SnoD 2 341 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, drozdu7 napisał(a): Są jakieś informacje kiedy może wystartować oficjalnie ten Steam OS ? Niby te nowe Legiony mają mieć już, ale kiedy to wyjdzie cholera wie. A tak generalnie to Valve tworząc tak wygodny system jak w Steam Decku to wzmacnia trochę swoją konkurencję bo do tej pory każdy Decka cenił za ten konsolowy feeling, a niedługo wszyscy mogą mieć Raczej chcą wsadzić kij w szprychy MS tam gdzie ludzie korzystają z windy i GP :p Im więcej użytkowników Steam, tym więcej sprzedanych gier i $$ dla Gabena. Łatwiej kogoś z Rogiem albo Legionem przekonać do korzystania ze Steam niż do zakupu SD. Edytowane 21 godzin temu przez SnoD Cytuj
MateuszMM 6 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 2 minuty temu, SnoD napisał(a): Raczej chcą wsadzić kij w szprychy MS tam gdzie ludzie korzystają z windy i GP 😛 Im więcej użytkowników Steam, tym więcej sprzedanych gier i $$ dla Gabena. Łatwiej kogoś z Rogiem albo Legionem przekonać do korzystania ze Steam niż do zakupu SD. Przecież na Legion śmiga wszystko więc po co instalować system na takim Legionie skoro na Windzie prosto i przejrzyście wszystko śmiga, a dodatkowo można korzystać z tego jako tableta np. w podróży jakieś szybkie zadania z pracy typu word, poczta email, przeglądanie stron, yt itp. 1 Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 22 minuty temu, SnoD napisał(a): Raczej chcą wsadzić kij w szprychy MS tam gdzie ludzie korzystają z windy i GP :p Im więcej użytkowników Steam, tym więcej sprzedanych gier i $$ dla Gabena. Łatwiej kogoś z Rogiem albo Legionem przekonać do korzystania ze Steam niż do zakupu SD. Dokładnie to. Nie chcę być zależni od systemu innej firmy która próbowała ludzi "przekonać" do swojego sklepu skoro swój ogromny sklep będący niejako synonimem dla wielu całego PC Gamingu. Więc próbują się uniezależnić. Jeśli to przyniesie korzyść w postaci np Vulkana w każdej gierce to tylko się cieszyć. 18 minut temu, MateuszMM napisał(a): Przecież na Legion śmiga wszystko więc po co instalować system na takim Legionie skoro na Windzie prosto i przejrzyście wszystko śmiga, a dodatkowo można korzystać z tego jako tableta np. w podróży jakieś szybkie zadania z pracy typu word, poczta email, przeglądanie stron, yt itp. Nie każdy chce korzystać z Windowsa na urządzeniu 7-9 cali. Ja nie chcę ale tobie nikt tego nie zabrania. Na pytanie "po co" odpowiadam: żebym kliknął gierkę i np na Legionie żebym miał w doopie że ekran jest przekręcony i ta gierka mi się odpali sensownie, bez wchodzenia w opcje i kombinowania jak to na Windowsie przy np The Quarry miałem. I żeby mi sleep działał zbliżony do switcha, na Windowsie mi nigdy nie działało to stabilnie, zawsze się coś pierdoliło, Returnal regularnie się wypierdalał. Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Cytuj
jar3czek 489 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Godzinę temu, drozdu7 napisał(a): No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Gamepass i Microsoft Store = Windows. SteamOS to Linux, po jego instalacji z gamepassa można korzystać tylko w formie streamingu xcloud. Cytuj
MateuszMM 6 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 1 godzinę temu, drozdu7 napisał(a): No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Sporo czasu jeszcze upłynie zanim to będzie sensownie hulać, o ile w ogóle wystartuje i się przyjmie 🙂 2 godziny temu, NemoKOF napisał(a): np na Legionie żebym miał w doopie że ekran jest przekręcony i ta gierka mi się odpali sensownie, bez wchodzenia w opcje i kombinowania jak to na Windowsie Rozumiem, ale jak na razie przy 15 testowanych grach nie miałem takiego problem na Legionie 🙂 Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 2 godziny temu, drozdu7 napisał(a): No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Tak. Dlatego fajnie mieć wybór. Nie mam żadnego abonamentu gierkowego więc mi to akurat nie przeszkadza. Cytuj
creatinfreak 3 847 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) Co prawda na chwilę ale miałem roga, steamdecka i niedawno testowałem legiona. No zdecydowanie steamdeck użytkowało się najprzyjemniej z tych trzech. Wciskasz power i grasz tam gdzie zostawiłeś. Tak chcę użytkować handheld. Dlatego czekam już na te nowe hanheldy z z2 i steamos oraz na switcha2. W końcu będzie trzeba coś wziąć i zostawić na dłużej. Edytowane 9 godzin temu przez creatinfreak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi