PanKamil 1 108 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 49 minut temu, drozdu7 napisał: No kilka rzeczy dobrze zdiagnozował (budowanie biblioteki w poprzedniej generacji). Tak samo chyba powiedział prawdę, nie ma możliwości żeby sprzedażą przescigneli Sony czy Nintendo. Z ciekawszych rzeczy, to powiedział w jednym zdaniu że mają Starfielda, Forze, Hellblade i jakieś kolekcje gier(jeśli dobrze zrozumiałem). Został miesiąc do konfy, trza czekać Kolekcja gier to zapewne trylogia gearsow. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 099 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Kolekcja Gearsów raczej nie, ale Fable? Yes Please. 1 Cytuj
drozdu7 2 738 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Gearsy logiczne bo już wcześniej było dużo plotek na ten temat. Jako xboxowego fana smutny trochę dla mnie ten wywiad (a właściwie jego konkluzja). Ale z drugiej strony trzeźwe spojrzenie na sytuację, raczej bez mydlenia oczu "hej mamy gry i z szabelką ruszamy na Sony". W zasadzie myślę że Spencer celowo już rozwiał te nadzieje na napierdalanke z niebieskimi. Dla mnie mogą sobie być na trzecim miejscu, byleby dostarczali dobre gry 1 Cytuj
messer88 6 456 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 No spoko tylko to tak zabrzmiało jakby już odpuszczał, może jednak zaskoczą coś na tym pokazie w końcu z konkretnym gameplayem paru tytułów i datami. Cytuj
Paolo de Vesir 9 099 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Myślę, że ostatniecznie zaczną wydawać gry za grami, pytanie czy GamePass nie podcina twórcom skrzydeł w kwestii budżetów. Cytuj
Rtooj 1 616 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 (edytowane) 3 minuty temu, Paolo de Vesir napisał: Myślę, że ostatniecznie zaczną wydawać gry za grami, pytanie czy GamePass nie podcina twórcom skrzydeł w kwestii budżetów. To pytanie jest zadawane od początku gamepassa, i od początku specjaliści twierdzą że nie. Chociaż osobiście jako twórca wolałbym mieć informację że sprzedano 3 miliony pudełek z moją grą, a nie że ściągnięto ją 5 milionów razy, sprzedano tysiąc pudełek, a dodatkowo gamepassa kupiło 10 000 osób więcej. No ale jak pieniądze się zgadzają to może to nieważne. Edytowane 4 maja 2023 przez Rtooj Cytuj
Paolo de Vesir 9 099 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 1 minutę temu, Rtooj napisał: To pytanie jest zadawane od początku gamepassa, i od początku specjaliści twierdzą że nie. Chociaż osobiście jako twórca wolałbym mieć informację że sprzedano 3 miliony pudełek z moją grą, a nie że ściągnięto ją 5 milionów razy, sprzedano tysiąc pudełek, a dodatkowo gamepassa kupiło 10 000 osób więcej. No ale jak pieniądze się zgadzają to może to nieważne. Dla MSu to wsio ryba, zastanawiam się jednak jak to wyglada z perspektywy deva - studio które wydaje mega-hit pokroju GTA z pewnością cześć zysków przekłada potem na poprawę warunków pracy pracowników, awanse czy też samo biuro. Zaś jak miałoby to wyglądać w przypadku budżetu narzuconego przez MS i liczenia zysków od nie wiem, ilosci pobrań czy przegranych godzin? Zastanawiam się, z czystej ciekawości, jak różne rodzaje budzetowania wpływają na pracę (a przez to i wydajność) szeregowych devów. bo jesli nie masz nic ze swojej pracy to po co się przykładać? Ot takie moje gdybanie, bo pewnie nigdy się tego nie dowiem. Cytuj
Rtooj 1 616 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Mnie bardziej ciekawi co by się stało z Arcane gdyby nie byli pod skrzydłami Microsoftu i gamepassa. Wyobrażasz sobie tą sprzedaż Redfall gdyby była oparta na sprzedaży klasycznej za 70$? Cytuj
PanKamil 1 108 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 5 minut temu, Rtooj napisał: Mnie bardziej ciekawi co by się stało z Arcane gdyby nie byli pod skrzydłami Microsoftu i gamepassa. Wyobrażasz sobie tą sprzedaż Redfall gdyby była oparta na sprzedaży klasycznej za 70$? By skasowali tego gniota. W abonamencie sobie powisi a gracze pograją w coś innego. Cytuj
Daddy 4 223 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 29 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Kolekcja Gearsów raczej nie, ale Fable? Yes Please. Coalition rok temu obaliło ploty że powstaje coś takiego jak kolekcja gearsów. Spencer powiedział ,,collections od games" co obstawiam że jest zbiorem różnych gier zmierzajacych do XGP. Gry ABK confirmed Trafne spostrzeżenie z tym co by się stało z Arkane po RF gdyby nie MS i XGP. DL to sprzedażowa katasfrowa na każdej platformie, teraz ten RF. Cytuj
SnoD 2 314 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 9 minut temu, Rtooj napisał: Mnie bardziej ciekawi co by się stało z Arcane gdyby nie byli pod skrzydłami Microsoftu i gamepassa. Wyobrażasz sobie tą sprzedaż Redfall gdyby była oparta na sprzedaży klasycznej za 70$? Byłoby dla nich nieciekawie bo Deathloop i zeszłoroczna gra Tango nie zawojowały rynku. Ostatni Doom + wcześniejsze gry Arkane poniżej oczekiwań. Bardzo możliwe, że Przynajmniej jedno studio Arkane spotkałyby mocne cięcia i być może oddelegowanie na rynek mobilny. Cytuj
SnoD 2 314 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 46 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Kolekcja Gearsów raczej nie, ale Fable? Yes Please. Albo w końcu rimejki BK A co do PS3, to racja. Poza tym ten rynek jest tak nieprzewidywalny, że wszystko się może wydarzyć. Cytuj
drozdu7 2 738 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 No ale chyba w necie ogólne wrażenie po tym wywiadzie jest takie że Specner wywiesił białą flagę i zaprezentował mentalność przegrywa Cytuj
dee 8 808 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 W wywiadzie spencera dominuje starannie dobrany piarowy bullshit, tyle ze adekwatny do sytuacji, więc bez machania szabelką. Typowe demege control . Internety jak zawsze dorabiają sobie to tego całą legendę. Cytuj
krzysiek923 1 647 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Wszystko jest pod kontrolą, jest okej, to tylko jeden wypadek przy pracy, patrzymy naprzód, przed nami świetlana przyszłość. Cytuj
Rtooj 1 616 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Patrząc na youtube, to pewna część osób włącza grę by skonfrontować to co widzą u recenzentów i krytyków z rzeczywistością. Jest to jakaś forma reklamy. Cytuj
ASX 14 631 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Odnośnie słów Spencera, to po prostu powiedział prawdę, XXS i XSX nie ma i nigdy nie mial szans sprzedawać się lepiej od PlayStation 5. Nie oznacza to wywieszonia białej flagi, raczej po prostu stwierdzenie oczywistości, a Xbox wciąż może i powinien dostarczać wiecej i regularniej dobrych gier, a takie wpadki jak z Redfallem dla firmy z takimi aspiracjami nie powinny mieć miejsca. A wracając do tematu to nareszcie jest materiał na który wszyscy czekaliśmy Cytuj
krzysiek923 1 647 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 3 minuty temu, ASX napisał: Odnośnie słów Spencera, to po prostu powiedział prawdę, XXS i XSX nie ma i nigdy nie mial szans sprzedawać się lepiej od PlayStation 5. Cytat Przegraliśmy najgorszą generację do przegrania w przypadku Xboksa One, gdzie każdy zbudował swoją cyfrową bibliotekę gier. 3 minuty temu, ASX napisał: po prostu stwierdzenie oczywistości, a Xbox wciąż może i powinien dostarczać wiecej i regularniej dobrych gier Cytat Widzę komentarze, według których, gdy będziemy „tworzyć świetne gry , to wszystko się odwróci”. To po prostu nieprawda, że jeśli ruszymy i przygotujemy świetne produkcje, to nagle zobaczysz, że udział konsol zmieni się w jakiś dramatyczny sposób. to z ppe, więc jakby coś nie tak to Cytuj
drozdu7 2 738 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Ale on powiedział prawdę, nawet jeśli Starfield będzie gra 11/10 to ludzie nie zaczną sprzedawać swoich ps5. No ale kurwa jest szansa że kupią sobie Xboxa, opłacą abonament czy coś. Pocieszające jest to że nawet w tej swojej "innej drodze" musisz dostarczać dobry content. Rynek jest tak napierdolony grami i usługami, że nie będzie gier w GP to subskrypcje polecą na pysk. To nie jest tak że nie jesteśmy w stanie sprzętowo nadążyć za Sony i Nintendo to możemy mieć wywalone jajca i leżeć sobie 1 Cytuj
krzysiek923 1 647 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 No ale chyba każdy widzi, dlaczego to Sony sprzedaje więcej konsol. Bo robi gry, jakie ludzie lubią. I MS też może zacząć robić takie gry, jakich oczekuje rynek. Czy nie może? Cytuj
Moldar 2 248 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 Całość zmierzała do tego co od dawna wiadomo, idą w swój ekosystem, abyś kupował gamepassa i grał na konsoli, pc, telefonie, bo nie musisz kupować konsoli, a i tak im płacisz. Cytuj
ASX 14 631 Opublikowano 4 maja 2023 Opublikowano 4 maja 2023 No Xbox ma inną strategią biznesową niz Sony i Nintendo i fakt że mocniej stawiają na subskrybcje i usługi i nie są tak zależni od sprzedawania konsoli jak konkurencja, nie zwalnia ich z produkowania wysokiej jakości gier first party. Wręcz przeciwnie, bo jeśli nie będą dostarczać regularnie dobrych gier to ludzie przestaną opłacać subskrybcje za GP a przychody spadną, więc presja jest na nich większa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi