Opublikowano 17 grudnia 20231 r Dzięki, użyłem SteamGridDB ale bez Decky Loader. Po prostu ze strony internetowej steamgriddb wyszukałem brakujących grafik i tam można bezpośrednio kliknąć przy zdjęciu by wrzuciło nam do Steama
Opublikowano 20 grudnia 20231 r Odpaliłem wczoraj apke XB Play (27,50) do grania zdalnego na xboxie i jestem bardzo zadowolony z działania. Nie było problemu z logowaniem i konfiguracją. Lag znośny, grałem 2h w Jusant, do tak mało dynamicznej gry jest to złota opcja. Ma kilka ustawień clarity boosta aby obraz nie był rozmazany. Nie testowałem grania w chmurze bo pewnie wymaga GPU a ja siedzę na cebuli czyjegoś konta. Póki co polecam do ogrywania indyczków pod kołderką z Game Passa.
Opublikowano 20 grudnia 20231 r Ja ostatnio testowałem granie w chmurze z Xboxa, pograłem trochę w Forze i Starfielda i byłem zaskoczony jak dobrze to działa. Lag był minimalny, żadnych artefaktów, spokojnie można komfortowo grać
Opublikowano 20 grudnia 20231 r 20 minut temu, ASX napisał: Ja ostatnio testowałem granie w chmurze z Xboxa, pograłem trochę w Forze i Starfielda i byłem zaskoczony jak dobrze to działa. Lag był minimalny, żadnych artefaktów, spokojnie można komfortowo grać Ogółem jak wrażenia z decka?
Opublikowano 20 grudnia 20231 r 21 minut temu, ASX napisał: Ja ostatnio testowałem granie w chmurze z Xboxa, pograłem trochę w Forze i Starfielda i byłem zaskoczony jak dobrze to działa. Lag był minimalny, żadnych artefaktów, spokojnie można komfortowo grać A testowales moze gier z PS Premium?
Opublikowano 20 grudnia 20231 r 21 minut temu, pawelgr5 napisał: A testowales moze gier z PS Premium? Niestety nie mam PS Premium, ale myślę że nie ma powodów by działało to gorzej. Granie z Xclouda jest banalne, ściąga się Microsoft Edge, podpina się ją pod bilbiotekę Steama, konfiguruję tak aby od razu odpalała stronę https://www.xbox.com/pl-pl/play i wszystko działa bez problemu. Ze względów estetycznych pozmieniałem jeszcze ikonki i grafiki na Steam i w gratisie do Steam Decka zrobiłem sobie przenośnego Xboxa do grania w chmurze. 23 minuty temu, Daffy napisał: Ogółem jak wrażenia z decka? Elegancki sprzęt, solidnie wykonany z pięknym ekranem. Bardzo fajne wrażenie zrobiło na mnie wsparcie społeczności i możliwość modyfikowania UI. Skonfigurowałem sobie całe menusy aby były bardziej eleganckie. Stare gry jak np. pierwsze Gothici teoretycznie niezweryfikowane pod Steam Decka mają specjalne mody pod SD i są banalne w instalacji. Jedyny zgrzyt jak na razie to że mój pecetowy adapter do padów z Xboxa nie działa automatycznie ze stacją dokującą i trzeba chyba będzie ręcznie ściągnąć jakieś nieoficjalne sterowniki. By móc komfortowo pograć na TV.
Opublikowano 20 grudnia 20231 r 5 minutes ago, ASX said: Niestety nie mam PS Premium, ale myślę że nie ma powodów by działało to gorzej. Granie z Xclouda jest banalne, ściąga się Microsoft Edge, podpina się ją pod bilbiotekę Steama, konfiguruję tak aby od razu odpalała stronę https://www.xbox.com/pl-pl/play i wszystko działa bez problemu. Ze względów estetycznych pozmieniałem jeszcze ikonki i grafiki na Steam i w gratisie do Steam Decka zrobiłem sobie przenośnego Xboxa do grania w chmurze. Elegancki sprzęt, solidnie wykonany z pięknym ekranem. Bardzo fajne wrażenie zrobiło na mnie wsparcie społeczności i możliwość modyfikowania UI. Skonfigurowałem sobie całe menusy aby były bardziej eleganckie. Stare gry jak np. pierwsze Gothici teoretycznie niezweryfikowane pod Steam Decka mają specjalne mody pod SD i są banalne w instalacji. Jedyny zgrzyt jak na razie to że mój pecetowy adapter do padów z Xboxa nie działa automatycznie ze stacją dokującą i trzeba chyba będzie ręcznie ściągnąć jakieś nieoficjalne sterowniki. By móc komfortowo pograć na TV. Microsoft udostępnił poradnik jak to skonfigurować i dodać do steam oraz paczki grafik: Xbox Cloud Gaming in Microsoft Edge with Steam Deck - Microsoft Support
Opublikowano 20 grudnia 20231 r A w sumie mam zajebiscie luzny dzien dzis w robo to za chwile to zrobie bo akurat forumek jest grany z Desktop Mode.
Opublikowano 20 grudnia 20231 r no tak, dokładnie z tego korzystałem. Jedynie ikonki podmieniłem sobie korzystając z tego pluginu w Decky bo było to prostsze móc skorzystać z gotowców
Opublikowano 20 grudnia 20231 r Juz zrobione. Dla mnie wazne jest zeby "okladka" aplikacji byla ok bo to mocno widac w menu Game Mode.
Opublikowano 20 grudnia 20231 r 32 minuty temu, ASX napisał: Jedyny zgrzyt jak na razie to że mój pecetowy adapter do padów z Xboxa nie działa automatycznie ze stacją dokującą i trzeba chyba będzie ręcznie ściągnąć jakieś nieoficjalne sterowniki. By móc komfortowo pograć na TV. Nie masz padów z bluetooth? Bo takie po prostu parujesz z deckiem i żadne adaptery nie będą Ci potrzebne. Pad od Seriesa i XOS działa normalnie, to samo Elite 2.
Opublikowano 20 grudnia 20231 r 12 minut temu, Bzduras napisał: Nie masz padów z bluetooth? Bo takie po prostu parujesz z deckiem i żadne adaptery nie będą Ci potrzebne. Pad od Seriesa i XOS działa normalnie, to samo Elite 2. mam, ale przez Bluetooth zarówno na PC czy Steam Decku czuje wyczuwalnego laga który mocno obrzydza grę.
Opublikowano 20 grudnia 20231 r Ja przerabiałem na początku przygody ze stim/maszyną/parową problem z parowaniem padów od xsx. Pozniej pomogło zaktualizowanie ich do najnowszej wersji. Od razu załapały.
Opublikowano 20 grudnia 20231 r No zobaczymy, w sumie dawno nie aktualizowałem padów, może to pomoże z lagiem.
Opublikowano 21 grudnia 20231 r Zainstalowałem sobie Max Payne, lubię w to grać w okresie zimowym i o dziwo działa bardzo fajnie pomimo tego, że gra jest oficjalnie nieobsługiwana. Po odpaleniu pojawiały się błędy, ale wystarczyło wejść w Community i naprawa tego polegała na podmianie jednego pliku. Teraz działa, nawet domyślne sterowanie sprawdza się znakomicie. Celuję prawym touchpadem bo analog jest zbyt czuły.
Opublikowano 21 grudnia 20231 r W Protonie sprawdzaj se. Ja gram w sporo mało znanych ,;) gierek i sporo tzw nieobsługiwanych działa perfecto.
Opublikowano 21 grudnia 20231 r Jak człowiek uwstecznił się używając konsoli do grania, a laptopa do prac codziennych. Zabawa tym Steam Deck'iem to jakbym hackował internet. Zwyczajnie nic nie potrafię tu zrobić
Opublikowano 21 grudnia 20231 r 8 minut temu, pawelgr5 napisał: A co konkretnie chcesz zrobic ze takie to trudne? Pierwsza myśl to sparowanie Deck'a z PS5 i wypróbowanie Remote Play. Poradnik szybko znalazłem, bawię się w trybie Desktop ale dobrze wiecie, że bez myszki i klawiatury to męczarnia. Klawy i myszki nie mam, więc co poczynić - pomyślałem. Może połączę laptopa, aby on posłużył za klawiaturę i myszkę. Tu poległem
Opublikowano 21 grudnia 20231 r Ale laptop przeciez moze zrobic sam to co chcesz robic za pomoca SD. Troche brzmi jak bys chcial dolozyc jedna wartwe sprzetu tam gdzie nie jest w ogole potrzebna. Oczywiste ze tryb desktop to normalny komputer wiec ciezko powiedziec dlaczego chcesz go uzywac i nie chcesz do stacji dokujacej podpiac M+K ktore nawet najtansze powinny dzialac bez problemu. Powinienes je dokupic tak po prostu.
Opublikowano 21 grudnia 20231 r 1 godzinę temu, Sobies napisał: Pierwsza myśl to sparowanie Deck'a z PS5 i wypróbowanie Remote Play. Poradnik szybko znalazłem, bawię się w trybie Desktop ale dobrze wiecie, że bez myszki i klawiatury to męczarnia. Klawy i myszki nie mam, więc co poczynić - pomyślałem. Może połączę laptopa, aby on posłużył za klawiaturę i myszkę. Tu poległem Ogarnij sobie chiaki4deck i odpalasz sobie stream z poziomu game mode. Nie musisz się bawić w żadne pulpity i myszki. https://github.com/streetpea/chiaki4deck/releases/tag/v1.5.0
Opublikowano 21 grudnia 20231 r Zwykłe Chiaki też można dodać w gamemode i wtedy skonfigurować sterowanie przez Steam, btw. Nie musisz od razu instalować C4D, choć jest trochę poprawione.
Opublikowano 21 grudnia 20231 r 49 minut temu, pawelgr5 napisał: Ale laptop przeciez moze zrobic sam to co chcesz robic za pomoca SD. Troche brzmi jak bys chcial dolozyc jedna wartwe sprzetu tam gdzie nie jest w ogole potrzebna. Tym fragmentem mi uzmysłowiłeś, że to nie jest wymagane do zrobienia na SD Ja byłem wprost przekonany, że to MUSI być na nim wykonane, bo wprowadza pewne modyfikacje w samym urządzeniu żeby Remote Play działał Już ogarnąłem, działa jak szalony. Tym bardziej sam z siebie mam bękę, jak człowiek się zrobił wygodny, a zarazem głupi na wszelkie nowinki. Poczułem się jak moi rodzice bliscy 70-tki jak im coś tłumaczę z obsługi telefonu/komputera
Opublikowano 22 grudnia 20231 r Idealny sprzęt do obrywania backlogu. Przez lata dodawałem do Steam darmówki lub prawie darmowe gry i nie miałem czasu lub chęci w nie grać, a teraz jest ku temu okazja. Właśnie zabieram się za Enslaved i Shadow of Mordor, które ominąłem w czasie premiery.
Opublikowano 22 grudnia 20231 r Enslaved dziala super. W ogole to bardzo fajna gra i zaluje ze mnie ominela w czasach PS3.