Roger 2 060 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 (edytowane) Hej. Ruszyła już zbiórka na Patronite.pl, gdzie możecie wesprzeć magazyn. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i trzymam kciuki byśmy podobnie jak niedawno CD Action mogli obchodzić niedługo 25-lecie. Poniżej wrzucam notkę przygotowaną przez wydawcę, w której tłumaczy on obecna sytuacje magazynu i dlaczego zdecydowaliśmy się na taką akcję. Zbiórka wystartowałam adresem: https://patronite.pl/psxextreme Ciężka sytuacja na rynku prasowym, zwiększające się koszty druku i kolportażu oraz przede wszystkim pandemia i związane z nią restrykcje sprawiły, że PSX Extreme potrzebuje pomocy, by móc przetrwać ten ciężki okres. W tym trudnym dla nas czasie zdecydowaliśmy zwrócić o wsparcie naszej wyjątkowej społeczności na Patronite.pl, a na wszystkich wspierających czekają oczywiście profity. Skąd pomysł na takie źródło finansowania? – „Działalność naszego wydawcy oparta jest na dwóch kluczowych filarach: organizacji targów i konferencji oraz wydawaniu czasopism, a większość przychodów generuje z eventów właśnie. Tymczasem od półtora roku nie zorganizowaliśmy ani jednej imprezy targowej czy konferencyjnej z których zyski pozwalały nam przez poprzednie 10 lat spokojnie funkcjonować...” - mówi Robert Łapiński, właściciel wydawnictwa. „Przez ostatnie półtora roku wypadło nam z kalendarza osiem dużych imprez, w tym dwie edycje międzynarodowych targów, które corocznie organizujemy w EXPO XXI od ponad 10 lat, największych na świecie w swojej branży. No i oczywiście Pixel Heaven 2020...”. Pomysł na Patronite.pl podsunęli nam sami Czytelnicy zarówno PSX Extreme, jak i PIXELA, drugiego z wydawanych przez Idea Ahead magazynów. Oba pisma mają dużą i zaangażowaną społeczność odbiorców, Wspólnie uznaliśmy, że model proponowany przez Patronite.pl jest świetnym rozwiązaniem, które pomoże nam przetrwać coraz trudniejsze czasy. Przypomnijmy, że PSX Extreme to pierwszy i największy w Polsce opiniotwórczy miesięcznik o grach przeznaczonych na konsole, który ukazuje się nieprzerwanie od 1997 roku. Zbiórka wystartowałam adresem: https://patronite.pl/psxextreme Edytowane 12 marca 2021 przez Roger Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Cel 60k miesięcznie Kurde no nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza
nero2082 760 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 ale bieda. na szczęście ppe.pl przetrwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 105 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Trochę szkoda, że te ciekawe bonusy w formie "numeru 0" czy albumu z archiwalnymi fotkami dopiero przy progach 200 i 300 zł miesięcznie, o ile dobrze widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 427 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Trudno, stówka jeszcze do przełknięcia, ale na 200 czy 300 na ekstrima to mnie nie stać. No i nadal w żadnym z progów nie ma ekskluzywnej wysyłki prenumeraty, więc, ten. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jontek80 234 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 I to jeszcze musisz placic kilka miesiecy. Myslalem ze zrobia projekt na wspieram.to jak z komiksem i puszka pandory. A tak to troche kosmos. Ze 100 bym rzucil ale tu sie robi juz 6. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 105 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 A ja tak się jeszcze zastanawiam nad opisami progów - nie wiem czy ja to może źle rozumiem, ale na moje oko to brzmi jakby wydawnictwo było zupełnie odcięte od kasy i jeśli nie uda się osiągnąć tych progów, to będzie kaplica? Bo zakładałem, że mimo złej sytuacji wciąż jakaś kasa z prenumerat, sprzedaży egzemplarzowej czy reklam, z opóźnieniem, ale się jednak pojawia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
janol 433 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Bez kitu, jak to przeczytałem to upewniłem się w 100%, żeby nie przedłużać prenumeraty, bo to nie ma szansy przetrwać : ) Chyba nie o taki efekt chodziło. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 064 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Nie no spoko, płacenie dość wysokiej kwoty za pisemko nie wystarcza i teraz jeszcze prośba o jałmużnę? Może powinniście rozważyć portal na poziomie (nie, nie PPE) i zacząć zarabiać w internecie, tak jak to robią redakcje zagraniczne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 969 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Dziwnie to wygląda no i brak prenumeraty w żadnym progu też boli. Najbardziej mnie interesuje próg 50 zeta żeby dorwać pierwsze 10 numerów, ale trzeba płacić przez 6 miesięcy no i numery są w PDFie (50 zeta za jeden pdf to 'trochę' dużo). No i 300 zeta za numer '0'? On będzie miał z 300 stron i na papierze jak jakiś artbook? Moim zdaniem te progi są mocno przesadzone jak za bonusy które można otrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jontek80 234 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Czy mozna bedzie kupic numer "0" w sklepie. Chetnie was jakos wspiore ale progi dla mnie sa kosmiczne wiec raczej mniejsza kwota niz 300. Czy przy jednorazowej wplacie 300 tez go dostane i moge wspierac na mniejszym progu. Mam tez dzieci i one tez chca kase na gierki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 918 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Progi kosmiczne. Liczyłem bardziej na jednorazową zbiórkę z progami a nie opłacanie kolejne abonamentu i kupowanie jeszcze prenumeraty osobno. Wesprę ale szczerze mówiąc z niesmakiem zastanawiam się tylko nad progiem. Jak wam aż tak nie idzie to dajcie cenę pisma za te 15-20 zł. Większość czasopism hobbystycznych tak funkcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 105 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Podobne wrażenie odnoszę... Autentyczna deklaracja wpłacania 300 zł miesięcznie w skali roku dajmy na to, to już całkiem solidny pieniądz. Nie znam się kompletnie na tej patronite'owej działalności, ale może specjalnie tak się robi, bo i tak ludzie deklarują wsparcie, a później po miesiącu-dwóch rezygnują? Bo z mojego punktu widzenia lepsze byłyby takie opcje: - jednorazowa zbiórka z wysokimi progami (wtedy zakładałbym rzucenie nawet 500 zł jednorazowo dla numeru 0, jakiegoś albumu itp.) - długoterminowa zbiórka z niższymi kwotami (wtedy zakładałbym przeznaczenie 50 zł miesięcznie przez rok, ale gdyby był tam jakiś "fizyczny" dodatek) A w tym momencie, jako ktoś, kto ma mega sentyment do Szmatławca i jakieś tam wolne środki do przeznaczenia, nawet jak wejdę "grubo", żeby coś fizycznego zdobyć, to z zamiarem rezygnacji po paru miesiącach, bo kilka tysięcy w skali roku to jednak trochę sporo... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Pixel ma osobną zbiórkę (65k miesięcznie ) i tam w nawyższym celu jest znaczący rozwój portalu, nie dałoby się pójść jakoś w tę (cyfrową) stronę? Wiecie, żeby była jakaś nadzieja, że cały projekt PE w ogóle przetrwa. 60k miesięcznie dla kilku stron więcej i żeby zorganizować extreme party, chryste panie, czy to rok 1999 znowu. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 105 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 10 minut temu, łom napisał: brak prenumeraty w żadnym progu też boli. W pewnym sensie "prenumerata" jest chyba w progu 200 zł, bo dostajesz wtedy specjalne wydania z dodatkowymi stronami, o ile dobrze rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Czoperrr 5 064 Opublikowano 12 marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Dam 100zł miesięcznie jak wróci HIV i Ściera. 3 8 Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Cwani są. Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 840 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Poproscie Microsoft- oni wszystkich kupuja, może i na Was się zrzucą. Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Kmiot się załamie... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Nawet PSX Extreme idzie w stronę Game Passa, nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 969 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 2 minuty temu, LeifErikson napisał: W pewnym sensie "prenumerata" jest chyba w progu 200 zł, bo dostajesz wtedy specjalne wydania z dodatkowymi stronami, o ile dobrze rozumiem. No to nieźle, 200zł miesięcznie za szmatławca premium... Najbardziej mnie zastanawia dla czego nie zaadresowany został najczęstszy problem czyli opóźnienia prenumeraty, w progu 50zł powinna być dodatkowo prenumerata wysyłana priorytetem czy innym kurierem to wtedy miało by to jakiś sens. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 105 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 5 minut temu, łom napisał: No to nieźle, 200zł miesięcznie za szmatławca premium... Za Szmatławca premium oraz wszystkie inne dodatki z tego progu i wcześniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 920 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 11 minut temu, Rozi napisał: Nawet PSX Extreme idzie w stronę Game Passa, nieźle. Game Pass jest tańszy Zastanowię się nad którąś z opcji, ale te wyższe progi to spore kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 356 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Z jednej strony fajnie, że coś się w temacie dzieje, z drugiej widząc te progi i co w nich jest to Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 105 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Ja mam teraz rozkminę, bo jestem w stanie przeznaczyć tak realnie kwotę w granicach 500-600 zł. I teraz - lepiej zadeklarować 100 zł przez pół roku, 200 zł przez 3 miesięce czy może 300 zł przez 2 miesiące? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi