ASX 14 595 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 14 minut temu, balon napisał: Te 40ks przy 120Hz na jakiej zasadzie to działa? jak masz 120hz w TV gra automatycznie odpali ci się w trybie 40 klatek 15 minut temu, balon napisał: Rozumiem, że jak mam taki TV i w opcjach wyświetlania obrazu konsoli ustawię częstotliwość obrazu na 120 to będzie gierka działał w 40ks na XSX? To się coś na obrazie odbija? nie odbija się, to są te same ustawienia graficzne. Różni się tylko klatkarz Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 325 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Dzięki panowie. W moim TV zakres VRR jest od 48-120Hz, nie oznacza to, że dopiero od 48ks „złapie”? Chyba tylko coś na tym TV Sony HX 9005 było zrypane z VRR i jakość obrazu spadała. Dobrze pamiętam? Czy to naprawili? Cytuj Odnośnik do komentarza
Magik 1 124 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Zaraz....mnie się wydaje że VRR nie jest potrzebne do 40fps. Wystarczy tv z obslugą 120hz zeby wyswietlał lock 40fps. VRR ewentualnie do odblokowanego klatkażu 40+ fps (jesli gra to obsluguje). Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 325 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 2 minuty temu, Magik napisał: Zaraz....mnie się wydaje że VRR nie jest potrzebne do 40fps. Wystarczy tv z obslugą 120hz zeby wyswietlał lock 40fps. VRR ewentualnie do odblokowanego klatkażu 40+ fps (jesli gra to obsluguje). No właśnie też coś mi się tak wydaje, chyba VRR jest na wyższe wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza
Elitesse 377 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 11 godzin temu, tjery napisał: Z tego co czytałem ma być RTGI, więc RT będzie widoczny wszędzie przez cały czas. Czym jest RTGI? To samo co RT? Mniej albo bardziej? Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 595 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 6 minut temu, Elitesse napisał: Czym jest RTGI? To samo co RT? Mniej albo bardziej? ray tracing global ilumunation to technika oświetlania sceny, lokacji za pomocą śledzenia promieni i ich odbić. Daje to znacznie bardziej realistyczne oświetlenie, bo tak jak w rzeczywistości naśladuje ona w ograniczonym stopniu to że każda powierzchnia w realnym świecie też odbija światło i oświetla otoczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
smallv86 856 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 A ja wczoraj pobralem calosc. Dzisiaj z rana kawka, skarpetka i odpalam....chuia! Aktualizacja piekny kawalerze, sciagaj od nowa 44GB. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 346 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Na PC? Jeśli tak to nic się nie pobiera, tylko deszyfruje preload. W ostatnich dniach już kilka razy był ten temat przerabiany. Jeśli na konsoli to jakaś chujnia, bo nie powinno tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Nie deszyfruje, pobiera od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza
smallv86 856 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Tak PC i tak, pobiera od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza
tjery 1 138 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 22 minuty temu, Elitesse napisał: Czym jest RTGI? To samo co RT? Mniej albo bardziej? Tak jak pisał ASX, oświetlenie globalne w RT. Tu to dobrze widać od 20 sekundy i dalej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 595 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 no na przykłądzie Dying Light 2 to robi wrażenie. Ale przy Requem chyba nie będzie aż takiego wow, bo tu nie ma cyklu dobowego, więc developerzy mogli na sztywno wypalić oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Ale wy jesteście pewni że to będzie miało RTGI? W plikach gry jest podobno tylko wzmianka o cieniach w RT. Cytuj Odnośnik do komentarza
tjery 1 138 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 W żadnym wypadku, gdzieś to przeczytałem i tak rozsiewam że niby cienie i RTGI Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 595 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 32 minuty temu, balon napisał: No właśnie też coś mi się tak wydaje, chyba VRR jest na wyższe wartości? to zależy od gry, tv i konsoli. W niektórych telewizorach np. LG VRR działa w przedziale od 20-120 fpsów, na PS5 VRR z tego co wiem jeśli gra nie wspiera natywnie VRR (nie wiem jak jest z Plague Tale) działa on w przedziale od 48-120hz. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 961 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Mogą zrobić to co zrobili w remasterze GTA5 czyli główne źródło światła potraktowane przez RT i dzięki temu oświetlenie dynamicznych obiektów (bo zakładam że reszta jest obliczona wcześniej) powinno wyglądać lepiej, w szczególności roślinności. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 44 minuty temu, balon napisał: No właśnie też coś mi się tak wydaje, chyba VRR jest na wyższe wartości? To nie zależy od VRR, jak na wyjściu HDMI ustawisz format ulepszony w tym TV to będzie działać w 40FPS. Nie ustawiaj formatu VRR bo wszystkie strefy podświetlania będą cały czas się świecić i będzie to wyglądać jak gówno 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 424 Opublikowano 18 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 1 godzinę temu, balon napisał: Te 40ks przy 120Hz na jakiej zasadzie to działa? Jak tam w opcjach video xboxa masz wszystkie opcje na zielono to samo działa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Elitesse 377 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 51 minut temu, ASX napisał: ray tracing global ilumunation to technika oświetlania sceny, lokacji za pomocą śledzenia promieni i ich odbić. Daje to znacznie bardziej realistyczne oświetlenie, bo tak jak w rzeczywistości naśladuje ona w ograniczonym stopniu to że każda powierzchnia w realnym świecie też odbija światło i oświetla otoczenie. 30 minut temu, tjery napisał: Tak jak pisał ASX, oświetlenie globalne w RT. Dzięki za wyjaśnienia ale dalej nie rozumiem czym to się różni od "zwykłego" RT. Albo inaczej. RT rozumiałem, że jest właśnie tą techniką oświetlania scen i lokacji za pomocą śledzenia promieni i ich odbić. Z tego co piszecie, to nie jest to tym samym. Natomiast w zapodanym filmie było tylko napisane o tym, że RT jest włączony bądź nie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dr.Czekolada 4 479 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 2 godziny temu, Donatello1991 napisał: Podobny poziom co HFW, ale tam mamy otwarty świat i 60 fps więc nawet nie ma co porównywać, bo wtedy szczury przegrywają. No ja nie za bardzo słyszę muzykę w grze, bo słuchawek nie mam do xboxa, a w pilocie zepsuło i się parę przycisków w tym do podglaszania, więc w sumie czytam tylko dialogi, żeby wiedzieć o co kaman. Zawsze możesz spróbować znaleźć apke do telewizora na swoim telefonie just saying Chyba, że to jakiś stary przedwojenny rzęch bez funkcji Smart. Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 323 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 13 godzin temu, PiPoLiNiO napisał: Gram na 77' z odległości 190 cm. CO XD Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 3 minuty temu, Elitesse napisał: Dzięki za wyjaśnienia ale dalej nie rozumiem czym to się różni od "zwykłego" RT. Albo inaczej. RT rozumiałem, że jest właśnie tą techniką oświetlania scen i lokacji za pomocą śledzenia promieni i ich odbić. Z tego co piszecie, to nie jest to tym samym. Natomiast w zapodanym filmie było tylko napisane o tym, że RT jest włączony bądź nie. Masz Global Ilumination jako tradycyjne, stosowane od lat rozwiązanie do oświetlania sceny i masz RTGI czyli Ray Traced Global Ilumination, bardziej dokładne, realistycznie odwzorowane oświetlenie. Żadne "zwykłe" czy inne RT. Najlepsze przykłady to Cyberpunk, Dying Light 2 i Metro Exodus Enhanced Edition. Różnica bywa ogromna. Poza tym masz też osobne ustawienia Ray Tracingu dla cieni, refleksów i kilku innych rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ma_niek 857 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Rozumiem że bez znajomości jedynki nie ma co podchodzić do gry ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Teraz, Ma_niek napisał: Rozumiem że bez znajomości jedynki nie ma co podchodzić do gry ? Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi