Perez 1 817 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 No OK, ale pytanie "dlaczego nie kupuję" to jest - moim zdaniem - temat na osobną dyskusję, aczkolwiek możemy ją rozpocząć tutaj. No bo naprawdę nie chce mi się wierzyć, że ktoś przestał kupować pismo, bo jest/było powiązane z PPE (gdzie absolutnie nikt nikomu nie każe wchodzić, czytać, klikać) lub z tego względu, że w magazynie pojawi się raz na 6 numerów Wojtek Gruszczyk czy Igor, który - uwaga - przez rok miał ze 2 recki na 1/3 strony. No jak dla mnie to już naprawdę szukanie dziury w całym. I zupełnie inna sprawa - nikt tak naprawdę nie skomentował, że materiał tej czy innej osoby jest zły, tylko takie "o, typ z PPE, Szmatławiec się stacza". Nie masz ochoty wspierać pisma i masz swoje argumenty- spoko. Tylko ja je nie do końca rozumiem, bo w dużej mierze opierasz je na PPE. Rozumiem, gdybyś musiał bulić te 10 zł na PPE i dopiero to pozwoliłoby Ci kupić/dostać pismo, wtedy jasna sprawa. No ale co ma PPE do aktualnej sytuacji? Przecież rozmowa jest o tym, że dzisiaj wydając te 12 zł, wydajesz je na pismo - za konkretny kesz kupujesz konkretną treść, a ja mam trochę wrażenie, że Ty to argumentujesz na zasadzie "daję 12 zł, chcę mieć pismo, ale też obiecane PPE, które 10 lat temu reklamowało się jako Portal PSX Extreme". 25 minut temu, MaZZeo napisał: Nic nie poradzę że jedyny pomysł jaki pojawił się na PPE to ilość nie jakość i liczenie na przelewy od SCEP i EA. No ale nic nie musisz na to radzić, portal sobie sam poradził :). Po prostu nie rozumiem tego ciągłego zestawiania jednego z drugim. PE zmieniło wydawcę 2 lata temu. Portal dodatkowo rok temu, co już absolutnie odcięło go od starego wydawcy pisma. 8 Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Zaraz @ogqozocos napisze, mam nadzieje ze mi sie nie dostanie. Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Godzinę temu, Dave Czezky napisał: Podejrzewam, ze backup jest co godzine albo, w najgorszym wypadku, raz dziennie. Na forum sa ciagle wykonywane operacje obciazajace serwer z wieloma uzytkownikami w tym samym momencie, wiec pewnie 500 - 1000 na miesiac. Pytanie jak to wyglada ze strony prawnej i czy w ogole bylaby chec ze strony redakcji. 500-1000zl na miesiac to smieszna kasa. Tylko ktos by musial robic za informatyczka zeby ogarniac strone techniczna i nie moglby byc to blantman bo moglby skasowac forum w przyplywie krytyki i pekajacej psychy. 1 2 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 882 Opublikowano 13 marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 marca 2021 Do tej pory wstrzymywałem się z opinią, bo widziałem, że cały ten patronite, progi, bonusy i zachęty zmieniały się kilka razy dziennie i raz wyrażone zdanie straci ważność po kilku godzinach, gdy zmienia się warunki. Ale w sumie teraz (a raczej rano) uznałem, że jebać to, nie jestem tu dla bonusów, nagród i poklepywań po plecach - zastanowiłem się jaką kwotą jestem w stanie wesprzeć ulubione czasopismo i po prostu to zrobiłem bez względu na konsekwencje/nagrody. Nazwijcie to ślepym sentymentem, naiwnością, ale uznałem, że na większe głupoty czasem wydaję większe kwoty. Być może będą to pieniądze wyrzucone w błoto, być może przeznaczone na łatanie dziury eventowej Łapusza, ale ja to przeznaczam w intencji PSX Extreme oraz tego forum, które są moim kątem w prasie oraz sieci. I mam nadzieję, że przeznaczając te złotówki Łapuszowi, de facto przeznaczam je PE. Przeznaczam to w intencji tych kilku autorów, których w opór szanuję, a szczególnie tych, którzy jednak czasem tutaj zajrzą i nie boją się interakcji z garstką czytelników, zamiast wszystkich traktować jako "krzykaczy z forum". Roger, Perez, ostatnio Piechota zagląda, bywał Sobek, ale szanuję również robotę Dżuja, Konsolite, Komodo, SoQa, mam sentyment do Kaliego, lubię felietony Kosa, Walkiego, Miela, mimo wszystko doceniam pracę Zaxa, który zalicza dużo czasochłonnych RPG, bym ja nie musiał tego robić (jeśli ostatecznie nie warto). Wreszcie przeznaczam je w intencji tego forum, bo póki trwa PE, póty forum jest TYM forum. Można postawić własne, zawinąć użytkowników, kupić Pereza <3, by poprowadził administrację, ale to wciąż będzie substytutem, opakowaniem zastępczym, rimejkiem. Zarówno PE jak i forum to spory kawałek mojego życia. Oba kąty dostarczyły mi przez ten czas wiader rozrywki, śmiechu i zabicia czasu, gdy było mi to potrzebne. Teraz w jakiś istotny sposób mogę się odwdzięczyć, gdy jest taka potrzeba. Według mnie błędem jest traktowanie tego Patronite w kategoriach "co mogę zyskać?". Upadające (powiedzmy) pismo nie może zaoferować wielkich profitów za wsparcie, bo samo ledwo przędzie. Proponuję potraktować to w kategorii "za jaką kwotę jestem w stanie wesprzeć PE/forum", rozłożenie tej kwoty na 3/6/12 miesięcy i podjęcie się takiego patronatu. To będzie jak jednorazowa wpłata, ale rozłożona na raty. Niech to będzie 10 zł na miesiąc, trzy, dziesięć. A może mieć znaczenie. I przestańcie dumać na tym, co i za jaki próg dostaniecie, bo tak jak mówię - wydawca jest w trudnej sytuacji, więc obniżcie oczekiwania. Przytaczanie przypadku PPE też nie ma tutaj wiele sensu, bo to nie o PPE się tutaj gra rozchodzi. PE i PPE się dawno rozstało, więc jaki jest sens wskazywanie tego drugiego jako argumentu przeciw zbiórce. "PPE jest jakie jest", ale gdzie Rzym, a gdzie Krym? Bo Roger naczelnym w obu przypadkach, a Zax naczelnym od zestawień Top 10? Jebać to i ten związek, który nie ma prawie żadnego przełożenia na PE. Pora przestać dywagować i po prostu wesprzeć PE/forum wedle możliwości. Jesteście w stanie wydać na to 100 zł? Zróbcie to w miesiąc patronowania, dwa miesiące (2x50zł), albo dziesięć miesięcy (10x10zł). Wolelibyście jednorazowe wsparcie? Da się to rozwiązać w podobnym stylu. Nic mi do tego na co wydacie swoje pieniądze i jeśli nie zamierzacie ich przeznaczyć na tę kwestię, to w pełni rozumiem, ale póki co dominuje tutaj tendencja "słabo wynagradzają za dobrowolne wpłaty, nie wpłacajcie" i inne odwodzenie od wsparcia, sianie wątpliwości, bo w sumie nie czytam PE i wyjebane, lol. Póki Roger mi osobiście nie napisze szczerze, że "ten Patronite to w sumie chuja nam daje, nie płać tego", to będę żył nadzieją, że moje pieniądze idą na dobry cel. Sam nie traktuję tego jakoś turbo zobowiązująco. Jeśli obostrzenia w nadchodzących miesiącach się zluzują i ruszą eventy, to nie zawaham się wstrzymać z patronowaniem. Nikt tego nie zabrania. Ale teraz sytuacja jest jaka jest, więc (z lekkim początkowym wahaniem) wkraczam. PS Tak w ogóle wiele jestem w stanie zrozumieć, ale życzenie upadku czasopiśmie czysto hobbystycznemu, które jakoś sobie na uboczu funkcjonuje, nikomu nie wadzi, a wielu czytelników w jakimś małym stopniu uszczęśliwia uważam za bardzo małe ze strony hejterów. Ze strony użytkownika raven_raven oczekiwałbym więcej, ale widocznie Twitter rządzi się swoimi hejterskimi prawami. Rozumiem krzywdę wyrządzoną przez forum, ale co ma do tego pismo, żeby życzyć mu gleby? Jestem zniesmaczony tym tweetem. 21 2 Cytuj
MaZZeo 14 244 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Perez ja jestem taką osoba która w zasadzie przestała się interesować czasopismem pod wpływem PPE. Jeszcze kupuje ale tylko dlatego ze prenumerata leci. Znam tez pare osób (in b4 walikoniki z irca hehe) które z podobnych powodów olały szmatławiec. Oczywiście PPE nie ma wpływu na to co się aktualnie dzieje ale miało wpływ na to, ze pare lat temu zniechęciłem się i przestałem być zaangażowany w ten magazyn i kupowałem tylko z przyzwyczajenia, efektem czego jest moje dzisiejsze nastawienie do problemów magazynu. ale to nie jest sonda i nie ten temat na dyskusje. 1 Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 3 minuty temu, Plugawy napisał: 500-1000zl na miesiac to smieszna kasa. Tylko ktos by musial robic za informatyczka zeby ogarniac strone techniczna i nie moglby byc to blantman bo moglby skasowac forum w przyplywie krytyki i pekajacej psychy. Przepraszam, ale skąd w ogóle się bierze kwestia dyskutowania o forum, kosztach etc. Jakaś licytacja ruszyła czy o czymś nie wiem? :). Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Tak forum ma juz wlasnego patronite xD Cytuj
Mejm 15 364 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 8 minut temu, Kmiot napisał: PS Tak w ogóle wiele jestem w stanie zrozumieć, ale życzenie upadku czasopiśmie czysto hobbystycznemu, które jakoś sobie na uboczu funkcjonuje, nikomu nie wadzi, a wielu czytelników w jakimś małym stopniu uszczęśliwia uważam za bardzo małe ze strony hejterów. Ze strony użytkownika raven_raven oczekiwałbym więcej, ale widocznie Twitter rządzi się swoimi hejterskimi prawami. Rozumiem krzywdę wyrządzoną przez forum, ale co ma do tego pismo, żeby życzyć mu gleby? Jestem zniesmaczony tym tweetem. Wlasnie tez mialem pisac w temacie twittera ale postanowilem przeczytac nowe posty i akurat fajnie, ze to podjales. Nie o bylych uzytkownikach jednak chcialem napomniec a o bylych i w sumie obecnych redaktorach. Z ciekawosci wszedlem na konto Kosa i Butchera (tylko te znam) i u nich zadnej wzmianki o zbiorce... Za to Koso eleganckie zdjecie z cda i numerem na 25 lecie. Coz, albo HRy nie pozwalaja albo lepszy lansik z konkurencyjna agencja ale po fachu niz ze zwloklami dawnych kolegow. 5 Cytuj
Kmiot 13 882 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 (edytowane) 3 minuty temu, Plugawy napisał: Tak forum ma juz wlasnego patronite xD I pewnie na tę chwilę uzbierałoby większą kwotę. Ale czy bez PE byłoby tym samym forum, czy tylko kątem dla graczy "kiedyś to było"? Edytowane 13 marca 2021 przez Kmiot Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 2 minuty temu, Kmiot napisał: I pewnie na tę chwilę uzbierałoby większą kwotę. Ale czy bez PE byłoby tym samym forum, czy tylko kątem dla graczy "kiedyś to było"? Odkupię forum Kmiot, ale jak nie nazbiera więcej, to Twoja wina i za karę @MaZZeo dostanie bana! Cytuj
Kmiot 13 882 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 2 minuty temu, Mejm napisał: Wlasnie tez mialem pisac w temacie twittera ale postanowilem przeczytac nowe posty i akurat fajnie, ze to podjales. Nie o bylych uzytkownikach jednak chcialem napomniec a o bylych i w sumie obecnych redaktorach. Z ciekawosci wszedlem na konto Kosa i Butchera (tylko te znam) i u nich zadnej wzmianki o zbiorce... Za to Koso eleganckie zdjecie z cda i numerem na 25 lecie. Coz, albo HRy nie pozwalaja albo lepszy lansik z konkurencyjna agencja ale po fachu niz ze zwloklami dawnych kolegow. Dopiero co gnojek mył stopy w redakcyjnej umywalce. A teraz proszę: nie dotykam żebraków. A na Butchera to w sumie wyjebane i tak był zjebany. 1 minutę temu, Perez napisał: Odkupię forum Kmiot, ale jak nie nazbiera więcej, to Twoja wina i za karę @MaZZeo dostanie bana! Deal. Trudno, e-życie MaZZeo mogę postawić na szali. 1 1 Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Czy ktos byl kiedys w jednej grupie w gearsach z koso na xbox live? Jak byl, to wie jaki to kolo. Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Akcja jest w necie dopiero drugą dobę, ja bym im jeszcze dał chwilę czasu na reakcję przed podpaleniem stosu. Cytuj
Mejm 15 364 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Kurla takie tematy jak ten, ze siedzisz caly dzien i ciagle wpadaja nowe posty to kiedys byly na peczki. Niemniej ch.ujnia bedzie bez forumka. Cytuj
SlimShady 3 441 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Nie no, łączenie PPE z PSX, jest co najmniej dziwne. To już ten nieszczęsny Tadzik(pół strony) walczący z niewidzialnymi wrogami ma większy wpływ niż te gruszki i inne, których rola sprowadza się najczęściej do " Witam, o jaka ładna gra, pozdrawiam". Gdyby było jakiekolwiek większe przełożenie, to nie byłbym w stanie czytać tej zacnej gazetki dla małych dzieci, a felietony od takiego Piechoty, czy prawie całej reszty bronią się same. 1 Cytuj
Mejm 15 364 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 2 minuty temu, LeifErikson napisał: Akcja jest w necie dopiero drugą dobę, ja bym im jeszcze dał chwilę czasu na reakcję przed podpaleniem stosu. No wiadomix, trzeba sprawdzic umowy, zrobic reachunek zyskow i strat wizerunkowych, popatrzec jak zachowuje sie konkurencja i dopiero zapostowac twitta. Takie rzeczy nie dzieja sie od razu. Cytuj
Kmiot 13 882 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Może trzeba przeczekać moment wzburzenia, gdy jeden z developerów CDPR wspomniał o nieszczęsnych komiksach. Teraz byłoby nierozsądnym solidaryzować się z pismem, z którym spędziło się kilkanaście lat. Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Dokladnie, Twitter chyba ostatnio nie lubi Szmatlawca. Cytuj
Mejm 15 364 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Ajjj faktycznie, w poniedzialek moglby dotrzec jakis niemily mail od PRu cdpr zawierajacy sugestie o potencjalnym brakiem checi wspolpracy. No nie opyla sie ryzykowac. Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 11 minut temu, Mejm napisał: Kurla takie tematy jak ten, ze siedzisz caly dzien i ciagle wpadaja nowe posty to kiedys byly na peczki. Niemniej ch.ujnia bedzie bez forumka. Odkupię, naprawdę. Wiadomo, wstawię ze 30 reklam i posty pod SEO, ale przetrwa! 1 Cytuj
Kmiot 13 882 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Fenio był w porzo jako admin, ale Perez to go zjada na śniadanie, co nie chłopaki? Jestem spokojniejszy o forum, ale los PE nadal mi ciąży. Cytuj
Mejm 15 364 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Cicho, cicho, Koso juz w temacie (ach ta poczta pantoflowa). Ja ide juz w kime ale pamietajcie, ze jak zatwittuje to wszystkie wplaty liczone od tego momentu sa tak jakby ode mnie Cytuj
Pupcio 18 652 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 Mimo że jesteś senior memberem to i tak szacun mejm że nie boisz się mówić tak dla z(g)reda :oooo Cytuj
Wojtas1986 1 622 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 3762 pln slownie :trzy tysiące siedemset sześćdziesiąt dwa polskich złotych Cytuj
grzybiarz 10 315 Opublikowano 13 marca 2021 Opublikowano 13 marca 2021 31 minut temu, Mejm napisał: Z ciekawosci wszedlem na konto Kosa i Butchera (tylko te znam) i u nich zadnej wzmianki o zbiorce... No to trochę smutne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi