Skocz do zawartości

Console Wars 14: Wierze w markę i tyle

Featured Replies

Opublikowano
10 minut temu, Emet napisał:

Jestem świeżo po sesji w FH4 i FM7. FH bardzo ok z potencjałem na rewelacyjnie. Model jazdy na tego typu grę bardzo ok, tylko nieco przeszkadza skalibrowanie czułości gałki przy skręcianiu... jest to mało liniowe... choć da się przyzwyczaić (w ogóle pad do X'a mi nie pasuje i te asymetryczne gałki.... ble.. ale jeśli sprawie sobie na stałe X'a to kupię adapter do padów Sony). Anyway... graficznie muszę pochwalić ludzi z PG. Widać gdzie są cięcia (XOX na ustawieniu jakości), np rozdzielczość cieni otoczenia jest ultra niska (ale jako, że są rozmyte to nie razi) a pop-in dosyć wyraźny.. ale całość jest tak zbalansowana, że zaoszczedzona moc poszła w innr elementy i całościowo wygląda rewelacyjnie. 

Co innego FM7... tutah graficznie jest dramat. Rozdzielczość i betonowe 60fps na plus, ale poza tym bieda okrutna. Jeśli ktoś porównuje graficznie to do GT Sport... to jak porównanie takiego byle Returnala do np nowego Ratcheta (na niekorzyść FM7). Drzewa to GT4 z PS2, cienie otoczenia ganerowane techniką z NFS 2000 czy CMR2.0 sprzed 20 lat, rendering świateł to też nadal bieda (w FH to też element, który odstaje od świetnie wyglądającej reszty, co mnie osobiście razi, szczególnie w starszych autach). A ... interfejs... zarowno konsoli jak i w Forzach to jakiś koszmar. W FM7 w dodatku jest mega zmulony.

Ps. Tak wiem... to "nowe" CW i merytoryka jest tu olewana więc mój post tu nie pasuje... anyway... następne w kolejce Gearsy 5.

Nie zapominaj ze FM7 chodziła w 4K/60fps na poprzedniej generacji….

Jedyne z czym się zgodzę to interfejs w FM7, no to jest kurwa jakiś dramat.

Edytowane przez eX4cT_PL

• Odpowiedzi 52,9 tys.
  • Wyświetleń 921,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• kurwa nie mogłem się powstrzymać xDDDDDDD          

• Ale to forum to jest dom wariatów xD Nazywanie fizyki kabla i opcji przewrocenia sie na plecy innowacyjnością, konsolowy pieprz,chłop wklejajacy screeny ze spidermana codziennie od miesiąca, Mejm któr

Opublikowano
26 minut temu, Emet napisał:

Jeśli ktoś porównuje graficznie to do GT Sport... to jak porównanie takiego byle Returnala do np nowego Ratcheta

To jeszcze daj porównanie refleksów na przedniej masce w tych dwóch grach. Pośmiejemy sie z GT Sport.

26 minut temu, Emet napisał:

Drzewa to GT4 z PS2

To jeszcze daj porównanie tych drzew w tym samym miejscu na tym samym torze. Pośmiejemy sie z GT Sport.

A tak w ogóle wrzuć po prostu screeny w 4K z FM7 i GT Sport z tego samego toru, w tym samym miejscu i porównamy wtedy grafike. Bo wiesz, nie żebym nie ufał takim fachowym opiniom jak twoja...

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano
2 minuty temu, PIOTR8642 napisał:

To jeszcze daj porównanie refleksów na przedniej masce w tych dwóch grach. Pośmiejemy sie z GT Sport.

To jeszcze daj porównanie tych drzew w tym samym miejscu na tym samym torze. Pośmiejemy sie z GT Sport.

Powodzenia, zobaczymy z czego się będziemy śmiać.

@Paolo de Vesir Nikt nie mówi o najpiękniejszych wyścigach bo graficznie GTS też ma wiele wad. Ale proszę... podałem kilka przykładów ułomności w grafice Forzy, mogę podać znacznie więcej. Podobnie w GTS. Jeśli nie mam racji w tym co napisałem, udowodnij.

Edytowane przez Emet

Opublikowano

ten GTS jest ladny w menu na tych fotkach a tak to bieda straszna.  Kochac samochodziki i nie miec Iksika to taki sam kawal beki jak zakup malza i TV 4k (i to jeszcze z HDMI 2.1) 

Edytowane przez Szymek

Opublikowano

Ten temat jest popularny więc tu pytanko... Da się jakoś zrobić w miarę sprawnie screenshota na Xone? Chodzi mi o coś podobnego jak na PS4.

E:  Już wiem.

Edytowane przez Emet

Opublikowano
33 minuty temu, Emet napisał:

Jeśli nie mam racji w tym co napisałem, udowodnij.

Spoko. Coś tam pisałeś o drzewach...

Powiększ sobie screeny na pełen ekran, to zobaczysz że drzewa w GT Sport wyglądają dobrze tylko te najbliżej samochodu. A to co jest kawałek dalej przypomina rozmazaną breje. Widać to idealnie na pierwszym zakręcie Nurburgringu. Drzewa po bokach samochodu, ok. Te na wprost przed samochodem, papka.

7ioJm36.jpeg

A tymczasem w FM7 wygląda to kilka razy lepiej.

xFjGbvQ.jpg

Dalszy fragment toru i to samo. Drzewa blisko samochodu, ok. Te dalsze po prawej stronie, papka.

xAZRi0D.jpeg

A w FM7 znowu dużo lepiej. Wyglądają też bardziej naturalnie. Lepiej komponują sie w cały obraz, jeśli można tak napisać.

Także w gameplayu to właśnie drzewa z GT Sport bardziej przypominają jakieś czasy PS2.

f1Cp51t.jpg

Opublikowano

Nie musze powiększać screenów bo mam obie gry przed sobą.

Czy Ty naprawdę sądzisz, że drzewa w FM7 wyglądają lepiej niż w GT sport? Szczególnie na Nurbie? Nie mam pytań... 

Drzewa w GT Sport to sprawa nierówna pod tym względem, że na jednych trasach są bardzo dobre (jak np Nurb), na innych są słabe (jak np Brands Hatch...) ale nawet tam są znacznie lepsze niż plaskie drzewa bez oswietlenia w FM7. 

Co innego FH4... tutaj pod kątem roślinności to najwyższa półka w samochodówkach, bijąca całą konkurencję na głowę. 

Edytowane przez Emet

Opublikowano

Potwierdzam drzewa 4d w Forzie Motorsport 7 wyglądają tragicznie, te w GT Sport mimo iż też nie są idealne prezentują się znacznie lepiej

Opublikowano

Na tych screenach świetnie widać jak drzewa w FM to billboardy które właśnie kompletnie nie komponują się z obrazem. Całkowicie płaskie oświetlenie, ale nic innego nie da rady wykrzesać z 2ch płaszczyzn ustawionych pod kątem 90 stopni. W GT Sport są to modele 3d które mają więcej tych płaszczyzn i dzięki temu jest jakieś oświetlenie/cienie a w dalszym planie wyglądają inaczej bo zmienia się ich LOD.

Opublikowano
3 minuty temu, łom napisał:

W GT Sport są to modele 3d które mają więcej tych płaszczyzn i dzięki temu jest jakieś oświetlenie/cienie

Acha, są modelami 3D. To nie wiem jak to przeżyjesz...tylko usiądź.

Opublikowano
4 minuty temu, łom napisał:

W GT Sport są to modele 3d które mają więcej tych płaszczyzn i dzięki temu jest jakieś oświetlenie/cienie a w dalszym planie wyglądają inaczej bo zmienia się ich LOD.

to nieprawda, to podobnie jak Forzie płaskie płaszczyzny 2d obracające się zawsze w kierunku kamery ale "wzbogacone" o dodatkowe również płaskie gałęzie z liścmi, przez co skutecznie imitują efekt 3d, generalnie jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż te pochodzące z lat 90-tych obiekty 4d z Forzy.

Cytat

Polyphony Digital's approach is more ambitious. It uses flat planes which are always facing the player, but these are paired with more complex tree trunks and branches in many cases with multiple billboards, which do rotate with the camera. These trees also accept light and shadow meaning that they sit within the environment more realistically. The issue here is that during some races, the shadow position can create strange edges at a distance on top of minor pop-up. Technically, it's the more advanced approach, but it's not without its own shortcomings.

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał:

to nieprawda, to podobnie jak Forzie płaskie płaszczyzny 2d obracające się zawsze w kierunku kamery ale "wzbogacone" o dodatkowe również płaskie gałęzie z liścmi, przez co skutecznie imitują efekt 3d, generalnie jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż te pochodzące z lat 90-tych obiekty 4d z Forzy.

Ok, w takim razie to wyszło im bardzo dobrze bo jak niedawno ogrywałem GT Sport to dla mnie to wyglądało jak by pień był modelem 3d do którego zostało doczepionych paręnaście billboardów, niestety nie odpalałem trybu photo żeby robić zbliżenia na drzewa xd

Opublikowano

niby ps4 mocniejsze a braklo mocy na trawe xD co oni (turn10) wyczaruja w takim razie na Bestii ? :banderas:

Opublikowano

Biedny Rozi, tyle pieniążków wyłożył na REMASTERA need for speeda….

Opublikowano

need for speed :yao: przecież to nawet w passie nie jest tylko w ea play :yao: ja perdole, gierki w które nie zagrasz na konsoli i gierki z ea play. 5 śmieci na smiecboxa

Memes Risitas GIF - Memes Risitas Laughing - Discover & Share GIFs

Opublikowano

Nie No znowu same śmiecie, serio będziecie się w to zagrywać?

Opublikowano

A w co ty tam Kamilku sie teraz zagrywasz na tym PS5? Pochwal sie.

Opublikowano

Pewnie nadal się brandzluje do tweetów hasana. 

X-Files-I-Want-to-Believe-UFO-plakat-61x91-5-cm.jpeg.jpg

Opublikowano

Gra w tweety Hasana.

Nie jestem fanem Kojimy ale niech on robią tą grę dla Spencera, sam widok pękających niebieskich robali kolejny raz będzie cudowny :kaz:

Opublikowano

Przypomnę że Kamilek nie ograł nawet tego Ratcheta, do którego 24/7 wali konika :shieeet: To jest właśnie obraz klapów w CW

Tfu na tych niebieskich teoretyków gamingu kompromitujących etos giercowania

Opublikowano

Ty no dziwisz się? Kto normalny kupiłby grę na 7+ o szczurze za 3 i pół bomby z gameplayem sięgającym czasów ps2? 

Opublikowano

Klapy i ich cudowne exy których nawet oni nie kupują. Czy można być większym przegrywem.

Pan Spencer na ostatnim E3 pięknie rozjechał gamepassowym walcem to niebieskie robactwo.

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano

Hmmm a jak nazwac bande botow, ktore zapewne nie kupią ANI kurwa JEDNEJ gry przez cała generację bo gamepass?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.