Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Czoperrr napisał:

Nie spoko bo to losowość, u mnie dopiero wczoraj opuściło parcel center w Holandii, dzisiaj drugi raz wyskoczyło, że opuszczono parcel center w Holandii a zamówienie z 16 listopada godzinę po ruszeniu zamówień. 

Może też zależeć od modelu, który zamówiłeś, mogły z inną prędkością schodzić.

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze szybkie testy za mną, z pierwszych problemów jakie zauważyłem to, lewy trackpad ma inną wibracje niż prawą (jest głośniejszy, mniej przyjemny), klik lewego analoga jest inny (jakby delikatnie trzeszczał względem prawego), w prawym i lewym analogu słychać lekkie klikanie ruszając nim góra/dół/prawo/lewo, prędkość pobierania po wybudzeniu spada do drastycznych prędkości liczonych w kilobajtach (pomaga uruchomienie ponownie), urządzenie przyszło całkowicie rozładowane, reszta chyba jest okej, ale będę testował dalej. Pytanie czy u was jest podobnie czy tylko moja sztuka tak ma?

Edytowane przez EpicElliot
Dodano treść
Opublikowano

Trochę przesadzacie Panowie z tym jęczeniem o dostawę, gdzie Valve moim zdaniem robi teraz mistrzowską robotę. Dużych konsol rok po premierze dostać nie można a tutaj tydzień to dużo na premierę sprzętu wyciągniętego z kapelusza? C'mon. Taki Switch 2 to dla większości śmiertelników będzie 2025 i w górę.

Zajebiście cieszy mnie sukces Decka bo pokochałem ten sprzęt.Populacja Steam Deckowiczów na forum zwiększyła się:)

• This 1
Opublikowano

Mysle ze jednak wiekszosc juz go miala w wersji LCD ;) Strasznie dziwi mnie jak na forum o grach video uzytkownicy maja polamana psyche przez premiere naprawde swietnego urzadzenia zwiazanego z ich hobby. Kazda premiera dobrego sprzetu to powinno tutaj byc swieto dla wszystkich. Im wiekszy wybor HW do grania tym lepiej dla nas.

• Plusik 2
  • Lubię! 2
  • This 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Gregorius napisał:

Trochę przesadzacie Panowie z tym jęczeniem o dostawę, gdzie Valve moim zdaniem robi teraz mistrzowską robotę. Dużych konsol rok po premierze dostać nie można a tutaj tydzień to dużo na premierę sprzętu wyciągniętego z kapelusza? C'mon. Taki Switch 2 to dla większości śmiertelników będzie 2025 i w górę.

Zajebiście cieszy mnie sukces Decka bo pokochałem ten sprzęt.Populacja Steam Deckowiczów na forum zwiększyła się:)

Chyba tak na serio nikt nie jęczy, człowiek porównuje się do ludzi wokół niego i jak ktoś dostaje konsolę wcześniej choć później zamówił to jest wkurw. To tak jak masz mercedesa amg a kolega kupuje ferrari to masz wkurwa i nie myślisz o dzieciach w somalii które mieszkają na ulicy i nie mają co jeść.

Edytowane przez dominalien
Opublikowano

Mi wczoraj trochę zabrakło czasu na wielkie testowanie i głównie skupiłem się na starszych/mniej wymagających tytułach.

Każdy z nich, m.in. Half Life 2: Episode 1, Halls of Torment, Steamworld Quest: Hand of Gilgamech czy Ori and the Will of the Wisps, działał bez zarzutu w 90 FPS (i większość na TDP limicie 5w). Ale tu akurat zero zaskoczenia. :)

IMG-20231123-212940.jpg

Potem odpaliłem BG3 i jakoś trzyma te 30 klatek w drugim akcie, a Deck jest stosunkowo cichy i niezbyt gorący (65-70 stopni), ale nie wiem czy to optymalny sposób grania w ten tytuł. :D

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

Niestety musiałem już lecieć do pracy, więc pograłem dosłownie 5 minut. Z jakichś niedoskonałości na pierwszy rzut oka, to prawy bumper ma metaliczny klik, a lewy nie. Ale jest to praktycznie niesłyszalne, więc zostaje mi to zignorować. Poza tym wrażenia bardzo pozytywne, chociaż będzie trzeba poświęcić trochę czasu, żeby zapoznać się z ustawieniami, bo trochę tego jest. Zapowiada się dzisiaj długa noc :banana:

Opublikowano
2 minuty temu, rafanus2 napisał:

512/1tb to za mało?

Tak, do LCD władowałem nvme 512GB +  karta i microSD i ciągle brakuje mi miejsca na tym pierwszym.

Kwestia tego w jakie gry kto gra, ja oprócz tytułów AA/emulatorów/starszych pozycji itp używam Decka do crossplaya z PC (wygoda Steam Cloud, dla mnie jest to idealna opcja hybrydowego grania zamiast np dockowania Switcha i oglądania papki na TV 4K). Takie większe gierki potrafią zająć 50-100GB, więc teraz wlatuje 2TB (dodatkowo ceny nowych dysków bardzo spadły).

Opublikowano

Ja mam w pc 1tb, podzielony na 200 i 720. To w sumie i tak mam cały czas 500 wolne. Tutaj pewnie tak samo będzie, bo raczej tylko w indyki będę grał i czasem w coś większego. Ja też w sumie instaluję 2/3 gry, bo raczej staram się przejść jedną do końca.

A co do prędkości pobierania to normalnie mam 600 po kablu, na decku przez wi fi podczas pobierania było dzisiaj 290, więc całkiem nieźle.

Opublikowano

Na szybko wrażenia po 1,5 roku obcowania z poprzednim modelem:

- fajnie spersonalizowani pod oleda pierwsze ekrany startowe

- bateria trzyma meeega dłużej

- świetnie poprawiona kultura pracy

- tył mało się nagrzewa gdzie poprzedni potrafił być wręcz gorący 

- poprzedni model po 5g nie lubił się z moim modemem, ten współpracuje super

- ekran bajka ale jeśli chodzi o same kolory to switch OLED nie ma się czego wstydzić, jest mega podobnie, jedynie pozbyli się względem ekranu switcha green tint, ziarnistości i kolory nie wariują przy specyficznych ustawieniach jasności

- trackpady bardziej precyzyjne

- ekran dotykowy bardziej responzywny

- głośniczki grają ciut inaczej, czy lepiej? Na razie mam wrażenie że stare brzmienie mi się bardziej podobało

- bardziej sztywny krzyżak choć może to moje urojenie bo pewnie 150h w street figherze6 poprzedniego zmiękczyło

• Plusik 4
Opublikowano (edytowane)

Jestem pod wrażeniem kultury pracy. Gram w triala Diablo 4, ani deck jakoś specjalnie mocno nie wyje, ani też nie jest jakiś szczególnie ciepły. Btw. polecam obczaić triala, HDR daje radę.

pod kołderką wchodzi jak złoto 

IMG_7008.jpeg

Edytowane przez tlas
Opublikowano

Kultura pracy i nagrzewanie to jest przepasc względem starego modelu

Ori2 z HDR przepiękny, na pewno ponownie skończę jak się odgrzebie

Czuję też te parę gramów odchudzenia wagi, niby nic, a kurcze muszę się przyzwyczaić 

Opublikowano

A mój nowy stimdeczek w Strykowie. Gram na starym w Mortal Kombat X i płaczę, bo nic nie widzę, albo odwrotnie, a wiatrak rozwiewa mi włosy jak w reklamie szamponu. Ale nawet to niezbyt długo, bo bateria słaba. Może założę zbiórkę, jakieś sto tysięcy powinno ulżyć mej niedoli.

Opublikowano
1 hour ago, dominalien said:

A mój nowy stimdeczek w Strykowie. Gram na starym w Mortal Kombat X i płaczę, bo nic nie widzę, albo odwrotnie, a wiatrak rozwiewa mi włosy jak w reklamie szamponu. Ale nawet to niezbyt długo, bo bateria słaba. Może założę zbiórkę, jakieś sto tysięcy powinno ulżyć mej niedoli.

Czyli i tak progres, moja nadal w Holandii. Da radę jeszcze anulować i odzyskać hajs czy nie bardzo? Może jak drugi raz zamówię to coś ruszy szybciej