Skocz do zawartości

Metal Gear Solid

Kalel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To dopiero wczesny dewelopment wiec nie ma sie co napalac.

Film o grze na podstawie filmow. Nie no to musi sie udac xD. W sumie gdyby tylko 1 czesc zrobili i trwalaby 3h to jest nadzieja. Bo ja dotkna dwojki to trzeba bedzie ogldac z instrukcja jak w operze.

Opublikowano
3 hours ago, Kalel said:

Aż sam nie wierze ze zakładam taki temat, ale

https://deadline.com/2020/12/oscar-isaac-solid-snake-sonys-metal-gear-solid-movie-1234650259/

czy to da się w ogóle zekranizować?

To już chyba trzeci temat na tym forum o ekranizacji MGSa xD Przez ostatnie kilka lat dużo się nie posunęło do przodu, dobrali głównego aktora i tyle na to wychodzi

Opublikowano

Zanim cokolwiek powstanie, projekt utknie na poziomie krawatów. Co to MGS? Nie znam, nie kojarzę, nazwa jakaś głupia. Snake? To jest kolejna część Ucieczki z nowego jorku? Kurt Russell z cameo będzie, to fani się ucieszą.

Opublikowano

Uniwersum napewno ma spory potencjał kinowy i myślę, że istnieje szansa na świetny film jeśli tylko nie będzie zbyt wierną adaptacją. Osobiście na miejscu ekipy postawiłbym na wydarzenia z przed pierwszego Metal Gear Solid, a może nawet na same początki Snake'a. W ten sposób unikną raniących porównań do gier, bo bądźmy szczerzy, niektóre kultowe sceny ciężko by było udanie odwtorzyć za pomocą techniki kinematografii. Na tej samej zasadzie powstaje Uncharted i jest to moim zdaniem krok w dobrym kierunku. 

Opublikowano
W dniu 6.12.2020 o 11:38, Mitra napisał:

Krawaty policzo ile gier się sprzedało i puści

To dlatego mamy tyle ekranizacji Call of Duty i GTA? "Krawaty" to są stare dziadki (50-60 lat), do których nie przemawia fakt, że przemysł gierek dla dzieci jest wart więcej niż filmowy.

Opublikowano (edytowane)

Swoja drogą po co krawaty maja robić filmy, jak wystarczy wypuścić nowy dodatek do gta online i kapucha sama wpada. 

MGS to troche egzotyka na dzisiejsze czasy. Z tego ktos musiałby zrobić naprawdę prze kozak film z dobrym pomysłem na siebie żeby pyklo. 

Formula musiała by się mocno opierać na dialogach by odniosła sukces (przydlugie rozmowy przez codec z retrospekcjami?). 

Zwykly akcyjniak zabilby ta marke w kinematografii. 

Edytowane przez oFi
Opublikowano
3 godziny temu, oFi napisał:

Swoja drogą po co krawaty maja robić filmy, jak wystarczy wypuścić nowy dodatek do gta online i kapucha sama wpada. 

MGS to troche egzotyka na dzisiejsze czasy. Z tego ktos musiałby zrobić naprawdę prze kozak film z dobrym pomysłem na siebie żeby pyklo. 

Formula musiała by się mocno opierać na dialogach by odniosła sukces (przydlugie rozmowy przez codec z retrospekcjami?). 

Zwykly akcyjniak zabilby ta marke w kinematografii. 

A przydługie rozmowy uśpiły by widownię. Mimo całej miłości do tej serii już w grach zdarzały się grubo przegadane momenty. Poza tym film oparty na retrospekcjach jest bardzo kiepskim pomysłem jeśli mówimy o debiucie nowego uniwersum na wielkim ekranie. Tu trzeba przede wszystkim zainteresować niedzielnych widzów, a zatem w odpowiednim tempie wprowadzić w świat, fabułę i przedstawić postacie. Pamiętajmy, że film od gry więcej dzieli aniżeli łączy. Ja bym celował z szpiegowski film akcji z domieszką dramatu, ambitnie, ale nieprzekombinowanie. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sitek.psx napisał:

A przydługie rozmowy uśpiły by widownię. Mimo całej miłości do tej serii już w grach zdarzały się grubo przegadane momenty. Poza tym film oparty na retrospekcjach jest bardzo kiepskim pomysłem jeśli mówimy o debiucie nowego uniwersum na wielkim ekranie. Tu trzeba przede wszystkim zainteresować niedzielnych widzów, a zatem w odpowiednim tempie wprowadzić w świat, fabułę i przedstawić postacie. Pamiętajmy, że film od gry więcej dzieli aniżeli łączy. Ja bym celował z szpiegowski film akcji z domieszką dramatu, ambitnie, ale nieprzekombinowanie. 

Film to nie gra na 12-15godzin. Zbudowanie klimatu w tym filmie będzie clue do wszystkiego, a do tego trzeba by było mieć odpowiedni budżet (taki np. jak w konami :nosacz3:)

Edytowane przez oFi
Opublikowano
2 minuty temu, oFi napisał:

Film to nie gra na 12-15godzin. Zbudowanie klimatu w tym filmie będzie clue do wszystkiego, a do tego trzeba by było mieć odpowiedni budżet (taki np. jak w konami :nosacz3:)

O tym pisałem. Dlatego odpowiednie tempo jest tak ważne - jeśli narzucisz widzowi zbyt wiele informacji to się zrazi. To jest zawsze problem przy tak rozbudowanym "lore" materiału źródłowego(patrz: Wiedźmin od netflix i myląca chronologia zdarzeń). Dlatego najlepiej zacząć od początku albo przedstawić historię, której w grze nie było. Budżet, o ile ważny, jest sprawą drugorzędną - widziałem filmy, które powalały klimatem i zdjęciami, a kosztowały śmieszne pieniądze. Najważniejsza jest wizja, a tej za żadne pieniądze nie kupisz.

• Plusik 1
Opublikowano

Jako film tego nie widzę zupełnie. Jako serial.. już prędzej. Po prostu dla mnie MGS to nie film do opowiedzenia w 2 godziny.

Splinter Cell już prędzej, ale i ten jest kręcony od lat i znowu słuch o nim zaginął.

• Plusik 1
Opublikowano

Czuję, że wyjdzie z tego coś bardzo generycznego spod szyldu szeroko pojętego "kina szpiegowskiego". Fabularnie raczej luźna adaptacja, mocno obok scenariusza z gry i z potężnymi cięciami. Ogólnie nie wyobrażam sobie sensownego przeniesienia przegadanego MGSa na typowy film. Ot, podstawowe motywy zostaną: odbicie bazy z rąk terrorystów, Meryl jako sidekick zdecydowanie dłużej, niż w grze (proporcjonalnie do całej historii oczywiście), dobry i zły Snejk (z twistem dotyczącym klonowania na koniec), Gray Fox, bo fani by nie wybaczyli jego braku. Wycięcie albo spłycenie roli połowy Fox Hound i ekipy z Codeca.

W sumie im dłużej o tym piszę, tym bardziej dochodzę do wniosku, że na upartego mogłoby to mieć ręce i nogi xd.

Opublikowano

ja to akurat widzę jako film, ale bez większego sukcesu i rzecz tylko dla fanów. ot jakaś historyjka luźno oparta na grze bez tłumaczenia kto, co i jak, bo to z założenia docelowy odbiorca zna z gier