Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez SD nie byłoby popytu na ROG Ally czy Legion Go. Dell kiedyś pokazywał prototyp takiej maszynki i myślę że właśnie na brak przetartych szlaków nie wypuścili tego nigdy. Teraz by mogli xD SD świetna maszyna, wprowadził pod strzechy HH PC i piszę to mimo, że miałem już wcześniej 2 takie urządzenia xD 

Opublikowano

Ja pamiętam z filmików Archona takie właśnie małe komputery do grania i pracy, GPD Win czy coś takiego. No ale drogie to było i jakoś wydawało się niezbyt wygodne do grania. Steam Deck faktycznie przetarł szlak wygodnymi rozwiązaniami sprzętowymi, przemyślaną konstrukcją i, przede wszystkim, systemem. Nawet mnie, pc hejtera od czasów Rivy TNT przekonał do siebie. Do tego właściwie uratował dla mnie granie w duże gry AAA. Bez Decka do tej pory nie skończyłbym Cyberpunka, Baldura 3 czy RDR2. Pewnie RE Village nadal czekał na swoją kolej i nigdy bym nie nadrobił takich tytułów jak Portal 2, Titanfall 2 czy Halo 4. Już nawet nie wspomnę, że mogę sobie pograć w tak legendarne dla mnie tytuły jak Heroes 3, Starcraft czy Dungeon Keeper 2 kiedy tylko mam ochotę. Wspaniały, wspaniały sprzęt. 

Opublikowano (edytowane)

W temacie cena/mozliwosci to nie ma konkurencji. Wykonanie, materiały, moc, tu już odstaje. Ograniczenia systemowe są takie pół na pół. Każde ma swoje plusy i minusy. Windows nie jest skrojony pod ten sprzęt, ale odpalisz wszystko co chcesz. Steam os daje konsolowy feeling, zrobiony pod pocket PC, ale wymaga kombinacji jak sie chce cos innego. 

Moze gdybym nie sprawdził ROGa, to bym uważał to za świetny sprzęt. Miałem LCD 64 w którym zmieniłem dysk, potem Asus. Później SD Oled wjechał, to już wiedziałem ze to nie dla mnie i skończyłem z ROGiem X. 

Ale czekam na SD2.

Aczkolwiek jak ktoś do nowych gier ma PC, PS5, Xboxa, a tutaj chce nadrobić starsze gry to nadal spoko i wystarczający. 

Edytowane przez iluck85
Opublikowano

Deck świetny sprzęt, zabieram ze sobą na wyjazdy częściej niż Switcha głównie dlatego, że oprócz pogranka mogę na nim porobić jeszcze inne rzeczy, na które Switch mi nie pozwala. Forumek, streamingi, emulatory? Proszę bardzo królu złoty, hulaj dusza. Na drugiego Decka czekam i pewnie wezmę go szybciej niż później.

Opublikowano

U mnie Deck to najczęsciej używany sprzęt. Często cały dzien w pracy w docku w Desktop mode dla yt i forumka + wieczorem gierki. Czasem zabieram go gdzieś ze sobą ale tylko jak wiem, że będą dłuższe sesje. Na SD2 czekam mocno i jak będzie od razu model OLED to biorę day 1 (tak za max 3500zł).

Opublikowano

Ja się do decka powoli przekonuje, głównie z uwagi na niszowe gierki, które są na SD i nigdzie indziej na konsolach (no i są tanie).

BTW bo "reformatowaniu" baterii nie mam wyłączania SD z du'py. Żywotność baterii 100%. Dodatkowo - poczytałem, że mogło to być też, że wieszał mi się z powodu WiFi - akurat byłem wtedy poza domem. I cóż tylko wtedy była ta jazda. Może opcja tam to wyłączenie WiFi?

Opublikowano
16 minut temu, Bzduras napisał(a):

Deck świetny sprzęt, zabieram ze sobą na wyjazdy częściej niż Switcha głównie dlatego, że oprócz pogranka mogę na nim porobić jeszcze inne rzeczy, na które Switch mi nie pozwala. Forumek, streamingi, emulatory? Proszę bardzo królu złoty, hulaj dusza. Na drugiego Decka czekam i pewnie wezmę go szybciej niż później.

A emulatory, głównie GameBoy to jednak wolę na anbernicu. Takie Golden Sun wygląda lepiej na ekranie zbliżonym do tego z GBA. Na Decku jak odpaliłem to się rozjechało, wyglądało gorzej. Niby jakieś filtry, ale to nie to. Do tego żeby nie było badziewnych ramek udających gameboya, to już w ogóle. Więc tutaj mi się lepiej spr mały anbernic. 

Minusem który jest i będzie jeszcze długo, to bateria. Żeby te 8h było na średniej mocy byłoby już git. 

Opublikowano
17 minutes ago, iluck85 said:

A emulatory, głównie GameBoy to jednak wolę na anbernicu. Takie Golden Sun wygląda lepiej na ekranie zbliżonym do tego z GBA. Na Decku jak odpaliłem to się rozjechało, wyglądało gorzej. Niby jakieś filtry, ale to nie to. Do tego żeby nie było badziewnych ramek udających gameboya, to już w ogóle. Więc tutaj mi się lepiej spr mały anbernic. 

Minusem który jest i będzie jeszcze długo, to bateria. Żeby te 8h było na średniej mocy byłoby już git. 

Moja odpowiedź na słabą baterię

image.thumb.jpg.b54e57a005839a63ce2d59b7c2c23930.jpg

A co do innych sprzętów to absolutnie nie odczuwam potrzeby. Po pierwsze mam w co grać, po drugie nie zaoferują mi one przeskoku godnego generacji

Opublikowano

Niewiarygodny sprzęt, wręcz wizjonerski, a najlepsze jest to że najlepsze dopiero przed nami jak Gaben puści steam os w oficjalny nieskrępowany obieg. Misiu złoty wtedy to dopiero będzie w czym wybierać. Jeden będzie czekać na sd2, drugi kupi sobie Roga lub Lenovo, trzeci jeszcze coś innego. Jeden preferuje ekran 16:9, drugi 16:10, trzeci team OLED, czwarty wybiera sprzęt po pojemności baterii. A wszystkich ich połączy wspaniały steam os dający na każdym z nich ten konsolowy pieprz, bez obaw o wsteczną kompatybilność czy opłat za online z najtańszymi grami.

• Plusik 2
Opublikowano
12 hours ago, iluck85 said:

W temacie cena/mozliwosci to nie ma konkurencji. Wykonanie, materiały, moc, tu już odstaje. Ograniczenia systemowe są takie pół na pół. Każde ma swoje plusy i minusy. Windows nie jest skrojony pod ten sprzęt, ale odpalisz wszystko co chcesz. Steam os daje konsolowy feeling, zrobiony pod pocket PC, ale wymaga kombinacji jak sie chce cos innego. 

Moze gdybym nie sprawdził ROGa, to bym uważał to za świetny sprzęt. Miałem LCD 64 w którym zmieniłem dysk, potem Asus. Później SD Oled wjechał, to już wiedziałem ze to nie dla mnie i skończyłem z ROGiem X. 

Ale czekam na SD2.

Aczkolwiek jak ktoś do nowych gier ma PC, PS5, Xboxa, a tutaj chce nadrobić starsze gry to nadal spoko i wystarczający. 

Co ci w wykonaniu nie pasuje? Mam wersję OLED i jak dla mnie to prezentuje się spoko i jest z porządnego plastiku. Gram codziennie od premiery tej wersji więc kilkanaście miesięcy i nic nie trzeszczy, nic się nie zacina.

Opublikowano
12 godzin temu, iluck85 napisał(a):

No ja bym dodał też że jeśli ktoś nie posiada żadnego z powyższych urządzeń a ma tylko Decka, to nadal może pograć w nowe gry. Oczywiście idąc na pewne ustępstwa ale może ;) nawet na tym forum widać że ludzie więcej do szczęścia nie potrzebują.

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

No ja bym dodał też że jeśli ktoś nie posiada żadnego z powyższych urządzeń a ma tylko Decka, to nadal może pograć w nowe gry. Oczywiście idąc na pewne ustępstwa ale może ;) nawet na tym forum widać że ludzie więcej do szczęścia nie potrzebują.

A wez pod uwage ze tutaj i tak jest wiecej zapalonych graczy niz sie wydaje. Normalni ludzie maja wyjebane w technikalia i liczenie klatek.

• Plusik 1
Opublikowano
52 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Co ci w wykonaniu nie pasuje? Mam wersję OLED i jak dla mnie to prezentuje się spoko i jest z porządnego plastiku. Gram codziennie od premiery tej wersji więc kilkanaście miesięcy i nic nie trzeszczy, nic się nie zacina.

Feeling szeroko pojęty. Nie żeby SD wiał tandeta czy jak Switch, który z tymi joy conami sprawia wrażenie jakby się miał zaraz rozlecieć. Miałem oba urządzenia przez chwilę i tak w rękach Asus lepiej wypada. W SD lepiej analogii pracują, jakby większy opór dawały. ABXY chodzą bardziej miękko w Asusie. To są niuanse które ciężko wyczuć nie mając tego zaraz po sobie. 

Miałem też obie wersje, kupując dzisiaj to oled, ale nie wymieniłbym za wszelką cenę mając LCD. Przy tym rozmiarze ekranu to nie robi AŻ takiej roboty. 

Ja wróciłem do Asusa po oledzie. Ale tu już moje prywatne preferencje. Ale to już pisałem, a to teraz wątek urodzinowy :) 

Nie liczę na jakiś skok żeby wymieniać na kolejnego Asusa i tutaj będę spoglądał na nowego Decka. Aczkolwiek te kombinacje z apka Xboxa czy battle netem są średnie i nie wymagają magistra z it, to wygodniejsze jest to na Win.

Opublikowano
8 minut temu, iluck85 napisał(a):

Feeling szeroko pojęty. Nie żeby SD wiał tandeta czy jak Switch, który z tymi joy conami sprawia wrażenie jakby się miał zaraz rozlecieć. Miałem oba urządzenia przez chwilę i tak w rękach Asus lepiej wypada. W SD lepiej analogii pracują, jakby większy opór dawały. ABXY chodzą bardziej miękko w Asusie. To są niuanse które ciężko wyczuć nie mając tego zaraz po sobie.

Asus wali trochę odpustem tymi naklejkami, śladami po formie no i zdecydowanie gorszy ekran. Jak dla mnie jakość akurat jest po stronie Decka. 

Opublikowano (edytowane)

Którymi? Tymi z dołu? Z danymi? Odkleiłem i przykleiłem w środek kartonu. Chyba że chodzi Ci o ten pasek co leci poprzek. 

Ledy w analogach są też mocno średnie. Ale można wyłączyć. Biały się gorzej prezentuje, a w czarnym X to się wszystko zlewa. 

IMG_4995.jpeg

Edytowane przez iluck85
Opublikowano

Jak na urządzenie nie będące de facto w powszechnej sprzedaży, bez absolutnie żadnego marketingu i do kupienia którego trzeba sobie założyć konto na stronie, a w dodatku to jedyne miejsce gdzie można je kupić to te 4 miliony uznałbym za spory sukces. 

Resident Evil 4 Remake działa świetnie. W miksie ustawień średnich i wysokich chodzi w stałych 30 klatkach i wygląda super. Sama gra, oczywiście, fantastyczna

Opublikowano

Mam na myśli że 50% rynku jest ich. Właśnie to bym zrzucił na dystrybucję. Jakby się pojawił w sklepach to z 70% pewnie by mieli. W ogóle zakładałem że tyle mają. Jest więc miejsce dla innych w tym segmencie jeszcze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Homelander napisał(a):

Jak na urządzenie nie będące de facto w powszechnej sprzedaży, bez absolutnie żadnego marketingu i do kupienia którego trzeba sobie założyć konto na stronie, a w dodatku to jedyne miejsce gdzie można je kupić to te 4 miliony uznałbym za spory sukces. 

Resident Evil 4 Remake działa świetnie. W miksie ustawień średnich i wysokich chodzi w stałych 30 klatkach i wygląda super. Sama gra, oczywiście, fantastyczna

W PL jeszcze mozna kipic w marketach ale jest drozej.

https://www.mediaexpert.pl/gaming/konsole-przenosne/konsola-przenosna-valve-steam-deck-oled-512-gb?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAlPu9BhAjEiwA5NDSA29Yy-6Mw_oDYDfoDaKkr6lnXk0EFVR36YvMboaXQvqEk3XtzwzajhoC0kEQAvD_BwE

Są tez sklepy gdzie jest sporo taniej a to wklejam dla przykladu. Oczywiscie samego marketingu jak napisales jest zero.

Opublikowano (edytowane)

Czyli zarabiają na tym grosze, bo po jakiej cenie by to musiało iść żeby sklep zarobił który miałby to w ofercie. A do tego dokładają spoko etui. Legion ma też, tylko Asus dodaje kartonik żebyś mógł sobie oprzeć :dafuq:

Edytowane przez iluck85
Opublikowano
2 hours ago, Homelander said:

Działa działa, skończyłem go też na Steam Decku. Szkoda tylko że nie wspiera 16:10 i są lekkie pasy.

Opublikowano

Re4r chodzi super, też z dlc kończyłem w całości na sd ale z wszystkich obecnych nowożytnych RE działa na sd.... najgorzej. 2r, 3r, 7 i 8 to wręcz płyną na decku

Opublikowano

Mnie Deck przekonał do siebie tym, że zawsze chciałem mieć przenośne PS4 dla tamtejszych jRPG i dzięki niemu mam to co chciałem. :) W sumie miał też służyć do emulacji, ale jakoś wolę grać przenośnie w japońszczyznę bezpośrednio ze Steama. Ładnie leży sobie na oparciu fotela stale do prądu podłączony dzięki czemu mogę grać w full hd i mieć sprzęt cały czas na czuwaniu i bawić się jak nie chce mi się włączać konsoli czy PC.

• Plusik 1
Opublikowano

Za ile można w tej chwili sprzedać używanego może z 20 godzin Steam Deck'a OLED 512 gb? Widzę dość duże rozbieżności cenowe i jestem lekko zdezorientowany. Wszystko w stanie 6/6 z fabrycznym pudełkiem.