Vetiuz 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) Rozumiem że wersja z napędem też została okrojona z chłodzenia? Wczoraj przyjechało do mnie ps5 CFI 1116A i ciekaw jestem czy gram na tej lżejszej o 300g :p Nie mam dokładnej wagi by to sprawdzić. Edytowane 7 września 2021 przez Vetiuz Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) Szanowni, Zakupiłem ps5, okazało się jednak, ze jest to nowa rewizja, podobno ta „gorsza” … Nie wiem czy konsole zwrócić do sklepu (bo jeszcze mogę) i szukać pierwszej wersji na aukcjach lub w sklepach czy zostawić jednak, ta która posiadam. Jakie jest Wasze zdanie w sprawie nowej konsoli?, czy faktycznie jest gorsza… przez zamontowanie mniejszego radiatora i usunięcie płytki miedzianej i 2 rurek odprowadzających ciepło a może to tylko pozory i może się okazać, ze działa tak samo lub nawet lepiej - czy to raczej nierealne…? P.S. czy oprócz tych zmian, które napisałem macie jakieś informacje, ze coś zostało zmienione np procesor?, lub coś co wpływa na wydajność konsoli w grach. Dziekuje! Edytowane 7 września 2021 przez eraeste Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Nic nie wymieniaj, graj i baw się dobrze. Koleś zmierzył temp. na wylocie a ta była tylko 3 stopnie wyższa niż w premierowej sztuce, co może świadczyć raczej o lepszym odprowadzaniu ciepła dzięki nowemu wentylatorowi, a nie o tym że się będzie przegrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza
beardo0 125 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) CFI 1116A - tak to nowa rewizja Nie ma co zwracać Wiatrak ma lepsze łopatki, a radiator trochę zmniejszyli Wcześniejsza rewizja większy radiator, ale wiatrak z większą przestrzenią pośrodku Na to samo wyjdzie, a że nowa rewizja jest lżejsza, to chyba lepiej, no nie? Edytowane 7 września 2021 przez beardo0 Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) Czyli wentylator w nowej rewizji nadrabia pomniejszeniem radiatora? Zawsze myślałem, ze wentylator jest ważny, ale wydawało mi się, ze podstawa chłodzenia jest właśnie radiator… Nie wiem czy kurz tak samo ogranicza chlodzenie jak osiada się na radiatorze czy wpływ ma istotny tylko, gdy znajduje się na wiatraku. Sam oczekuje na rzetelne testy. Mam nadzieje ze chociaż w wydajność będzie taka sama… Jestem nowy na forum, ale czytając ostatnie komentarze trochę osób miało problemy z praca starszej konsoli może właśnie w nowej rewizji to wyeliminowano? - może to jakiś plus na chwile obecna a nie tylko nagonka… Jeszcze chciałbym Was zapytać odnośnie białych paneli z obudowy nowej konsoli, zauważyłem zaraz po wyciągnięciu z pudełka ze z jednej i drugiej strony na środku mam ja to nazywam plamy? - widać to najlepiej pod światło lub pod katem, możecie sprawdzić jak jest u Was? zdjęcie ponizej plamy https://zapodaj.net/5a4e685f106cf.jpg.html Edytowane 7 września 2021 przez eraeste Cytuj Odnośnik do komentarza
beardo0 125 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) Tak, widziałem plamę u góry, która jest widoczna pod światło Nie wiem co to jest, ale wygląda jak jakiś styk czegoś z plastikiem, albo tak może odlewają te panele? Sam być może potestuję nową rewizję wersji digital jak się uda Edytowane 7 września 2021 przez beardo0 Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Dobrze, rozumiem u Ciebie tez jest ta plama? jeżeli tak jaka masz wersje konsoli? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza
beardo0 125 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Na razie nie mam konsoli, ale widziałem plamę we wcześniejszej rewizji niż Twoja, wersja płytowa Cytuj Odnośnik do komentarza
Vetiuz 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Mam nową rewizję z napędem też mam te plamki. Chciałbym zapytać jaki dźwięk wydają te cewki? U mnie wentylatora praktycznie nie słychać kiedy ogrywam ghost of tsushime directors cut. Jednak słychać takie cykanie gdy wyłączę głośniki. U znajomego w 1016a też z napędem, słabiej to słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) Ja równie mam wersje płytowa… dokładnie CFI-1116A - trochę lipa, ze taka skaza jest chociaż to jest sprawa indywidualna i estetyczna, bo jednemu nie będzie przeszkadzała w całe natomiast drugiego bedzie raziła Reasumując, mówicie żeby się nie przejmować i zostawić sobie nowa rewizje i nie słuchać, ze ma mniejszy radiator itd. to przez co się bardziej grzeje a co najważniejsze, ze jest mniej wydajna…? Orientujecie się, może kiedy bedzie jakiś rzetelny test potwierdzający lub zaprzeczający tym wszystkim pogłoskom, bo nie ukrywam obrzydzili mi to nowe model Vetiuz, - nowa konsola z napędem tez jest lżejsza, bo sam sprawdzałem o około 200g. Odnośnie cewek ja jakiekolwiek odgłos słyszę dopiero jak przystawię ucho do tylu obudowy konsoli i jest to odgłos jednostajny - cykania nie uswiadczylem. Edytowane 7 września 2021 przez eraeste Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 18 minut temu, HiS napisał: No i co ci po tym teście? Teraz jest ok ale jak zobaczysz, że kreseczka na wykresie inna to już nie? Męczysz bułę strasznie. Jeżeli test pokaże, ze nie ma istotnych różnic to w porządku. Jeżeli jednak okaże się, ze będzie faktycznie występowało jakieś przegrzewanie się, które będzie miało wpływ na sprzęt to lipa. To nie męczenie buły tylko interesowanie się tematem. Niestety internet tak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 530 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 No, ale czy to będzie miało wpływ na przegrzewanie to jak już wyniknie po kilku(nastu) miesiącach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 23 minuty temu, Square napisał: No, ale czy to będzie miało wpływ na przegrzewanie to jak już wyniknie po kilku(nastu) miesiącach użytkowania. Zgadza się. Testy zapowiedzieli póki co DF i Gamers Nexus. A z Waszej wiedzy oprócz krytyki, ktora spłynęła na nowa rewizje jej ewentualne zalety póki co to niby lepszy wiatrak i dla których to coś znaczy mniejsza waga to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 703 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Z naszej wiedzy wynika, że jest to konsola do grania w gry, którą czeka jeszcze wiele innych rewizji. Jak się boisz to oddaj i nie graj. Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 082 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 37 minut temu, eraeste napisał: Zgadza się. Testy zapowiedzieli póki co DF i Gamers Nexus. A z Waszej wiedzy oprócz krytyki, ktora spłynęła na nowa rewizje jej ewentualne zalety póki co to niby lepszy wiatrak i dla których to coś znaczy mniejsza waga to wszystko? Nie przejmuj się pierdołami i po prostu graj. Jak będzie problem, to jest gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 8 minut temu, WisnieR napisał: Z naszej wiedzy wynika, że jest to konsola do grania w gry, którą czeka jeszcze wiele innych rewizji. Jak się boisz to oddaj i nie graj. Kiedyś takich cyrków nie robiono a ewentualne modyfikacje były tylko wtedy kiedy było to konieczne - nie dla mody, czy z powodu niedouczonych inżynierów, za które błędy trzeba płacić kupując nowe rewizje. Konsola to konsola. A ta moda na „PRO” to tragedia. Wypuszczają konsole na lata, która nie jest wystarczająco wydajna „już”? i trzeba wypuszczać mocniejsze - chyba, ze to chwyt marketingowy lub niezaradność SONY. Wychowałem się na PlayStation i mam do niej sentyment. Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 082 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 6 minut temu, eraeste napisał: Kiedyś takich cyrków nie robiono a ewentualne modyfikacje były tylko wtedy kiedy było to konieczne - nie dla mody, czy z powodu niedouczonych inżynierów, za które błędy trzeba płacić kupując nowe rewizje. Konsola to konsola. To kufa nie pamiętasz PS2 i edycji w zielonym opakowaniu po wymianie lasera na lepszy. Jak kupowałem w MM, to było kilka piramid z tym sprzętem, a na półce obok tylko kilka sztuk w niebieskim, które były fabrycznie nowe. Teraz po prostu dostęp do internetu jest powszechny i ludzie robią problemy gdzie ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 611 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Godzinę temu, eraeste napisał: Kiedyś takich cyrków nie robiono a ewentualne modyfikacje były tylko wtedy kiedy było to konieczne - nie dla mody, czy z powodu niedouczonych inżynierów, za które błędy trzeba płacić kupując nowe rewizje. Konsola to konsola. A ta moda na „PRO” to tragedia. Wypuszczają konsole na lata, która nie jest wystarczająco wydajna „już”? i trzeba wypuszczać mocniejsze - chyba, ze to chwyt marketingowy lub niezaradność SONY. Wychowałem się na PlayStation i mam do niej sentyment. Oj co za bzdury. A ciągle modyfikacje płyty głównej PSXa? zmiany zasilaczy? Zmniejszyli radiatory bo im sie to opłacało i stwierdzili, że nie potrzebuje takiego chłodzenia. Wyższa temp na wylocie to jeden pomiar, do teraz nie wiemy jak jest faktycznie i z czego ta różnica wynika. Inne testy może pokażą coś innego. Wszystko działa? zostaw. A jak kupiłeś przez neta to może zwrócić bez powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Vetiuz 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Też się trząsłem ale dałem sobie spokój, wszystko lata, śmiga, jest cichutko, jak będzie później zobaczymy... Jest ten rok gwarancji nie wierzę że po roku te rewizje zaczną padać albo niedomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) Gwarancji jest 2 lata z tytułu rekojmi (nie wiem jak dla firm). Odnośnie starych generacji od psx możliwe, ze były jakieś akcje z laserem, ale to było tak dawno, ze już nie pamietam a poza tym nigdy nie miałem problemów. - co ciekawe (może nawet zaprzeczając swoim obawom) sprzedałem niedawno ps4 pro, na które złego słowa nie mogłem powiedzieć, a dowiedziałem się właśnie przy sprzedaży, ze ponoć moja wersja miała być gorsza „głośniejsza?” czego nigdy niedoświadczylem. Daje wiec na luz, a wypowiadać się będę po testach i ewentualnie swoich spostrzeżeniach korzystania z konsoli. dzieki P.S. A tak na marginesie, gwarancja jest, ale wyczytałem właśnie na tym forum, ze konsole które wracały z serwisu - wracały często w gorszym stanie. Porażka. Edytowane 7 września 2021 przez eraeste Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 409 Opublikowano 7 września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 września 2021 Bo jak ma się coś zepsuć, to najlepiej tak żeby nówkę odesłali. Tak jak w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hal Emmerich 255 Opublikowano 8 września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 września 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 9 września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 września 2021 (edytowane) Czyli jak dobrze rozumiem nowa ps5 nie jest gorsza? Ma niższa temp CPU natomiast wyższa dla ram. Edytowane 9 września 2021 przez eraeste Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 9 września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 września 2021 Na tym ostatnim filmiku nie było mierzonej temperatury RAMu. W wyniku 'memory' chodzi o SSD, koleś wytłumaczył to w komentarzu. Napisał też że jeszcze porobi inne testy już z miernikami bliżej RAMu. Cytuj Odnośnik do komentarza
eraeste 0 Opublikowano 9 września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 września 2021 A Skąd taka różnica w temperaturze procesora skoro nowa konsola ma mniejszy radiator…? -widac jak pisałem natomiast, ze jest większa temp ram w nowej… Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi