Dalhi 177 Opublikowano 10 sierpnia Udostępnij Opublikowano 10 sierpnia Szczerze nie wiem czy XSX przeszedł "optymalizację" kosztów produkcji, nie śledziłem tematu ale można podejrzewać że tną cenę produkcji i to może się przełożyć na kulturę pracy. Jest też możliwość że trafiłeś na wadliwy egzemplarz, tego jest zawsze 2-3 procent. Mój premierowy xbox po jednej wymianie pasty rok temu nadal chodzi jak nowy, pod tym względem to chyba najlepszy sprzęt jaki miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 615 Opublikowano 10 sierpnia Udostępnij Opublikowano 10 sierpnia Nie wiem, czy na czymś tam tną koszty, ale na pewno w nowszych niż premierowe jest z tyłu konsoli więcej otworów do zaciągania powietrza. Z jakiegoś powodu je dodali, ale też nie słyszałem, żeby premierowe XSX się przegrzewały. Ciężko powiedzieć, co jest normą, a co nie, bo trzeba by przerobić chociaż te 3-4 nowe egzemplarze. Jest też możliwość, że poza tymi dodatkowymi otworami zdecydowali się software'owo zmienić krzywą wentylatora i teraz pod dużym obciązeniem kręci się szybciej niż w okolicach premiery. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 734 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia W każdym razie potwierdzam, że moja sztuka premierowa była i jest niesamowicie cicha, dużo cichsza niż PS5, więc może rzeczywiście coś zmienili albo trafiłeś na felerną sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 427 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia Strzelałbym raczej w coś mechanicznego, tak jak krzychu podejrzewał. Może pasta nie była nałożona od sztancy i zamiast ładnego pokrycia został gdzieś jakiś kawałek gołego APU, który się grzał. Jak zmieniałem paściochę na PTM to po rozebraniu premierowej konsoli po ponad trzech latach solidnego grańska byłem w szoku, jak dobrze nie tylko trzymała się pasta na procku, ale jak o wiele lepiej była rozprowadzona i nie doszło do efektu pump-out. W Twojej sztuce może nie było tak kolorowo i wiatrak kręcił mocniej, raczej żadna softowa krzywa ekskluzywna dla modeli wyprodukowanych po X.X.XXXX nie wchodzi w grę - MS się nie pierdoli z takimi rzeczami i wrzuciliby to dla każdego egzemplarza. Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 849 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia Trzeba było nagrać, bo może się zmienił dostawca wentylatora i tam był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 615 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia Teraz to już ciężko powiedzieć, bo od czasu posiadania premierowego egzemplarza trochę minęło i w pamięci mogę mieć zakłamany obraz, ale jeśli dobrze pamiętam, to pomimo całkowitej ciszy, powietrze po przyłożeniu ręki do wylotu było, no, mocno gorące. Tutaj obroty były większe, konsola była na pewno była przez to słyszalna nocą (nie głośna, słyszalna, na przykładzie bf2042), więc obroty wentylatora były większe, ale powietrze wcale tak gorące nie było. Może to być objaw właśnie złego styku radiatora z APU/źle nałożonej pasty, bo takie są objawy złego odprowadzania. No albo to, albo tak jak pisałem software'owo podkręcili obroty pod większym obciążeniem i jest chłodniej, bo wentylator ustawiony jest na wyższe obroty. Albo wentylator wadliwy... Albo trochę inny wentylator teraz montują, z jakimś innym łożyskiem... No nie wiem, jak kupię kolejną konsolę to będę miał jakieś porównanie. Wiadomo też, że jak chińczyk składa to nie dba jak o swoje i co chińczyk to inne podejście, trzeba dobrze trafić na konkretnie nałożoną pastę. Takie gdybanie, ale fakt faktem premierowa cisza to nie była. Cytuj Odnośnik do komentarza
Faka 3 989 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia Mnie to na szczęście trafił się dobry premierowy egzemplarz, do dziś dnia chodzi cichutko, żadna pasta nie była wymieniana. Jedynie, co robiłem to zawsze odkurzaczem wyciągałem kurz z konsoli, od czasu do czasu używałem sprężonego powietrza jakby trudny dostęp. Chyba jedyna konsola jaka mi się trafiła w całym zagrajmerskim życiu, która nigdy mnie nie wkurwiła wyciem, darcie ryja, czego nie mogę powiedzieć o jebanym w dupę mać o konsolach playstation, prawie praktycznie każda premierowa konsola od PS3 do PS4 darły te ryje jakby im ze skóry wyrywali. Dopiero im się udało z PS5, która też jest cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 064 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia Mój Xbox użytkowany od 3 i pół roku chodzi jak nowy, nie otwierałem go ani razu a jest cichutki, w większości gier niemal kompletnie niesłyszalny. Pierwszy egzemplarz kupiony na premierę został wymieniony na nowy przez wadliwy napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 615 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia 55 minut temu, Faka napisał(a): Mnie to na szczęście trafił się dobry premierowy egzemplarz, do dziś dnia chodzi cichutko, żadna pasta nie była wymieniana. Ta konsola chyba tak ma, że jak już jest ta pasta dobrze nałożona, to wymieniać nawet nie trzeba. To nie jest pierwsza lepsza pasta wpakowana, bo jak kiedyś oglądałem materiał na youtube to gościu mówił, że pasta tak naprawdę od nowości jest sucha, jak tylko kupisz i rozłożysz konsolę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 427 Opublikowano 11 sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 sierpnia 7 godzin temu, krzysiek923 napisał(a): Teraz to już ciężko powiedzieć, bo od czasu posiadania premierowego egzemplarza trochę minęło i w pamięci mogę mieć zakłamany obraz, ale jeśli dobrze pamiętam, to pomimo całkowitej ciszy, powietrze po przyłożeniu ręki do wylotu było, no, mocno gorące. Tutaj obroty były większe, konsola była na pewno była przez to słyszalna nocą (nie głośna, słyszalna, na przykładzie bf2042), więc obroty wentylatora były większe, ale powietrze wcale tak gorące nie było. Może to być objaw właśnie złego styku radiatora z APU/źle nałożonej pasty, bo takie są objawy złego odprowadzania. Radiator bankowo nie miał pełnego styku. Jeśli wentyl pracuje szybko a wydmuchuje chłodne powietrze to znak, że z czujnika temperatury idzie sygnał o coraz wyższej wartości, a jedynym sposobem na skompensowanie tego jest właśnie przelot powietrza. No i tak po krzywej sobie ten wentylator nabiera obrotów zgodnie z tym, co ma ustawione, ale temperatura nie spada, bo nie ma pełnego styku z radiatorem, który to z kolei nie jest w stanie odprowadzić tego ciepła i wypchnąć je na wierzch. Gorące powietrze (i obudowa) to znak, że wszystko jest jak być powinno, chłodne wskazuje na coś mechanicznego, co tam nie gra. Pasty bym nie podejrzewał, bo nawet bez niej ciepło byłoby odprowadzane dalej na radiator, po prostu mniej efektywnie i konsola raczej po chwili takiej pracy wyłączyłaby się, a po ponownym uruchomieniu wrzuciła komunikat, że było jej za gorąco. Przerabiałem to raz z XOX jak sam zmieniałem paściochę, tylko byłem zbyt delikatny w dokręcaniu śrub od radiatora. Po dwóch dniach pacjent wrócił na stół, dociągnąłem o 1/4 obrotu (albo może i mniej?), pacjent żyje do dziś i służy dzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Te gniazda HDMI zwłaszcza w premierowych egzemplarzach to delikatniejsze od szkła, czytałem o tym, uważałem podczas przepinania a i tak ujebałem Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 427 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia No to może tipsy zdejmuj przed grzebaniem w kablach, moja premierowa konsoleta przeżyła przeprowadzkę i przenoszenie jej na imprezki do znajomych, a port jakoś magicznie się nie uszkodził. Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 437 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Akurat z tymi gniazdami HDMi to różnie bywa, nawet Wielki Elektronik trochę ich lutował i sam mówi, że jest to tragicznie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Sporo można się dowiedzieć po samych komentarzach Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 427 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Fajnie, moje działa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 146 Opublikowano 19 sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 sierpnia Przynajmniej niedźwiadek Grizli wyląduje na układzie a samo gniazdo też będzie się solidniej trzymało niż ta fabryczna fuszerka, prędzej czy później i tak by się to stało Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 615 Opublikowano 11 września Udostępnij Opublikowano 11 września W dniu 11.08.2024 o 12:27, Bzduras napisał(a): Strzelałbym raczej w coś mechanicznego, tak jak krzychu podejrzewał. Może pasta nie była nałożona od sztancy i zamiast ładnego pokrycia został gdzieś jakiś kawałek gołego APU, który się grzał. Jak zmieniałem paściochę na PTM to po rozebraniu premierowej konsoli po ponad trzech latach solidnego grańska byłem w szoku, jak dobrze nie tylko trzymała się pasta na procku, ale jak o wiele lepiej była rozprowadzona i nie doszło do efektu pump-out. W Twojej sztuce może nie było tak kolorowo i wiatrak kręcił mocniej, raczej żadna softowa krzywa ekskluzywna dla modeli wyprodukowanych po X.X.XXXX nie wchodzi w grę - MS się nie pierdoli z takimi rzeczami i wrzuciliby to dla każdego egzemplarza. Kupiłem nową konsolę Series X i cóż... jest perfekcyjna cisza, dosłownie nic nie słychać, też sprawdzane na BF2042, żeby mieć najlepsze porównanie. Tak że ewidentnie był to problem z pastą od nowości. Trochę ciężko wchodził w gniazdo zasilania kabel, ale to chyba już tak jest, że ten kabel "ciężko" się wpina. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi