Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, maciucha napisał(a):

Kup mu switcha. Będzie masa dobrych gierek i święty spokój.

Na pewno łatwiejszy w obsłudze, jeśli chodzi o 8 latka. Bo nie oszukujny się, w teorii, jeśli chodzi o steamowe "veryfied" na pierwszy rzut oka powinny działać bez żadnych problemów, co nie zawsze jest prawdą, i warto potem coś pogrzebać w ustawieniach gry / systemu, żeby poprawić optymalizację.

Na switch nie ma czegoś takiego, kupujesz grę z fizycznie bądź nie, odpalasz , masz

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, MateuszMM napisał(a):

Wybór padł na na zakup Lenovo Legion. Większy ekran, większe możliwości. 

Ja również uważam, że pełnoprawna "konsola", była by bardziej odpowiednia dla 8 latka. 

Już zakładając, że chcesz aby bawił się grając w gry na switcha, rozumiem że jesteś gotów przyjeżdżać, i konfigurować mu emulatory?

Z mojego doświadczenia wynika, że jedne gry chodzą dobrze na emulacji, inne średnio (potrzeba konkretnie ustawiać pod konkretną grę), a niektóre wogole nie działają, i tu ponownie zabawa w ustawieniach.

Pozatym, nawet jak młody będzie mieć Xbox gamepass, to nie wydaje mi się aby robilo mu różnice, czy gra w gry na switcha, czy PCa, gra to gra, mówimy o małym dziecku, któremu i tak będzie trzeba ograniczać szarpanie, jeśli mówimy o odpowiedzialnym rodzicielstwie

A jak młody zna już tego Mariana, to kup switcha, jak zostało uwzględnione, na switch masz również pokaźną bibliotekę gier, od tych dla dorosłych, po te dla szkrabów. 

Edytowane przez lysyolec
Opublikowano (edytowane)

Ten Legion jest wielką kobyłą (jeszcze większy od Decka) i pewnie też ciężką - wziąłbym to pod uwagę jeżeli targetem jest ośmiolatek.

Ja na podstawie opisu również sugeruję Switcha. A to tłumaczenie trochę brzmi jak "chciałbym na tym odpalać gry Nintendo, ale nie chcę za nie płacić". Switch jest tańszy niż Deck, gry z reguły trzymają cenę, więc można w razie czego je odsprzedać. Ja wiem, że Nintendo to wielkie i bogate korpo, ale na samym końcu są ludzie na etacie czy kontrakcie, którzy też mają dzieci i chcą mieć obiad. ;) Nie chce mi się rozpisywać, do mnie nigdy nie trafiają argumenty piratów.

Edytowane przez DarkStar
Opublikowano

Switch/Switch Lite ja bym szedł w Nintendo. Legion to będzie jedna wielka porażka i ciągłe w nim grzebanie bo gdybym ja w wieku 8 lat dorwał się do takiego Legiona to bym w nim mieszał i przestawiał opcje jak szalony. 

Opublikowano
49 minut temu, MateuszMM napisał(a):

Myślę, że trochę przesadzasz.

Myślę, że to nie jest kwestia myślenia tylko faktów: konsola jest żywa, gry na nią dostępne w sklepach. Posiadasz na własność gierki które ściągnąłeś do testów czy pobrałeś iso z sieci?

50 minut temu, MateuszMM napisał(a):

mam nadzieje, że miałeś, masz i będziesz miał zawsze wszystko oryginalne.

Ach, tak, argumentum ad "a u was to na pewno murzynów biją". Piractwo to piractwo i jeśli kupujesz Decka z nastawieniem "ale sobie poemuluję gierki z takiej konsoli co to ją rozważałem, ale finalnie nie kupiłem" to choćbyś wybielał się Ace i znalazł milion argumentów to nadal ściągasz gry z konsoli, która leży w sklepie razem z tymi gierkami. Pisałem to nie raz i nie dwa, nie popieram emulacji sprzętów, które nadal są żywe i dostępne w pierwszym obiegu. Co innego gdybyś miał Switcha, miał te gry na półce i używał emulatora żeby pograć w lepszej jakości, ale mam takie przeczucie graniczące z pewnością, że jednak tak nie jest. Jeśli się mylę to mnie popraw.

• This 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, lysyolec napisał(a):

Z mojego doświadczenia wynika, że jedne gry chodzą dobrze na emulacji, inne średnio (potrzeba konkretnie ustawiać pod konkretną grę), a niektóre wogole nie działają, i tu ponownie zabawa w ustawieniach.

Rozumiem, a wiesz dokładnie jak to jest w Lenovo? Jak zrobię ustawienia do jednej gry to one są przypisane do jednej gry i zapisane/zapamiętane i mogę kolejne ustawienia zrobić do kolejnej gry? Czy przy każdej zmianie gry może być wymagana zmiana ustawień. Wiem, że można zapisać dwa profile ustawień i można sobie zrobić profil dla mniej wymagających gier i bardziej wymagających - tylko czy w praktyce sprawdza się to rozwiązanie żeby częśto nie bawić się w ustawieniach to tego nie wiem niestety. Młody nie zna Mario, może gdzieś tam widział tylko. Dobór gier będzie dość skrupulatny no i z całą pewnością będzie ich tylko kilka i wszystkie typowo rozwojowe dla dzieci. Jak dwa lata temu dostał telefon to obecnie robi nim tylko zdjęcia i gra w szachy, a tak to najbardziej lubi grę w piłkę na boisku to cieszy i oby tak zostało.

Edytowane przez MateuszMM
  • Minusik 1
Opublikowano

1. Nintendo Switch:

Waga: 398 g (wersja standardowa)

Waga: 420 g (wersja OLED)

Waga: 275 g (Switch Lite)

2. Steam Deck:

Waga: 669 g (wersja standardowa)

Waga: 640 g (Steam Deck OLED)

3. Lenovo Legion Go:

Waga: 850 g

Nie wiedziałem że to waży prawie kilo xd

Opublikowano

Dziecku dawać Legion Go :notlikethis: Miałem SD, mam Legiona, mam Switcha i 3DSa i dzieciakom (7 lat) dałem po 3DS i grają na Switchu czasem. Legion z Windowsem którego pewnie na nim pierwszy raz w życiu zobaczą absolutnie fatalny pomysł wg mnie jeśli to ma być dla dziecka a nie dla jego starego/ciebie. To już na upartego SD lepszym wyborem, szczególnie że są teraz refurby OLED od Valve za ~2100. Z tym sobie powinien poradzić poza odpalenie Fortnite, Rocket League i Minecraft.

Opublikowano

To wyjątkowo silny i ogarnięty 8 latek, bierze na klatę 80 a Legion Go lepszy bo będzie mógł korzystać z niego jak z terminala do hakowania elektronicznego dzienniczka. 

Opublikowano

Mam w domu 9latka i absolutnie nie interesuje do Steamdeck. Za to Switch jak najbardziej. Nie wiem co to w ogóle za pomysł kupowanie takiemu małemu dziecku sprzętu dla jednak świadomego użytkownika potrafiącego sobie poradzić z podstawowymi problemami. Switch, najlepiej Lite żeby nie zniszczył łatwo i po sprawie

• Plusik 1
Opublikowano

Tylko że niektórzy 8 latkowie teraz już wiedzą co to Fortnajt itp więc pewnie w tą stronę go ciągnie ;)

W mojej rodzinie guwniak 8 lat napierdala online na pleju i kompie, dostał od mamy słuchawki do grania za 40 zł z Action to powiedział że to gówno jakieś. Więc mu z żoną pod choinkę kupujemy.

No tak to wygląda teraz xd

Opublikowano
4 godziny temu, MateuszMM napisał(a):

Rozumiem, a wiesz dokładnie jak to jest w Lenovo? Jak zrobię ustawienia do jednej gry to one są przypisane do jednej gry i zapisane/zapamiętane i mogę kolejne ustawienia zrobić do kolejnej gry? Czy przy każdej zmianie gry może być wymagana zmiana ustawień. Wiem, że można zapisać dwa profile ustawień i można sobie zrobić profil dla mniej wymagających gier i bardziej wymagających - tylko czy w praktyce sprawdza się to rozwiązanie żeby częśto nie bawić się w ustawieniach to tego nie wiem niestety. Młody nie zna Mario, może gdzieś tam widział tylko. Dobór gier będzie dość skrupulatny no i z całą pewnością będzie ich tylko kilka i wszystkie typowo rozwojowe dla dzieci. Jak dwa lata temu dostał telefon to obecnie robi nim tylko zdjęcia i gra w szachy, a tak to najbardziej lubi grę w piłkę na boisku to cieszy i oby tak zostało.

Nie mam pojęcia, zależy od emulatora. Ja osobiście jeśli chodzi o emulacje to emulowalem tylko na telefonie starsze konsole. Niektóre mają możliwość przypisywania ustawień do danej gry, inne nie mają takiej opcji.

W sumie moje zdanie jest jest takie jak napisałem, ja osobiście kupił bym dla małego konsolę która będzie prosta, przejrzysta, z zamkniętym systemem, gdzie nic się nie narobi.

Jak dziecko zobaczy jakie to skomplikowane wszystko jest, masa jakiś opcji, a tu to tam jakieś opcje gdzie nie może wchodzić bo namiesza, no to się chyba trochę mija z celem..

Jak ktoś wyżej napisał, dzieciaki ciągnie do 3Dsa, czasami coś tam na switchu, a to dlatego bo dziecko chce prostoty, zamiast tłumaczenia "włączasz grę tutaj, a tutaj nie wchodz bo zepsujesz".

Ale zrobisz jak chcesz :)

Opublikowano (edytowane)

Ewentualnie, podkreślam ewentualnie, można na takiego Lenovo Go wrzucić bazzite i będzie powiedzmy wygoda użytkowania decka w urządzeniu lepszym wydajnościowo. To chyba byłaby lepsza opcja dla gówniaka, niz handheld z Windowsem xD. Bez wychodzenia do trybu pulpitu raczej nie da się nic zepsuć w samym SteamOS.

Edytowane przez Meanthord
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, maciucha napisał(a):

Gościu weź mu switcha ogarnij i tyle xd

Panowie, bez obrazy, ale switch zatrzymał się w czasie 10 lat temu, a szkoda.

5 godzin temu, NemoKOF napisał(a):

Dziecku dawać Legion Go :notlikethis: 

Nagram filmik jak młody sobie radzi i może tutaj wrzucę albo foto o ile będzie taka możliwość, ale to dopiero po świętach bo to prezent pod choinkę. Wiesz co... już tak mówili jak kupowany był 2 lata temu telefon - jak to dziecku telefon, a młody do tej pory cyka fotki i ma z tego radość dodatkowo sporo gra w szachy na telefonie 🙂 Będzie dobrze. Chłopak ma 7 lat, ale rośnie jak na drożdżach i wygląda jak 11 latek 🙂 
Młody tam nie ma nic kręcić. Będzie tylko wchodził do katalogu z grami, odpalał grę i tyle. Wytłumaczy się, że ma nie kręcić i będzie ok, a może nawet jakaś aplikacja do kontroli rodzicielskiej jest?? Może ktoś wie? 😆

4 godziny temu, Krzysztof93 napisał(a):

To wyjątkowo silny i ogarnięty 8 latek, bierze na klatę 80 a Legion Go lepszy bo będzie mógł korzystać z niego jak z terminala do hakowania elektronicznego dzienniczka. 

Dokładnie, kawał chłopa, najwyższy w klasie 🙂 Dłoń prawie jak moja, a stary chłop jestem, 183cm wzrostu.

4 godziny temu, Homelander napisał(a):

Nie wiem co to w ogóle za pomysł kupowanie takiemu małemu dziecku sprzętu dla jednak świadomego użytkownika potrafiącego sobie poradzić z podstawowymi problemami. Switch, najlepiej Lite żeby nie zniszczył łatwo i po sprawie

Uruchomić ma grę, do wyboru będzie miał kilka i tyle. Kontrola ile gra i w co gra to podstawa.

Godzinę temu, lysyolec napisał(a):

Nie mam pojęcia, zależy od emulatora

Zawsze w razie czego będzie można instalować wersje na PC - nawet lepiej bo więcej PL 🙂 Choć widziałem wiele komentarzy również na filmach YT, że gry z nintendo śmigają lepiej niż na switch 😉

30 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

ewentualnie ale pod warunkiem, że młody ma ogromne łapy i siłę swoją oraz swoich kumpli z przedszkola razem wziętych. 

Zgadza się, kawał chłopa jak na 1 klasistę, ale to już wspominałem wyżej 🙂

27 minut temu, Homelander napisał(a):

Przecież nie dla dziecka to kupił

Dla dziecka, ale do świąt będzie w moim posiadaniu - konfigurowanie, wgranie gier itp. to jak coś macie do polecajki dla starego dziada w co mógłby sobie pograć przez kilka godzin to poproszę o propozycje 🙂

Dobra Panowie, zbieram się do XKOM odebrać sprzęt. Będę zdawał relacje i wrażenia z użytkowania. Dzięki

Edytowane przez MateuszMM
  • Plusik 1
  • beka z typa 1
  • Minusik 1
Opublikowano

Nie róbmy z 8 latka ameby komputerowej, od półtora roku ma już zajęcia w sali informatycznej. Pół roku temu składałem komputer dla 7 latka, nic specjalnego budżet był do 2000 zł do dzisiaj nie zepsuł i jest mega zadowolony. PS4 się kurzy od tego czasu. 

Jednak legion będzie bardzo niewygodny dla takiego dziecka. Switch to najlepszy wybór w tym przypadku. Ewentualnie steam deck z racji większej wygody. 

Opublikowano

Kłócenie się z tatuśkami zawsze kończy sie tak samo :yao: 

Pimpuś ma 7 lat, ale wygląda na 11 i bam forumek WASTED nara muszę kończyć jadę pasatem do xkoma po kilogramowego bydlaka do grania majnkrafta na tylnym siedzieniu.

Chcesz to mu kup nawet xboxa 360 z zasilaczem do grania przenośnego, ale nie wiem po co to zawracanie gitary :CoolStoryBro:

• Plusik 1