Bielik 729 Opublikowano 4 marca 2021 Opublikowano 4 marca 2021 Są z nami jeszcze jakieś wariaty co się znają na prawie? Zakupiłem 26 lutego laptopa w sklepie oleole.pl na fakturkje na JDG. 27 lutego towar do mnie dotarł no i niemiły zonk bo jest martwy. Reklamuję go początkowo z tytułu gwarancji, ale później na infolinii kłócę się o wymianę z tytułu rękojmi i na takową mi zmienili status reklamacji. Dzisiaj patrzę, a laptop został wysłany przez sklep do serwisu na gwarancję xD czy oni ochuyeli czy jak? Mogę się domagać natychmiastowej wymiany wadliwego sprzętu? Halp. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 4 marca 2021 Opublikowano 4 marca 2021 Zwróć po prostu bo nie minęło 14 dni. Cytuj
_Red_ 12 019 Opublikowano 4 marca 2021 Opublikowano 4 marca 2021 14 dni było dotąd tylko dla konsumenta. Ale fakt, coś czytałem, że od tego roku również rozszerzono te prawa dla JDG. Cytuj
yaczes 14 480 Opublikowano 4 marca 2021 Opublikowano 4 marca 2021 ale zakup nie moze byc zwiazany z DG. Cytuj
_Red_ 12 019 Opublikowano 4 marca 2021 Opublikowano 4 marca 2021 Faktycznie https://www.dziennikprawny.pl/pl/a/zwrot-towaru-kupionego-przez-internet-od-2020-roku-rowniez-dla-firm Cytat Już w połowie przyszłego roku ochroną konsumencką zostanie objętych aż 3 mln jednoosobowych działalności gospodarczych, ale tylko w przypadku takich zakupów, które nie będą związane z ich zawodową działalnością. To nie kumam trochę. Przedsiębiorca kupuje towar (np. programista bierze laptopa) na fakturę (czyli na potrzeby firmy, może to wliczyć w koszty), ale oddać w ciągu 14 dni może tylko wtedy, gdy nie kupowal na potrzeby działalności. Nie klei mi się to xD Tzn. nie czaję po co miałby brać na fakturę towar niezgodny z jego działalnością, zamiast kupić prywatnie (na paragon). 1 Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 5 marca 2021 Opublikowano 5 marca 2021 W punkt pytanie. Ja planuję TV kupić pod JDG, więc sam jestem ciekaw. Cytuj
Bielik 729 Opublikowano 5 marca 2021 Autor Opublikowano 5 marca 2021 No poryte to jest właśnie, ale jak sprawdzą czy to był zakup w ramach wykonywanej działalności ? 1 Cytuj
Widget 306 Opublikowano 5 marca 2021 Opublikowano 5 marca 2021 Bielik się w biznesmena zamienił 1 Cytuj
yaczes 14 480 Opublikowano 6 marca 2021 Opublikowano 6 marca 2021 W dniu 5.03.2021 o 09:48, Bielik napisał: No poryte to jest właśnie, ale jak sprawdzą czy to był zakup w ramach wykonywanej działalności ? PKD. Cytat Tzn. nie czaję po co miałby brać na fakturę towar niezgodny z jego działalnością, zamiast kupić prywatnie (na paragon). Bo np. z automatu masz ustawiona fakture w danym sklepie i wziales przez przypadek. Przede wszystkim chodzi o to, że warunki zwrotow miedzy firmami reguluja umowy. Poza tym zyskujesz na vacie i wrzucasz w koszty, a do tego jeszcze prawo zwrotu? Gruba przesada - przedsiebiorca bylby w o wiele lepszej sytuacji niz konsument, a umowmy sie - informatyk na kontrakcie to taki przesiebiorca z przymruzeniem oka. No i sa jeszcze "biznesmeni" ktorzy kupuja sobie np. 40 laptopów na promocji, bo mysla ze odsprzedadza z zyskiem, a jak nie pyknie to sobie oddadza Cytuj
Bielik 729 Opublikowano 6 marca 2021 Autor Opublikowano 6 marca 2021 Niby racja z tym PKD, ale obecnie zakup laptopa można połączyć z każdym kodem. Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 6 marca 2021 Opublikowano 6 marca 2021 Pamiętajcie również, że każdy producent może dać inne warunki jeśli kupi się go na DG - gdzie na przykład okres gwarancji jest dużo krótszy lub nie ma go wcale Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi