Ryuk 1 479 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca 3 hours ago, NemoKOF said: OLED czy LCD? OLED 1Tb 2 hours ago, dominalien said: Żeby nie było - Decki LCD też są spoko. Nawet wolę ekran od OLEDa. ze tak zapytam wprost, matka wie ze cpiesz? Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca Tak daleko żeby powiedzieć że wolę LCD niż OLED bym się nie posunął, ale jak kupowałem swojego to miałem jednego Decka obok drugiego (gość kupił OLEDa dlatego sprzedawał LCD) i różnica na korzyść OLEDa jest oczywista. Ale w tamtym momencie nie warta dopłaty tych 200 czy 300$ różnicy. W tej chwili te OLEDy na facebooku z odbiorem osobistym można wyrwać za 400-450$. Ale zwyczajnie mi się nie chce chrzanić ze sprzedażą swojego, a potem kupnem OLEDa. Gdyby była opcja dopłaty tej 100 czy 150 to może bym się zdecydował zważywszy na to jak ważnym sprzętem Steam Deck się dla mnie stał. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca Dla mnie przeskok z Switcha V1 na Oled to była konieczność. Z Decka LCD na Oled już tylko FOMO. Cytuj
Suavek 4 696 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca Jedyne co mnie boli w ekranie LCD, to prześwity na czarnym tle. Poza tym nie płaczę nad "słabszymi" kolorami, nawet mając porównanie do OLEDa. Na pewno nie na tyle, żebym dla samego ekranu wymieniał sprzęt. Przy okazji, czy u Was też Deck nie zapamiętuje ustawień jasności ekranu? Nie zawsze, ale często po uruchomieniu ekran jest przyciemniony. Muszę wejść na suwak jasności, klepnąć w lewo lub prawo i automatycznie jasność ustawia się na moją domyślną. Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca 1 hour ago, Suavek said: Jedyne co mnie boli w ekranie LCD, to prześwity na czarnym tle. Poza tym nie płaczę nad "słabszymi" kolorami, nawet mając porównanie do OLEDa. Na pewno nie na tyle, żebym dla samego ekranu wymieniał sprzęt. Przy okazji, czy u Was też Deck nie zapamiętuje ustawień jasności ekranu? Nie zawsze, ale często po uruchomieniu ekran jest przyciemniony. Muszę wejść na suwak jasności, klepnąć w lewo lub prawo i automatycznie jasność ustawia się na moją domyślną. Szczerze mówiąc nie sądzę żebym coś tracił. Lepszych detali na OLEDzie nie ustawię lepszego framerate ani ray-tracingu. A cena jednak sporo wyzsza Cytuj
Daffy 10 576 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca 90hz, HDR, praktycznie idealne odzwierciedlenie kolorów, trochę większy ekran, prawdziwa czerń, gry też minimalnie lepiej działają przez szybszy ram, 40% dłuższa praca na baterii Ale już milion razy tutaj to przerabialiśmy, dla jednego to rzeczy warte dopłacenia, dla drugiego nie 1 Cytuj
dominalien 263 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca 4 godziny temu, Ryuk napisał(a): ze tak zapytam wprost, matka wie ze cpiesz? Eh. Cytuj
Xoltro 32 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca Hej, dzisiaj kupuje steam decka 512 gb OLED nówka za 2100 zł (chyba dość okej oferta, a jeżeli nie to proszę mnie wyprowadzić z błędu). Mam pytanie, jakie macie doświadczenie z odpalaniem niektórych gier na laptopie ze steam decka i łączenie ekranu czy to przez wifi, czy po kablu? Nie ukrywam, że niekiedy chciałbym sobie pograć w średnio wymagające strategię, a mój laptop z integrą ma spore problemy z europą universalis, victoria 3 czy CIV 6 (niedługo 7 na horyzoncie). Cytuj
Ukukuki 6 991 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca 2 godziny temu, Xoltro napisał(a): Hej, dzisiaj kupuje steam decka 512 gb OLED nówka za 2100 zł (chyba dość okej oferta, a jeżeli nie to proszę mnie wyprowadzić z błędu). Mam pytanie, jakie macie doświadczenie z odpalaniem niektórych gier na laptopie ze steam decka i łączenie ekranu czy to przez wifi, czy po kablu? Nie ukrywam, że niekiedy chciałbym sobie pograć w średnio wymagające strategię, a mój laptop z integrą ma spore problemy z europą universalis, victoria 3 czy CIV 6 (niedługo 7 na horyzoncie). A laptop ma taką funkcję? Jak nie to musisz kombinować ze strumieniowaniem z decka ale nie wiem jak to się robi. Lepiej już podpiąć zewnętrzny ekran pod Decka. Cytuj
dominalien 263 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca (edytowane) Steam sam pokazuje, że jest dostępne drugie urządzenie i pozwala z niego strumieniować rozgrywkę. Edit: po kablu zawsze lepiej, ale jak masz dobre wifi to ma szanse pociągnąć. U mnie po ac przez Chiaki strumieniowanie działa zazwyczaj poprawnie (PS5 i Deck po wifi). Edytowane 25 czerwca przez dominalien Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 26 czerwca Opublikowano 26 czerwca Przestało mi działać motion controls w Ryujinx przez co nie mogę przejść Paper Mario Origami King. Próbowałem wybierać Pro Controller, albo Control Pair i w obu przypadkach nie działa. Wcześniej działało bez problemu. Ktoś ma jakieś rady? Akurat tą grę zacząłem na Ryujinx a nie Yuzu i nie chce mi się grać od nowa na innym emulatorze. Edit: zaktualizowało konfiguracje przez Emudeck i działa. Cytuj
Daffy 10 576 Opublikowano 27 czerwca Opublikowano 27 czerwca Oficjalne pady Hori do steam decka https://www.gamingonlinux.com/2024/06/hori-announced-a-special-gamepad-for-steam-steam-deck/ Od dzisiaj już w kanale beta natywne nagrywanie filmików z gierek https://www.theverge.com/2024/6/26/24186716/valve-steam-native-game-recording-tool-deck Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 27 czerwca Opublikowano 27 czerwca Ciekawe czy to wygodne bedzie. Na ten moment mam pada od XOne ale z czasem pewnie zdechnie i wtedy pomysle. Cytuj
Shankor 1 614 Opublikowano 27 czerwca Opublikowano 27 czerwca Pad bez wibracji, nie widzę też w krzakach wzmianki o analogach z efektem Halla. Z czym do ludzi? Cytuj
Ukukuki 6 991 Opublikowano 27 czerwca Opublikowano 27 czerwca 6 godzin temu, Daffy napisał(a): Oficjalne pady Hori do steam decka https://www.gamingonlinux.com/2024/06/hori-announced-a-special-gamepad-for-steam-steam-deck/ Od dzisiaj już w kanale beta natywne nagrywanie filmików z gierek https://www.theverge.com/2024/6/26/24186716/valve-steam-native-game-recording-tool-deck To są pady do steam a nie tylko do decka xd Jest to związane z przygotowaniem przez valve steam input. Będzie tego więcej w przyszłości pewnie. Cytuj
NemoKOF 676 Opublikowano 27 czerwca Opublikowano 27 czerwca Przecież Steam Input istnieje od lat. Napisz, że Steam AKTUALIZUJE Steam Input a nie przygotuje bo to brzmi jakby go dopiero wprowadzali xD Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca Forza Horizon 4 wygląda absolutnie zjawiskowo i działa jak marzenie na presecie high. To jest niesamowite, że w takie gry można grać handheldowo, cały czas mnie to zadziwia 1 Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca Natomiast ja nie pamiętam kiedy ostatnio grałem w natywną grę na Steam Decku. Cały czas jadę w retro bo mam wkrętę odhaczać gry jako "beaten" na RetroAchievements. Wywaliłem jednak wszystkie pozycje retro z SteamOS przez Emudecka i odpalam je przez Emulation Station. Większy porządek 2 Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca A ja z kolei emudecka nawet zainstalowanego nie mam Cytuj
drozdu7 2 792 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca 4 godziny temu, Homelander napisał(a): Forza Horizon 4 wygląda absolutnie zjawiskowo i działa jak marzenie na presecie high. To jest niesamowite, że w takie gry można grać handheldowo, cały czas mnie to zadziwia Ja zakupiłem sobie Horizon Zero Dawn żeby zobaczyć jak wygląda na SD i z zablokowanymi 40fps też wygląda i rusza się naprawdę spoko. Ale i tak najdziwniejsze było granie w grę Sony na innym sprzęcie niż PS4/ps5. Idzie nowe 1 Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca 3 minutes ago, drozdu7 said: Ja zakupiłem sobie Horizon Zero Dawn żeby zobaczyć jak wygląda na SD i z zablokowanymi 40fps też wygląda i rusza się naprawdę spoko. Ale i tak najdziwniejsze było granie w grę Sony na innym sprzęcie niż PS4/ps5. Idzie nowe Powiem, że dam szansę temu Horizonowi. Na handeldzie lepiej mi się gra w takie gry. Ale kolejka jest długa póki co Cytuj
drozdu7 2 792 Opublikowano 28 czerwca Opublikowano 28 czerwca Btw dzisiaj widziałem jakiś filmik ze wyszedł patch czy coś fsr 3.1 i poprawia jakość w grach Sony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi