Gość Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 ale to wcale nie musi być "failure rate", który oczywiście jest czymś normalnym, a nieprzemyślana konstrukcja, wada zawarta już na etapie projektowania/przedprodukcyjna Cytuj
devilbot 3 723 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 Nie znam się ale na bank pierwsze co sprawdzali w fazie projektowania i przedprodukcji to temperatury. Cytuj
Gość Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 różnie to bywa, o pierwszych xboksach 360 ktoś mógł pisać wówczas coś podobnego Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 20 minut temu, krzysiekp392 napisał: nie wiem czy na pewno, ale chyba o tym wszyscy piszą A w jaki sposób ten gość zmierzył temperature 93* pamięci skoro jest to przykryte płytą z aluminium i pastą? JAK dokonał pomiaru? Cytuj
iluck85 2 964 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 3 minuty temu, krzysiekp392 napisał: różnie to bywa, o pierwszych xboksach 360 ktoś mógł pisać wówczas coś podobnego Tam problem był w lutach bez ołowiu- unia tak sobie wymyśliła. A wlutowane elementy jak ram czy dysk już są dawno w macbooka Apple np. Cytuj
Gość Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 Teraz, iluck85 napisał: Tam problem był w lutach bez ołowiu- unia tak sobie wymyśliła. A wlutowane elementy jak ram czy dysk już są dawno w macbooka Apple np. ok, ale chodzi o sam fakt testowania sprzętu przez firmę na możliwe sposoby Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 56 minut temu, Fanek napisał: A w jaki sposób ten gość zmierzył temperature 93* pamięci skoro jest to przykryte płytą z aluminium i pastą? JAK dokonał pomiaru? Myślę że może w ten sam sposób jak jeden użytkownik chciał mierzyć temperaturę u wylotu Xbox series x. Nie wiem po co na siłę szukać wad. Jeżeli ktoś z forumowiczów miałby artefakty to ok porozmawiajmy o tym. A to że ileś sztuk jest zjebanych na start no cóż pech i norma niestety. Nie widzę jednak większej ilości jakiejś konkretnej awarii ani po stronie sony ani ms. Oba sprzęty na razie bez większych dram a co najwyżej pojedyncze przypadki. Cytuj
BEBZ 52 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 Godzinę temu, Square napisał: Gwarancja jest na rok. Gwarancja od Sony może i jest na rok. W Polsce jest jeszcze coś takiego jak rękojmia. A w tym wypadku, zawsze obowiązuje okres 2 lat Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 powodzenia z wyegzekwowaniem tego po pierwszym roku posiadania sprzętu Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 28 minut temu, blantman napisał: Myślę że może w ten sam sposób jak jeden użytkownik chciał mierzyć temperaturę u wylotu Xbox series x. U wylotu xsx masz prosty pomiar bo jest tam dostęp, a w PS5 te kości przecież są obudowane aluminium, więc jak zbadali 93*. Chyba nie powiedzieli? Jesteś chyba techniczny to sam to wiesz Ktoś wyżej zaczął rozmowe z tym temp ramu, temat ciekawy w sumie Znalazłem coś takiego na przykładzie RTX3080, prawdopodobnie te same kości lub podobne: "For reference, Micron rates its GDDR5, GDDR5X and GDDR6 memory chips with a Maximum Junction Temperature (TJ Max or Tjunction Max) of 100C (degrees Celsius). The typical recommended operating temperatures ranges between 0C to 95C. The reading materials on Micron's GDDR6X don't reveal the TJ Max for the new memory chips so there's still a bit of mystery to the topic. According to Igor, the general consent is around 120C before the GDDR6X chips suffer damage. This would mean that the Tjunction value should be set at 105C or up to 110C." https://www.tomshardware.com/news/report-why-the-geforce-rtx-3080s-gddr6x-memory-is-clocked-at-19-gbps Te szybkie pamięci tak pracują Cytuj
Square 8 711 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 31 minut temu, BEBZ napisał: Gwarancja od Sony może i jest na rok. W Polsce jest jeszcze coś takiego jak rękojmia. A w tym wypadku, zawsze obowiązuje okres 2 lat Co nie zmienia faktu, że gwarancja jest na rok i tego nie przeskoczysz. Cytuj
Przemo 6 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 Wcześniej pisałem że mój egzemplarz chodzi bez awaryjnie iwłaściwie tak jest, ale wczoraj raz wykrzaczylo mi się Nba 2k21. Zrobił się zielony obraz i zaczął migać. Musiałem wyjąć płytę, po chwili wsadzić i gra ruszyła z tego miejsca w którym się wywaliła. To był jeden raz. Wcześniej też tylko raz zdarzyło mi się to jak włączyłem Volte w Fifie. Mam nadzieję że jakaś aktualizacja naprawi ten problem. Cytuj
RadkoR 44 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 A w jaki sposób ten gość zmierzył temperature 93* pamięci skoro jest to przykryte płytą z aluminium i pastą? JAK dokonał pomiaru?Obejrzyj dokładnie cały film. Termistor przyklejony do układu pamięci.Gość tłumaczy i pokazuje też gdzie i jak przymocowano czujniki.Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 (edytowane) Jeszcze w temacie cewek. Wczoraj późnym wieczorem jak cicho w chacie było grałem chwile w RE3. I jak podszedłem do konsoli to faktycznie te cewki było słychać z bardzo bliska. Ale zauważyłem że głośność tego terkotania zalezy od tego co jest wyświetlane na ekranie. Poniżej 20 sek filmik w który niestety trzeba się wsłuchać ale tam widać, że jak zmienia się plansza w grze to odgłos ustaje a jak wracamy do gry to jest głosniej. Nie żeby to był jakiś dyskomfort ale tak z chęci pogłębiania wiedzy to moze ktoś wie czemu cewki (jesli to wogóle cewki) chodza inaczej w zależności od wyświetlanego obrazu? Trzeba się troche wsłuchac i podkręcić głośnośc. Edytowane 29 listopada 2020 przez LiŚciu Cytuj
RadkoR 44 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 Cewki słychać w zależności od obciążenia GPU. W kompie mam RTX2070S i tam dopiero potrafi być koncert przy 1440p powyżej 80 klatek.Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Gość Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 wyłączenie v sync na pc to najlepszy sposób na "uzyskanie" dźwięku wydawanego przez cewki (lub nie) Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 29 listopada 2020 Opublikowano 29 listopada 2020 Zapomnialem, ze mam konsole na czuwaniu, gdy odpinalem wtyczkę z prądu (chcialem przestawic konsolę na szafce rtv, ale kable mi się zbytnio poplątały). Włączyłem później z powrotem, ekran ostrzegawczy o nieprawidlowym resecie, rebuild, system sie włączył. Ale ofkors z tyłu glowy ta nutka przestrachu, czy coś się zyebie. Chyba jak nic się nie instaluje w tle (odpukac np. firmware) to taki shutdown chyba nie ma duzych szans realnie wysadzic np. dysku. Ile razy laptopa się ubijało twardym resetem. Cytuj
Przemo 6 Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 Ja czekam na oficjalne stanowisko Sony w sprawie wykrzaczania się gier. Przez 3 dni zdarzyło mi się to już 2 razy podczas grania w NBA 2k21. Zielony ekran, później śnieży potem jest czarny i konsole trzeba uruchomić ponownie. Potem gra działa normalnie. Nie wiem czy to jest spowodowane brakiem stabilności GPU czy błędem w grze, a może ustawieniami ekranu?. Ale coś jest nie tak. Oby dali rade to naprawić zdalnie. Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 Tutaj chyba trzeba wrzucać takie newsy, jak się okazuje w PS5 są dwa rodzaje wentylatorów - jeden ma 17 a drugi 24 łopatki (totalna loteria jaki się komu trafi), co sprawia że jeden jest głośniejszy, ale i tak tu jest bardzo cicho. Gorsze są te cewki, których dzwiek też nagrali, mam prawie identyczny u siebie gdy przyłoże ucho https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=https://www.lesnumeriques.com/console-de-jeu/labo-playstation-5-et-bruit-toutes-les-consoles-ne-sont-pas-dotees-du-meme-ventilateur-n157521.html Cytuj
Szymek 1 056 Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 (edytowane) jest jeszcze podobno 3 rodzaj wiatraka ktory byl na oficjalnym teardownie tak pisza w necie Edytowane 30 listopada 2020 przez Szymek Cytuj
BEBZ 52 Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 (edytowane) 21 godzin temu, Square napisał: Co nie zmienia faktu, że gwarancja jest na rok i tego nie przeskoczysz. Może być i nawet na pół roku. Reklamować elektronikę i powoływać się na naprawę gwarancyjną, to głupota. Tylko i wyłącznie rękojmia. Edytowane 30 listopada 2020 przez BEBZ Cytuj
Gość Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 6 godzin temu, Przemo napisał: Ja czekam na oficjalne stanowisko Sony w sprawie wykrzaczania się gier. Przez 3 dni zdarzyło mi się to już 2 razy podczas grania w NBA 2k21. Zielony ekran, później śnieży potem jest czarny i konsole trzeba uruchomić ponownie. Potem gra działa normalnie. Nie wiem czy to jest spowodowane brakiem stabilności GPU czy błędem w grze, a może ustawieniami ekranu?. Ale coś jest nie tak. Oby dali rade to naprawić zdalnie. jeśli to przeciążenie gpu to pewnie softem zmniejszą boost zegarów i tyle naprawy Cytuj
Mustang 1 776 Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 1 hour ago, Fanek said: Tutaj chyba trzeba wrzucać takie newsy, jak się okazuje w PS5 są dwa rodzaje wentylatorów - jeden ma 17 a drugi 24 łopatki (totalna loteria jaki się komu trafi) To skalperzy powinni zróżnicować teraz ceny zależnie od typu wiatraka. Cytuj
Gość Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 geneza tego jest prosta - głośniejsze wentylatory to wcześniejsza, głośniejsza partia konsol, cichsze zostały wprowadzone w pospiechu do nowszych, żeby urwać parę decybeli. imo słaba zagrywka i nieszanowanie klienta. Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 30 listopada 2020 Opublikowano 30 listopada 2020 25 minut temu, krzysiekp392 napisał: geneza tego jest prosta - głośniejsze wentylatory to wcześniejsza, głośniejsza partia konsol, cichsze zostały wprowadzone w pospiechu do nowszych, żeby urwać parę decybeli. imo słaba zagrywka i nieszanowanie klienta. Tam jest 4db różnicy między wentylatorami, ludzkie ucho nie jest w stanie wyczuć różnicy, to ciszej niż szelest za oknem. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi