Skocz do zawartości

Indywidualne podsumowanie roku w grach.

Kmiot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Figaro napisał(a):

Dzięki za info. Marzy mi się, ale obecnie walczę z Crusaders Kings, które przecież jest mniej złożone. No ale ta militarna otoczka pociąga.

CK3 jest też cudowne na swój sposób. gdzie roleplajujesz tego, kim jesteś i też na początku wydaje się złożone. Ale HOI to zupełnie inny level, tam nie ma czegoś takiego, że jesteś nagle mocny i sobie klikasz, złożoność walki na lądzie/powietrzu/morzu to jest coś, czego nie da Ci żadna inna gra. Polecam*

*jeśli chcesz stracić życie na kilka miesięcy  :)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, suteq napisał(a):

Witam :) 

Skończone gry

Tym razem z licznikiem specjalnie dla @balon :) 

Ukryj zawartość

gry2024.thumb.png.7af57f9adba5fc657620b963f86508c6.png

Skończone DLC

Pokaż ukrytą zawartość

dlc2024.thumb.png.6d97bad3393f252a69dc2d22b3c0dfec.png

Szczegółowe statystyki

Pokaż ukrytą zawartość

Łącznie 92 gry i 39 DLC.

Podział platformowy gier:
PC - 68

PS3 - 6

PS4 - 4

PS5 - 3
PSP - 3
PCVR - 3

PS2 - 2
PS1 - 1
Android - 1
Quest 2 - 1 

Podział platformowy DLC:

PC - 36

PCVR - 2

PS3 - 1

Liczba calaków: 17

Gry ograne z tego roku: 21
Gry ograne z lat 2020-2023: 26
Gry ograne z lat 2010-2019: 26
Gry ograne z lat 2000-2009: 18
Gry ograne z lat <2000: 1

Wyróżnienia

Ukryj zawartość

Z tego roku:
1. STALKER 2 - Zdecydowanie moja gra roku chociaż jeszcze jej nie skończyłem ale jestem na tyle daleko że jestem w stanie to powiedzieć. Absolutnie cudowna kontynuacja która zostawia to co było dobre w oryginale i dodaje od siebie nowe rzeczy. Bawię się rewelacyjnie, nie mogę się oderwać, jak nie gram to myślę gdzie pójdę i co mnie jeszcze czeka w tej wspaniałej grze. Oczywiście ma swoje wady, głównie techniczne, ale jest tyle dobrych rzeczy tutaj że mi to w ogóle nie przeszkadza a też gram po dużych aktualizacjach. 

2. Indiana Jones and the Great Circle - Wszystko co chciałem to już napisałem w temacie o grze. Najlepsza egranizacja filmu, najlepsza gra o archeologii a dodatkowo twórcy nie splamili marki i dostarczyli najlepszego Indianę Jonesa w jakiego można aktualnie zagrać. Oczywiście wymaksowana. 
3. Crime Scene Cleaner - Nie sądziłem że czyszczenie miejsc zbrodni może dawać taką frajdę ale ta gra mną kompletnie zawładnęła i skończyło się na wymaksowaniu całości. Dodatkowo gra we mnie odpaliła fazę na wszelkiego rodzaju symulatory. Świetna gra jak ktoś potrzebuje czegoś do relaksu. 

4. MULLET MADJACK - Indycze zaskoczenie roku które zostało mi polecone no i jak odpaliłem tak wsiąknąłem i nie mogłem się oderwać. Niesamowicie dynamiczny, szybki i satysfakcjonujący fps który sprawia że koordynacja ręka-oko dawno nie były tak wyćwiczone.  
5. Astro Bot - Super że PlayStation w końcu dostarczyło naprawdę dobrego platformera który może rywalizować z niektórymi przedstawicielami gatunku z Nintendo. Nie ze wszystkimi bo gra nie wynajduje koła na nowo ale jest na tyle dobrze zrobiona że sprawia sporo frajdy.
6. Still Wakes the Deep - Niby symulator chodzenia a troszkę jednak horror nawiązujący do mitologii Cthulhu. Czekałem od pierwszej zapowiedzi, nie zawiodłem się.
7. Indika - Bycie zakonnicą nigdy nie było tak rajcujące, zwłaszcza że twórcy świetnie pokazali psychologię takiej osoby, pokusy, realia a do tego zgrabnie ułożyli ciekawą historię oraz pomysłowe zagadki.
8. Heading Out - Pozytywne polskie zaskoczenie które łączy wyścigówkę z symulatorem drogi gdzie zarządzamy zasobami, podejmujemy decyzje na naszej drodze i uciekamy przed naszym strachem. Przyjemna pozycja na kilka godzin.
9. Follow the Meaning - Bardzo mały indyczek w stylu point'n'click od w zasadzie dwóch braci. Gadałem z jednym na stoisku PGA i gra mnie bardzo zainteresowała a efekt końcowy jest jak najbardziej pozytywny. Ciekawa, choć prosta, historia którą można interpretować na wiele sposobów, sympatyczne zagadki, ładna kreska. 

Z poprzednich lat:

1. House Flipper 2 - Jedynkę uwielbiałem, dwójka rozwija pomysły przez co spędziłem w niej dobre kilkanaście godzin sprzątając, remontując i tworząc domy. Niesamowicie relaksująca pozycja. 

2. Kona II: Brume - Kontynuacja jedynki gdzie jesteśmy detektywem w Kanadzie w 1970 roku gdzie w pewnej wiosce dzieją się dziwne rzeczy. Poprawiono dużo mechanik z jedynki, ulepszono historię, klimat można kroić nożem.  

3. System Shock Remake - Więcej w temacie gry ale ogromnie się cieszę że dałem szansę tej grze bo to była wspaniała przygoda w starym stylu. Remake Nightdive Studios fenomenalny. 

4. Warhammer 40k: Dawn of War II - Chyba dosyć zapomniana gra ale w coopie grało mi się naprawdę bardzo dobrze. Momentami nawet wymagająca, dobrze się współpracowało, wszystkie misje poboczne skończone. Ogrywanie dodatków w planach. 

5. Supraland - Polecone bodajże przez Kmiota, bardzo dziękuje Pan Kmiot. Było za jakieś drobne więc spróbowałem. Na początku troszkę mnie odepchnęło ale dałem drugą szansę no i skończyło się zrobieniem 100%. Świetna metroidvania. 

6. Under the Waves - Gra z zeszłego roku o pływaniu batyskafem. Jak ktoś lubi eksplorację, podwodne klimaty i nutkę tajemniczości to będzie się tutaj dobrze bawił. 

7. Buckshot Roulette - jakże prosty zamysł a jak dużo radości. Planowanie, rozkminianie przeciwnika a na końcu satysfakcja z wygranej. Grałem też w multi i gra się jeszcze lepiej. 

Tegoroczne rozczarowania

Pokaż ukrytą zawartość

1. Star Wars: Outlaws - Wszystko co chciałem to opisałem w temacie gry. Absolutny zawód i tandeta w wykonaniu Ubisoftu. Wiem że dużo zostało w niej poprawione ale w momencie jak grałem (chwilę po premierze) gra była prawie że totalnym kasztanem który mechanicznie siedział w 2010 roku.
2. Suicide Squad: Kill the Justice League - Wszystko co chciałem to opisałem w temacie gry. Spoko strzelanie, walka i postaci, fatalna cała reszta. 
3. Call of Duty: Black Ops 6 - Żeby nie było, to nie jest zła gra. Natomiast oczekiwałem że gra troszkę wróci do korzeni i będę doświadczał bardzo widowiskowych momentów aby poczuć się jak w dobrym filmie akcji. Niestety, twórcy postawili po raz kolejny i jeszcze mocniej na spokojniejsze, szpiegowskie akcenty z małymi skokami w bok w postaci większych map czy innych trybów wmiksowanych w kampanię i niestety ale mi się to nie podoba. To nie jest już moje Call of Duty które uwielbiałem. 

Podsumowanie

- Mniej gier niż w zeszłym roku i to całkowicie normalne bo pula potencjalnych gier do ogrania z zeszłych lat się mocno zmniejszyła. Sporo gier które skończyłem w tym roku kiedyś porzuciłem w którymś momencie i do nich sobie wróciłem dając im drugą czy nawet trzecią szansę.

- Sporo DLC ale jakoś tak wyszło że sporo takowych wyszło w tym roku + nadrabiałem jakieś starocia które zawsze chciałem.

- Moja chęć do grania dalej ma się bardzo dobrze i z wieloma grami miałem owocne, wielogodzinne sesje. 

- Byłem raczej na bieżąco z interesującymi mnie premierami w 2024 roku. Z tego roku nie ograłem w zasadzie tylko Metro Awakening i nowego Life is Strange. 

- Nabyłem PS3 aby nadrobić kilka starszych gierek. Resztę z PSP, PS1 czy PS2 nadrobiłem na emulatorze.

- Ruszyłem troszkę VR który był zakurzony przez większość roku i powoli odgrzebuję się z zaległości. 

- Tym razem mniej imprez growych: fatalny Pixel Heaven (kto był ten wie), Retrosfera, PGA. Gamescom się nie udał niestety przez zapierdol w poprzedniej pracy, może za rok. 

Plany na przyszły rok

- Na dniach zakupię pewnie Steam Decka aby mieć na czym grać w pracy. Tak, mam pracę gdzie mam dużo czasu dla siebie więc będę korzystał aby nadrabiać gierki/książki.

- Prawdopodobnie następny rok to będzie nadrobienie tych niedobitków które zostawiłem kiedyś ale chcę wrócić/gry które chciałem spróbować ograć. Na liście mam m.in. dużo izometrycznych RPG jak Baldur's Gate, Planescape Torment i Tyranny czy strategie jak Faraon oraz nowszy Nebuchadnezzar. 

- Może w kolejnym roku w końcu nadrobię gry z PS Vita i PSVR.

- Nabycie do kolekcji (i przeczytanie oczywiście) kilku książek growych, głównie od Open Bety.

- Duża szansa na skończenie tysięcznej gry w żyćku. :obama: 

Jak coś mi się przypomni to dopiszę.

Do zobaczenia za rok. :) 

Widzę ograłeś wszystkie te nowsze NFSy. W którego najlepiej ci się grało?

Edytowane przez GearsUp
  • Minusik 1
Opublikowano

Payback/Heat bo oba są na podobnym poziomie. Payback nie ma już tego durnego grindu z premiery więc jest przyjemniejszy a poza standardowymi wyścigami ma też bardziej widowiskowe odskocznie rodem z F&F ale Heat za to ma ciekawszą mapę i pościgi z policją (chociaż te mogą irytować momentami). Łatwiejszy próg wejścia ma Payback IMO. 

• Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, balon napisał(a):

U mnie co roku podobnie (te ok 400h / ok 30 gier w rok) bez względu na stan cywilny i status rodzinny. Constans max. 

u mnie może będzie pod 30 podobnie musiałbym luknąć na exo, ale godzinowo to pewnie z 3x tyle co Ty. 

Opublikowano
2 godziny temu, messer88 napisał(a):

u mnie może będzie pod 30 podobnie musiałbym luknąć na exo, ale godzinowo to pewnie z 3x tyle co Ty. 

No ja zero multi i raczej brak open world oraz deko indyków.
Proporcje h per jedna gra bardziej sutkowe, czyli ok 10-15h. 

Opublikowano

Czy ja skończyłem coś w tym roku poza Zeldą BotW (której dałem prawie 9)? Ciężko ocenić. Pamięć zmywa się i myli daty. Czy to w tym roku skończyłem Elden Ring? To pewnie było w poprzednim. Chyba. Ale na pewno skończyłem Tony Hawk 2 na PSXa, bo robię to praktycznie co roku. Na pewno odpaliłem moją kopię Resident Evil 4 na PS2, bo względnie często się to zdarza. Na pewno włączyłem nowy save w Super Mario 64 i zdobyłem kilka gwiazdek. Jak nie mógłbym tego zrobić - to moja najulubieńsza gra video. Choć teraz ogrywam Mario Odyssey, to nie mogę odeprzeć wrażenia, iż tytuł z 1996 roku przebija obecne w różnych względach.  

Coś w tym roku grałem, ale co zostało w mym sercu - nie wiem. Nie dużo. Oprócz Zeldy. Której dałem prawie 9.

• beka z typa 5
Opublikowano (edytowane)

Wiecej gier w tym roku zapewne nie ukoncze, wiec zarzucam liste gier, ktore do tej pory skonczylem w 2024

Styczeń

1.Stray  XSX
2.Terminator Resistance + DLC  XSX
3.Robocop  XSX
4.Call of Duty: WWII  XSX
5.Star Wars: The Force Unleashed  Switch
6.Resident Evil 2 Remake  XSX
7.Resident Evil 3 Remake  XSX
8.Resident Evil 4  Switch
9.Resident Evil 4 Remake  XSX
10.Atomic Heart/Annihilation Instinct  XSX
11.Monster Hunter Rise  XSX

Luty
12.Mad Max   XSX
13.Tomb Raider   XSX
14.Super Mario Bros Wonder  Switch
15.Rise of the Tomb Raider  XSX
16.The Last of Us  PS5
17.Monster Hunter Rise: Sunbreak  Switch
18.Shadow of the Tomb Raider  XSX
19.Contra  XSX
20.TMNT: Shredder's Revenge  XSX
21.Pokemon Crystal  GBC
22.Pokemon Yellow  GBC
23.Metro 2033  XSX
24.Metro Last Light  XSX

Marzec
25.Star Wars: Dark Forces  XSX
26.Plumbers Don't wear Ties XSX
27.Star Wars:Jedi Power Battles Dreamcast
28.Pokemon Emerald GBA
29.Super Robin Hood NES
30.Dizzy The Adventurer GameGear
31.ZEN: Intergalactic Ninja NES
32.Pokemon Blue GB
33.Red Dead Redemption 2 XSX
34.The Suffering PC
35.Spider-Man  PS5

Kwiecień
36.The Quarry  XSX
37.Prince of Persia: The Lost Crown  Switch
38.God of War  PS5
39.Hotline Miami XSX
40.Dark Grim Mariupolis XSX
41.Pokemon Leaf Green GBA
42.Batman NES
43.Obcy: Izolacja XSX
44.Pokemon Black DS
45.Pokemon Black 2 DS
46.Pokemon Shield Switch
47.Pokemon Ultra Moon 3DS
48.Pokemon Alpha Sapphire 3DS
49.The House of The Dead XSX

Maj
50.Resident Evil Village XSX
51.Pokemon Brilliant Diamond Switch
52.Star Wars: Jedi Academy Switch
53.Sekiro XSX
54.Star Wars Episode III XBOX
55.Pokemon Y 3DS
56.Hellblade II XSX
57.Super Destronaut DX XSX
58.Jack N'Jill DX XSX

Czerwiec
59.Astro: Playroom (platyna) PS5
60.Little Nightmares II XSX
61.Super Mario Bros NES
62.Ghost of Tsushima (platyna) PS5
63.Uncharted PS5
64.Hogwarts Legacy Switch
65.Super Mario Land GB
66.The Last of Us II PS5
67.Road 96 XSX
68.Star Wars: Force Unleashed II XSX

69.Still wakes the deep XSX

Lipiec
70.Soma XSX
71.GTA: Vice City XSX
72.Panzer Dragoon XSX
73.GTA: San Andreas XSX
74.LEGO: Saga Skywalkerów XSX
75.Wolfenstein 3D XSX
76.Call Of Duty 2 XSX

Sierpień
77.Super Mario Bros 3 NES
78.Call of Duty 3 XSX
79.Bucky O'Hare NES
80.Dragon's Lair XSX
81.Poppy Playtime XSX
82.Young Indiana Jones Chronicles NES
83.Power Rangers 2 NES
84.Termimator 2 NES
85.Monster Hunter: World XSX
86.Teenage Mutant Ninja Turtles Arcade
87.Kena:Bridge of Spirits XSX

Wrzesień
88.Pizza Tower Switch
89.The Mummy Demastered XSX
90.Evil West XSX
91.Serious Sam Switch
92.Pokemon Red ++ GBC
93.Pokemon Light Platinium GBA
94.Pokemon Silver GBC
95.Among the Sleep XSX

Październik
96.Days Gone PS5
97.Astro Bot PS5
98.Front Mission 1st Switch
99.Front Mission 2 Switch
100.Pokemon Scarlet Switch
101.Silent Hill 2 XSX
102.Silent Hill PS1
103.Star Wars Episode I PS1
104.Prodeus Switch
105.Call of Duty Black Ops 6 XSX

Listopad
106.Silent Hill 2 Remake PS5
107.Star Wars: Clone Wars Xbox
108.Pokemon Sun 3DS
109.GTA3 XSX
110.GTA4 XSX
111.Pokemon HeartGold DS
112.Little Mermaid NES
113.GTA5 XSX

Grudzień
114.Hidden Cats in London XSX
115.A Buildings full of Cats XSX
116.A castle full of cats XSX
117.Dead Space XSX
118.Star Wars Racer XSX
119.Indiana Jones: Złoty Krąg XSX
120.Serious Sam 2 Switch

Edytowane przez Pierre Deck
  • Plusik 4
  • Lubię! 3
  • Haha 2
  • WTF 3
  • Minusik 1
Opublikowano

Tak samo - kajet. A w zasadzie to kalendarz książkowy z 2016, bo do niczego nie był mi potrzebny, to wykorzystałem go do listy gier. W oddzielnej sekcji zapisuję rozgrzebane tytuły do skończenia.

Opublikowano

Ja robię podobny spis jak @Pierre Deck. Zapisuję na pececie w notatniku po prostu numer z kolei, platformę, tytuł i datę ukończenia. Wiem, że wiele osób liczy też czas poświęcony na ukończenie tytułu, ale ja zwyczajnie nie zaprzątam sobie tym głowy. Gram totalnie dla przyjemności, nie robię sobie wyzwań w stylu "przejść gierkę jak najszybciej" i nie siedzę też ze stoperem czy zegarkiem licząc ile godzin poświęcam na granie w daną grę. To trochę zabijałoby moją przyjemność z grania.

Inna sprawa, że ja na przykład co roku wracam do bardzo wielu gier i co ważne są tytuły w które gram kilka razy w roku, ale zawsze na innej platformie. Dla przykładu takie GTA Vice City w swojej oryginalnej formie ograłem zarówno na PC, PS2 jak i pierwszym Xboxie. No, ale więcej napiszę za kilka dni, bo do końca roku jeszcze chwila, a ja mam jeszcze w co grać do końca 2024 :D

Opublikowano
17 godzin temu, tjery napisał(a):

Ja ze swojej strony powiem, że w tym roku przeszedłem dosłownie NIC. Cały rok zleciał na sim racingu + Hearts of Iron 4. Ale za to funu miałem ponad głowę.

Dla takich chwil warto żyć :kekw:

• Minusik 1
Opublikowano (edytowane)

Moje podsumowanie 2024 znajduje się w linku poniżej. Udostępniam dla ciekawskich. Ściana tekstu jest za duża, by to wkleić jako post na forum.

W co graliście w 2024?

Od kilkunastu lat prowadzę zeszyt ukończonych gier, ale z biegiem czasu dochodzę do wniosku, że coraz bardziej nie ma to sensu. 

Takie roczne listy są czysto umowne.

Mogę się pochwalić calakiem w grze na cztery godziny według klucza kończonych gier, ale stosując tą metodykę nie wymienię FFXV, przy którym spędziłem 120 godzin, zdobyłem 30 czy 40 trofeów, ale gra się nie liczy, bo nie ukończyłem głównego wątku.

Mógłbym też wymienić każdą grę na 10 godzin zaczętą w 2024 roku a nie wymienić Gears 5, które ogrywałem trzy lata a calaka wbiłem po ponad dwóch tysiącach godzin. Są gry ważne i ważniejsze. Sorry, taki mamy klimat.

Czy w takim zestawieniu powinny się znaleźć pozycje, w których wbicie jednego trofeum trwa kilka miesięcy? Moim zdaniem tak, ale wtedy pisałbym takie podsumowanie pół roku.

Dlatego dla mniej najlepszym rozwiązaniem jest prowadzenie profilu gracza na stronie Exophase, gdzie można dodać dosłownie każdą istniejącą grę na każdej istniejącej platformie.

Moja lista to taki zwykły skrót myślowy. Jeśli  nikogo ona nie interesuje, to napiszę tutaj w paru zdaniach o moim 2024 roku z grami wideo.

Dwa pierwsze miesiące 2024 r. spędziłem na przypominaniu sobie klasyków, z których większość nigdy nie doczeka remastera. To była podróż w przeszłość, by przypomnieć sobie o tym, że gry wideo to coś więcej niż trofea i osiągnięcia.

Grałem głównie w visual novelki/eroge i klasyki na PC.

Zdobyłem też parę platyn i calaków.

Zagrałem w kapitalne rimejki Persony 3 i Tsukihime.

Wreszcie mogłem kupić Fate/stay night i Kanon, na których oficjalne zachodnie wydanie czekałem pół życia. Więcej takich prezentów już nie dożyję.

Zmieniłem telefon i przeżyłem niemały szok przy Heaven Burns Red.

Najwięcej czasu w grze spędziłem z Monster Hunter Rise/Sunbreak, który koił moje rozczarowanie tragicznym dodatkiem do FFXIV, Dawntrail.

Dodatek Shadow of the Erdtree do Elden Ring to absolutny niszczator, do którego nie mają podjazdu 'pełne' gry na dwa dni za 350zł.

Skończyłem Ni no Kuni...po dziesięciu latach. Lepiej późno niż wcale.

Kilka takich gier nawet kupiłem, ale nie mam jak ich odpalić, bo brakuje mi miejsca na dysku. Jak kiedyś kupię drugie PS5, to może je w końcu ogram?

2024 był całkiem fajnym rokiem w giereczkowie, ale niech już się kończy, bo chcę zobaczyć MH Wildlands i GTAVI.

Pozdrawiam wszystkich graczy i życzę jeszcze lepszych gier w Nowym Roku.

Edytowane przez squaresofter
  • Plusik 2
Opublikowano

Hmm.

1. Rayman 3 - PC (GoG)

2. Styx Shards of Darkness - PC ( Steam)

3. Crysis Remastered - PC ( Steam)

4. Dishonored 2 - PS4 ( nie ukończone)

5. God od War Ragnarok - PS5

6. CyberPunk 2077 Ultimate Edition - PS5

7. Resident Evil 4 Remake - PS5

8. Spyro Trylogia ( nie ukończone) -PS5 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jimmy napisał(a):

Dla takich chwil warto żyć :kekw:

No nie wiem jak to u Ciebie wygląda z lubieniem/nie lubieniem motoryzacji, jazdy autem, ale jak ktoś lubi te klimaty to przy obecnym poziomie gier wyścigowych sim i osprzętu do jeżdżenia daje to wiekszy fun niż każda inna gra. Spytaj się innych co tu jeżdżą i grają w "normalne" gierki, myślę, że nie będę jedyny z taką opinią.

A jeżeli chodziło Ci z tym o HOI4 to jakoś się nie dziwię, że osoba grająca w same samograje, nie doceni takiego tytułu ;)

Edytowane przez tjery
Opublikowano

120 skończonych gier to ile? 5 godzin grania dzień w dzień bez przerwy? Brzmi jak ostre uzależnienie.

A co do grania cały rok w jedną grę to co w tym dziwnego? Skoro to sprawia przyjemność/satysfakcję to czemu nie. Dla mnie sytuacja o wiele zdrowsza niż skończenie w rok 120 gier

• beka z typa 7
Opublikowano
51 minut temu, tjery napisał(a):

A jeżeli chodziło Ci z tym o

O to że tygodniami wolałeś kruszyć kopie w temacie Pro zamiast skończyć jakąś grę. Ale co kto lubi wariacie!

Opublikowano
2 godziny temu, Homelander napisał(a):

120 skończonych gier to ile? 5 godzin grania dzień w dzień bez przerwy? Brzmi jak ostre uzależnienie.

A co do grania cały rok w jedną grę to co w tym dziwnego? Skoro to sprawia przyjemność/satysfakcję to czemu nie. Dla mnie sytuacja o wiele zdrowsza niż skończenie w rok 120 gier

No a jak komuś sprawia granie 5h dziennie to co w tym dziwnego? Nie rozumiem gadania że 120 gier to źle ale jedna gra ciągle to już git mimo że w tę jedną grę ktoś może przegrać więcej godzin niż ktoś w 120 gier. 

Poza tym lepiej takie uzależnienie niż jakiś alkohol, fajki czy inne faktycznie szkodliwe rzeczy a jak nie zaniedbuje normalnych obowiązków to nie wiem w czym problem. 

• Plusik 1
  • This 2
Opublikowano
38 minut temu, suteq napisał(a):

fajki czy inne faktycznie szkodliwe rzeczy a jak nie zaniedbuje normalnych obowiązków to nie wiem w czym problem. 

Nie za wszystko płaci się zdrowiem. 5h dziennie dzień w dzień to sytuacja przynajmniej alarmująca. Zwłaszcza jak człowiek prowadzi normalne życie i wie ile ma o jest 5h.

• Plusik 1
  • beka z typa 1
  • This 1