Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pawelgr5 napisał:

@Dr.Czekolada czy jak sobie odpalasz coś na SD a potem na kompie to save jest tak kozak teleportowany w chmurze jak na xboxach czy cos tam ręcznie sie synchronizuje? Jako biedak nie mialem dwóch PC nigdy żeby tak używać i testować.

Tak po wyłączeniu gry na SD wyświetla się informacja o synchronizowaniu zapisu w chmurze. Po jego zakończeniu odpalasz grę na pc. Na razie działa to tak sobie, zdarzały się errory z synchronizacją savów w Akrham Origins ale po odpaleniu później wszystko miałem cacy.

Tak jak Kris pisze GLS wysyła.

Uważajcie z używkami gdyby komuś przyszło do głowy kupić z Alli/eBay etc. Jeden typek za granicą się nadział i dostał model przedprodukcyjny:teehee:

IMG_20220406_230131.jpg

• Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 5.04.2022 o 15:11, pawelgr5 napisał:

Jaki dostałes termin? Jeszcze Q3 czy już sie nie da nawet na październik?

Po trzecim kwartale 2022 czyli tak naprawdę chuj wie kiedy...

Opublikowano

Na allegro widzę trwa licytacja wersji za 2500 cena już osiągnęła 3600zł. Więc możliwe że wezmę. Zresztą cholera wie ile jeszcze tego wypuszczą. Mogą uznać że zysk mały i kończymy albo podnosimy cenę.

Opublikowano

Przypuszczam, że żywotność będzie długa skoro była mowa u usprawnionych bebechach, taki Index stoi już trochę czasu na ich stronie, z drugiej strony ten ich pad chyba wycofany na dobre

Opublikowano

Deck to jednak trochę inny typ urządzenia. Pomimo, że wciąż niszowy w porównaniu do innych konsol to wierzę, że Valve i (przede wszystkim) community dołożą wszelkich starań.

Jak już przy community jestem to stworzyli nieoficjalną zakładkę z pluginami. Póki co nic tam nie ma poza kalkulatorem ale w przyszłości np wygodne puszczanie dowolnych podcastów radiowych podczas grania albo playlisty jednym przyciskiem i kto wie co jeszcze.

https://www.gamingonlinux.com/2022/04/steam-deck-plugin-loader-gets-upgraded-easier-to-install/

Na reddicie już muzę na tym tworzą.

RDT_20220407_1540426495389725832817980.jpg

Opublikowano

Muszę obczaić na jakiej platformie będzie się lepiej grało w indyki. Switch to nadal must have do exów (chociaż teraz mając pudełeczka można się bawić w legalną emulację).

Opublikowano

Niepokoją mnie informacje te o głośności Decka. Od czasów pierwszego Xboxa 360 nienawidzę suszarek i kultura pracy jest dla mnie bardzo ważna. Ktoś z forumka kto dostał już sprzęt może się wypowiedzieć jak wygląda to w porównaniu do innych urządzeń, przeszkadza to w użytkowaniu?

Opublikowano

Ja miałem nadzieję, że wszystko będzie okey w kwestii input laga ale okazuje się, że ten wbudowany bloker 30 klatek nie spisuje się dobrze i o wiele lepiej jest zablokować klatkarz w menu samej gry (jeżeli takowa ma w ogóle taką opcję).

Opublikowano
5 godzin temu, ASX napisał:

Niepokoją mnie informacje te o głośności Decka. Od czasów pierwszego Xboxa 360 nienawidzę suszarek i kultura pracy jest dla mnie bardzo ważna. Ktoś z forumka kto dostał już sprzęt może się wypowiedzieć jak wygląda to w porównaniu do innych urządzeń, przeszkadza to w użytkowaniu?

Jest dużo głośniejszy od Switcha kiedy jedzie na "full mocy" ale to chyba logiczne biorąc pod uwagę, że to bydle radzi sobie z grami AAA no i to jest komputer ale w miniaturowej obudowie. Tam siedzi mały wiatraczek to też dźwięk jest bardziej wysokotonowy niż typowa "suszarka". Mi osobiście to nie przeszkadza bo i tak gram na słuchawkach a w nocy domownicy mają twardy sen. 

Jeżeli jednak to cię martwi konsola ma podręczne opcje odpowiedzialne za obniżenie taktowania procesora, woltaż jak i pracy wiatraka. Jeżeli grasz w mniej zasobożerną gierkę albo zależy ci na wydłużeniu trochę pracy to też dobrze sobie to powłączać. 

• Plusik 3
Opublikowano

Ten blood to zazdro. Gierka dzieciństwa i jeden z 1 kontaktów z PC u kumpla. Pentium 100/133 i potem Commandos. Te dwie gry to największe wspominki PC połowy lat 90. Tego Blood stawiałem wyzej od Duke Nuken.

Opublikowano

Pewnie leci bo tak taniej a na początku były wywiady z grubym, że mieli ciężko podjąć decyzję o cenie ze względu na koszt produkcji. Chrono Cross na razie nie obsługiwany :( No szkoda ale poczeka na lepsze czasy w backlogu który na PC i tak mam poteżny i zdecydowana większość będzie mi działać. 

Opublikowano

Normalnie odpalasz tryb desktop przytrzymując power i wchodzisz do Discovery, które jest swoistym Microsoft store ale linuxowym z własnymi darmowymi apkami. Stamtąd możesz pobrać emulatory jakie cię interesują albo ewentualnie ogarnij sobie tą stronę i będziesz miał emulowane gry bezpośrednio z menu trybu gry.

https://www.emudeck.com/

Opublikowano

Persona 4 z najnowszym protonem experimental działa już gites. Dragon Quest Builders 2 odpala się z wersją 6.3-8 czyli kolejny tytuł niekompatybilny działa. W necie jakiś gościu odpalił windowsowego LOTR Powrót Króla przerzucając instalke, dodając do steama jako nonsteam i również oczywiście Proton. Jutro sam spróbuje tak z innymi tytułami. Ogólnie nie czuję potrzeby instalowania windowsa jak na razie. 

Z innych wieści skończyłem swoją pierwszą grę na Decku - Arkham Origins :fsg: