lysyolec 3 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia "Piractwo odegrało istotną rolę w historii rozwoju i popularyzacji gier wideo w Polsce, zwłaszcza w latach 80. i 90., gdy kraj znajdował się w okresie transformacji gospodarczej. Oto główne aspekty tego zjawiska: 1. Początki gier w Polsce a brak dostępności W czasach PRL-u i tuż po jego zakończeniu oryginalne gry były trudno dostępne z powodu ograniczeń importowych oraz wysokich kosztów. Piractwo umożliwiło Polakom poznanie światowych produkcji, które były poza ich zasięgiem finansowym. Przykładowo, na giełdach komputerowych, takich jak legendarna giełda w Warszawie na Grzybowskiej, kwitła sprzedaż pirackich kopii gier. 2. Piractwo a popularyzacja gier Edukacja graczy: Dzięki piractwu wiele osób mogło odkryć świat gier wideo, co wpłynęło na rozwój pasji do gamingu. Użytkownicy poznawali nowe tytuły i gatunki, co z kolei budowało przyszły rynek odbiorców. Rozwój sceny moderskiej i hakerskiej: W Polsce powstawały nielegalne tłumaczenia gier (tzw. "spolszczenia") oraz modyfikacje, co przyczyniło się do rozwoju umiejętności wśród młodych informatyków. 3. Piractwo a rozwój polskiego rynku gier W latach 90. i 2000. piractwo wpłynęło na rozwój rynku komputerowego, ale również stanowiło wyzwanie dla twórców. Wielu małych deweloperów musiało rywalizować z darmowymi kopiamy ich produktów. Jednocześnie piractwo motywowało firmy, takie jak CD Projekt, do dystrybucji gier z dodatkowymi wartościami, np. polskimi tłumaczeniami czy atrakcyjnymi cenami. 4. Walka z piractwem Wejście Polski do UE w 2004 roku oraz rosnąca dostępność legalnych gier, dzięki cyfrowym platformom, takim jak Steam czy GOG, stopniowo ograniczyło piractwo. Współcześnie w Polsce wciąż można spotkać przypadki piractwa, ale zmiana mentalności i dostępność promocji sprawiły, że gracze coraz chętniej sięgają po oryginalne tytuły. 5. Długofalowe efekty Rozwój kultury gamingu: Piractwo, choć nielegalne, pomogło ukształtować rynek gier w Polsce, czyniąc go jednym z najdynamiczniej rozwijających się w Europie. Zwiększenie konkurencyjności: Polscy deweloperzy, tacy jak Techland czy CD Projekt Red, nauczyli się tworzyć produkty wysokiej jakości, które mogą konkurować na światowych rynkach. Podsumowanie Piractwo miało dwojaki wpływ: z jednej strony pomogło spopularyzować gry i rozwinąć pasję wśród graczy, z drugiej – stanowiło wyzwanie dla rynku legalnych produkcji. Współczesny sukces polskiego przemysłu gier można częściowo przypisać doświadczeni om wyniesionym z tego trudnego okresu." Cytuj
Bzduras 12 759 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia Mmmmm torrenty Każdemu piratowi wiadomo co wiadomo gdzie Spoiler Dla mniej lotnych: chuj w dupę szkodnikom niszczącym branżunię Cytuj
Homelander 2 209 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia Piractwo odegrało pozytywną rolę w okresie transformacji i niedługo potem. Ale w obecnych czasach gdzie oprogramowanie jest dostępne, a zarobki wystarczające, piracenie to zwyczajnie wstyd i tyle. I jasne, każdy kto ma 40+ czy koło tego, gra od dzieciaka i twierdzi, że nie piracił jest kłamcą 1 1 Cytuj
Krzysztof93 1 351 Opublikowano poniedziałek o 08:39 Opublikowano poniedziałek o 08:39 Nie piracę od dawien dawna ale nie z troski o branżę ale samego siebie (gdyby zdechła to bym zatańczył na jej grobie xd). Piractwo podobnie ale bardziej nawet od abonamentów zniechęca wielu graczy w tym mnie do kończenia gier, jeśli coś mi przyszło zbyt łatwo i nagle mam dostęp do nieskończonej ilości tytułów to zaczynają się zlewać w jedną nie wartą mojego czasu masę. Dziś nie muszę kraść, nie muszę też opłacać abonamentów a i tak dostaję co tydzień masę gier na PC i to takich porządnych gier. Nie mając nawet w planach grania na PC odbierałem sobie na Epicu gierki klikając ,,odbierz'' co jakiś czas i uzbierałem 11-stronicowy katalog gier gdzie za zupełne 0 PLN uzbierałem między innymi trylogię Batman Arkham, Bioshock, GTA V (fuj). Wspomnę tylko, że gdy dodaję teraz jeszcze gry z Prime Gaming to tego jest jeszcze więcej MORZE DARMOWYCH LEGALNYCH GIER . Okradać kogokolwiek w czasach gdy gry same się do nas pchają to już serio bieda umysłowa, brak honoru i upadek człowieczeństwa. Dyskusja o prezencie dla 8 latka od początku była bez sensu bo użytkownik przyszedł tu tylko upewnić się, że podjął dobrą decyzję zakupową a gdy zderzył się z odmiennym zdaniem forumka to 8 latek nagle zaczął rosnąć, nabrał krzepy, przebił inteligencją wszystkich 8 latków świata i stał się takim ,,ośmioletnim nastolatkiem''. Oby zabawa pirackimi grami była uciążliwa a pliki uszkodzone. 2 Cytuj
MateuszMM 6 Opublikowano poniedziałek o 16:40 Opublikowano poniedziałek o 16:40 W dniu 12.12.2024 o 17:54, Homelander napisał(a): Piractwo w 2024 roku. Wow. To to jeszcze istnieje? Tak, trzeba wspierać producentów i promować ich gry wśród młodych. W dniu 12.12.2024 o 18:08, maciucha napisał(a): Kłócenie się z tatuśkami zawsze kończy sie tak samo Wujaszkiem jestem 7 latka, nei tatuśkiem 🙂 No i nie kłócimy się chyba? Nie wypada. W dniu 12.12.2024 o 18:08, maciucha napisał(a): Pimpuś ma 7 lat, ale wygląda na 11 i bam forumek WASTED nara muszę kończyć jadę pasatem do xkoma po kilogramowego bydlaka do grania majnkrafta na tylnym siedzieniu. Pimpuś... ooo jak słodko 🙂 No dokładnie 10-11 lat lekko mu dają i skąd wiedziałeś, że mam passata? xD W dniu 12.12.2024 o 18:08, maciucha napisał(a): Chcesz to mu kup nawet xboxa 360 z zasilaczem do grania przenośnego, ale nie wiem po co to zawracanie gitary Przepraszam, że zawracam gitarę 🙂 Użytkuje kilka dni LEGION GO no i Panowie petarda, zmieniajcie te swoje małe pierdziawki na porządny sprzęt, polecam. Zero problemów z emulacją, a kilka wypowiedzi sugerowało, że będzie problem - nic z tych rzeczy. Czy to wielka cegła - no tak, małe nie jest, ale ekran to sztosik, a nie mała pierdziawka. Gierkowanie super na razie tylko 7 gierek i 5 kolejnych już wlatuje 🙂 Oczywiście oryginały, rzecz jasna - wkrótce zdam relacje jak się podoba 7 latkowi, Pozdrawiam cieplutko 🥰😍 https://prnt.sc/LVixp_Z2FvDs - tak prezentuje się lista gier obecnie. Jakieś propozycje co jeszcze kupić? 🤭 1 4 Cytuj
Bzduras 12 759 Opublikowano poniedziałek o 16:43 Opublikowano poniedziałek o 16:43 Teraz, MateuszMM napisał(a): Jakieś propozycje co jeszcze kupić? 🤭 Ciepłe kapcioszki na wygnanie po zbliżającym się banie Widzisz jak fajnie? Nawet na twój e-koniec rymowanka mi wyszła. 1 Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano poniedziałek o 16:43 Opublikowano poniedziałek o 16:43 Można te posty przenieś do tematu z legionem. Cytuj
Assassins_78 1 148 Opublikowano poniedziałek o 17:07 Opublikowano poniedziałek o 17:07 Można dać mu bana, po co przenosić. 1 1 Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano poniedziałek o 18:25 Opublikowano poniedziałek o 18:25 Kurna prawie mnie przekonał Cytuj
lysyolec 3 Opublikowano poniedziałek o 18:55 Opublikowano poniedziałek o 18:55 2 godziny temu, MateuszMM napisał(a): Tak, trzeba wspierać producentów i promować ich gry wśród młodych. Wujaszkiem jestem 7 latka, nei tatuśkiem 🙂 No i nie kłócimy się chyba? Nie wypada. Pimpuś... ooo jak słodko 🙂 No dokładnie 10-11 lat lekko mu dają i skąd wiedziałeś, że mam passata? xD Przepraszam, że zawracam gitarę 🙂 Użytkuje kilka dni LEGION GO no i Panowie petarda, zmieniajcie te swoje małe pierdziawki na porządny sprzęt, polecam. Zero problemów z emulacją, a kilka wypowiedzi sugerowało, że będzie problem - nic z tych rzeczy. Czy to wielka cegła - no tak, małe nie jest, ale ekran to sztosik, a nie mała pierdziawka. Gierkowanie super na razie tylko 7 gierek i 5 kolejnych już wlatuje 🙂 Oczywiście oryginały, rzecz jasna - wkrótce zdam relacje jak się podoba 7 latkowi, Pozdrawiam cieplutko 🥰😍 https://prnt.sc/LVixp_Z2FvDs - tak prezentuje się lista gier obecnie. Jakieś propozycje co jeszcze kupić? 🤭 Ogólnie na temat samego pobierania gierek z internetu czepiać się nie będę, bo sam emuliwalem / emuluje gry na starsze konsole. Jednak nie wypada się tym szczycić na forum publicznym, i jest to trochę niepotrzebne Co do tego że teraz wszyscy mają wymieniać "małe pierdziawki" bo legion dobrze emuluje i ma duży ekran. Jak steam deck, tak i legion go mają swoje wady i zalety. Większy ekran itp, traci kosztem długości zabawy na jednym ładowaniu. Ponadto steamdeck ma wbudowany ekran OLED. Jest bardziej kompaktowy, co sprzyja mobilności. Także nie wydaje mi się, aby wybrać tutaj pomiędzy lepszym / gorszym. Jeden będzie sobie bardziej cenić te cechy, inny tamte. Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano poniedziałek o 19:06 Opublikowano poniedziałek o 19:06 9 minut temu, lysyolec napisał(a): bo sam emuliwalem / emuluje gry na starsze konsole Moim zdaniem emulacja starych konsol i lub odpalanie gier które zniknęły ze sprzedaży jest normalnie do akceptacji. Twórca i tak już nie ma szans zarobić. Co innego Switch który jest jeszcze w obiegu i gry na niego normalnie można kupić w sklepie 3 1 Cytuj
Bzduras 12 759 Opublikowano poniedziałek o 19:37 Opublikowano poniedziałek o 19:37 Już nie wspomnę o regulaminie forum, część trzecia punkt drugi. Piraci do wora, wór do jeziora (i to najlepiej tego we Wrocławiu co w nim murzyn do wody srał). 1 Cytuj
Daffy 10 614 Opublikowano poniedziałek o 20:14 Opublikowano poniedziałek o 20:14 37 minut temu, Bzduras napisał(a): Już nie wspomnę o regulaminie forum, część trzecia punkt drugi. Piraci do wora, wór do jeziora (i to najlepiej tego we Wrocławiu co w nim murzyn do wody srał). W Katowicach sral 1 Cytuj
Homelander 2 209 Opublikowano poniedziałek o 20:35 Opublikowano poniedziałek o 20:35 1 hour ago, drozdu7 said: Moim zdaniem emulacja starych konsol i lub odpalanie gier które zniknęły ze sprzedaży jest normalnie do akceptacji. Twórca i tak już nie ma szans zarobić. Co innego Switch który jest jeszcze w obiegu i gry na niego normalnie można kupić w sklepie 100 lat zanim dobro kultury trafia do domeny publicznej to za długo. Powinno to być w przypadku gier max 20 lat, chyba, że posiadacze praw autorskich zadeklarują przedłużenie. W ten sposób masa porzuconych gier, albo takich o których nawet autorzy zapomnieli, wyszłoby z legalnego limbo Cytuj
MateuszMM 6 Opublikowano wczoraj o 10:26 Opublikowano wczoraj o 10:26 Indiana Jones na pierdziawce 1 Cytuj
Homelander 2 209 Opublikowano wczoraj o 10:32 Opublikowano wczoraj o 10:32 Wow. Koleś zrobił złe ustawienia i wrzucił film. No faktycznie jest co na forumek wklejać. Btw. Indiana Jones na Steamdecku działa i da się grać. Jeszcze kilka tygodni i nie będzie żadnych problemów, póki co czasem gra potrafi dropić 1 Cytuj
Assassins_78 1 148 Opublikowano wczoraj o 11:16 Opublikowano wczoraj o 11:16 47 minut temu, MateuszMM napisał(a): Indiana Jones na pierdziawce Rozumiem, że życiowym twoim cele jest robić z siebie Wiesz, nawet Ci to wychodzi Spoiler Chyba angielski nie jest tu problemem ? Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu U 7 latka ze wzrostem 1,60m na bydlaku Lenovo Go będzie pirat zapierdalał, aż wam klapki spadną jak Jezusowi sandały! Cytuj
MateuszMM 6 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 9 godzin temu, NemoKOF napisał(a): U 7 latka ze wzrostem 1,60m na bydlaku Lenovo Go będzie pirat zapierdalał, aż wam klapki spadną jak Jezusowi sandały! Dokładnie tak! Wkrótce zdam relacje jak mu się podoba. Na razie sam nie mogę się oderwać od cyberpunka i indiana jones. Jedno jest pewne, dobrze że nie zakupiłem pierdziawki na malutkie rączki, polecanej tutaj przez większość xD Cytuj
Daffy 10 614 Opublikowano 28 minut temu Opublikowano 28 minut temu Oczywiście 100% na decku, pojebane że jako jedyni nie robią na steam podsumowania z liczbami godzin Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi