Skocz do zawartości

PSVR 2 - komentarze i inne rozmowy

qraq_pk

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kurczę, naprawdę czekam na ten kawałek plastiku. :D Sprzęt będzie dużo bardziej zaawansowany od poprzednich gogli Sony, nawet będą nowe kontrolery, a nie te różdżki z PS3. Jak wyjdą jakieś killery, potwierdzą Half-Life Alyx i cena będzie przystępna to leci preorder. 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Skąd ten pomysł, że nie beda skoro ps5 ma wsteczna z ps4?

O ile pierwsze gogle zrobiły na mnie średnie wrazenie po testach, tak tutaj juz mysle nad zakupem. W ciemno nie wezme, mam nadzieje, ze znowu beda robic testy w galeriach handlowych.

Opublikowano
7 minut temu, Shen napisał:

Skąd ten pomysł, że nie beda skoro ps5 ma wsteczna z ps4?

Bo gry które trackują światełko na kontrolerze potrzebują jego do poprawnego działania, dla tego do dużej części gier VR odpalanych na PS5 zalecany jest DualShock 4 albo Move'y a nie DualSense. Z nowymi kontrolerami będą musieli 'przełożyć' położenie światełka z pada na położenie któregoś kontrolera. Moim zdaniem wsteczna kompatybilność z grami z PSVR1 + podbicie rozdzielczości w takim trybie to wymóg ale czy Sony będzie się chciało to zrobić to już inna sprawa.

• Plusik 1
Opublikowano

Jedyny problem jaki ewentualnie widzę, to konwersja sterowania. Mam na myśli pamiętające PS3 Move. Nie wiem, na ile prosto da się przenieść, bo to chyba jednak zupełnie inna technologia i wiele może zależeć od samych twórców, czy zamierzają je zaktualizować pod nowe sterowanie, bo obecnie wszystkie te gry są zaprojektowane pod Move. A to z kolei może wymagać czasu i nakładów finansowych. 

A może nie. 

Ale coś podejrzana ta cisza i brak potwierdzenia "wstecznej".

edit: łom wyżej trochę mnie uprzedził.

Opublikowano (edytowane)

Cisza w tym temacie nie pomaga, ale jeżeli chodzi o światełka, to poprzednie gogle to tylko urządzenie do wysłania sygnału do gry. Gra samego światełka nie szuka, więc raczej z pewnością to można zrobić. Dla mnie zresztą to jest logiczne, że drugie gogle muszą wspierac poprzednie gry, bo jak mają startować znowu z pięcioma grami, to lepiej nie wydawać wcale. 

Edytowane przez Moldar
Opublikowano
20 minut temu, Moldar napisał:

Cisza w tym temacie nie pomaga, ale jeżeli chodzi o światełka, to poprzednie gogle to tylko urządzenie do wysłania sygnału do gry. Gra samego światełka nie szuka, więc raczej z pewnością to można zrobić. Dla mnie zresztą to jest logiczne, że drugie gogle muszą wspierac poprzednie gry, bo jak mają startować znowu z pięcioma grami, to lepiej nie wydawać wcale. 

No gra samego światełka nie szuka bo to robi kamerka żeby umiejscowić kontroler/hełm w przestrzeni (a nie polegać tylko na rotacji) i dać sygnał konsoli jak to przełożyć w grze. To na 100% jest do zrobienia tylko zająć tym musi się Sony. Jak tego nie ogarną to będzie mega lipa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Oj, Firewall na pierwotne PSVR, z Aim Controllerem, to był mega kosior.

Byłem w to beznadziejny i mnie zabijali od razu, ale funu było z tym mega dużo.

Opublikowano
34 minuty temu, creatinfreak napisał:

Zbytnio nie śledziłem to nie jestem w temacie. Będzie wsteczna kompatybilność z grami psvr? 

Na to info w sumie wszyscy czekają :pechowiec:

Opublikowano

Z jednej strony technologicznie różnią się i psvr śledził światełka poprzez kamerę z przodu, ,a psvr 2 ma wbudowane kamerki i śledzi co się dzieje. Może zrobią jakiś emulator/kompilator czy jak to nazwać, że by zmieniał odczytywanie ruchów gracza. Bez kompatybilności ten sprzęt przynajmniej na początku totalnie nie będzie mieć sensu.

Opublikowano
37 minut temu, creatinfreak napisał:

Z jednej strony technologicznie różnią się i psvr śledził światełka poprzez kamerę z przodu, ,a psvr 2 ma wbudowane kamerki i śledzi co się dzieje. Może zrobią jakiś emulator/kompilator czy jak to nazwać, że by zmieniał odczytywanie ruchów gracza. Bez kompatybilności ten sprzęt przynajmniej na początku totalnie nie będzie mieć sensu.

Myślę, że sonka sie nauczyła po akcji z PS4, że nie wypuszcza się konsoli bez gier.