Shen 9 610 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Serio nie wiem po co on jeszcze w piśmie, albo pisał na temat urojonych prześladowań albo o tym jak gra w jakieś gówniane gry f2p/early access z pc w piśmie konsolowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 958 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Dobrze że recenzji już mu nie dają bo każdy crap multiplayer by dostawał minimum 8/10, nawet Anthem ocenił coś koło tego. Cytuj Odnośnik do komentarza
metalcoola 178 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 7 godzin temu, grzybiarz napisał: Podobno Zooltar dostał dużo wpisów pochwalających go. Tylko ciekawe gdzie były te wpisy? Na PPE nie widziałem, na fejsie nie, na forum tez nie. I jeszcze to cwaniackie „do przeczytania za miesiąc”. Skąd taka pewność? Roger rób ankietę, za czasów Ściery były co rok ankiety, co zmniejszyć/zwiększyć, dodać/usunąć. Przecież to czytelnicy wiedza najlepiej co chcą w PE. A lewacy tylko głośno krzyczą w internecie. Założyłbym temat "Czy Zooltar musi pisać?" ale taki temat z Moniką jest już od kilku lat na forum, i zero odzewu :p Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 15 godzin temu, Pix napisał: Roger go niestety nie wywali, bo mogę sobie już wyobrazić ten płacz bandy, która rozpoczęła ostatnio alohagate. "PE zerwało współpracę z Zooltarem za jego poglądy!" Tak wygląda "walka" z mniejszością. Ich jest mniej niż normalnych (hehe), więc głośno krzyczą i wylewają swoje żale w internecie, czy robią zrzutki (na której tłuką kasę). Co nie zmienia faktu, ANKIETA jest potrzebna @Roger 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
kotlet_schabowy 2 671 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Parafrazując klasyka, przestańmy udawać, że to co pisze Zooltar ma jakiekolwiek znaczenie. Ale koniec końców nie jestem za wywalaniem kogokolwiek z felietonistów (co innego Myszaq i jego "dział"), bo się z nim nie zgadzam, ot wolność słowa. Szczególnie, że miejsca w magazynie mają niewiele. Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez kotlet_schabowy Cytuj Odnośnik do komentarza
fan ppe 27 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zabieram się za lekturę! Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Czyli jednak kaseta magnetofona poszła do druku... No dobra, sezon wakacyjny, z koncentracją bywa różnie. ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 503 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 W dniu 28.07.2021 o 17:08, Square napisał: Czyli numer dotrze 06/08 jak dobrze pójdzie, ale równie dobrze może przeskoczyć na poniedziałek. Zwracam trochę honor. Dzisiaj było w skrzynce, więc jest postęp. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Też dostałem numer z prenumeraty dzisiaj, ten z Patro był wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 I u mnie prenumerata już w skrzynce. Trochę za szybko, bo poprzedni numer ogarnąłem dopiero gdzieś w połowie Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 CiekaWe co ci pochlania tyle czasu, ze nie zdazyles doczytac. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Prenumerata wyjątkowo szybko wleciała. U mnie była wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza
rodi84 50 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Przydałoby się jakieś odświeżenie formuły magazynu. Coś na kształt tego, co powoli ale konsekwentnie i z pomysłem wprowadza CD Action. Moja opinia jest taka, ze należy zastanowić się nad sensownością kącika filmowego oraz wypocin Myszaqa. Ile osób tam naprawdę to czyta? Można pokusić się też o dłuższe recenzje tytułów bardziej niszowych. Może zostanę zhejtowany, ale podkreślam to moje zdanie, do którego mam prawo. CD Action na obecna chwile prezentuje lepsza jakoś recenzji. Są bardziej szczegółowe. Dowiaduje się z nich rzeczy, o których w psx po prostu się nie wspomina. Serio polecam porównać teksty nawet tych większych gier. Dodatkowo tutaj znowu podkreślam to jest moja opinia, nie raz natrafiłem w recenzji psx na recenzje, gdzie dałbym sobie uciąć, ze redaktor albo pograł 5 min, albo oglądał na yt. Panowie, zmiany są okej i warto je wdrazac. Do Psx mam ogromny sentyment i liczę na lepsze. Ps to nie tylko moja opinia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 5 minut temu, rodi84 napisał: Moja opinia jest taka, ze należy zastanowić się nad sensownością kącika filmowego oraz wypocin Myszaqa. Ile osób tam naprawdę to czyta? Można pokusić się też o dłuższe recenzje tytułów bardziej niszowych. Ja. O ile jego recek nie lubiłem, tak sporo rzeczy z jego kącika obejrzałem Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) To jeszcze ktoś czyta recenzje? Jak dla mnie mogłoby ich nie być. No dobra, czasem czytam Hiva, bo jego styl jest przełożony jak jeden do jeden ze starych szmatlawców, więc fajnie mi się to czyta. I ja również czytam kącik Myszaqa, i owszem - parę jego polecanek mi siadło. 57 minut temu, rodi84 napisał: Przydałoby się jakieś odświeżenie formuły magazynu. Coś na kształt tego, co powoli ale konsekwentnie i z pomysłem wprowadza CD Action. Mógłbyś rozwinąc co takiego wdraża CDA? Czytam od czasu do czasu i widzę w sumie ten sam trend co w Szmatlawcu, czyli coraz więcej publicystyki. Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez LeifErikson Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 w gazecie nie wiem, ale otworzyli kanał na YT, wzorują się na gryonline, nie wygląda to źle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 O, dobrze ze mi przypomniales bo nie rzucaja juz infa na cdaction.pl. Cda zawsze bylo bardziej kojarzone z dzieciarnia. Ale to bylo z 15 lat temu. Dzisiaj te dzieciaki maja juz ok 30 albo i wiecej. A ci, tym razem na yt, robia kanal dla 15 latkow... Nie kumam tego. Tak jakby znow byl 2000 rok i redakcja doszla do wniosku, ze tresci to powinny byc bardziej dla mlodziezy niz doroslych. Nic tam dla siebie nie znajduje ale i tak nie kumam tej strategii. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Kącik Myszaqa jest spoko, większość filmów, które opisuje obejrzałem. Nie są to filmy z górnej półki ale warte obejrzenia. Ja zrezygnowałbym za to z komiksów i kącika filmowego Sobka na rzecz felietonów Sqa albo innych retro podobnych, jak ostatnio o filmach na VHS. Wolałbym właśnie lata 80-90 filmy klasy b lub z. Fajny byłby artykuł o filmach co zaczynały jak ścierwo i skończyły dobrze lub odwrotnie. Ale to tylko moje zdanie więc tego no, bagnooo... Cytuj Odnośnik do komentarza
marcinwks 1 002 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) 5 godzin temu, rodi84 napisał: (...) Moja opinia jest taka, ze należy zastanowić się nad sensownością kącika filmowego oraz wypocin Myszaqa. Ile osób tam naprawdę to czyta? Można pokusić się też o dłuższe recenzje tytułów bardziej niszowych. (...) Kilka razy już pisałem o recenzjach w magazynie. Jest ich stanowczo za dużo. Wygląda to trochę tak: walimy co numer tyle recek ile fabryka dała. Potem wychodzi z tego recka gry numeru na dwie strony albo ostatniej Yakuzy na jedną. Taki przykład pierwszy z brzegu. Lepiej zrobić 5 recek i każda po 6-8 stron, ale będących dogłębnymi analizami, niż mnóstwa drobnicy. Później czytam taką recenzję na 1 stronę i dowiaduje się z niej tyle samo co z napisów na okładce danego tytułu. Osoby piszące, że dla nich mogłoby wcale nie być w piśmie recenzji to nieźli kawalarze. Dla równowagi, dla mnie mogłoby nie być publicystyki. W sumie po co w magazynie o grach recki? Tak samo zapowiedzi, testy i nowości. Lepiej rozszerzyć strefę filmu i seriali oraz komiksu do stron 50, a resztę oddajmy na horrory i zoltara. Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez marcinwks 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 1 minutę temu, marcinwks napisał: Lepiej zrobić 5 recek i każda po 6-8 stron, ale będących dogłębnymi analizami, niż mnóstwa drobnicy. Recenzenci mają często problem z zapełnieniem 2-3 stron rzetelną recenzją, a gdzie tam 6-8. Pisałem nie raz, wolałbym recki późniejsze, ale na podstawie dogłębnego ogrania. Nie sądzę jednak by to było możliwe. A te mniejsze recki mniejszych tytułów to akurat na plus. W obecnym zalewie indyków dobrze miec jakies rozeznanie o co chodzi, a wbrew pozorom recek wielu z tych tytułów na próżno szukać w sieci. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ludwes 1 682 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 ja już extreme'a od bardzo, bardzo dawna kupuje tylko i wyłącznie z przyzwyczajenia przegladam starsze numery i sobie przypominam, ile razy niekiedy walkowalem jeden i ten sam tekst, a teraz przeczytam trochę Piechoty, trochę Walkiewicza i okazjonalnie jeden czy dwa teksty, i odkładam na półkę wiadomo, nie jestem już gówniarzem i 'glupie gazetki o grach' nie jaraja mnie tak jak kiedyś, ale chyba mimo wszystko to nie jest jedyny powód swoją drogą przydałoby się jakies odświeżenie szaty graficznej magazynu, bo, mimo że to raczej jedna z tych rzecz mniej ważnych, to nie wierzę, że jestem jedynym, który uważa, że ta obecna jest... no, taka sobie Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 40 minut temu, marcinwks napisał: Kilka razy już pisałem o recenzjach w magazynie. Jest ich stanowczo za dużo. Wygląda to trochę tak: walimy co numer tyle recek ile fabryka dała. Potem wychodzi z tego recka gry numeru na dwie strony albo ostatniej Yakuzy na jedną. Taki przykład pierwszy z brzegu. Lepiej zrobić 5 recek i każda po 6-8 stron, ale będących dogłębnymi analizami, niż mnóstwa drobnicy. Później czytam taką recenzję na 1 stronę i dowiaduje się z niej tyle samo co z napisów na okładce danego tytułu. Osoby piszące, że dla nich mogłoby wcale nie być w piśmie recenzji to nieźli kawalarze. Dla równowagi, dla mnie mogłoby nie być publicystyki. W sumie po co w magazynie o grach recki? Tak samo zapowiedzi, testy i nowości. Lepiej rozszerzyć strefę filmu i seriali oraz komiksu do stron 50, a resztę oddajmy na horrory i zoltara. Ja osobiscie lubie krótkie recki niszowych gier, lubiłem to tez w pixelu. Wiele perełek tak odkrylem, bo nie przegladam zadnych portali o grach i moje glowne zrodla wiedzy to forumek i PE. Za Butchera same AAA recenzowali, niech do tego nie wracaja. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 39 minut temu, marcinwks napisał: Osoby piszące, że dla nich mogłoby wcale nie być w piśmie recenzji to nieźli kawalarze. Dla równowagi, dla mnie mogłoby nie być publicystyki. W sumie po co w magazynie o grach recki? Tak samo zapowiedzi, testy i nowości. Lepiej rozszerzyć strefę filmu i seriali oraz komiksu do stron 50, a resztę oddajmy na horrory i zoltara. Jaka jest wartość drukowanych recenzji w obecnych czasach świadczy spadająca popularność gazetek o gierkach. Wg mnie one mają sens albo jako jakieś dogłębne materiały o najważniejszych tytułach, albo takie szybkie przeglądy mniejszych gierek w stylu "weź to sprawdź, bo niezłe". Print z netem w tej materii nie wygra, więc zastanawianie się co tu zmodyfikować w obszarze który i tak jest stracony jest moim zdaniem bez sensu i rozwijanie publicystyki to IMO jedyna droga. Nie o filmach, nie o komiksach. O grach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Praca w PE to dla wielu jego recenzentow po prostu hobby. No nie widze zeby ktos je.bal 2 tygodnie jeden tytul, ktorego 8 stronnicowa recenzja wyjdzie 3 tygodnie po premierze kiedy juz nawet szum na yt opadnie. Poza tym to juz nie te czasy (juz dawno nie te czasy), ze wychodzila gierka i trzeba bylo paru stron zeby opisac nowe mechaniki, ciekawe patenty czy zaskakujace decyzje (albo robic poradnik bo dostepnosc neta byla znikoma). Dzisiaj gry sa tak bardzo do siebie podobne, ze za duzo do opisywania nie ma i wiele recek wygladalo by podobnie rozciagniete na wiecej niz 3 strony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 855 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Pixel podchodzi mi pod tym względem, potrafią zrobić recencje na jedną dwie strony bez sztucznego rozciągania nawet głośnych premier. Koncentrują się też sporo na retro i publicystyce. Podoba mi się też ich podejście do wspominek, nie wałkują ciągle tych samych tematów czy retro gier tylko opisują mniej znane gry czy twórców. Dobrze się to czyta a nie po raz kolejny artykuł o NESie albo Mario. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi