniejszych opcji wśród nowości TM6. Program mycia wstępnego, mycia naczynia po cieście, czy cięższych zabrudzeń to zdecydowanie ogromny plus. Całość trwa 5 minut - do 8 minut i wystarczy wlać do środka 1000g wody oraz odrobinę octu lub płynu do mycia naczyń. Urządzenia samodzielnie usunie większość zabrudzeń, dzięki czemu mycie staje się bardzo wygodne i szybkie. Najczęściej wykorzystuję funkcję mycia po przygotowaniu ciast Tej funkcji z pewnością brakowało w TM5. Wysoka temperatura To funkcjonalność umożliwiająca przygotowanie dań, które wymagają szczególnie wysokiej temperatury gotowania. Funkcja ta przejawia się głownie w dostępnych przepisach, natomiast samodzielne ustawienie temperatury na bardzo wysoką, powyżej 120 stopni, nie jest możliwe. Opcja daje więc przede wszystkim możliwość zrealizowania większej ilości przepisów. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 czerwca 2021 Opublikowano 22 czerwca 2021 Stałem się cudownym posiadaczem TM6 i dla takiego lenia kulinarnego, jak ja, to jest urządzenie z innej planety. Właśnie rośnie mi ciasto na pizzę, wczoraj zrobiłem zajebisty koktajl Oreo i pesto, a przedwczoraj - shoty truskawkowe i przepysznego kurczaka z ryżem, warzywami i sosem. Nawet myć specjalnie nie trzeba, bo można ustawić taki tryb. Baaardzo ułatwia to życie, a jako, że teraz na mój kark spadło gotowanie obiadów (HO 4 life), to garnek za 5 tysięcy jest wybawieniem, ko ko ko ko. Cytuj
standby 1 725 Opublikowano 28 czerwca 2021 Opublikowano 28 czerwca 2021 Mnie niestety nie stać na TM6 dlatego poszukuje jakiejś dobrej sprawdzonej podróbki ale niekoniecznie tej z lidla, ktoś coś może polecić co będzie dostępne w szeroko rozumianych elektromarketach? Cytuj
WisnieR 2 713 Opublikowano 28 czerwca 2021 Autor Opublikowano 28 czerwca 2021 Poza Lidlowym jest jeszcze Tefal i-companion ale tu cena też wysoka bo okolice 4k. Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 28 czerwca 2021 Opublikowano 28 czerwca 2021 Co jest nie tak z lidlomixem? Bardzo intensywnie o tym ostatnio mysle bo mam mało czasu na gotowanie i jeszcze mniej na uczenie sie nowych potraw. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 28 czerwca 2021 Opublikowano 28 czerwca 2021 Nic nie jest nie tak, przeczytaj sobie porównania. Jest bardziej okrojony z funkcji i przepisów, w porównaniu do TM. Cytuj
_Red_ 12 019 Opublikowano 28 czerwca 2021 Opublikowano 28 czerwca 2021 Nie zauwazylem nic złego, ale tez nie mam porównania do TM6. Problem tylko w tym, ze po jakims czasie przestalo mi się chciec tego uzywac. Jak chce cos szybko zjesc to zwykle i tak nie mam wszystkich skladnikow, a jak mam isc po zakupy to obiad zamówię. Zupki jednak czasem wchodzą, bo to wygodne ze mieli i miesza podczas gotowania. Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 28 czerwca 2021 Opublikowano 28 czerwca 2021 Tak czytam i mysle ze lidlomix styknie. 500 przepisów to o jakies 400 niz kiedykolwiek wykorzystam. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 28 czerwca 2021 Opublikowano 28 czerwca 2021 1 godzinę temu, _Red_ napisał: Nie zauwazylem nic złego, ale tez nie mam porównania do TM6. Problem tylko w tym, ze po jakims czasie przestalo mi się chciec tego uzywac. Jak chce cos szybko zjesc to zwykle i tak nie mam wszystkich skladnikow, a jak mam isc po zakupy to obiad zamówię. Zupki jednak czasem wchodzą, bo to wygodne ze mieli i miesza podczas gotowania. Owsiankę robi taką, że aż kutas staje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi