Rudiok 3 376 Opublikowano 7 listopada 2020 Opublikowano 7 listopada 2020 Kiszenie kiszeniem, ale przetwory w tym pandemicznym roku się wyjątkowo udały. Po wielu próbach zostałem przy kilku sprawdzonych przepisach, gdzie nie trzeba stać za wiele przy garach. Na obecny czas polecam: - Żurawina - 1 kg żurawiny + 1 kg cukru, do gara, mieszamy, lekko rozgniatamy i smażymy aż zrobi się pulpa ale z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Do słoika i pasteryzować (00:45-01:00 w piekarniku 125 stopni). Genialne w swej prostocie. - Sałatka z zielonych pomidorów, które są teraz na targu za grosze. 1 kg pomidorów + mała cebula. Cebulę kroimy, solimy i odstawiamy żeby puściła sok a następnie przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Pomidory kroimy w plastry. Zalewa 2.5 szkl wody plus 1/3 szkl octu plus pół szkl cukru, liść laurowy, gorczyca, ziele, kapkę miodu - gotujemy i lekko studzimy, próbujemy czy nie dodać więcej kwasu lub cukru. Mieszamy zalewę z pomidorami i cebulą, do słoików i pasteryzacja j/w. Pro tip: - sloiki trzeba dokładnie myć, najlepiej w zmywarce, - nakrętki we wrzątku sparzyć zawsze, - nie napełniać nigdy po korek, - wytrzeć brzegi i szyjkę po napełnieniu, - po pasteryzacji dokręcić, - wybierać zakrętki z klikiem bo wtedy wiadomo czy dobrze zapasteryzowane. 1 Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 16 lipca 2021 Opublikowano 16 lipca 2021 Pany, jak pewnie wielu z was wie , mam jarmużu na tony. Podaz przerosla popyt giga mocno. Mrozenie lisci tez odpada bo zajmuje za duzo miejsca. Wpadle na pomysl zeby po prostu blendowac porcje jarmuzu i to zamrazac bo i tak mi jest on jedynie do wrzucania do smoothie potrzebny. Test zrobikem w zwuklej foliowce no i spoko bo miejsca zajmuje duzo mniej i by sie to sprawdzilo. Pytanie jest nastepujace gdzie kupie jakies woreczki zeby to wlewac i bylo git. W kauflandzie maja tylko takie na kostki lodu one odpadaja. Na necie widzialem sa ale kurła 3zl kosztuja a 10zl przesylka wiec troche frajersko. Potrzebne mi takie woreczki nie wiem na lody o ok pojemnosci 250ml. Widzial ktos cos to w jakis marketach? Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 16 lipca 2021 Opublikowano 16 lipca 2021 A wyslesz mi trochę swieżego jarmużu? Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 16 lipca 2021 Opublikowano 16 lipca 2021 Zaden problem ziomeczku nawet pol kilo. Ale nie wiem czy to jest odpowiednia temperatura do takich wysylek. Ale zima ci wysle pol kilo spoko? Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 21 lipca 2021 Autor Opublikowano 21 lipca 2021 W dniu 16.07.2021 o 10:11, kanabis napisał: Pany, jak pewnie wielu z was wie , mam jarmużu na tony. Podaz przerosla popyt giga mocno. Mrozenie lisci tez odpada bo zajmuje za duzo miejsca. Wpadle na pomysl zeby po prostu blendowac porcje jarmuzu i to zamrazac bo i tak mi jest on jedynie do wrzucania do smoothie potrzebny. Test zrobikem w zwuklej foliowce no i spoko bo miejsca zajmuje duzo mniej i by sie to sprawdzilo. Pytanie jest nastepujace gdzie kupie jakies woreczki zeby to wlewac i bylo git. W kauflandzie maja tylko takie na kostki lodu one odpadaja. Na necie widzialem sa ale kurła 3zl kosztuja a 10zl przesylka wiec troche frajersko. Potrzebne mi takie woreczki nie wiem na lody o ok pojemnosci 250ml. Widzial ktos cos to w jakis marketach? Ja zawsze kupuję woreczki do mrożenia w Rossmannie, są mocne i szczelnie więc nie przechodzą zapachami, czasem też w Lidlu widuję a naj naj są w ogóle z Ikei, bo jest większy wybór pojemności. A jak myślisz o takich małych to po prostu wyszukaj "Woreczki strunowe", ja w takich mrożę koperek czy pietruszkę na zimę tak na 1-2 porcje. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 21 lipca 2021 Opublikowano 21 lipca 2021 Dzieki za odpowiedz ale juz znalazlem,pani w kauflandzie podpowiedziala i w takiej hurtowni plastiku u nas dostalem fajne woreczki do mrozonek o pojemnosci 1l. Juz cala zamrazarka zaje.bana zblendowanym jarmuzem Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 Pol roku postal w piwnicy, teraz Wiktorek bedzie pil lyzke dziennie syropku z pędow sosny . Eko bio wege gej. Lekko podfermentowal wiec moge miec lepszy humorek na forumku w najblizszym czasie 2 Cytuj
alb84 943 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 Też dobry eliksir na przeziębienia :). Syrop i nalewki z czarnego bzu też dobry stuff. Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 to ja polecam sfermentować czosnek w miodzie, to jest dopiero eliksir Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 Na pewno nie miłości. Takie przetwory to jest złoto. Żeby mi się chciało poświęcać czas na to i je robić... Działam jedynie z ogórkami kiszonymi. W sensie, jadę kupić ogórki i słoiki, a babcia z mamą robią. Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 no w chuj roboty, wkładasz do słoika czosnek (troche go przygniatasz najpierw), wlewasz miód i zakręcasz. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 Widzisz, nie mam miodu, bo nie używam, więc zostaje sam czosnek. Też dobrze. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 3 godziny temu, alb84 napisał: Też dobry eliksir na przeziębienia :). Syrop i nalewki z czarnego bzu też dobry stuff. No u mnie standardowo wchodzi kazdego dnia lyzka miodu, lyzka syropu z sosny, lyzka tranu, lyzka syropu z imbiru, lyzka syropu z malin i lyzka syropu z aronii. Ogolnie to jest od chuja tego dobrodziejstwa w naturze, jeszcze tak jak piszesz czarny bez , zurawina. Z ziolek jakies pokrzywy, krwawniki. Ale to by tylko siedzial i psił. Czosnek wjezdza tylko jak czuje sie podziebiony. Wtedy ze 3 zabki na noc i rano juz ok. Nie pamietam kiedy ostatnio jadlem ten apteczny tabletkowy syf typu ibusrom, apap itd Tak trzeba zyc. Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 pjona, ja tak samo. Tyle lat na karku, a w zasadzie policzę na łapie jednej ręki ilość wziętych tabletek. Wieś ftw Cytuj
alb84 943 Opublikowano 21 października 2021 Opublikowano 21 października 2021 (edytowane) 5 hours ago, kanabis said: No u mnie standardowo wchodzi kazdego dnia lyzka miodu, lyzka syropu z sosny, lyzka tranu, lyzka syropu z imbiru, lyzka syropu z malin i lyzka syropu z aronii. (...) O to nieźle, 4x syrop i 1 miód to z cukrem na pełnej od rana jedziesz. Dla mnie to było by za dużo, ale ja tyle kilowatów nie kręcę . Za to syrop z imbiru to ciekawe, u mnie zawsze coś w końcu idzie do wyrzucenia jeżeli chodzi o wykorzyatanie korzenia w potrawach czy tam dodaniem do herbaty itp. a w postaci syropu napewno mniej się zmarnuje. No zrobię. 5 hours ago, kanabis said: (...) Ogolnie to jest od chuja tego dobrodziejstwa w naturze, jeszcze tak jak piszesz czarny bez , zurawina. Z ziolek jakies pokrzywy, krwawniki. Ale to by tylko siedzial i psił. (...) Dzika róża np. Tak się składa, że 50 metrów od chaty rosną krzewy tej rośliny (no na bogato jej tam). Niby w tym roku miałem z nich robić alko nalewkę, ale jednak zaniechałem przez pracochłonność przy owocach. Przyznam, że dopiero teraz teoche poczytałem apropo syropu z dzikiej róży i nie dość, że jest źródłem Wit D (co jest niby rzadkie, jeżeli chodzi o produkty spożywcze), to i: Quote Ponadto syrop z dzikiej róży może teoretycznie przyczyniać się także do łagodzenia przykrych symptomów chorób zwyrodnieniowych, zwłaszcza bólów stawów. Badania naukowe w tym zakresie są ograniczone i niejednoznaczne, ale pozytywne doświadczenia chorych wydają się dość przekonywujące. No nie zaszkodzi spróbować, może przy supporcie syropu animal flex wleci tylko raz, zamiast dwóch razy w roku . Edytowane 21 października 2021 przez alb84 2 Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 22 października 2021 Opublikowano 22 października 2021 No zapomnialem dodac ze ten syrop z malin co pije jest wlasnie tez z dziką róża Racja z tym cukrem, myslalem o tym ale chyba sie nie da zrobic za bardzo syropku bez niego. Zreszta w takich ilosciach biorac pod uwage ze przez caly dzien tylko tyle go spozywam (nie liczac naturalnego) nie jest absolutnie szkodliwy za to prozdrowotne wartosci sa bezdyskusyjne. Ja polecam sok z malin. W sumie za duzo o nim nie czytalem ale pamietam ze matka przed jakims badaniem miala wytyczne na kartce czego nie spozywac przed badaniem bo moze wplywac na wiarygodnosc wynikow. To byly badania zwiazane z systemem odpornosciowym. I tam byl miód, czosnek i sok z malin. Wiec musi byc cos na rzeczy i dzialac dosc wyraznie na organizm. Jako ze pierwsze dwa nie dziwia tak ze sok z malin ma taka moc nie wiedzialem. Bardziej wydawalo mi sie ze jest po prostu zdrowy jak kazdy sok ale widocznie musi miec jeszcze jakies skladniki mocno wzmacniajace odpornosc. 1 Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 22 października 2021 Autor Opublikowano 22 października 2021 Ja też od dziecka wychowany na domowych syropach. Dziadkowie z wszystkiego robili. Z malin, pędów sosny, z majówek (mleczy), aronii, porzeczek, płatków róży. Polecam też miksturę na zimę - 1 litr spirytusu, 1 litr miodu, sok z 1 kg cytryn. Wymieszać, odstawić na min. 2 miesiące i co kilka dni mieszać. Na noc jak coś bierze to po kielichu i jest pięknie. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 21 maja 2023 Opublikowano 21 maja 2023 Towar na zimowy antycovidowy potion juz zebrany @Figaro Robisz? Jak to dojebanie pachnie 1 Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 21 maja 2023 Opublikowano 21 maja 2023 Pędy swierkow pewnie tez ladnie pachna ale to akurat pędy sosny Ukukuki tak teraz. Bo teraz puszczaja młode pędy. Idealny moment bo za tydzien jak bedzie taka pogoda moga byc juz zbyt duze i miec mniej "soku" z calymi tymi prozdrowotnymi eterkami. Powiem wam ze mega to dziala zimą. Dwa lata temu jak zrobilem za malo i mi sie skonczylo to sie zaraz przeziebilem Tej zimy juz mialem pod dostatkiem i zero przeziebionek Robie teraz, dodaje z lyzke spirytu zeby sie nie popsulo i czeka tak sobie w piwnicy do zimy. Wystarczy pic lyzke stolową dziennie 1 Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 21 maja 2023 Opublikowano 21 maja 2023 Nie robię. Muszę o tym poczytać. Ale mam brzozę i myślę żeby wycisnąć z niej trochę soku , ale nie umiem hehe. Zresztą chyba robi się to jesieni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.