Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 622 Opublikowano 29 maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 maja 2021 (edytowane) A teraz biorę Was z zaskoczenia, bo nie ma czasu do stracenia! Oddam za mema #17 Usiądź wnuczku, dziadek opowie ci bajkę. Była kiedyś taka konsola do gier wideo. Bardzo popularna w Polsce. Obok magnetofonu z różnokolorowymi diodami w głośnikach (odłączanych!) konsola ta była jednym z najpopularniejszych prezentów komunijnych. Mowa oczywiście o starym, poczciwym Pegasusie, bądź jednym z dziesiątek jego wariantów. Ale generalnie ja nie o nim. Otóż była tam taka gra, która jarała każdego małego i większego chłopca. Żaden Mario skaczący po głowach infantylnych przeciwników w rytm skocznej muzyczki. Nikt nie chciał być Mariem, jebanym simpem spermiącym do księżniczki (również pod względem mentalnym) Picz. W to grały dziewczynki i najwyżej chłopcy noszący zimą rajtuzy pod spodniami. Prawdziwi chłopcy alfa grali w Contrę, gdzie wcielali się w jednego z komandosów zrzuconych na wrogą wyspę i próbujących się z niej wydostać. Muskularni faceci (bez wątpienia wzorowani na dwóch tytanach tamtych czasów - Stallone i Schwarzenegger jak z piksela zdjęci), wielkie giwery, armia przeciwników oraz kosmitów do zastrzelenia. Łatwo nie było, bo gra w swojej bazowej wersji była była trudna i powodowała frustrację jak lektura postów Frostiego. Stąd też najczęściej znało się doskonale pierwszy poziom, ale kolejne to już niekoniecznie, wszak raptem trzy życia nie wystarczały na długo. Na ratunek przybywał tryb kooperacji, gdzie mogliśmy grać wspólnie z kolegą, choć sprawy jakoś to znacząco nie ułatwiało. I gdyby nie zmodyfikowane wersje gry, których było od groma na kartridżach z cyklu 999 in 1, to niewielu graczy mogłoby się pochwalić ukończeniem tej gry. A tak wybierało się wersję z nielimitowanymi życiami i cieszyło grą, życiem, przyjaźnią kolegi dzierżącego joypada obok nas. Słynne Konami Code dawało każdemu graczowi po 30 żyć, ale kto wtedy wiedział o jego istnieniu, skoro każdy zajęty był cieszeniem się własnym, jednym jedynym życiem? Przyznam się Wam również, że w Contrę grałem m. in. wraz z siostrą, więc wiem co to życie. A nie zna życia ten, kto w Contrę nie grał w ogóle. A teraz dzisiejszy fant. W jego skład wchodzą: trochę drewna, odrobina papieru i tektury, tafla szkła oraz aura nostalgii. To kolejny artefakt, który może uświetnić świątynię każdego gracza, bo wystarczy kawałek wolnej ściany i takie cudo już zawsze moze cieszyć Twoje oko. Przedstawiam obrazek, który jest bardziej 3D, niż gra, której hołd składa. Spoiler Trzy warstwy zapewniają efekt paralaksy i nadają temu dziełu sztuki wrażenie trójwymiaru. Całość jest jednocześnie elegancka oraz subtelna, więc z powodzeniem może zawisnąć nawet w towarzystwie Juliusza Kossaka, Pabla Picasso oraz zdjęcia ślubnego Twoich rodziców. Wykonanie i użyte materiały są iście topowe, a kolory nasycone bardziej, niż w najlepszej jakości Rubinie 714p, na którym przyszło niekiedy grać. Na zdjęciach trudno oddać ten piorunujący efekt, który wywołuje widok tego arcydzieła. Każdy gracz, który przekroczył trzydziestkę i ma słabe serce nich czuje się ostrzeżony, bo gadżet wywołuje sentymentalną falę melancholii, która może zmieść z planszy co słabsze jednostki. Wymiary to 23x23 centymetry nostalgii. Rzecz jasna fant jest fabrycznie nowy i zapakowany, oficjalnie licencjonowany. Zasady giwałeja: Pierwszy raz tutaj? Odsyłam do pierwszego posta po pełny regulamin. Aby wziąć udział w losowaniu należy w tym temacie wkleić mema związanego z Contrą (bezpośrednio, lub jakoś nawiązującego), a ponieważ gra jest zbyt szanowana oraz może być problem w znalezieniu odpowiednio udanego mema, to dopuszczam zamiast tego jakąś osobistą historyjkę związaną z tą grą. Jesteśmy tutaj w doświadczonym gronie, więc pewnie każdy jakąś ma? Losowanie klasycznie: okolice przyszłego weekendu, wysyłka w tygodniu następującym. Możliwy deadline i zamknięcie zgłoszeń w okolicach przyszłego piątku, więc dla pewności lepiej się zadeklarować przed piątkiem. Oczywiście przyjmę każdą pomoc w kwestii losowania (organizacja/pomysły). Szczególnie w ramach gier PC, bo do tych nie mam raczej dostępu. Od biorących udział oczekuję minimum zaangażowania i osobiste dopilnowanie wyników losowania, bo nikt ich nie zawoła w razie wygranej i ta może w skrajnych przypadkach przepaść. Lista bonusowa: Artbook Frostpunk. Nowy, wciąż w folii. Format 19x14cm. Wspaniały kalendarz ścienny 2021 prosto z Jedynego Magazynu Tylko O Konsolach PSX Extereme. Format w zwisie 40x30cm. Trzy arty i OST do Anno 1800. Wszystko w gustownej, kartonowej kopercie. Gra na PS3 Batman: Arkham City. Wydanie GOTY z najbardziej oszpeconą okładką w historii branży. Stan płyty bdb, pudełka i papierów (ang) również. Gra na PS3 L.A. Noire. Complete Edition. Stan płyty dobry (pojedyncze mikroryski, ale wszystko hula, bo sam w nią swego czasu grałem), papiery stan bdb (jest solidna instrukcja w formie książeczki, angielska), pudełko stan raczej mierny (ślady kleju i rysy, ale nie jest w żaden sposób pęknięte). PSX Extreme # 284 (kwiecień 2021) - wersja kioskowa "basic", czyli bez dodatkowych stron PE+. Egzemplarz w zasadzie nowy, ale może mieć drobne zagięcia czy inne felery wynikające z faktu, że przychodzi do mnie pocztą i różnie bywa z jego stanem. No i często to egzemplarz, który czytałem, więc może mieć ślady używania, choć zawsze dbam o materiał. Artbook Dragon's Crown - stan niestety dostateczny, bo wygląda jakby ktoś go położył na łóżku, a potem na nim usiadł. Grzbiet lekko załamany w kilku miejscach, dodatkowo mam wrażenie, że klej jest niskiej jakości i lada chwila może zacząć puszczać. Format 25x18, angielski, ok. 64 strony. Steelbook Fifa 20 - Fifa Ultimate Team, nowy w folii. Rozmiar standardowych pudełek gier (PS4/XO). Zdjęcie tyłu. Cztery komiksy z Kolekcji Pixela. Produkty skromne objętościowo (każdy po 16 stron), więc wrzucam jako jeden fant. Z tego co widzę, są to swoiste ukłony dla czterech klasycznych gier: MicroProse Soccer, Sim City, Jet Set Willy i Doom. Lektury tam niewiele, ale przynajmniej chwilami przykuwa wzrok. (fant od użytkownika Dud.ek) PSX Extreme #274 (czerwiec 2020) - ktoś może będzie zainteresowany czymś do poczytania na sraniu. (fant od użytkownika Dud.ek) PSX Extereme #285 (maj 2021) - wersja kioskowa, czyli bez dodatkowych stron PE+. Może posiadać minimalne znamiona lektury. Plakat Secret of Monkey Island - autor: Jakub Różalski, format A1 (841x594mm, kreda mat 130g), zapakowany w tubę. *NEW* PSX Extreme #286 (czerwiec 2012) - wersja kioskowa, czyli bez dodatkowych stron PE+. Może posiadać minimalne znamiona lektury. Użytkownicy obecnie wykluczeni z udziału i pauzujący po wygranej (w nawiasach ilość giwałejów do przeczekania): creatinfreak (1) mitra (2) kotlet_schabowy (1) Dante (3) Figuś (4) Square (3) Nie daj sobie wmówić, że nie chcesz tego mieć. Edytowane 1 czerwca 2021 przez Kmiot 9 5 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kosmos 2 711 Opublikowano 29 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 maja 2021 Wracam do gry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 365 Opublikowano 29 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 maja 2021 Ale nas wziął skubany pod skórkę z tak szybkim "oddam za mema" co za gość Cytuj Odnośnik do komentarza
Luqat 966 Opublikowano 29 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 maja 2021 Nie mam ja wyjścia, jako żem po 30ce i udział wziąć żem obowiązan. Takiego zatem oto mejma wybrał żem ja, na owego ałeja giwa. Nadzieję wyrażam iże jest owy wystarczającym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 356 Opublikowano 29 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 maja 2021 O kurwens, ale nostalgłem Wiem co to życie bo też grałem w Contrę z młodszą siostrą, oczywiście prawilnie z kartridża 999in1. Ile było rzucania padami (dobrze, że były na kablu), ile emocji ("bierz eSkę!", "skacz do góry!"), ile satysfakcji jak się doszło do zimowego levelu bez kodów, a potem te poziomy z obcymi, kurde, kawał dzieciństwa. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 622 Opublikowano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 maja 2021 No jebane pady, psuły się od "zbyt mocnego ściskania" (a w nerwach o to było łatwo), aż plastik trzeszczał. A potem trzeba było zapierdalać na bazar do Ruskich i kupować nowy. Padem rzuciłem chyba tylko raz, przy okazji gry w Aladyna. Nie tyle rzuciłem, co rozjebałem chuja o podłogę napierdalając jak toporem. Oczywiście na kartridżu była grafika z disneyowskiego Aladyna, a po uruchomieniu gry ukazało mi się to gówno: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
marbel007 857 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Wow cóż za zaskoczenie, kolejna edycja OZM! U mnie było tak, że koledzy mieli Pegasusa czy inne paraNesy, a u mnie C64, Amiga... Kupiłem swoją kopię Pegasusa nazwanego Terminator 2000 dopiero w czasie Pentiuma Celeron, bo Mario i Contrę trzeba było mieć. Pierwszy i drugi level obcykany naście razy. Dalej to było Mission Immpossible... I dziś dowiedziałem się, że były kody... XD 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 774 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Historia z contra w tle? Na pewno kazdy z nas padl swego czasu ofiarom takiego scamu - kupujesz od saszki kardridz na napisem Contra 2, biegniesz szybko na chate i okazuje sie ze to ta sama gra, rozni sie tylko na przyklad kolorem spodni u komandosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 I taki kartidż z magicznym "1999 in 1" w tytule. Chociaż mój pierwszy z Pegazem miał kolor niebieski i pieczątkę 168 in 1. Grałeś dwoma komandosami całą grę za symboliczne 10 złotych. Dzisiaj za Rambo w Warzone bulisz 2 bomby. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 440 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Nie byłbym graczem gdybym nie wziął udziału w tym giwałeju, a moja historia z Contrą jest taka, że grałem w nią jak dziki za małolata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 317 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Pierwszy raz w Contre grałem na kolonii i byłem jedyny który jak trafiała jego kolej to restartował konsole żeby odpalić Contre. Wszystkie ciapki grały w Mario. Tak mi się odbiło to na bani że Mariana nie lubie do tej pory. A w Conterke nadal pogrywam. Biorę udziała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 705 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 O boże, o (pipi)a. To jest piękne. Biorę udział. Nie żebym się chwalił ale udało mi się przejść całą z bratem w co-opie bez kodów. To były czasy. Nie żeby nie obeszło się bez takich akcji, po których od starszego brata można było wyłapać luja. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 452 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Contra? Noż ku.rwa nie musisz mnie namawiać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 679 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Wiaodmo, że pykało się w zwykłą Contre w domu, ale pamiętam jak na Gwiazdkę dostałem kartidź z Super Contrą. To był jeden z najlepszych prezentów ever. Grałem potem z bratem do nocy, a i tak nie przeszliśmy całości XD Gram do dzisiaj w kompilacji na ps4. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
frankfuter 82 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 10 godzin temu, Kmiot napisał: Padem rzuciłem chyba tylko raz, przy okazji gry w Aladyna. Nie tyle rzuciłem, co rozjebałem chuja o podłogę napierdalając jak toporem. Oczywiście na kartridżu była grafika z disneyowskiego Aladyna, a po uruchomieniu gry ukazało mi się to gówno: Masakra, aż się przypomniało jak byłem mały i zbierałem butelki po piwie sąsiada i nosiłem do sklepu na skup. 10zl za dwa plecaki butelek poszło na tego właśnie Alladyna. To jedno z moich większych rozczarowań dziecięcych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 296 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Contra? Nie ma takiej gry. Nie biore udzialu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 439 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 6 godzin temu, frankfuter napisał: Masakra, aż się przypomniało jak byłem mały i zbierałem butelki po piwie sąsiada i nosiłem do sklepu na skup. 10zl za dwa plecaki butelek poszło na tego właśnie Alladyna. To jedno z moich większych rozczarowań dziecięcych Ja pamiętam jak raz kupiłem jakaś grę contropodobną, niestety nie mogę sobie teraz przypomnieć jej nazwy. Pierwszym level to była jakby dżungla na koniec levelu schodziło się pod ziemię. Gra wydawała się fajna ale już na pierwszym levelu odkryłem przez przypadek glitch który przenosił mnie przez całą planszę bez otrzymywania obrażeń. Stwierdziłem że jednak wymienię na coś innego, jak poszedłem do babki od której to kupiłem myślałem że mnie zamorduje bo dzień wcześniej chyba z pół godziny stalem i sprawdzałem różne gry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
eloszki 109 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Chyba nigdy nie udało mi się ukończyć. Widzę, ze jest na ps store do zakupu - może się skuszę jeszcze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Dud.ek 2 046 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 U mnie historia raczej standardowa, przychodził kolega z bliskiego sąsiedztwa. Mama zawsze robiła nam duży talerz kanapek. Pokój na poddaszu, plecy przyklejone do skóropodobnego wypoczynku i pegazus z 168in1. Poza Contrą głównie tenis i baseball. Obecnie przy retro wieczorach odpalamy z Antkiem stolik i jedziemy, niestety nostalgia działa tylko na jednego z nas i szybko zmiana na coś bardziej przystępnego. 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 693 Opublikowano 30 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 maja 2021 Ach, Contra... Jeśli dobrze pamiętam, to właśnie wtedy nauczyłem się przeklinać. I jako bonus filmik 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Dante 429 Opublikowano 31 maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 maja 2021 Nie biorę udziału oczywiście, ale Contra na Pegasusie to było to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Square 8 553 Opublikowano 1 czerwca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 czerwca 2021 Dziękuję Pan Kmiot za prezent na Dzień Dziecka, pakunek dotarł zabezpieczony jak najwyższej klasy przesyłka. Miałem niby w planach ograć dopiero po Ratchecie, ale chyba wleci już dzisiaj, no i fajnie, że jest 60 klatek na PS5. 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 622 Opublikowano 1 czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 czerwca 2021 No elo, miłej gry i pamiętaj, że POSIADA DWUSTRONNĄ OKŁADKĘ. Tymczasem uporządkujmy kilka kwestii: Do listy bonusowej dochodzi najnowsze PSX EXTREME #286 (czerwiec 2021), więc gdyby ktoś chciał lekturkę, to wystarczy wygrać losowanie. Do nadchodzącego losowania kwalifikują się: @Kosmos @Luqat @Rudiok @marbel007 @Bzduras @LiŚciu @WisnieR @oFi @Plugawy @eloszki @Dud.ek (bardzo ładne) @second @areka Jeśli coś/ktoś się nie zgadza, to proszę o poprawienie mnie. Nie mam jasnej deklaracji od @Grabek @Nemesis @BRY@N. To znaczy z kontekstu wypowiedzi Grabka wnioskuję, że tak, ale Nemesisa i Bryana już niekoniecznie (pierwszy zapodał anegdotkę, a drugi odpowiadał innemu użytkownikowi). Więc poproszę o potwierdzenie, bądź zaprzeczenie, najlepiej przy pomocy jakiegoś mema, aby nie było wątpliwości. Trochę bałaganu wprowadziłem z tymi historyjkami xd Jeszcze @Wiolku wspominał coś o pomyśle na losowanie, więc zawołam w ramach przypomnienia. A fanom Contry polecam w chuj dobry filmik dot. speedrunu. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 774 Opublikowano 1 czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 czerwca 2021 Oczywiscie, ze biore udzial. Zapomnialem zadeklarowac bezposrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 623 Opublikowano 1 czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 czerwca 2021 Mema nie mam, ale takie coś na jednej grupie się pojawiło ostatnio, to trzeba być fanem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi