Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak, to jest PC, tylko PC dziś to nie PC z koncówki lat 90 więc i tak tego "jebania się" to jest jakies 5% tego co kiedyś. Tak naprawdę w przypadku SD musisz ściąnąć apkę od dodatkowych protonów bo dzięki temu uruchomi Ci się z 99% tego co Valve mówi, że się nie uruchomii. Dodatkowo jeszcze polecam zmienic ustawienia updatów FW na te z bety bo dużo szybciej wlatują nowe opcje oraz wszyscy polecają (i ja również) doinstalować Vibrant Decka.

Tyle Ci styknie i reszta robi się niemalże sama jak na konsoli. Potem juz kwestia ustawiania suwaczków ale jak planujesz grac tylko w starsze gierki to wszystko powinno działac na maxa. Jedyny problem jaki widzę to gierki z poza Steam, ja na ten moment jeszcze mam za duzy baclog zeby patrzeć w stronę mojej biblioteki GOG, ale są opcje to wszystko uruchomić i na pewno w necie gdzieś jest informacja jak. Nie wiem tylko co z Battlenetem ale chyba ktoś tutaj już pisał, że grał w diablo.

M+K działają normalnie po podłoczeniu się do docka. Konfiguracja emulatorów (wszystkich łącznie) to na SD 1% czasu jaki byś poświęcił jak byś chciał to robić "tradycyjnie" na PC ściągając kazdy osobno itd. Robi się to według info z tej strony:

EmuDeck - Emulators on Steam Deck and SteamOS

• Plusik 2
Opublikowano
8 godzin temu, Homelander napisał:

Zastanawiam się nad kupnem. Z tego co wiem to najlepiej wziać wersję 64gb i wymienić sobie dysk na ssd 1tb na przykład, tak? Do tego mam zamiar wziać dock za 89$. I teraz pytania:

- zagram normalnie mysza i klawiatura w takie gry jak Starcraft 1/2, Warcraft 3, Heroesy i inne takie?

- dużo jebania się jest z tym steamdeckiem przy jakiś emulatorach jak Mame czy CPS?

- jak ogólnie wypada granie na tv? w konsoli ekran jest 720p, ale na telewizorze 720p odpada raczej, jak sobie radzi w wyższych rozdzielczościach? raczej chodzi mi o starsze gry, od najnowszych mam PS5

- zagrasz na myszce

- praktycznie zero yebania, instalacja emudecka, ewentualne wgranie biosow do niektórych emu i potem wrzucasz romy

- możesz wymusić w gierkach nawet natywne 4k na tv co oczywiście mija się w celem w nowszych grach z uwagi na moc. Defaultowo deck na tv puszcza 720p upscalowane do rozdzielczości tv przez wbudowany w soft fsr co w praktyce sprawia, że gierki na tv wyglądają lepiej niż gdyby je puszczać w natywnym 720p bez tego.

Ogółem by mieć najbliższe console experience na tym sprzęcie najlepiej nie wychodzić poza komfort steama. Ewentualnie emu i pluginy bo vibrant deck to mus przy tym badziewnym ekranie. No i jak ktoś wspominał protony ge do niektórych gier.

Jak się nie chcesz bawić z ustawieniami detali samodzielnie to polecam np Pixeldeck na FB, koleś fanowsko podaje ustawienia pod gierki, targetuje w najlepszą grafę.

Ja sprzętem jestem zachwycony, lata nie miałem takiej frajdy z obcowaniem z jakąś grową zabawką. Sama idea tak mi siadła że już cały czas będę mieć coś takiego (czy to w przyszłości deck2 czy coś innego) obok prawilnych konsol.

• Plusik 3
Opublikowano

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-z1-oraz-ryzen-z1-extreme-producent-chwali-sie-wydajnoscia-niestandardowych-apu-zen-4-dla-asus-rog-ally

Konkurencja dla Steam Decka rysuje się w ciekawych barwach dla kogoś kto ma siana jak lodu, najmocniejsza wersja jeśli chodzi o moc jest prawie tak mocna jak PS5. 

Słabsza też nie wygląda źle, cenowo pewnie będzie niewiele droższa od najdroższego Steam Decka, obstawiam cenę w okolicach 4000 zł. Najmocniejsza wersja jak będzie tańsza niż 8000 to się zdziwię :reggie:  W zestawie z zewnętrzną kartą pewnie wyjdzie coś w okolicach 15-20k w zależności od modelu. Co odpowiada dotychczasowej wycenie podobnej propozycji Asusa w postaci ASUS ROG Flow Z13 + ROG XG Mobile.

Opublikowano
8 minut temu, easye napisał:

No a jak doliczyc jeszcze 77 cali oleda to niecale 40!

nie no badzmy powazni - kupowanie do czegoś takiego zewnętrznej karty to już szczyt irracjonalnosci...

Patrzysz ze swojej perspektywy, jak ktoś zawodowo podróżuje to dlaczego by nie. Jest to  2 w 1 i ma to sens bo te zewnętrzne karty to są laptopowe GPU bez kagańca TDP. 

Opublikowano

nigdy nie bawilem sie gamingowym laptopem, ale czy juz milion razy nie lepiej wziac nawet takiego notebooka z kartą na pokladzie i zaplacic minimum połowe tego co wyliczyłeś...?

No i jakbym duzo podrózował, to dla mnie najwazniejsza byłaby wygoda, a też nie musze na wyjazdach grac w najwyzszej rozdzielczosci i 144 klatkach na sekunde.

Opublikowano
4 minuty temu, easye napisał:

nigdy nie bawilem sie gamingowym laptopem, ale czy juz milion razy nie lepiej wziac nawet takiego notebooka zkartą na pokladzie i zaplacic minimum połowe tego co wyliczyłeś...?

No i jakbym duzo podrózował, to dla mnie najwazniejsza byłaby wygoda, a też nie musze na wyjazdach grac w najwyzszej rozdzielczosci i 144 klatkach na sekunde.

Zależy w jakie gierki. Wiadomo, że do Brotato czy innych Herosów 3 nie potrzeba nie wiadomo jakiej maszyny:red:

Opublikowano

Ja w pracy mam intela 6 generacji i 4GB karte Radeona i tez potrafie sobie czas jakos umilić, musiałbym być średnio pół roku poza domem by w ogole rozważać kupowanie Handhelda + karty zewnętrznej, a i tak już wołabym chyba kupić po prostu gamingowego laptopa za 5-7k, gdzie na pokładzie masz 4070... Do grania na laptopie chyba styka? ;)

Opublikowano
3 minuty temu, easye napisał:

nigdy nie bawilem sie gamingowym laptopem, ale czy juz milion razy nie lepiej wziac nawet takiego notebooka zkartą na pokladzie i zaplacic minimum połowe tego co wyliczyłeś...?

No ta seria od Asusa to są właśnie ultrabooki pod gierki. Słaba karta sparowana z mocnym prockiem jak potrzebujesz mobilności plus ten ich autorski port pod ich stacje z laptopowym GPU i wbudowanym zasilaczem ~200w. Bardzo fajne rozwiązanie ale dosyć niszowe i dlatego też drogie.

Ale to nie jest żadna nowość, zewnętrzne karty od laptopów są już z nami ponad 10 lat. Tylko wcześniej pakowałeś tam normalną kartę, są nawet specjalne obudowy tylko na kartę i zasilacz. A asus poszedł krok dalej i sprzedaje mocno kompaktowe laptopowe gpu w małych przenośnych obudowach.

Wcześniej idea tego była taka ,że masz laptopa na wyjazdy a w domu stanowisko robocze z mocnym GPU. Asus to trochę zmodyfikował w sumie w sensowny sposób.  

Opublikowano

Jednak po przemyśleniu sprawy odpuszczam temat. Zrobiłem sobie listę gier w które chciałbym pograć i w zasadzie tylko kilka nie ogram na konsolach czy Macbooku. A te kilka nie sa dla mnie warte

tych pieniędzy

Opublikowano

W szoku jestem co do tego specyfikacji tego mocniejszego Asusa, tyle teraflopow zamknąć w takiej obudowie, szok. Cena też pewnie będzie szokująca, czas pracy na baterii też pewnie będzie w okolicach czasu teleekspresu ale sam fakt robi na wyobraźnie. Ciekawe ile wycenią ten słabszy model co i tak jest dwa razy mocniejszy od decka. Nie wierzę w cenę zbliżoną do 3k ale gdyby jednak taka była to bym się zastanowił nad zmianą pod koniec roku jak w testach wśród konsumentów będzie wypadac sprzecik zgrabnie.

Super czasy dla urządzeń przenośnych, a tak się bałem że umrą i pójdą tylko w streaming.

• beka z typa 1
Opublikowano

Gdzieś widziałem info że ma być podobna do decka....przy tym samym poborze czyli 15W. Bajer polega na tym że te banchmarki są podawane w trybie 30 czy tam 35W czyli jeśli deck w 15W potrafi wytrzymać 90min to sobie pomyslcie co będzie się działo na Rogu xd 

Opublikowano
9 minut temu, Soban napisał:

Deckowcy, którzy mieli/mają switcha - deck wygodniejszy w łapach? Switch przez to, że ma zero profilowania to sprawiał, że mi palce drętwiały po godzinie.

Dużo wygodniejszy. Czuć większą wagę ale wyprofilowanie wynagradza wszystko.

• Dzięki 1
Opublikowano
35 minut temu, Soban napisał:

Deckowcy, którzy mieli/mają switcha - deck wygodniejszy w łapach? Switch przez to, że ma zero profilowania to sprawiał, że mi palce drętwiały po godzinie.

Wygodniejszy. 

• Dzięki 1
Opublikowano
4 godziny temu, Soban napisał:

Szczerze dużo zależy jakie masz ręce. Mam chude łapska i Deck był dla mnie ogromnym bydlakiem zarówno w wadze jak i rozstawieniu wszystkich przycisków. Musiałem się do niego przyzwyczaić, bo początkowo nie byłem zbyt przekonany, ale potem Switch wydaje się malutką zabawką dla dzieci:lul:

Opublikowano

699 i niby za tą opcję z tym turbo prockiem, absolutnie nie chce mi się w to wierzyć ale jakby okazało się prawdą to rewelacja