Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U ciebie bankowo powodem będzie nie nadpisanie danych. Niestety nie pomogę bo nie bawię się gierkami z zewnętrznych launcherow

Opublikowano
3 minutes ago, Bzduras said:

Przejdź w tryb pulpitu i z Discovery ściągnij sobie Disk Usage Analyzer. Będziesz wiedział, co ile zajmuje.

Mam podobne narzędzie, ale to mi nie pomaga, bo nie wiem, które pliki są ważne, a które nie. I które mogę usunąć, a których nie ruszać

Opublikowano
10 minutes ago, dominalien said:

Ściągnąłeś ze strony battle.net i uruchomiłeś?

Tak. Wg instrukcji jakiejś z youtuba. Normalnie działało, ale chciałem zmienić nazwę i ikonkę w nonsteam i się zepsuło. Zainstalowałem od nowa, musiałem zainstalować od nowa gry i zauważyłem, że zajmuje mi to ponad 70giga. Odinstalowałem gry i nadal jest 40. Z nonsteam mam tylko Heroica z Heroesami i ten programik do streamowania gierek z PS5

Opublikowano (edytowane)

No dobrze, i przed instalacją winetricks powinien cię zapytać, w jakim prefiksie chcesz uruchomić instalator battle.net. Który wybrałeś? Czy za pierwszym i drugim razem wybrałeś ten sam?

Edytowane przez dominalien
Opublikowano
1 minute ago, dominalien said:

No dobrze, i przed instalacją winetricks powinien cię zapytać, w jakim prefiksie chcesz uruchomić instalator battle.net. Który wybrałeś? Czy za pierwszym i drugim razem wybrałeś ten sam?

Nic nie zmieniałem. Gry tak samo zainstalowałem w domyślnych folderach. Ale po odinstalowaniu foldery zniknęły

Opublikowano
18 minutes ago, dominalien said:

Tam nie ma co zmieniać, trzeba coś wybrać. Pojawia się okienko z wypisanymi wszystkimi grami ze steam i jak żadnej nie wybierzesz to nic się nie zainstaluje.

Nie bardzo rozumiem. Tego guide użyłem

Opublikowano
23 minutes ago, dominalien said:

A, no to w folderze .steam/Steam wyszukaj, czy gdzieś tam są jakieś foldery battle.net i starcraft i zobacz, jak dużo zajmują.

Nie ma nic oczywistego. W folderze steamapps/common są tylko katalogi z grami ze Steama. Już obszukałem te wszystkie oczywiste miejsca i nazwy. No trudno, jebać. Jak mnie to będzie drażnic to sformatuje dysk i tyle

Opublikowano

Nie, bardziej cię interesuje folder compatdata, tak jak koleś pokazuje w tym tutorialu.

Tam są katalogi z nazwami z cyferek, to normalnie jest nr gry na steamie, ale pewnie jak instalujesz coś zewnętrznego to numerek jest jakiś przypadkowy i pewnie właśnie dlatego się zainstalowało 2x w rożnych katalogach. Tam szukaj battle.net i starcraft.

• This 1
Opublikowano
51 minutes ago, dominalien said:

Nie, bardziej cię interesuje folder compatdata, tak jak koleś pokazuje w tym tutorialu.

Tam są katalogi z nazwami z cyferek, to normalnie jest nr gry na steamie, ale pewnie jak instalujesz coś zewnętrznego to numerek jest jakiś przypadkowy i pewnie właśnie dlatego się zainstalowało 2x w rożnych katalogach. Tam szukaj battle.net i starcraft.

Sprawdzałem to już. Problem jest taki, że ten folder zajmuje 10 giga, a non steam mam 40. Więc to nie to

IMG_4385.jpeg

IMG_4384.jpeg

Opublikowano (edytowane)

No to wracamy do początku. Program do analizy miejsca na dysku i szukasz dużych folderów. Ja np. w folderze /home mam jeszcze folder .steamos, który ma 10 gb. Czy on jest liczony jako non-steam, czy jako gra? Nie wiem, choć się domyślam.

Cholera też wie, jak Steam traktuje różne pliki w .local/share/steam. Czy wszystko liczy jako swoje, czy same pliki gier to "gry", a np compatdata to już non-steam.

Edit: nie wiem, czy to cię pocieszy, ale ja non-steam mam prawie 180GB.

Edytowane przez dominalien