Skocz do zawartości

The Callisto Protocol

Frantik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli naciski wydawcy i prognozy rynkowe mają duży wpływ na stan gier? Czy twórcy obiecują szklane domy, a umiejętności starcza im na chaty z gliny?

Opublikowano

Mówisz swojemu dyrektorowi ze fajnie ze oni chcą dodać ten Ray Tracing, ale silnik to ledwo radzi sobie z trzymaniem stabilnych 30 klatek. Na co twój dyrektor mówi ci , ze on swojemu dyrektorowi powiedział ze będzie betonowe 30 klatek, Ray Tracing i dynamiczna zmiana pogody.

I tak to się żyje :)

Opublikowano

Powinna być zasada w branży dev że jak robisz nowe IP pierwszy raz to czas premiery nie ma znaczenia. Inna sprawa kontynuacje, gzieś już się ogarneło przy poprzedniej części. 

Opublikowano

Jak to będzie poziom The Evil Within, to byłbym zadowolony. Tam też technikalia, czarne pasy i drewno, ale jednak coś w sobie miał. Z tego, co rozumiem, to na konsolach jest dobrze, a to liczy się w pierwszej kolejności. Może te gadki o AAAA, nextgenie były niefortunne, ale czymś trzeba trafić do głównego obiegu.

Opublikowano

Akurat technikalia na konsolach są bez zarzutu (pzynajmniej na PS5). Tzn wolałbym lepsze oświetlenie w trybie performance, ale nic tu nie tnie, nie doczytuje się, nie zawiesza, nie wywala błędów.
Pierwsze The Evil Within to był techniczny kupsztal (zwłaszcza na PS3), a gra broniła się tym, że była po prostu wreszcie jakimś "fajnym residentem" po tym zjebanym RE6 i człowiek w to grał mimo drewna, bo czuć tu było właściwe podejście, mimo operowania dużą ilością gore i obrzydliwości zamiast straszenia.
Callisto technicznie jest naprawdę spoko, wygląda ślicznie, więc jedynie o "głębię" można mieć obawy.

Opublikowano

Pograłem do momentu, w którym dostałem kopyto do ręki i jeśli to jest gra na 5/10 to ja jestem adminem na forum. Walki trzeba się nauczyć, jeśli ja dałem radę w gangbangu czterech potworków bez gnata to mało kto sobie z tym nie poradzi. Trochę kamera przeszkadzała, to fakt.

Po trzech godzinach: graficzka TOP, klimat gęsty, fabuła jak w sci-fi horrorze klasy B, gameplay jak na ten gatunek całkiem spoko. Szkoda tylko, że jutro mam dzień pracujący i na dzisiaj koniec mojego grania :( Wstępny werdykt? Mesjasza nie ma, ale i tak jest zajebiście.

• Plusik 5
  • Lubię! 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Ostatnio pochwaliłem xboxową apkę, że ładnie zapyerdala i screeny ściąga z prędkością światła to teraz ta od PlayStation się na mnie obraziła...
Albo... The Callisto Protocol ma z nią jakiś problem, bo wszystkie screeny, które niby mi uploadowało, wciąż nie chcą pojawić się na ekranie telefonu - mam tylko czarne kafelki i wiecznie kręcące się strzałki.

Opublikowano (edytowane)

Póki co gram godzinkę  - półtora na XSX,  wypowiem się na temat a/v. Gram obecnie w 30 FPS, jedna z ładniejszych gier jakie widziałem na tą konsolę, detale i oświetlenie robią robotę. Audio odpalone na logitechach 5.1 , dźwięk miazga - bassu nie żałowali. Gameplay mi się podoba, nie wiem z kąd ten hejt. Wygląda to wszystko elegancko, jak jakiś film.

Edytowane przez Wolny
  • Lubię! 1
Opublikowano
54 minuty temu, Ukukuki napisał:

No i gracze takie firmy wypompują preorderami i tak to się żyje :)

Fixd

Opublikowano
23 minuty temu, Rtooj napisał:

Gracie na xsx zanim nie wydadzą łatki która doprowadza tę grę do stanu chociaż z Ps5?

Gram, do jakiego stanu?

Podpisuje się pod postem Bzdurasa.

Mesjasza nie ma, ale jest mega dobrze.

• Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)

Fotka ze strojem z okładki, jest klimaciks. Gra ogólnie zaskakuje co segment, czymś nowo zajebiście wyglądającym. I to jest topka

Spoiler

Zdjęcie
Zdjęcie

Edytowane przez Szermac
Opublikowano

Mam włączony tryb wydajnościowy. Dla przypomnienia, to gram na XSX. Z graficznych tematów, to na chwile obecna razi mnie najbardziej ogień. Wyglada dziwnie, ruch płomienia jakby z innej parafii. Wyroznia sie i rzuca się w oczy. 

Opublikowano (edytowane)

Ja za to nie czaje momentów, w których gra odbiera nam możliwość sprintu, w takich nic nie znaczących randomowych miejscach, why ? Chyba mi się zbugował trofik jeden i nie wbił się xd
Jeszcze kilka screenów z dalszej części gry

Spoiler

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

Edytowane przez Szermac
Opublikowano

Grałem dziś z 7 godzin i im dalej tym lepiej. Gra jest dość wymagająca, ale walcząc mam sporą frajdę kiedy trzeba kombinować z pistoletami, pałką i telekinezą. Serio, nie wiem po co stękać na walkę. Jak miałem kilku przeciwników to wyjąłem strzelbę i latali jak lalki. Amunicji wcale nie brakuje jak gra się rozważnie. Gra jest liniowa jak Dead Space, ale jest sporo opcjonalnych miejscówek - dobrze to zrównoważyli.

Grafika na PS5 w 60 fps jest ładna, otoczenie często przypomina mi Alien Isolation, estetycznie to wygląda, chociaż w kilku miejscach grafa wyglądała gorzej, chrupnięcia doświadczyłem tylko raz. 

Gra ma najładniejszą zimę jaką widziałem w grach, wygląda jak next gen.

Najważniejsze jest to, że mam zajebistą satysfakcję z pokonywania kolejnych etapów, czyli tak jak powinno być w takich survivalach.

Ktoś tam wyżej pisał o Evil Within. Callisto jest lepsze, dopracowane i równiejsze póki co, bo wiadomo jak gówniany zrobił się Evil Within w połowie gry.

Fani takich gier, którzy anulowali pre ordery na konsole mają czego żałować, ja nie mogę doczekać się jutra żeby grać dalej.

• Lubię! 2
Opublikowano
1 godzinę temu, iluck85 napisał:

Mam włączony tryb wydajnościowy. Dla przypomnienia, to gram na XSX. Z graficznych tematów, to na chwile obecna razi mnie najbardziej ogień. Wyglada dziwnie, ruch płomienia jakby z innej parafii. Wyroznia sie i rzuca się w oczy. 

Też to zauważyłem.
Ja gram na Quality, bo w Performance gra sporo traci na klimacie - oświetlenie jest płaskie, źródło światła często olewa przeszkody i oświetla całą powierzchnię, olewając cienie, które powinno rzucać (dobrze widać to choćby na początku gry, kiedy teren przeczesują szperacze).
Całe szczęście jest to gra do grania spokojnym tempem z duszą na ramieniu, więc 60fps nie jest mi do życia niezbędne.

184d4e98ac255-screenshotUrl.thumb.jpg.dfc51b9b162826466840191eae670ad9.jpg

To co mi się podoba (oprócz cudownej grafy i kapitalnego designu miejscówek) to również oprawa dźwiękowa, a jak otwierają się takie wielkie grodzie z tym jebnięciem to prawie orgazm przeżywam :sweat:
Do tego świetnie zagrane dialogi - zarówno Josh jak i Starkiller są zajebiści i mega naturalnie dostarczają swoje kwestie.
Fajne też są poboczne miejscówki, czasem lekko ukryte, które kończą się pomieszczeniem ze skrzynką i ogólnie spoko lootem.

184d58123d427-screenshotUrl.thumb.jpg.1702eb74960d986dc095c263f9e492dc.jpg

Nadal nie jestem przekonany do systemu walki - mam już "telekinezę", ale jakaś taka mało przydatna się wydaje.
Do tego ten mizerny ekwipunek, muszę teraz wrócić do dwóch miejsc, w których zostawiłem rzeczy bo było tam sporo dobra na handel.

No ale praleczki pierwsza klasa, tekstury doczytane, więc jest dobrze :kaz:
184d5818f8e9-screenshotUrl.thumb.jpg.7fe1eceba88fba378612999a5cbd2956.jpg

• Plusik 3
Opublikowano
8 godzin temu, Crazy Horse napisał:

Dostrzegam jeden problem tej gry: powinna kosztować 159zeta.

Wtedy nikt by nie narzekał.

Tyle to powinny kosztować jakieś Obliviony czy Skyrim odjebane jak w jakimś generatorze moderskim.

Callisto jest (na konsolach) dopracowany i to gra AAA pełną gębą. Dyskredytowanie tej gry z powodu metacritica to niezła żenada. się robi.

• Plusik 3
  • beka z typa 1
  • Minusik 2
Opublikowano

No ale Skyrima to proszę mi nie obrażać, bo to jedna z gierek życia i wciąż najlepszy sandbox-RPG ever :fsg:
Kurde, nie ojebałem dwóch skrzynek z lootem i gra już nie pozwala mi się do nich cofnąć - albo brak bezpiecznika (którego wcześniej bez problemu przekładałem z drzwi do drzwi - dział medyczny), albo przechodzisz dalej i już w ogóle lipa, bo kolejna miejscówka.
To mi się nie podoba i wolałem swobodę z Dead Space, no chyba, że jakimś cudem będę mógł jeszcze odwiedzić te lokacje.
No i kolejna rzecz z DS, której strasznie mi u brakuje - możliwość magazynowania itemków na czarną godzine w sklepowym magazynie.