Czoperrr 5 021 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 W obu grach mamy towarzysza i wykorzystujemy drabiny Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 692 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Być może chodzi o to że w obu grach motorem napędowym jest opowieść i relacja między bohaterami. Wlączylem tylko na chwilę bo gram w coś innego, ale już się cieszę na myśl o przygodzie w PT2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Napisać, że PT nie inspiruję się TLoU to jakby stwierdzić, że Tormented Souls udaje, że nie wzoruje się na klasycznych RE. Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 424 Opublikowano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Szkielet rozgrywki jest bardzo podobny wiec nie dziwi mnie że o grze tak się mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Elitesse 377 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 3 minuty temu, Nemesis napisał: Napisać, że PT nie inspiruję się TLoU to jakby stwierdzić, że Tormented Souls udaje, że nie wzoruje się na klasycznych RE. Inspiracja to jedno, a "godny rywal" to jednak trochę przesadzony zwrot Pierwsza część PT także była porównywana do TLoU. Grę trochę łączy z serią TLoU, można wyczuć inspiracje ale cieżko powiedzieć aby dwa tytuły ze sobą konkurowały. PT jest raczej drobnym uzupełnieniem braku na rynku nowej części TLoU. Gdybym miał wybierać w co chcę zagrać albo którą nową część serii zobaczyć, to zdecydowanie byłby to świat z zombiakami w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Szermac 2 631 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 PT to bardziej ICO niż tLoU xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Inne kategorie budżetowe, ale nie jest rywalizacja lecz uzupełnienie w tym gatunku. I tego się trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Końcówka 4 rozdziału. Cytuj Odnośnik do komentarza
Psyko 177 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Godzinę temu, Czezare napisał: Interesuje mnie jedna rzecz i bardzo proszę o odpowiedź głównie tych co grali dość sporo w jedynkę i teraz zaczęli pykać w Requiem. Chodzi mi głównie o to, że przeczytałem np w recce na ppe.pl, że Requiem to godny rywal dla TloU. Nie wiem po czym recenzent z ppe to wnosi i przede wszystkim czy dwójka aż tak bardzo różni się od jedynki? Właśnie kończę Innocence (został do rozpykania ostatni boss) i szczerze mówiąc jedyną styczną pierwszej części i TloU jest to, że obydwie to...gry komputerowe. No od wielkiej biedy można by jeszcze dodać, że głównymi bohaterkami obu gier to laski. Reszty podobieństw ja nie uświadczam, a Wy? Czytanie recenzje na PPE od dzieciaków, które piszą za friko, tzn. darmową promkę? Odważnie Cytuj Odnośnik do komentarza
Czezare 1 450 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 1 minutę temu, Psyko napisał: Czytanie recenzje na PPE od dzieciaków, które piszą za friko, tzn. darmową promkę? Odważnie Dlatego zapytałem czy inne poważniejsze i bardziej renomowane źródła też tak bardzo podkreślają podobieństwo pomiędzy Plague Tale a TloU. Ja jako zagrajmer z wieloletnim stażem takich podobieństw poza wyżej przeze mnie wymienionymi nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza
Psyko 177 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Na ResetCweli cisną, że to TloU ze szczurami np. Ale kto bym tam słuchał tej bandy pedałów i pedofili Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Update do wersji PC dalej się ściąga () co oznacza że w międzyczasie ogrywam szczury na Series S. No i kurczę mimo wszystko jestem pod wrażeniem: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Porównali do last of us żeby ich Google pozycjonowalo. Przecież to całkiem inne gry. W sumie ta część nie ma „dwójki” w tytule, bo bardziej przypomina dodatek do jedynki. Jest to samo co było: liniowe plansze, interakcja między bohaterami (hugo otwórz drzwi, idz się tam przeczołgaj), chowanie w trawie gdzie przeciwnik jest metr obok - w ilu grach to było? Albo rzucanie kamieniami w garnki obok wrogów. To wszystko już było w poprzedniej części jak i innych grach. Ale… sam jestem ciekaw jak potoczy się ta historia. Mimo ze nie ma tu nic odkrywczego, to jakoś kusi ukończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Whisker 1 386 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 12 minut temu, grzybiarz napisał: Porównali do last of us żeby ich Google pozycjonowalo. Przecież to całkiem inne gry. W sumie ta część nie ma „dwójki” w tytule, bo bardziej przypomina dodatek do jedynki. Jest to samo co było: liniowe plansze, interakcja między bohaterami (hugo otwórz drzwi, idz się tam przeczołgaj), chowanie w trawie gdzie przeciwnik jest metr obok - w ilu grach to było? Albo rzucanie kamieniami w garnki obok wrogów. To wszystko już było w poprzedniej części jak i innych grach. Ale… sam jestem ciekaw jak potoczy się ta historia. Mimo ze nie ma tu nic odkrywczego, to jakoś kusi ukończyć. To samo było w Tlou2 tak jak opisałeś Mnie ta cześć wkręciła na maksa, sam klimat, ost z początku i pierwszych rozdziałów buduje niesamowity klimat i taki lekki dreszcz co będzie dalej. Lore nie jest podawany na tacy i nie przeczytamy wielu dokumentów ale przez to poznawanie bohaterów i ich perypetii zachęca do ogrywania co raz to dalej tego szpila. Cytuj Odnośnik do komentarza
Banan91PL 34 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Ktoś ma tak z hdrem na oledzie ze w niektórych miejscach kolory nawet nocą są przejaskrawione i zamiast czarnego lekko szare ? W innych grach tak nie mam. Czasami mam wrażenie ze HDR w grach nie jest do końca jeszcze zoptymalizowany ze niektórzy twórcy dodają go na pałe Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza
MarekCol 366 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Doszedłem usypiając do zamku. Na usypiającym RTX 3090 bez żadnego usypiającego DLSS w 3440x1440 i wszystko usypiające ultra gra naku.rwia w usypiajacych 122 usypiającyh klatkach na usypiająsą sekundę. Ale usypiająco gram dalej ciężko, czekam na moment że ciężko nie usnę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 479 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 4 godziny temu, MarekCol napisał: Zzzz Idź spać Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 391 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Gracie w HDR czy DV? Ktoś porównywał? Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 479 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Ja w DV tylko i musiałem robić kalibrację obrazu bo mleko niezłe i słońce wypalone. Cytuj Odnośnik do komentarza
Whisker 1 386 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 DV Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 595 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 IMO gry są bardzo podobne i Plague Tale garściami czerpię inspirację z produkcji Naugty Dogs. W obu grach osią opowieści jest trudna początkowo relacja dwójki bohaterów, w TLOU Joela i Ellie, a w szczurach Amici i Hugo. Obie dwójki zostają trochę przez przypadek skazane na siebie i muszą nauczyć się ze sobą żyć. W obu grach, młodsza, wrażliwsza postać jest chora i wymaga opieki. W obu grach, historia opowiedziana za pomocą bardzo podobnych podobnych zabiegów narracyjnych i dużej ilości powolnego zwiedzania lokacji kiedy bohaterowie ze sobą rozmawiają. Ostatecznie obie gry mają podobny pomysł na rozgrywkę czyli niewielkie areny, z kilkoma przeciwnikami między którymi się skradamy, rzucamy elementami by odwrócić ich uwagę lub ogłuszyć, zachodzimy od tyłu i zabijamy gospodarując ograniczoną ilością amunicji. Obie gry też w podobny sposób, taki bardzo naturalistyczny, przedstawiają przemoc. Także gry są do siebie bardzo podobne i widać że Asobo gdzie tylko mogło kopiowało TLoU zwłaszcza pierwszą część. Oczywiście francuzi, nie mieli takiego budżetu jak Sony i widać to w uboższej, bardziej drewnianej rozgrywce czy animacjach. Ale podobieństwa naprawdę rzucają się w oczy. Dla mnie Plague Tale to takie niskobudżetowe, bardziej fantastyczne The Las of Us. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 1 godzinę temu, Donatello1991 napisał: Gracie w HDR czy DV? Ktoś porównywał? Po mojemu lepiej wygląda w HDR, kolory jakby lepsze i elementy odbijające światło lepiej świecą. DV chyba nie jest w tej grze natywny, tylko konwertowany z HDR przez konsolę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Nie ma natywnego DV. Zazwyczaj TV sam mi konwertuje do tego formatu ale tutaj nawet w ten sposób mi nie odpala. Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 391 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Właśnie sobie potestowalem. HDR lepszy. Poprzenosiłem ustawienia tv pod ps5 na xsx I obraz żyleta teraz, zero mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi