Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak

https://steamcommunity.com/games/2677660/announcements/detail/502817574909640812

A, no i problem na SD to podobno bug w grze, wątpię, żeby dev się tym przejął. Jeśli Valve nie znajdzie jakiegoś rozwiązania to sobie już nie pogram (tzn. pogram, bo mam uruchomione i dopóki nie uaktualnię bedzie ok, ale w takim razie nie pogram w nic innego).

Edytowane przez dominalien
Opublikowano

Nie da się wyłączyć aktualizacji? Pewnie jest jakiś sposób.

Czytam gdzieś, że też na Windzie są problemy, wywala do pulpitu przy FSR 3 włączonym więc może poprawią coś jeszcze.

Opublikowano (edytowane)

SD zaciągnął mi właśnie aktualizację do Proton Hotfix i IJ znowu działa.

Edit: nie widzę FSR, tylko XeSS. Cholerni partacze (mówię o Machine Games, nie Valve. Valve jest debeściak).

Opublikowano

Hmm wyłącza mi się randomowo deck. Gram w Fallen Leaf i jeb wyłączył się dwa razy wczoraj. Dziś leci jakas inna gra przechodzę do menu szukam innej gry, wchodzę w szczegóły i jeb wyłączyło się. Nigdy tak nie miałem (chociaż mało grałem wcześniej). Bateria 60%, temperatura spox. Ma ktoś pomysl o co kaman? Wersja LCD.

Opublikowano

Baldur na Decku rwie się w szwach. Gra jest grywalna i można spokojnie przejść, ale trzeba mocno przymykać oko na niską responsywność, długie loadingi i szarpaną animację. Jak ktoś nie jest w sytuacji pt. albo Deck albo wcale to niech gra na czymś innym

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Basior napisał(a):

Hmm wyłącza mi się randomowo deck. Gram w Fallen Leaf i jeb wyłączył się dwa razy wczoraj. Dziś leci jakas inna gra przechodzę do menu szukam innej gry, wchodzę w szczegóły i jeb wyłączyło się. Nigdy tak nie miałem (chociaż mało grałem wcześniej). Bateria 60%, temperatura spox. Ma ktoś pomysl o co kaman? Wersja LCD.

Bateria 60% pojemności? Czy naładowania?

Gdzieś na redicie był wątek o kalibrowaniu baterii (choć to chodziło o wskazywanie niskiej pojemności), popatrz, może jakaś nierozruszana albo coś.

9 minut temu, Homelander napisał(a):

Baldur na Decku rwie się w szwach. Gra jest grywalna i można spokojnie przejść, ale trzeba mocno przymykać oko na niską responsywność, długie loadingi i szarpaną animację. Jak ktoś nie jest w sytuacji pt. albo Deck albo wcale to niech gra na czymś innym

Waham się właśnie, mogę grać na czymś innym, ale ostatnio jak nie mam na Decku znaczy nie gram.

Opublikowano
1 minute ago, dominalien said:

Waham się właśnie, mogę grać na czymś innym, ale ostatnio jak nie mam na Decku znaczy nie gram.

Mam to samo. Stary, jak nie przeszkadza Ci momentami szarpiąca animacja, czarny ekranik przez 2-3 sek jak wejdziesz do menu (nie zawsze), długie loadingi to bierz i graj. Sama gra jest fantastyczna. Możesz przeczytać mój post w Graczpospolitej jak chcesz

• Plusik 1
Opublikowano
3 godziny temu, dominalien napisał(a):

Bateria 60% pojemności? Czy naładowania?

Gdzieś na redicie był wątek o kalibrowaniu baterii (choć to chodziło o wskazywanie niskiej pojemności), popatrz, może jakaś nierozruszana albo coś

Naładowane 60% albo i 30% bez znaczenia. Gram i nagle jeb SD się wyłączył. Włączam jest ok, nadal naładowanie jak poprzednio. Wywalony do pulpitu. Save idzie się walić. Grałem dawniej trochę na decku. Mam go od pewnie 2 lat. Ale ostatnio aktywniej i tak się dzieje

Opublikowano

Jeśli długo leżał całkiem rozładowany (np kilka miesięcy) to baterie mógł szlag trafić. Takie samoczynne wyłączanie może być spowodowane nagłym spadkiem napięcia pod obciążeniem, a potem pokazuje, że naładowana, jak bateria się chemicznie uszkodziła.

Ale wiesz, to takie zgadywanki. Fallen Leaf to też nie jest taka wymagająca gra.

• Dzięki 1
Opublikowano

Graj sobie jak będzie z  np 5% baterii i wyłącz konsolę i od razu ją włącz przechodząc do biosa (włączasz trzymając power i guzik plus z głośności) i tak ją w biosie zostaw by zjechało do zera baterię i sama się wyłączyła. Potem ją podłącz do ładowarki i niech się ładuje z 6godzin. Tak się z tego co pamiętam kalibrowalo baterię.

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, grałem dzisiaj pół dnia (na SD LCD, specjalnie dla ciebie). XeSS robi robotę, nie ma stabilnych 30 fps, ale jest płynniej i ostrzej, niż przedtem z TAA. Są jakieśtam problemy wizualne, ale nic wielkiego. Wspaniała gra, świetnie wygląda (wszystko na Low, XeSS Balanced, Proton Hotfix).

• Lubię! 3
Opublikowano (edytowane)

Nie ma w ogóle opcji framegenu. Jest tylko TAA albo XeSS i kilka opcji do niego (Auto, Quality, Balanced, wiadomo). FSR nie da się włączyć. Nie wiem czemu tak jest, ale jak trochę poszukałem, nie tylko ja mam ten problem na SD. Może na twoim sprzęcie gra wykryje możliwość FSR i pokaże opcję.

Edit: żeby nie było, ja mam już w grze 50h i dotychczas grałem z TAA i było spoko. Zrobiłem sobie pauzę w 3cim dużym obszarze, bo tam wydajność wyraźnie spadła i już było potwierdzenie FSR. Teraz nadal go nie ma, ale z XeSS jest zauważalnie ładniej i zauważalnie płynniej i znowu mam dużą przyjemność z grania.

• Lubię! 1
Opublikowano

Dzisiaj Steam Deck obchodzi trzecie urodziny 🎂

https://www.theverge.com/pc-gaming/618709/steam-deck-3-year-anniversary-handheld-gaming-shipments-idc

Dwa lata temu o tej porze (wtedy był na rynku już od roku) zastanawiałem się czy kupić Steam Decka, nawet kupiłem kilka małych gier na Steamie, bo już byłem niemal pewien. Ostatecznie się rozmyśliłem i nabyłem Switcha OLED (a miałem już V2). Decka i tak kupiłem, ale dopiero 8 miesięcy później. Z perspektywy czasu to Switch głównie leży nieużywany, a SD był przez ponad rok w użyciu niemal codziennie, dopóki nie kupiłem ROG Ally. Nadal wolę Decka za całokształt, ale jednak czasem mu brakuje mocy albo wymaga wygibasów, żeby uruchomić coś spoza Steama. Gdyby te dwie rzeczy nie miały miejsca, to byłby dla mnie sprzęt idealny. Na pewno jest świetny i miał realny wpływ na rozwój branży. 

Wszystkiego najlepszego!

• Plusik 2
  • Lubię! 3