SnoD 2 342 Opublikowano czwartek o 10:16 Opublikowano czwartek o 10:16 (edytowane) 3 godziny temu, drozdu7 napisał(a): Są jakieś informacje kiedy może wystartować oficjalnie ten Steam OS ? Niby te nowe Legiony mają mieć już, ale kiedy to wyjdzie cholera wie. A tak generalnie to Valve tworząc tak wygodny system jak w Steam Decku to wzmacnia trochę swoją konkurencję bo do tej pory każdy Decka cenił za ten konsolowy feeling, a niedługo wszyscy mogą mieć Raczej chcą wsadzić kij w szprychy MS tam gdzie ludzie korzystają z windy i GP :p Im więcej użytkowników Steam, tym więcej sprzedanych gier i $$ dla Gabena. Łatwiej kogoś z Rogiem albo Legionem przekonać do korzystania ze Steam niż do zakupu SD. Edytowane czwartek o 10:16 przez SnoD Cytuj
MateuszMM 6 Opublikowano czwartek o 10:21 Opublikowano czwartek o 10:21 2 minuty temu, SnoD napisał(a): Raczej chcą wsadzić kij w szprychy MS tam gdzie ludzie korzystają z windy i GP 😛 Im więcej użytkowników Steam, tym więcej sprzedanych gier i $$ dla Gabena. Łatwiej kogoś z Rogiem albo Legionem przekonać do korzystania ze Steam niż do zakupu SD. Przecież na Legion śmiga wszystko więc po co instalować system na takim Legionie skoro na Windzie prosto i przejrzyście wszystko śmiga, a dodatkowo można korzystać z tego jako tableta np. w podróży jakieś szybkie zadania z pracy typu word, poczta email, przeglądanie stron, yt itp. 1 Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano czwartek o 10:42 Opublikowano czwartek o 10:42 22 minuty temu, SnoD napisał(a): Raczej chcą wsadzić kij w szprychy MS tam gdzie ludzie korzystają z windy i GP :p Im więcej użytkowników Steam, tym więcej sprzedanych gier i $$ dla Gabena. Łatwiej kogoś z Rogiem albo Legionem przekonać do korzystania ze Steam niż do zakupu SD. Dokładnie to. Nie chcę być zależni od systemu innej firmy która próbowała ludzi "przekonać" do swojego sklepu skoro swój ogromny sklep będący niejako synonimem dla wielu całego PC Gamingu. Więc próbują się uniezależnić. Jeśli to przyniesie korzyść w postaci np Vulkana w każdej gierce to tylko się cieszyć. 18 minut temu, MateuszMM napisał(a): Przecież na Legion śmiga wszystko więc po co instalować system na takim Legionie skoro na Windzie prosto i przejrzyście wszystko śmiga, a dodatkowo można korzystać z tego jako tableta np. w podróży jakieś szybkie zadania z pracy typu word, poczta email, przeglądanie stron, yt itp. Nie każdy chce korzystać z Windowsa na urządzeniu 7-9 cali. Ja nie chcę ale tobie nikt tego nie zabrania. Na pytanie "po co" odpowiadam: żebym kliknął gierkę i np na Legionie żebym miał w doopie że ekran jest przekręcony i ta gierka mi się odpali sensownie, bez wchodzenia w opcje i kombinowania jak to na Windowsie przy np The Quarry miałem. I żeby mi sleep działał zbliżony do switcha, na Windowsie mi nigdy nie działało to stabilnie, zawsze się coś pierdoliło, Returnal regularnie się wypierdalał. Cytuj
drozdu7 2 874 Opublikowano czwartek o 10:57 Opublikowano czwartek o 10:57 No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Cytuj
Assassins_78 1 156 Opublikowano czwartek o 12:02 Opublikowano czwartek o 12:02 Troszkę pograłem 2 Cytuj
jar3czek 489 Opublikowano czwartek o 12:18 Opublikowano czwartek o 12:18 Godzinę temu, drozdu7 napisał(a): No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Gamepass i Microsoft Store = Windows. SteamOS to Linux, po jego instalacji z gamepassa można korzystać tylko w formie streamingu xcloud. Cytuj
MateuszMM 6 Opublikowano czwartek o 12:56 Opublikowano czwartek o 12:56 1 godzinę temu, drozdu7 napisał(a): No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Sporo czasu jeszcze upłynie zanim to będzie sensownie hulać, o ile w ogóle wystartuje i się przyjmie 🙂 2 godziny temu, NemoKOF napisał(a): np na Legionie żebym miał w doopie że ekran jest przekręcony i ta gierka mi się odpali sensownie, bez wchodzenia w opcje i kombinowania jak to na Windowsie Rozumiem, ale jak na razie przy 15 testowanych grach nie miałem takiego problem na Legionie 🙂 Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano czwartek o 12:58 Opublikowano czwartek o 12:58 2 godziny temu, drozdu7 napisał(a): No to też hooy wie na jakiej zasadzie to ma działać. Bo w takim układzie nie będzie np Gamepassa tak jak w Steam Decku? I czy dla istniejących urządzeń będzie to śmigało jak należy, czy to będzie jakaś nakładka czy cuś. Tak. Dlatego fajnie mieć wybór. Nie mam żadnego abonamentu gierkowego więc mi to akurat nie przeszkadza. Cytuj
creatinfreak 3 854 Opublikowano czwartek o 22:14 Opublikowano czwartek o 22:14 (edytowane) Co prawda na chwilę ale miałem roga, steamdecka i niedawno testowałem legiona. No zdecydowanie steamdeck użytkowało się najprzyjemniej z tych trzech. Wciskasz power i grasz tam gdzie zostawiłeś. Tak chcę użytkować handheld. Dlatego czekam już na te nowe hanheldy z z2 i steamos oraz na switcha2. W końcu będzie trzeba coś wziąć i zostawić na dłużej. Edytowane czwartek o 22:16 przez creatinfreak Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano piątek o 08:15 Opublikowano piątek o 08:15 Spokojnie można mieć taki experience na Legionie i Asusie instalując Bazzite. Mam już jakiś czas i jest bardzo przyjemnie, nie mam zastrzeżeń. Cytuj
DarkStar 146 Opublikowano piątek o 08:26 Opublikowano piątek o 08:26 Trochę nie rozumiem tego problemu. Wielokrotnie czytałem narzekania na brak sprawnie działającego trybu usypiania w Windows. Ale przecież jak się ustawi hibernację zamiast usypiania, to jest bardzo podobne doświadczenie do SteamOS. Naciskam przycisk, urządzenie się hibernuje, aby wznowić grę znowu naciskam przycisk. Jedyna różnica to że po wznowieniu pojawi się ekran logowania Windows i trzeba go odblokować (dotykając przycisk, u mnie nie zawsze działa, ale mam zniszczone linie papilarne i to bardziej mój problem niż urządzenia). Ba, nawet ma to taki plus, że uśpiony Steam Deck powolutku rozładowuje baterię, a zahibernowany ROG Ally ma zerowy pobór mocy (w praktyce urządzenie jest wyłączone). Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano piątek o 08:51 Opublikowano piątek o 08:51 Po pierwsze - zrzuca cały ram na dysk, mając 16gb a zaraz 32gb to zajmuje więcej czasu niż wyjście ze sleepa. Po drugie - niektóre gierki nie chcą przetrwać hibernacji, albo one albo ich launchery. Ja miałem problem z The Quarry np i Returnalem. Każdy wybierze to co mu pasuje. Jak tobie Windows pasi to tylko się cieszyć. 1 Cytuj
DarkStar 146 Opublikowano piątek o 09:02 Opublikowano piątek o 09:02 9 minut temu, NemoKOF napisał(a): Po pierwsze - zrzuca cały ram na dysk, mając 16gb a zaraz 32gb to zajmuje więcej czasu niż wyjście ze sleepa. No zrzuca. Steam Deck przy usypianiu ma kilkusekundowego laga (tylko Switch usypia się natychmiast) i jeszcze sobie animację musi wyświetlić. Rogal się hibernuje w podobnym czasie, na pewno niewiele dłuższym. Ja nie widzę specjalnej różnicy. Gram tylko w Psychonauts 2 ze Steama z hibernacją, może kiedyś się coś wykrzaczy. Za krótko go używam jeszcze. Cytuj
creatinfreak 3 854 Opublikowano piątek o 11:13 Opublikowano piątek o 11:13 Wiem, że jest bazzite. Ale ja chcę out of the box i z pełnym wsparciem. Jak na konsoli. Do windowsa i grzebania w nim mam blachę. Do okazjonalnego grania w wolnej chwili chce mieć coś prostego i przyjaznego konsumentowi. Cytuj
NemoKOF 679 Opublikowano piątek o 14:55 Opublikowano piątek o 14:55 Legiona też się pozbyłeś już? 1 Cytuj
creatinfreak 3 854 Opublikowano piątek o 16:00 Opublikowano piątek o 16:00 Potestowałem, pobawiłem się i oddałem. Cytuj
lysyolec 3 Opublikowano piątek o 16:03 Opublikowano piątek o 16:03 17 godzin temu, creatinfreak napisał(a): Co prawda na chwilę ale miałem roga, steamdecka i niedawno testowałem legiona. No zdecydowanie steamdeck użytkowało się najprzyjemniej z tych trzech. Wciskasz power i grasz tam gdzie zostawiłeś. Tak chcę użytkować handheld. Dlatego czekam już na te nowe hanheldy z z2 i steamos oraz na switcha2. W końcu będzie trzeba coś wziąć i zostawić na dłużej. Tylko ze względu na możliwość szybkiego bez problemowego uspienia lepiej bawiłeś się na decku w porównaniu do reszty wymienionych? Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano piątek o 16:23 Opublikowano piątek o 16:23 19 minutes ago, lysyolec said: Tylko ze względu na możliwość szybkiego bez problemowego uspienia lepiej bawiłeś się na decku w porównaniu do reszty wymienionych? IMO w przypadku sprzętów przenośnych taka funkcja jest kluczowa. Cytuj
pawelgr5 1 507 Opublikowano piątek o 16:34 Opublikowano piątek o 16:34 Ja z usypiania na Decku ani Switchu nie korzystam. Może jak bym jeździł, nie wiem, tramwajem po 15 minut i do ostatniej sekundy bym sie chciał bawić i potem cyk szybciutko usypiamy bo wysiadka to pewnie bym na to patrzył. Od kiedy te urządzenia jednak stały się na tyle duże, że ich przenośność oznacza zabranie plecaka to z automatu gram tylko wtedy kiedy mam czas na to żeby się z tym rozsiąść, wypakować z etui i wyłączyć to co wiem, że w danym przedziale czasowym ma sens. Rozumiem, wasze argumenty bo każdy patrzy na taki sprzęt pod swoim kątem, ale sama biblioteka i kompatybilność (jak chodzi o przenośne PC) mają u mnie dużo większą wagę. Na SD obecnie nie uruchomiła mi się JEDNA gra z testowanych pewnie koło 200. Na Windowsie pewnie śmignie. Sam nie wiem co bym brał jak bym nie miał żadnego urządzenia. SD było pierwsze i dlatego też jest u mnie. Jak Valve jakimś cudem oleje i nie będzie następny to na pewno wezmę coś od konkurencji. Cytuj
creatinfreak 3 854 Opublikowano piątek o 16:45 Opublikowano piątek o 16:45 Dla mnie to usypianie i wybudzanie to kluczowa funkcja w handheldzie. Przy dwójce dzieci i ograniczonym czasie na granie to ważne. Do tego steamos ma ten konsolowy feeling. Od poważnego grania (jak już położę dzieci) mam tv i blachę. 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi