Figuś 21 170 Opublikowano 25 października 2021 Opublikowano 25 października 2021 bardzo cieszy po wypłacie weźmie się pudełeczko Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 26 października 2021 Autor Opublikowano 26 października 2021 20 GB preloadu na Steamie. Myślałem o wersji na PS5, ale jednak 100 zł różnicy + DLSS + Ray Tracing na premierę robią swoje. Jeden minus, że muszę czekać do 19 żeby zagrać. Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 26 października 2021 Autor Opublikowano 26 października 2021 (edytowane) Gra już się rozpakowuje, więc za chwilę zaczynam. Pewnie uda mi się spędzić kilka godzin i wkrótce zdać relację. edit: Zapomnieli dorzucić plik .exe Edytowane 26 października 2021 przez Bigby Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 26 października 2021 Autor Opublikowano 26 października 2021 Pograłem 2.5 godziny, dotarłem do 3 rozdziału. Bez owijania, gra się świetnie, a moje pierwsze skojarzenia to Jedi Fallen Order - jest trochę eksplorowania, wspinania, przeciskania się przez wszelkiego rodzaju szczeliny, są świetne widoki i wybuchowe set-piece'y. Nawet sterowanie postacią przypomniało mi o grze Respawn. Ale jest też masa dialogów (postacie praktycznie nonstop wchodzą ze sobą w interakcje i żadne się nie powtarzają) oraz lekkiego, przyjemnego humoru. Wszystko polane bardzo dobrą moim zdaniem oprawą graficzną - odpalone na najwyższych detalach z RT - i jeszcze lepszym soundtrackiem z lat 80tych, jak również nastrojową muzyką instrumentalną. O voice actingu też mam same pozytywne rzeczy do powiedzenia, bo oprócz Star Lorda, głosy wszystkich innych postaci od razu przypadły mi do gustu, a Drax chyba najbardziej. Grę zaczynamy na statku-hubie, do którego też co jakiś czas wracamy i możemy posłuchać co inni mają do powiedzenia, pozwiedzać różne pomieszczenia, popodziwiać widoki za oknem, wchodzić w interakcje z przedmiotami. Trochę taka Normandia z Mass Effecta. A, no i można zmienić muzykę na pokładzie. W trakcie samej rozgrywki, jak już wspomniałem, mamy m.in. zwiedzanie liniowych lokacji zawierających drobne rozgałęzienia, które prowadzą do komponentów do wytwarzania, hologramów z lore, przedmiotów kolekcjonerskich oraz alternatywnych strojów. Ponadto oczywiście walka z wykorzystaniem naszych towarzyszy, która przynajmniej na razie bardzo mi się podoba (jest przede wszystkim całkiem efektowna), choć potrafi być nieco chaotyczna gdy na ekranie mamy z 10 przeciwników, a tu jeszcze trzeba żonglować umiejętnościami. Dodam jednak, że przez ten czas nie było jej tak wiele jak się spodziewałem. Apropo umiejętności bitewnych, w menu znajdziemy taką oto zakładkę: Za każde 1000 pktów doświadczenia dostaje się 1 pkt zdolności. Z tego co widziałem, umiejętności do wykupienia każda postać ma 4, co powinno urozmaicić później rozgrywkę. Warto dodać, że przydają się one nie tylko w samej walce, ale i podczas eksploracji - Groot może stworzyć przejście na drugą stronę/most, Gamora potrafi przecinać różne rzeczy, Drax swoją siłą przeniesie cięższe przedmioty, Rocket ze swoim rozmiarem wejdzie w trudno dostępne miejsca. W tym samym menu znajduje się też kompendium i samouczek, a więc nic ponad standard: Wrócę jeszcze do grafiki, bo praktycznie cały czas byłem pod wrażeniem modeli postaci (świetna mimika twarzy!), a więc photo mode poszedł w ruch. Projekt lokacji równie zacny - zwiedziłem do tej pory tylko 3, ale każda ma po prostu porażającą liczbę assetów/małych detali i bije po oczach kolorami. Z dobrym HDRem byłby prawdziwy banderas. Z pozostałych plusów: - cutscenki, które poziomem może nie dorównują grom AAA od Sony, ale na tle reszty raczej się wybijają. - optymalizacja (póki co około 80-90 fps z wszystkim na maxa i RT na poziomie wysokim). - drobne smaczki typu komentowanie przez inne postaci tego, że zbaczamy z głównej ścieżki w poszukiwaniu lootu. - sporo opcji konfiguracji rozgrywki, więc jeśli ktoś np. nie cierpi QTE to może je sobie wyłączyć. Jeśli chodzi o minusy, to nic tak naprawdę nie przychodzi mi do głowy. Dla niektórych takowym może być fakt, że gra nie wprowadza do swojego gatunku niczego świeżego i odkrywczego. Jest to miszmasz sprawdzonych, wielokrotnie widzianych rozwiązań. Pewnie w nadchodzących godzinach coś nieprzyjemnego wpadnie, to na pewno się tym podzielę. Tymczasem lecę grać dalej i polecam niezdecydowanym. 4 2 1 Cytuj
GearsUp 161 Opublikowano 26 października 2021 Opublikowano 26 października 2021 W jakiej rozdziałce grasz? 22 minuty temu, Bigby napisał: - optymalizacja (póki co około 80-90 fps z wszystkim na maxa i RT na poziomie wysokim). Some serious fps drops during a scene with a many eyed creature ( running in 4k rtx upped to the max with a 3090) else it was hovering around 50-60fps. Gościu z resetery w 4k ze wszystkim na maxa na 3090 uzyskiwał 50-60fps Cytuj
easye 3 356 Opublikowano 26 października 2021 Opublikowano 26 października 2021 Pewnie RT na Maxa gre zabija. Uwielbiam strażników, dlatego cieszą mnie takie opinie - gra wskakuje właśnie do pierwszej 10tki gier do nadrobienia! Cytuj
tjery 1 189 Opublikowano 26 października 2021 Opublikowano 26 października 2021 55 minut temu, GearsUp napisał: W jakiej rozdziałce grasz? Some serious fps drops during a scene with a many eyed creature ( running in 4k rtx upped to the max with a 3090) else it was hovering around 50-60fps. Gościu z resetery w 4k ze wszystkim na maxa na 3090 uzyskiwał 50-60fps To pewnie bez DLSS, z DLSS na jakość na 3080Ti jest w 4K wszystko max koło 70-80 klatek średnio (w najbardziej wymagających momentach spada do 60+, w mniej wymagających leci 100+). Ta cutscenka, o której piszesz (chociaż nie jestem pewien czy kolesiowi chodzi akurat o tą), z taką jakby wielką latającą rybą pod koniec pierwszego rozdziału dropi przez kilka sekund do nawet <10fps, jest to raczej jakiś bug, bo po kilku sekundach wszystko wraca do normy. A gierka potwierdzam świetna, a ze strażnikami nie miałem wcześniej do czynienia ani filmowo ani komiksowo. Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 27 października 2021 Autor Opublikowano 27 października 2021 Wczoraj dorzuciłem jeszcze kilka godzin i rozpocząłem 5 rozdział, zarywając przy tym nockę i poznając Kassandrę z AC Odyssey. Ubiłem też pierwszego bossa (trochę zbyt łatwy na Normalu, więc polecam od razu podbić poziom trudności) i porządnie wkurzyłem Rocketa swoimi decyzjami. Swoją drogą, już teraz bardziej lubię te wersje Guardiansów od filmowych. Drax wyrasta na mojego ulubieńca. 2 Cytuj
tjery14 5 Opublikowano 27 października 2021 Opublikowano 27 października 2021 A na hardzie zwykłe moby dużego boosta dostają? bo grałem na razie na normalu i się spoko ubijało, nie trzeba było minutę strzelać, żeby zabić, tak akurat. Cytuj
lukas_k96 305 Opublikowano 27 października 2021 Opublikowano 27 października 2021 A jak kwestia fabuły? Jest angażująca, są wybory, które mają wpływ na naszą dalszą rozgrywkę? Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 27 października 2021 Autor Opublikowano 27 października 2021 Jest angażująca, ale też liniowa więc wybory ograniczają się jedynie do tego co czasami powiemy w dialogach, po której stronie staniemy. Niby wzorem gier Telltale czasami pojawia się w prawym górnym rogu coś w stylu "Zdobyłeś zaufanie postaci X, więc zgodziła się na to czy tamto", ale nie wiem czy wpływa to na fabułę. W każdym razie o jakość historii bym się nie martwił, bo gdzie nie przeczytasz każdy pisze o niej same pozytywy, a niektórzy są totalnie zachwyceni. Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 27 października 2021 Autor Opublikowano 27 października 2021 Kolejna porcja screenów na zachętę. Spoiler 1 Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 27 października 2021 Opublikowano 27 października 2021 Bigby wszystko opisał, mam identyczne wrażenia grając od wczoraj. Gra zmiotła z planszy Avengersow, którzy mogli jak Guardiansi postawić tylko na singla i wyszliby na tym dużo lepiej. Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 27 października 2021 Autor Opublikowano 27 października 2021 Podkreślę też, że warto dokładnie zwiedzać lokacje żeby nie ominąć rozmów, a nawet pełnych cutscenek. Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 28 października 2021 Autor Opublikowano 28 października 2021 (edytowane) Finito. Realny czas na przejście to jakieś 22 godziny, ale jak widać starałem się być bardzo dokładny w eksplorowaniu i słuchaniu wszystkiego co nasi towarzysze mają do powiedzenia. Do stówki zabrakło mi kilka kostiumów i znajdziek, oraz dosyć sytuacyjnych osiągnięć związanych z walką. Podtrzymuje to co napisałem na początku. Fantastyczny tytuł, który prawdopodobnie wskoczy na pierwsze miejsce w mojej liście GOTY. Przeładowany humorem, akcją, zaskakującymi momentami, świetnymi postaciami i muzyką w rytm której aż chciało się wycinać przeciwników. Analizując poszczególne elementy może niewybijający się ponad standard i nie oferujący nowych, niespotykanych wrażeń, ale jako całość moim zdaniem wszystko tutaj zagrało. Miałem kilka bugów (głównie drobne wizualne glitche), jedną totalną zwiechę systemu i brak audio w jednej czy dwóch konwersacjach, ale poza tym jest to jedna z tych gier, które nie będą wymagały dziesiątek patchy żeby dojść do stanu grywalności. Zmieniłem też zdanie co do Star Lorda - bardzo polubiłem tę wersję postaci. Aktor głosowy wykonał kawał porządnej roboty, szczególnie w momentach które wymagały czegoś więcej niż sypanie żartami. Zresztą cała ekipa dała radę i będzie mi brakowało Draxa, Rocketa, Gamory, Groota, Mantis i paru innych starych i nowych twarzy. Mam nadzieję, że prędzej czy później powstanie sequel, bo potencjał jest ogromny. Edytowane 28 października 2021 przez Bigby 5 1 Cytuj
SnoD 2 314 Opublikowano 28 października 2021 Opublikowano 28 października 2021 Teraz już wiem, że odbiorę ten preorder z Euro :) Cytuj
Wredny 9 502 Opublikowano 28 października 2021 Opublikowano 28 października 2021 Fak... Spodziewałem się jakiegoś gniota typu Avengers, a tu widzę zachwyty i polecanko Wyjebane mam w MCU, Guardiansów znam tylko z pierwszego filmu, więc dla mnie to no-name'y, ale jak tak czytam to chyba warto w to zagrać jako grę samą w sobie Cytuj
Bigby 4 742 Opublikowano 28 października 2021 Autor Opublikowano 28 października 2021 (edytowane) Ja też Guardiansów znam tylko z filmów. Przypuszczam, że jak ktoś zna komiksy to w ogóle będzie w siódmym niebie widząc odniesienia do Yondu, Richarda Ridera, pojawienie się Adama Warlocka i Nova Corps, Universal Church of Truth itd. Jest też jeden moment (a właściwie cały rozdział) w drugiej połowie gry, który zrobił na mnie spore wrażenie, ale fanów znających uniwersum Marvela od podszewki wprawi pewnie w jeszcze większy zachwyt. edit: Pisałem, że wybory nie mają aż takiego znaczenia, ale możliwe że się myliłem: Cytat Damn i just watched a different choice playthrough in chapter 4 and it played out really differently with new areas, dialogue and stuff. This game needs to be played atleast 2 times thats for sure edit2: Soundtrack nie chce mi wyjść z głowy. Edytowane 28 października 2021 przez Bigby 1 Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 29 października 2021 Opublikowano 29 października 2021 13 godzin temu, Wredny napisał: Fak... Spodziewałem się jakiegoś gniota typu Avengers, a tu widzę zachwyty i polecanko Wyjebane mam w MCU, Guardiansów znam tylko z pierwszego filmu, więc dla mnie to no-name'y, ale jak tak czytam to chyba warto w to zagrać jako grę samą w sobie Avengersi nie są gniotem, a za każdym razem jak jest jakaś gra o Marvelu piszesz jak bardzo masz wyjebane w MCU. No, zawsze… 13 godzin temu, Bigby napisał: Ja też Guardiansów znam tylko z filmów. Przypuszczam, że jak ktoś zna komiksy to w ogóle będzie w siódmym niebie widząc odniesienia do Yondu, Richarda Ridera, pojawienie się Adama Warlocka i Nova Corps, Universal Church of Truth itd. Jest też jeden moment (a właściwie cały rozdział) w drugiej połowie gry, który zrobił na mnie spore wrażenie, ale fanów znających uniwersum Marvela od podszewki wprawi pewnie w jeszcze większy zachwyt. edit: Pisałem, że wybory nie mają aż takiego znaczenia, ale możliwe że się myliłem: edit2: Soundtrack nie chce mi wyjść z głowy. Swoją droga warto zaznaczyć, że ten zespół Star-lord to stworzona przez twórców kapela na potrzeby gry, do której stworzyli cała płytę w stylu glam metalu. Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 29 października 2021 Opublikowano 29 października 2021 Przecież Avengers są tragiczni. Idziesz do przodu naciskając dwa te same guziki, powtarzając wtórne questy polegające na "idz uwolnij tego gostka, potem tamtego, a na końcu pokonaj falę wrogów". Od czasu do czasu odpalasz jakieś Ultimate Attack i dalej walisz te same guziki. GotG to dalej GaaS? 1 Cytuj
Wredny 9 502 Opublikowano 29 października 2021 Opublikowano 29 października 2021 8 godzin temu, Voytec napisał: Avengersi nie są gniotem, a za każdym razem jak jest jakaś gra o Marvelu piszesz jak bardzo masz wyjebane w MCU. No, zawsze… Cytaty, albo się nie wydarzyło Chyba nigdy wcześniej o tym nie pisałem i pomieszało Ci się z naszą rozmową na party, gdzie mówiłem, jak bardzo gardzę tymi przeładowanymi tandetnym CGI gniotami dla nastolatków A z tym Avengers... Mam opcję sprawdzić, wiem że historyjka czy postacie są fajne, ale gameplayowo to podobno powtarzalny szrot bez duszy - no jakoś wciąż nie mogę się zmusić, by to odpalić. A Guardians wręcz przeciwnie - narobiliście mi tu takiego smaka, że przed chwilą zamówiłem swój egzemplarz i dla odmiany od tych wszystkich staroci, które ostatnio nadrabiam, pogram wreszcie w jakąś nowość Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi