Gość suteq Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Godzinę temu, Faka napisał: Imo zakończenie tej gry: Ukryj zawartość Jest mega chujowe, liczyłem na jakiś happy end, że w końcu tę skazę Hugo jakoś wyleczą, a tu jednak chujnia, że Amicia musiała jednak go zajebać na koniec gry, bo młody myślał, że Hrabia zajebał przyjaciół i siostrę. To się wkurwił i pozwolił sobie, żeby cała skaza go wchłonęła i zniszczyć świat. Spoiler Bardzo dobrze że się tak skończyło i nie piszę tego tylko dlatego że mnie wkurwiał już w jedynce bo akurat przez to co mu się przydażyło w dwójce złapałem do niego troszkę empatii i na końcu było mi po prostu smutno. Osobiście bardzo szanuję kiedy twórcy nie idą w szczęśliwe zakończenie tylko wybierają takie rozwiązanie całości. Od razu mi to przypomniało zakończenie TLOU gdzie jedyne co czuje się na końcu to gorycz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 453 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 2 godziny temu, easye napisał: No ale jak sobie wyobrażasz jego rolę? Rozumiem zerową empatie, ale to dziecko - dzieci bez problemów potrafią się tak zachowywać, a co dopiero Hugo, który przeżywa taką historię. Dla mnie jako postać jest mega autentyczna w swoim zachowaniu przez całą grę. W jedynce mnie wkurwiał i moim marzeniem było, żeby go ktoś w dwójce zajebał zaraz na początku. Ale parę rozdziałów Requiem i tak zwyczajnie poczułem do niego sympatię, a jego rozwój wraz z kolejnymi chapterami, jego dziecinne komentarze, jego dziecięca niewinność, którą Amicia i osoby nam towarzyszące próbują w nim podsycać, gdy coraz bardziej przygasa wskutek wydarzeń, czy widoków, na które młody jest wystawiony... Autentycznie go polubiłem i sam martwiłem się o jego zdrowie psychiczne, dałem się wciągnąć w tę "grę" i z zaniepokojeniem obserwowałem, jak z czasem coraz mniej się uśmiecha i coraz trudniej odwrócić jego myśli od tych wszystkich okropieństw i wszechobecnego okrucieństwa za pomocą jakiegoś kwiatka czy piórka. Spoiler To samo zresztą z Amicią, której kibicowałem, by udało jej się uratować brata, jednocześnie zastanawiając się, czy to nie jest już tylko jej obsesja i samolubna chęć utrzymania go przy życiu, biorąc pod uwagę te wszystkie wydarzenia i okropne miejsca, przez które go siłą przeciąga wbrew jego woli i mimo jego usilnych protestów. Zastanawiałem się, czy to wszystko jest tego warte i czy pod koniec ten dzieciak nie będzie już tylko pustą skorupą ze zrytym beretem. 1 godzinę temu, Faka napisał: Imo zakończenie tej gry: Ukryj zawartość Jest mega chujowe, liczyłem na jakiś happy end, że w końcu tę skazę Hugo jakoś wyleczą, a tu jednak chujnia, że Amicia musiała jednak go zajebać na koniec gry, bo młody myślał, że Hrabia zajebał przyjaciół i siostrę. To się wkurwił i pozwolił sobie, żeby cała skaza go wchłonęła i zniszczyć świat. Spoiler Zakończenie jest genialne i w życiu nie zamieniłbym tego na jakiś happy end. Jasne, że smutłem strasznie, ale uwielbiam, gdy gierki potrafią jeszcze yebnąć takim plaskaczem w ryj. Spoiler A ten ostatni strzał? Wyraźna inspiracja z MGS3 Kto nie stał kilku minut na polu smaganych wiatrem, białych kwiatków, łudząc się, że jest jakieś inne wyjście, niż nacisnąć ten yebany spust, ten nie zna życia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 (edytowane) Niektórzy z was chyba ogólnie dzieci nie lubią stąd taka opinia o Hugo. W dwójce już absolutnie żadnych zastrzeżeń do niego nie miałem. Podobała mi się jego wrażliwość oraz wybuchy agresji spowodowane narastającą skazą, ale też chęcią pomocy Amicii i ekipie. A zakończenie piękne. Jest jeszcze drugi jego wariant jakby co. Edytowane 2 Listopada 2022 przez Bigby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 7 minut temu, Bigby napisał: A zakończenie piękne. Jest jeszcze drugi jego wariant jakby co. A poda Pan w spoilerze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 (edytowane) 12 minut temu, balon napisał: A poda Pan w spoilerze. Spoiler Lucas zabija Hugo jeśli przez jakiś czas nic nie będziesz robić. Później w epilogu Amicia wspomina w rozmowie z Sophią, że wciąż ma przed oczami ten obraz, niejako sugerując że ma mu to trochę za złe. Edytowane 2 Listopada 2022 przez Bigby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 453 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Godzinę temu, Bigby napisał: Jest jeszcze drugi jego wariant jakby co. A to widzisz - Spoiler ja nawet przestałem bujać procą, to Amicia parę razy ciężko westchnęła, ale stwierdziłem, że jak tego nie zrobię to będzie właśnie jak w MGS3 i nic mnie nie wyręczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Silver 167 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 (edytowane) Spoiler Co mi się nie podobało w ostatniej scenie z Hugo, to to, że on tam jeszcze się wiercił, szarpał i tak jakby walczył ze skazą gdy był przywiązany do drzewa.., a Amicia podchodzi i cyk.. headshot Nie wiem.. Gdyby on był już całkowicie lub niemal przemieniony w coś złego lub połączony z tym drzewem, tak, że ledwo można byłoby go rozpoznać.. (ale nadal możliwy do zabicia to ok, mus to mus.. trzeba to zrobić). A tak to pozostaje pewien niesmak, co nie zmienia faktu, że gra luks Edytowane 2 Listopada 2022 przez Silver Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 4 minuty temu, Silver napisał: Ukryj zawartość Co mi się nie podobało w ostatniej scenie z Hugo, to to, że on tam jeszcze się wiercił, szarpał i tak jakby walczył ze skazą gdy był przywiązany do drzewa.., a Amicia podchodzi i cyk.. headshot Nie wiem.. Gdyby on był już całkowicie lub niemal przemieniony w coś złego lub połączony z tym drzewem, tak, że ledwo można byłoby go rozpoznać.. (ale nadal możliwy do zabicia to ok, mus to mus.. trzeba to zrobić). A tak to pozostaje pewien niesmak, co nie zmienia faktu, że gra luks Spoiler No ale on sam ją do tego przekonał i namówił trochę wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Spoiler W tamtym momencie był już jednością ze szczurzą skazą tak samo jak jego poprzednik Basilius. Jego skuli łańcuchami i zdążył jeszcze wypuścić plagę na świat setki lat wcześniej. Niestety nie miał wtedy swojej opiekunki, która mogłaby go powstrzymać. Nasi bohaterowie nie chcieli popełnić tego samego błędu, więc nie było innego wyjścia niż zabicie Hugo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Ukończone, kontynuacja w stylu Gears 2, Unch 2 czy AC2. Bigger, better more badass. Plusy - fabuła wciąga - piękna oprawa graficzna - zróżnicowanie i design miejscówek - przyjemna eksploracja - dobry balans między skradaniem, prostymi zagadkami, akcją i zwiedzaniem świata - klimat - ciekawe postacie Minusy - oczywiście walki z ludźmi, upierdliwe przełączanie między ekwipunkiem/tworzeniem, ani to przyjemne ani skillowe - brak trybu 60fps, grałem w 40 - drętwa animacja twarzy - drobne bugi 8+/10 Gra powstała w trzy lata przez wyjątkowo mały team jak na grę tego rozmiaru, teraz niech trójeczka dostanie odpowiednie środki i ogarną system walki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Zasiadłem wczoraj do gry wcześniej, a nie w środku nocy jak to zwykle bywa i udało mi się ją pocisnąć oraz ukończyć. Co mogę powiedzieć, świetna gra i bardzo dobra kontynuacja. Dostajemy to co w poprzedniej odsłonie tylko więcej i lepiej. Kolejna cecha wspólna A Plague Tale i TLOU to depresyjny klimat bezsilności, szczególnie udziela on się w końcowych etapach plagi. Co do technikaliów, jest pięknie, grałem w 30 klatkach (nie mam TV 120hz) i klatkarz za bardzo mi tutaj nie przeszkadzał - jest płynnie. Spoiler spodziewałem się w końcówce walki z bossem tak jak w jedynce, a tutaj tego zabrakło Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 1 001 Opublikowano 5 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Właśnie sprawdziłem i progress z xa synchronizuję się z wersją na PC. Na kompie grafika identyczna natomiast jest trochę płynniej. Daję grze drugą szansę ze względu na widoczki. ale nie wiem, czy zdzierżę ten drewniany gameplay do końca Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 5 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 pod sam koniec jest lepiej, bo chaptery krotsze i mniej grania 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MEVEK 3 442 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Giera rewelacja Conajmniej kilka poprzeczek wyzej od pierwowzoru. Swietne sekwencje i balans miedzy eksploracja a walka. Fabulatnie bardzo mi sie podobalo a zakonczenie samo w sobie gniecie jaja. Gdzies tam podrodze mozna bylo polaczyc kropki, lecz jednal ciezko bylo to do konca przewidziec. Studio sie rozwija w dobrym kierunku i ladnie to widac. Po kolejnej czesci moga zabierac sie za nowe ip. Robi sie naprawde ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Whisker 1 386 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Dziś skończyłem, cóż to była za przygoda i to zakończenie mocne. Zdecydowanie lepsza niż jedynka ale całościowo tworzą idealny komplet, choć już czuje że coś na trzecią cześć się zaopatrują. Świetna grafika i jeszcze lepszy OST, dla mnie mocne 9/10 Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 692 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Przeszedłem i ja. Fabularnie to jest dla mnie absolutny top. Jeśli chodzi o relacje miedzy postaciami itp. to przeważnie stawia się za wzór Tlou czy np GoW. Moim zdaniem Plague Tale 2 absolutnie w niczym nie ustępuje tym grom Spoiler Czy to jebniety Hrabia, czy Arnaud czy Sophia wszystkie postaci im się udały. Amicia, jej obsesja i bezsilność. Hugo który irytował tak bardzo w pierwszej części, teraz już z każdym rozdziałem coraz bardziej świadomy że umrze. Pod koniec już naprawdę było mi smutno że nie ma innego wyjścia Tak jak już pisaliście, gierka wygląda pięknie. Jeśli chodzi o walkę to moim zdaniem Asobo już dotarło do ściany, w sensie ze muszą pójść dalej i rozwinąć to znacznie. Ale na to pewnie potrzebne są większe zasoby. To i tak wielki szacun za to co oni odjebali w te 70 osób. Ehh to była niesamowita podróż 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Co do walki w trzeciej części to dla tych co ukończyli: Spoiler PT3 będzie się rozgrywać w teraźniejszości, więc skończy się bieganie z procą a dostaniemy może normalne bronie Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 4 minutes ago, Daddy said: Co do walki w trzeciej części to dla tych co ukończyli: Reveal hidden contents PT3 będzie się rozgrywać w teraźniejszości, więc skończy się bieganie z procą a dostaniemy może normalne bronie O ile powstanie. Zainteresowanie dwójką jest spore ale nie wiem ile to sprzedane kopie a ile Gamepass. Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 1mln osób zagrało w ciągu kilku dni, ciekawe ile z tego to sprzedaż na wszystkich platformach. $$$ od Spencera za grę w GP pewnie ratuje trochę sytuacje. Równie dobrze chętnie przywitam nowe IP od Asobo w stylu Tomb Raidera/Uncharted mają talent do gierki w takim stylu Cytuj Odnośnik do komentarza
MEVEK 3 442 Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 10 godzin temu, Daddy napisał: Co do walki w trzeciej części to dla tych co ukończyli: Pokaż ukrytą zawartość PT3 będzie się rozgrywać w teraźniejszości, więc skończy się bieganie z procą a dostaniemy może normalne bronie Co na wzor... Death Stranding Szczury Ciekawe czy pokusza sie jeszcze o czesc Spoiler Zero. Jak to wszystko sie zaczelo. Taka opcja tez jest. Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 424 Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 No to przecież masz tu wyjaśnione jak się zaczęło. Chyba że jeszcze wcześniej przed Spoiler Basiliusem i Aelią? Raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 397 Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Po napisach Spoiler Gdzie pokazuje rękę dziecka i skaze, ewidentnie słychać jakieś urządzenie z naszych czasów, dźwięk szpilek jak idzie zapewne jakąś doktor i coś pisze. Więc jeśli powstanie kolejna część to mogą zaskoczyc czasem akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Elitesse 377 Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Nie wierzę w kolejną część w Spoiler teraźniejszości Moim zdaniem tak gra się zakończyła aby zamknąć historię i nie wracać już do tematu. Czas na zupełnie nową grę, niepowiązaną z tym tematem. Ewentualnie nastąpi jeszcze powrót do czasów Spoiler plagi Justyniana jeżeli będą chcieli rozwijać to uniwersum. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 595 Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 nie mogę znaleźć tej wypowiedzi, ale gdzieś przed premierą pierwszej części twórcy mówili że Plague Tale miało być antologią, opowiadającą o różnych plagach na przestrzeni dziejów. Więc jeśli twórcyNie wykluczałbym więc żadnego scenariusza, jeśli ten plan dalej jest aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi