tjery 1 322 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia 20 minut temu, Homelander napisał(a): No ale Steamdeck jest słaby, trzeba legionyproultrarogx żeby działało. A, i Series S to ziemniak... Optymalizacja, optymalizacja i jeszcze raz optymalizacja. Ale do tego trzeba swój fach znać, a nie tylko udawać, że się zna Odnośnie Series S to cięcie na maxa rozdzielczości i sporo ustawień to nie jest żadna optymalizacja, tylko jak wcześniej, proste cięcie. Włączasz kompa, dajesz rozdziałkę 720p. ustawienia low i sam sobie optymalizujesz w taki sposób. Dobra optymalizacja to nie proste cięcie, tylko sprawienie, żeby gra na danym sprzęcie chodziła nad wyraz dobrze, a nie po prostu chodziła. 1 Cytuj
Homelander 2 429 Opublikowano piątek o 23:20 Opublikowano piątek o 23:20 13 minutes ago, tjery said: Odnośnie Series S to cięcie na maxa rozdzielczości i sporo ustawień to nie jest żadna optymalizacja, tylko jak wcześniej, proste cięcie. Włączasz kompa, dajesz rozdziałkę 720p. ustawienia low i sam sobie optymalizujesz w taki sposób. Dobra optymalizacja to nie proste cięcie, tylko sprawienie, żeby gra na danym sprzęcie chodziła nad wyraz dobrze, a nie po prostu chodziła. Masz Series S? Ja mam. I widzę jak działają i wyglądają gry. Chociażby taka Forza Horizon 5 Cytuj
tjery 1 322 Opublikowano piątek o 23:30 Opublikowano piątek o 23:30 4 minuty temu, Homelander napisał(a): Masz Series S? Ja mam. I widzę jak działają i wyglądają gry. Chociażby taka Forza Horizon 5 Chyba nie będziemy się bawić w argumenty typu nie smakuje mi bułka, huja wiesz, nie jesteś piekarzem. Podałeś przykład gry 1st party z samego początku generacji i tam jest spoko, 1080p 60 fps jak na taki sprzęt. Ale zobacz sobie na gry 3rd party. Wiadomo, zawsze można powiedzieć, że 3rd party mają wydygane w optymalizację, ale chcąc nie chcąc, takich gier jest najwięcej na rynku i tam optymalizacja na XSS wygląda tak jak napisałem. 1 Cytuj
Homelander 2 429 Opublikowano sobota o 00:03 Opublikowano sobota o 00:03 31 minutes ago, tjery said: Chyba nie będziemy się bawić w argumenty typu nie smakuje mi bułka, huja wiesz, nie jesteś piekarzem. Podałeś przykład gry 1st party z samego początku generacji i tam jest spoko, 1080p 60 fps jak na taki sprzęt. Ale zobacz sobie na gry 3rd party. Wiadomo, zawsze można powiedzieć, że 3rd party mają wydygane w optymalizację, ale chcąc nie chcąc, takich gier jest najwięcej na rynku i tam optymalizacja na XSS wygląda tak jak napisałem. Dlatego właśnie napisałem, że optymalizacja to klucz. A nie, że Series S jest jakimś megapotężnym sprzętem, bo nie jest. Ale nie jest też żadnym hamulcowym czy ziemniakiem jak niektóre beztalencia ogłaszały Cytuj
tjery 1 322 Opublikowano sobota o 00:17 Opublikowano sobota o 00:17 10 minut temu, Homelander napisał(a): Dlatego właśnie napisałem, że optymalizacja to klucz. A nie, że Series S jest jakimś megapotężnym sprzętem, bo nie jest. Ale nie jest też żadnym hamulcowym czy ziemniakiem jak niektóre beztalencia ogłaszały Tylko takie podejście nic nie zmieni, różne studia, różne silniki, różne budżety. W idealnym świecie growym może to by miało sens, ale jest jak jest, grasz w gry takie jakie są, a nie w ich idealne wersje, a w realnym świcie grasz na XSS w bardzo pocięte wersje, i to tak pocięte toporkiem po kilku piwkach. Cytuj
GearsUp 386 Opublikowano sobota o 00:46 Opublikowano sobota o 00:46 25 minut temu, tjery napisał(a): Tylko takie podejście nic nie zmieni, różne studia, różne silniki, różne budżety. W idealnym świecie growym może to by miało sens, ale jest jak jest, grasz w gry takie jakie są, a nie w ich idealne wersje, a w realnym świcie grasz na XSS w bardzo pocięte wersje, i to tak pocięte toporkiem po kilku piwkach. Ja tylko wtrącę żebyśmy nie nazywali pociętymi grami takich, w których po prostu obniżamy wizualia. Pocięte to od razu mi się kojarzy z czymś takim, że brakuje w nich jakiegoś contentu. One po prostu wyglądają inaczej. Na PC też się nie gra w ustawieniach Ultra tylko optymalnych zatem czy wtedy też te wersje gier są pocięte? 1 Cytuj
Homelander 2 429 Opublikowano sobota o 00:55 Opublikowano sobota o 00:55 14 minutes ago, tjery said: Tylko takie podejście nic nie zmieni, różne studia, różne silniki, różne budżety. W idealnym świecie growym może to by miało sens, ale jest jak jest, grasz w gry takie jakie są, a nie w ich idealne wersje, a w realnym świcie grasz na XSS w bardzo pocięte wersje, i to tak pocięte toporkiem po kilku piwkach. To zależy czego oczekujesz. W kategorii cena/jakość jest nie do pobicia Cytuj
tjery 1 322 Opublikowano sobota o 01:05 Opublikowano sobota o 01:05 (edytowane) 19 minut temu, GearsUp napisał(a): Ja tylko wtrącę żebyśmy nie nazywali pociętymi grami takich, w których po prostu obniżamy wizualia. Pocięte to od razu mi się kojarzy z czymś takim, że brakuje w nich jakiegoś contentu. One po prostu wyglądają inaczej. Na PC też się nie gra w ustawieniach Ultra tylko optymalnych zatem czy wtedy też te wersje gier są pocięte? No jednak wizualia to jedna z podstawowych składowych gier, są gatunki/rodzaje gier, gdzie to mniej ważne, ale w większości gier o jakich się na tym forum dyskutuje mają one bardzo duży wpływ na odbiór danej gry. Dodatkowo framerate, gdzie na XSS to jest bardzo często 30 fps, to nie tylko wizualia, ale czynnik wpływający bardzo mocno na odbiór i fun z danej gry. I tak, wiem, że w 49. grało się w 15 klatkach i człowiek dziękował Bogu, że może w ogóle grać, ale troszkę się przesunęliśmy do przodu od tamtego czasu. Każda gra powinna chodzić w minimum 60 fps -tu wstawiamy część, że mi 30 nie przeszkadza itd.-, bo poza płynnością daje to całkowicie inną responsywność. 11 minut temu, Homelander napisał(a): W kategorii cena/jakość jest nie do pobicia Co nie znaczy, że gry na XSS są dobrze zoptymalizowane. Edytowane sobota o 01:06 przez tjery Cytuj
Homelander 2 429 Opublikowano sobota o 01:13 Opublikowano sobota o 01:13 5 minutes ago, tjery said: Co nie znaczy, że gry na XSS są dobrze zoptymalizowane. Niektóre, zwłaszcza te od MS są. A niektóre nie. Wracamy do tego co napisałem? Optymalizacja to klucz? Nie wiem o co kruszysz kopię, szczerze mówiąc Cytuj
tjery 1 322 Opublikowano sobota o 01:19 Opublikowano sobota o 01:19 (edytowane) 8 minut temu, Homelander napisał(a): Niektóre, zwłaszcza te od MS są. A niektóre nie. Wracamy do tego co napisałem? Optymalizacja to klucz? Nie wiem o co kruszysz kopię, szczerze mówiąc Podlicz mi te niektóre dobrze zoptymalizowanw gry od MS i podlicz mi te niektóre gorzej zoptymalizowane 3rd party Edytowane sobota o 01:21 przez tjery Cytuj
Homelander 2 429 Opublikowano sobota o 01:21 Opublikowano sobota o 01:21 1 minute ago, tjery said: Podlicz mi te niektóre dobrze zoptymalizowanw gry od MS i podlicz mi te gorzej zoptymalizowane 3rd party Po co? Serio pytam Cytuj
tjery 1 322 Opublikowano sobota o 01:24 Opublikowano sobota o 01:24 (edytowane) Bo chyba liczy się to w co grasz i masz na ekranie, a nie wizja tego "jakby to bylo fajnie, gdyby każdy tak optymalizował jak 1st party MS". Edytowane sobota o 01:25 przez tjery Cytuj
Homelander 2 429 Opublikowano sobota o 01:56 Opublikowano sobota o 01:56 27 minutes ago, tjery said: Bo chyba liczy się to w co grasz i masz na ekranie, a nie wizja tego "jakby to bylo fajnie, gdyby każdy tak optymalizował jak 1st party MS". Pełna zgoda. Dlatego też na Xboxie gram w te gry, które są na Xboxie dobrze zoptymalizowane. To, że istnieją takie gry stanowi dowód, że da się to zrobić. Skoro inni tego nie robią to nie dlatego, że Xbox Series S to ziemniaczany śmieć tylko dlatego, że brakuje im talentu/czasu/umiejętności/pieniędzy. Albo kombinacji powyższych. Patrząc jednak globalnie to ludziom wystarczają nawet te średnio zoptymalizowane gry, skoro Series S się tak sprzedaje. Entuzjaści tacy jak Ty, z całym szczerym szacunkiem, to nisza nawet w naszej niszy gierkowych entuzjastów. I oczywiście, że masz rację we wszystkich tych technicznych tematach, tylko w dużej mierze niewiele z tego wynika Cytuj
Basior 1 147 Opublikowano poniedziałek o 13:58 Opublikowano poniedziałek o 13:58 Pany może już pytałem, ale wrócił mi entuzjazm do decka - ma ktoś jakiś dock pod niego? Coś polecacie? Cytuj
Daffy 10 734 Opublikowano poniedziałek o 14:51 Opublikowano poniedziałek o 14:51 Do czego po potrzebujesz? Ja bym olał jego zakup jak nie masz mocnego powodu Cytuj
pawelgr5 1 587 Opublikowano poniedziałek o 14:58 Opublikowano poniedziałek o 14:58 Ja mam docka do firmowego laptopa (thinkpad) i dziala, na poczatku mialem jakiesprzeboje ale teraz ok. Tylko dzwiek po przejsciu do trybu Desktop musze przelaczac na HDMI bo tak to gowno slychac. Powinny dzialac jakiekolwiek tanie zamienniki. Nie wiem czy jest sens placic 400zl za orginal. Cytuj
DarkStar 171 Opublikowano poniedziałek o 15:05 Opublikowano poniedziałek o 15:05 JSAUX jest spoko. Oficjalny Dock jest generalnie odradzany i zbyt wysoko wyceniony. U mnie w praktyce dock robi za stację ładującą, bo praktycznie Decka nie używam na dużym ekranie. 1 Cytuj
NemoKOF 715 Opublikowano poniedziałek o 15:10 Opublikowano poniedziałek o 15:10 Jumpgate od Skill&Co mogę polecić: https://skullnco.com/collections/steam-deck/products/steamdock?variant=44494667645220 Wersja PRO umie wszycho ale jak potrzebujesz tylko do TV dać to spokojnie można tańszy kupić (nie ma usb 3.0), kosztuje wtedy niewielkie pieniądze, ja mam same te huby, bez stacji (kładłem zawsze sprzęt żeby mi TV nie zasłaniał) a plusem tych hubów jest że działają ze wszystkim, łącznie ze Switchem w wersji starszej i OLED. Posiadam 4 sztuki :-) 1 Cytuj
Ukukuki 7 345 Opublikowano poniedziałek o 15:16 Opublikowano poniedziałek o 15:16 https://www.gry-online.pl/newsroom/steam-deck-dostanie-funkcje-ze-smartfonow-ktora-dba-o-zywotnosc-b-1/z62c29f Cytuj
Basior 1 147 Opublikowano poniedziałek o 15:32 Opublikowano poniedziałek o 15:32 18 minut temu, Daffy napisał(a): Do czego po potrzebujesz? Ja bym olał jego zakup jak nie masz mocnego powodu Wiesz co w sumie trochę do eksperymentów. Z jednej strony tv, ale też monitor. Żeby może podłączyć klawierę i trochę jako pcet na tv. Monitor też mam służbowy w domu, więc też spróbować. Coś w miarę taniego, żeby się pobawić Cytuj
DarkStar 171 Opublikowano poniedziałek o 17:37 Opublikowano poniedziałek o 17:37 Jaki monitor? Może nie potrzebujesz docka. Mój monitor ma port USB-C z PD, klawiaturę też podpiąłem do monitora zamiast do komputera, dzięki temu mam darmowy KVM. A mysz jest po BT z trzema kanałami. Cytuj
Czoperrr 5 352 Opublikowano poniedziałek o 17:55 Opublikowano poniedziałek o 17:55 Ja dokupiłem dock Baseusa bo jednak przyda się więcej portów. Cytuj
Daffy 10 734 Opublikowano poniedziałek o 20:44 Opublikowano poniedziałek o 20:44 Frame generator jako plugin do decky, czego to scena nie wymyśli xddddd Cytuj
Basior 1 147 Opublikowano wtorek o 06:58 Opublikowano wtorek o 06:58 13 godzin temu, DarkStar napisał(a): Jaki monitor? Może nie potrzebujesz docka. Mój monitor ma port USB-C z PD, klawiaturę też podpiąłem do monitora zamiast do komputera, dzięki temu mam darmowy KVM. A mysz jest po BT z trzema kanałami. Jakiś Dell - sprawdziłem nie działą pod usb c. Trzeba docka pewnie dokupić Cytuj
pawelgr5 1 587 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Ktos sie orientuje czy Heroic Launcher synchronizuje czas gry z GOG Galaxy? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi