Skocz do zawartości

Steam Deck

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest lista pokazująca ile gier zostało w jakis sposób sprawdzonych i tym samym skategoryzowanych. Całej swojej biblioteki nie zobaczycie. U mnie okolo 40 gierek jak na razie i tylko 5 na ten moment ma niby nie działać.

Opublikowano
4 minuty temu, pawelgr5 napisał:

U mnie okolo 40 gierek jak na razie i tylko 5 na ten moment ma niby nie działać.

Czyli masz 5 gierek w kategorii unplayable? A reszta czyli te 35 to są verified i playable czy wrzuciłeś w to też kategorię not tested?

Swoją drogą ciekawe jak wielka różnica może wynikać między verified a playable. Wiadomo, że to kwestia nie zawsze widocznej czcionki i na sztywno ustawionego sterowania ale ciekawe czy jeszcze jakieś ograniczenia będą po czasie się łapały do grupy "playable".

• Minusik 1
Opublikowano

Not tested mam 274 i przy nich jest tylko krótkie info, że Valve codziennie coś tam testuje i warto częsciej na stronę zagladać, reszta jest w zasadzie pół na pół playable albo verified.

Opublikowano

obraz.thumb.png.cd249aa4b501a287195528aea7a35da9.png

Że Persona 4 Golden lub Catherine nie działają w ogóle na SD to trochę komiczne, bo gry nie mają wygórowanych wymagań. Ciekawe, czy Sega maczała w tym palce, chcąc wpierw sprzedać wersje PS4/Switch.

Poza tym jednak wygląda to nieźle. Kompatybilnych jest dużo gier, z których wiele ma nieco większe wymagania. Zakładam, że te ich "zweryfikowane" gry to po prostu "działa w 30fps 720p", ale jak na handhelda to i tak znośnie. Gry typu Ace Combat 7, Yakuza Like a Dragon, MGS5, Metal Gear Rising, Control, Prey, Alien Isolation itp. powinny "jakoś" działać.

Zobaczymy jak dalej, bo na ten moment:

Cytat

Niesprawdzone tytuły z twojej biblioteki Steam: 1490

Opublikowano
6 minut temu, Suavek napisał:

Że Persona 4 Golden lub Catherine nie działają w ogóle na SD to trochę komiczne, bo gry nie mają wygórowanych wymagań.

To może być po prostu kwestia kompatybilności z Protonem lub, jak podejrzewam w przypadku VTM:B, braku obsługi kontrolera i wymogu grania na k+m.

Opublikowano
Godzinę temu, Suavek napisał:

obraz.thumb.png.cd249aa4b501a287195528aea7a35da9.png

Że Persona 4 Golden lub Catherine nie działają w ogóle na SD to trochę komiczne, bo gry nie mają wygórowanych wymagań. Ciekawe, czy Sega maczała w tym palce, chcąc wpierw sprzedać wersje PS4/Switch.

Poza tym jednak wygląda to nieźle. Kompatybilnych jest dużo gier, z których wiele ma nieco większe wymagania. Zakładam, że te ich "zweryfikowane" gry to po prostu "działa w 30fps 720p", ale jak na handhelda to i tak znośnie. Gry typu Ace Combat 7, Yakuza Like a Dragon, MGS5, Metal Gear Rising, Control, Prey, Alien Isolation itp. powinny "jakoś" działać.

Zobaczymy jak dalej, bo na ten moment:

Ys Origin? DBZ Fighterz? Śmigają jak złoto na Switchu :)

• Minusik 2
Opublikowano

U mnie niesupportowane pokazuje głownie gry VR. Gry które normalnie są grywalne na padzie i nie mają dużych wymagań to obstawiam, że kwesta czasu i będą grywalne na Steamdecku.

Opublikowano
Godzinę temu, Bzduras napisał:

To może być po prostu kwestia kompatybilności z Protonem lub, jak podejrzewam w przypadku VTM:B, braku obsługi kontrolera i wymogu grania na k+m.

Akurat obie gry obsługują bardzo dobrze wszelakie kontrolery. No ale temat podobno nieaktualny, z tego co Czekolada pisze. Z tego co widzę zwiększona kompatybilność to też kwestia czasu i kolejnych aktualizacji, bądź tweaków. W końcu to "PC"...

Ale dla mnie to ogólnie ciekawostka na ten moment, bo "konsolki" nie kupuję póki co. Switch skutecznie mnie zniechęcił do takiego pseudo-przenośnego grania. Wątpliwy komfort. No ale z dwojga złego gdybym miał wybierać "mobilną" maszynkę do multiplatform, to nie ma dyskusji - Switch się chowa.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Suavek napisał:

z dwojga złego gdybym miał wybierać "mobilną" maszynkę do multiplatform, to nie ma dyskusji - Switch się chowa.

Też wolę Steam Decka, tyle godzin mam na nim natrzaskane i taki komfort z granka, że innego wyboru być nie może.

Edytowane przez GearsUp
Opublikowano

Okaże się ale moim zdaniem to, że środowiskiem będzie Windows to nie oznacza, że wszystkie sterowniki będą tak samo kompatybilne jak np z innymi kartami graficznymi, prockami, pamięciami.

Żaden PC do tej pory nie miał takich podzespołów jak SD.

Cytat

The product features an AMD Ryzen 7 3750H four-core mobile processor, a Radeon RX Vega 10 GPU, and 16GB of DDR4 RAM. However, it's not an exact one-to-one comparison.

Opublikowano

Zobaczymy za dwa dni bo premiera i nie ma szans zeby ktos od razu nie probował tam windy stawiać. Valve od początku mówiło o tej instalce więc stawiam, że ktoś u nich to już zrobił i wiedzą, że ma prawo to działac.