jar3czek 436 Opublikowano 2 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 sierpnia 2023 25 minut temu, Square napisał: No tak mam ustawione, ale i tak tylko 2.0 mi pokazuje na PCM. Jeśli amplituner faktycznie obsługuje eARC, to luknij jeszcze czy kabelek HDMI, którym połączone jest ampli z TV, ma napis High/Ultra Speed HDMI with Ethernet. eARC wymaga do działania kanału ethernet, jeśli kabel go nie ma to to może być przyczyną. Reszta ustawień tak jak @Masamune napisał wyżej i powinno śmigać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 2 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 sierpnia 2023 To pewnie tu jest problem, bo mam tam chyba dość stary HDMI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 4 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 sierpnia 2023 Ok, jak się okazało, kabel użyty do połączenia TV->Ampli ma oznaczenie Ethernet, ale ampli (Onkyo NR-656) obsługuje tylko zwykłe ARC. Także jutro wracam do starego podłączenia, bo jednak dopasowany dźwięk bardziej jest potrzebny niż klatki 60+. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 4 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 sierpnia 2023 zmień ampli Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 4 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 sierpnia 2023 Już taka myśl przeszła Ogólnie pojebane to jest żeby dźwięk był opóźniony. Te nowe rzeczy w FW to wyeliminują? Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 702 Opublikowano 24 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 sierpnia 2023 W dniu 4.08.2023 o 22:59, Square napisał: Już taka myśl przeszła Ogólnie pojebane to jest żeby dźwięk był opóźniony. Te nowe rzeczy w FW to wyeliminują? Nic ci nie pomoże bo to nie konsola robi za dekoder dźwięku do amplitunera tylko telewizor. Jest opóźnienie, bo w TV masz mało wydajny procesor dźwięku i dekoduje/koduje go z opóźnieniem. Dlatego tylko Konsola->Amplituner->TV Cytuj Odnośnik do komentarza
mavano88 0 Opublikowano 24 sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 sierpnia 2023 Witam mam monitor gamingowy aorus 43 fv43u i nie moge właczyć ALLM na ps5 . Wyskakuje komunikat że telewizor nie obsługuje tej funkcji. Czy da się to zmienić zmieniając ustawienia monitora ? Cytuj Odnośnik do komentarza
PiPoLiNiO 784 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Jest nowy soft. Atmos działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
elvis004 285 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 W jakich grach można przetestować już? Według tego wpisu, niektóre tytuły z tym całym tempest 3d audio muszą dostać patch żeby poszły w atmos?https://www.psu.com/news/sony-confirms-all-ps5-games-with-3d-audio-will-automatically-get-dolby-atmos-support/Faktycznie czy śmiga bez patcha pod grę? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rash 212 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Z tego co doczytałem to lata to we wszystkich grach z tą tylko różnicą że w niektórych wygląda to lepiej a w innych powiedzmy że bez fajerwerków. Na pewno dużym plusem jest brak opóźnień w porównaniu do atmosa na series x. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiPoLiNiO 784 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 (edytowane) Działa w każdej grze która ma 3d na słuchawki. Opóźnienie wcale nie jest takie idealne. Najłatwiej to zobaczyć w menu konsoli. Jest delikatny lag. @Rash z tym lagiem na xbox to też nie do końca. Po prostu ludzie to debile. Jak przestawiasz na Atmos w konsoli to lag jest, owszem, we wszystkim oprócz gier które obsługują Atmos. I ludzie tego nie kumają. Jeszcze do tego robią połączenie konsola - tv - ampli. Wtedy lag już jest kosmiczny nawet w grach z atmos Edytowane 13 września 2023 przez PiPoLiNiO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
S_600 251 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 (edytowane) Co teraz trzeba wybrać w sekcji dźwięk? (Mam grajbelkę pod tv z dolby atmosem) Do wyboru - wyjście audio- Typ urzędzenia HDMI - TV, wzmacniacz AV oraz Listwa dźwiękowa, a poniżej Format audio (priorytet) Linear PCM, Dolby atmos Dolby audio i DTS. Edytowane 13 września 2023 przez S_600 Cytuj Odnośnik do komentarza
PiPoLiNiO 784 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Teraz, S_600 napisał: Co teraz trzeba wybrać w sekcji dźwięk? (Mam grajbelkę pod tv z dolby atmosem) Do wybioru typ urzędzenia TV, wzmacniacz AV oraz Listwa dźwiękowa, a poniżej Format audio (prioryte) Linear PCM, Dolby atmos Dolby audio i DTS. Wybierasz Atmos i koniec. Ale trzeba pamiętać, że to nie jest normalny atmos. Oni stworzyli jakiś konwenter ich 3d na Atmos i tyle. Gra to fajnie, ale póki co po chwili testowania nie miałem okazji usłyszeć dźwięku z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza
elvis004 285 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Panowie co robie źle, mam ps5 pod tv podpięte bezpośrednio, do HDMI eARC w TV podpięty jest ampli (tez eARC) konsola puszcza mi sygnał D Atmos, na tv mam info, ze taki sygnał dźwięku tv przyjmuje, ale już na Ampli pokazuje mi DD+ czyli bez zmian tak jak do tej pory miałem.Odpalałem GT7 i Horizon wiec powinno iść w D. Atmos.Konsola bezpośrednio do TV podpięta bo ampli nie obsługuje HDMI 2.1TV Sony XH90Ampli Denon X1400HZ Apple TV Dolby Atmos smiga jak złoto, ale jest podpięte pod ampli bezpośrednio. Według Flatpanels Tv obsługuje Dolby Atmoshttps://flatpanelshd.com/sony_xh90_2020.phpKabel HDMI, który idzie z tv do ampli po eARC do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 13 minut temu, elvis004 napisał: ampli (tez eARC) Z tego co widzę to to ma zwykłe Arc czyli masz ten sam problem co ja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
elvis004 285 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Czyli wina leży po stronie ampli, myślałem ze ma eARC Podsumowując ile bym nie kombinował to nic nie wykombinuje, ewentualnie podłączyć PS5 pod ampli bezpośrednio? Tylko wtedy stracę 120HZ i opcje 40FPS w co poniektórych grachVRR i tak jest z(pipi)any na tym TV bo wyłącza Local Dimming i papa „czarny” kolor🥲TV musi jeszcze posłużyć ze 2 lata, czyli najpierw ampli do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 4 minuty temu, elvis004 napisał: Tylko wtedy stracę 120HZ i opcje 40FPS w co poniektórych grach Ano niestety, to albo brak synchro dźwięku. Przy okazji zapytam, jaki masz zakres korygowania opóźnienia na tym ampli? Na moim Onkyo TX-NR656 jest to -100/+500 i te -100 mogłoby być większe. Cytuj Odnośnik do komentarza
elvis004 285 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Ano niestety, to albo brak synchro dźwięku. Przy okazji zapytam, jaki masz zakres korygowania opóźnienia na tym ampli? Na moim Onkyo TX-NR656 jest to -100/+500 i te -100 mogłoby być większe.To u mnie jeszcze gorsza skala, tylko od 0-500: Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Jeszcze większa głupota. Na TV tak samo mam, tylko w jedną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 702 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Nie można "przyspieszyć" dźwięku. Jak chcesz PRZYŚPIESZYĆ dźwięk. Sprawisz że sygnał będzie płynął szybciej niż jest nadawany? Możesz go tylko opóźnić. Ewentualnie masz coś takiego jak korekta video do dźwięku więc sobie opóźniasz obraz względem opóźnienia dźwięku ale to się tylko do filmów nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Niby ma to sens co piszesz bo wtedy powstałby lag przy graniu, ale skoro dźwięk jest opóźniony np. korzystając z DD czy DTS, a na PCM jest ok, to jednak się da ogarnąć synchro? Cytuj Odnośnik do komentarza
S_600 251 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Komuś zaczął migać obraz w tv po aktualce ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Jakim 1 791 Opublikowano 13 września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 września 2023 Nope. Ale eleganckiego boosta dostalo granie na mojej beleczce:o Aż w szoku byłem taka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiPoLiNiO 784 Opublikowano 14 września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 września 2023 6 godzin temu, Jakim napisał: Nope. Ale eleganckiego boosta dostalo granie na mojej beleczce:o Aż w szoku byłem taka różnica. Co? Przecież tu nie ma żadnej różnicy poza dodatkowymi kanałami... Cytuj Odnośnik do komentarza
Jakim 1 791 Opublikowano 14 września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 września 2023 Może wcześniej miałem coś źle poustawiane ale po wlączeniu DA odczułem sporą różnicę na moim soundbarze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi